ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κοινός ο αγώνας των λαών κατά του ιμπεριαλισμού

Αποψη από το Φεστιβάλ Ειρήνης στην Τουρκία
Αποψη από το Φεστιβάλ Ειρήνης στην Τουρκία
Η αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του τουρκικού λαού στην εμπλοκή της Τουρκίας στην ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία και ή όξυνση της κατάστασης στα τουρκο-συριακά σύνορα αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Νοέμβρη στην τουρκική πόλη Αντάκεια (αρχαία πόλη Αντιόχεια) με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Συμμετείχαν αντιπρόσωποι από φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα από την Παλαιστίνη, τη Συρία, την Ινδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΣΕ. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, μίλησαν και ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος, ο γενικός γραμματέας του Παγκύρπιου Συμβουλίου Ειρήνης, Χρίστος Κουρτελλάρης, κ.ά.

Στην πλατιά οργανωτική επιτροπή των διήμερων εκδηλώσεων συμμετείχαν πολλοί τοπικοί φορείς, συνδικάτα, δημοτικοί παράγοντες και επαγγελματικές, επιστημονικές ενώσεις (γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί) που έχουν συγκροτήσει μια συσπείρωση ενάντια στην εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο στη Συρία, για την ειρήνη με το συριακό λαό, ενέργεια που αναδεικνύει την απήχηση της πρωτοβουλίας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας. Οι διήμερες εκδηλώσεις αποτέλεσαν το σημαντικότερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός εδώ και καιρό στην περιοχή, ενώ σχολιάστηκαν και προβλήθηκαν από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με ανοιχτό λαϊκό Φεστιβάλ Ειρήνης στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο της Αντιόχειας. Η επιλογή της συγκεκριμένης πόλης δεν ήταν τυχαία καθώς η περιοχή της Αντιόχειας αποτελεί το εφαλτήριο της Τουρκίας για τις πολύμορφες επεμβάσεις της στη Συρία και την αξιοποίηση του προσφυγικού στοιχείου, άνω των 100.000 Σύρων. Επίσης, στην περιοχή λειτουργούν οι μηχανισμοί εκπαίδευσης - καθοδήγησης μισθοφόρων από την ευρύτερη περιοχή που μπαίνουν στη Συρία. Η πόλη της Αντιόχειας ουσιαστικά αποτελεί εμπόλεμη ζώνη, όπου κυκλοφορούν και ανεφοδιάζονται ανενόχλητοι οι πάνοπλοι μισθοφόροι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Λιβύη, το Ιράκ κλπ.

Διακήρυξη της Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης Αντάκεια (Αντιόχεια) 23-24 Νοέμβρη 2012

«Η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης που διεξήχθη στην πόλη Αντάκεια της Τουρκίας με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) επιβεβαιώνει πως οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν απειλή για την περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη, και καλεί τους λαούς με φιλειρηνικά αισθήματα να υψώσουν το ανάστημά τους για την ειρήνη και να δράσουν αλληλέγγυα ενάντια στον ιμπεριαλισμό που ως σύστημα είναι η κύρια πηγή απειλής πολέμου. Η πολιτική κατά της Συρίας, που γειτονεύει με την πόλη Αντάκεια, είναι έγκλημα. Πρόκειται για ένα έγκλημα που ονομάζεται διεθνής τρομοκρατία υπό την καθοδήγηση του ιμπεριαλισμού. Η Διάσκεψή μας υπογραμμίζει πως ο συριακός λαός κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του και την ηγεσία του και καταδικάζει κάθε ξένη στρατιωτική και πολιτική επέμβαση στη χώρα. Η ξένη στρατιωτική επέμβαση στοχεύει στον εκφοβισμό των λαϊκών μαζών μέσω τρομοκρατικών ενεργειών που έχουν ως στόχο τους πολίτες. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία είναι οι αξιόμεμπτες δυνάμεις που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, προκαλώντας την αυξανόμενη βαρβαρότητα σε καθημερινή βάση. Η Διάσκεψή μας, που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, απαιτεί από την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει αμέσως να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Η Διάσκεψή μας εκφράζει την αλληλεγγύη της στο συριακό λαό που δεν παραδίδεται στον ιμπεριαλισμό και την αντίδραση, παρά τις εντεινόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Απαιτούμε τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας να ελέγχονται για τρομοκρατική διείσδυση, να σταματήσει η ένοπλη διέλευση, και να σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει, να χρηματοδοτεί, να εξοπλίζει και να παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες. Η πλειοψηφία των Σύριων που καταφεύγουν στην Τουρκία είναι πολίτες που αποδρούν από την καταστροφή και τις απειλές του πολέμου, αρκετοί εκ των οποίων είναι συγγενείς κατοίκων της Τουρκίας. Αποτελεί έκτακτη ανάγκη να τεθεί ένα τέλος στην εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων που χρησιμοποιούνται ως εργαλεία έντασης, να μεταφερθούν τα προσφυγικά στρατόπεδα μακριά από τα σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Από την άλλη, οι βίαιες ενέργειες των ενόπλων μισθοφόρων που μετρούνται σε μερικές χιλιάδες θα πρέπει να απαγορευτούν και να διωχθούν. Δεν έχει υπάρξει καμία ξεκάθαρη απόδειξη για το ρόλο της συριακής κυβέρνησης στη ρίψη όλμων που χτύπησαν τις τουρκικές περιφέρειες Χατάι και Σανλιούρφα όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολίτες που ζούσαν εκεί. Παίρνοντας αυτό υπόψη, ο βομβαρδισμός συριακών εδαφών από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι απαράδεκτος. Είναι προφανές πως στην πράξη οι βομβαρδισμοί αυτοί αποτελούν μια ρητή και άμεση στήριξη των μισθοφόρων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Η επιθετικότητα του τουρκικού στρατού που στηρίζει ευρύ φάσμα της κίνησης αυτών των ένοπλων ομάδων θα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί απ' αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο, στον οποίο βρίσκεται.

Ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να κρατήσει τα χέρια του καθαρά αποφεύγοντας την άμεση εισβολή προτιμώντας τη χρήση των "υπερεργολάβων". Αυτή η φωτιά απειλεί και τις χώρες που χρησιμοποιούνται για αυτές τις πολιτικές. Οι λαοί αυτής της περιοχής αντιδρούν ενάντια στην επιθετική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Συρίας. Η στρατηγική να οικοδομηθεί μια νέα Μέση Ανατολή βασισμένη θρησκευτικό άξονα υποκινεί τις εντάσεις ανάμεσα σε ομάδες διαφορετικών θρησκευτικών, πολιτισμικών προελεύσεων. Η διεξαγόμενη καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην περιοχή στοχεύει στη διάλυση των κοσμικών κρατών και την οικοδόμηση ισλαμικών κρατών σύμφωνα με τον ιμπεριαλισμό.

Η Διάσκεψή μας καλεί τους λαούς της περιοχής να θέσουν τέλος σ' αυτό το παιχνίδι. Η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης στην Αντάκεια υπογραμμίζει πως η ενίσχυση των εξοπλισμών στην περιοχή, υποκινούμενη από την απειλή του πολέμου, είναι μια παγίδα και οι εξοπλισμοί θα αυξήσουν το ενδεχόμενο μιας πολεμικής απειλής. Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πυραύλων "Πάτριοτ", όπως ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση και συζητήθηκε στο πλαίσιο μιας νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Ντιαρμπακίρ, θα πρέπει να ακυρωθεί. Οι εγκαταστάσεις της πυραυλικής ασπίδας στο Κουρτσίκ, περιφέρεια του Μαλάτια που καθιστά την Τουρκία κύριο στόχο, θα πρέπει να απενεργοποιηθεί. Η ΝΑΤΟική στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλικ - Αντάνα, που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές κατά της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να κλείσει.

Το άλλο καυτό σημείο στην περιοχή είναι η Παλαιστίνη. Το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες συνεχίζει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και αποτελεί το βασικό υπεύθυνο για τα ποτάμια αίματος στη Γάζα. Η Διάσκεψή μας επιβεβαιώνει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στο Παλαιστινιακό λαό, για την άμεση λήξη των ισραηλινών επιθέσεων και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, υποστηρίζουμε το δικαίωμα της επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με την απόφαση 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και την απελευθέρωση των παλαιστινίων φυλακισμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Στη κοινή γνώμη της Τουρκίας εκφράζεται η οργή κατά των πρόσφατων ισραηλινών επιθέσεων. Εξ ονόματος των φιλειρηνικών λαών του κόσμου καταδικάζουμε τις πρόσφατες και διεξαγόμενες στρατιωτικές πολιτικές και επιθέσεις του Ισραήλ και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Οι φιλειρηνικές οργανώσεις που συγκεντρωθήκαμε στην Αντάκεια παρατηρούμε πως ο λαός της Τουρκίας γενικά, και ιδιαίτερα όσοι ζουν στην Αντάκεια, αντιτίθενται σταθερά κατά των μιλιταριστικών πολιτικών.

Η Διάσκεψή μας δηλώνει ξεκάθαρα πως οι λαοί της περιοχής, που βασανίζονται από τις μεγάλες απώλειες των πολέμων, μέσω οικονομικής κατάρρευσης, ανεργίας, κίνδυνο για μετανάστευση, θανάτους και τραυματισμούς, δεν είναι μόνοι τους στην αποφασιστική τους στάση για ειρήνη. Ζήτω η ειρήνη, ζήτω η αδελφοσύνη των λαών. Κάτω ο πόλεμος, κάτω ο ιμπεριαλισμός και η αντίδραση».


Κ.Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ