ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2014-2020 ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση των μονοπωλίων με ζεστό χρήμα

Eurokinissi

Τo ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 - 23 Νοέμβρη 2012 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014 - 2020 αποκαλύπτει την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, του πολέμου που διεξάγεται ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης των κρατών μελών για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν και σηματοδοτεί ένταση της αντιλαϊκής επιδρομής ενάντια στην εργατική τάξη. Η μετάθεση των διαπραγματεύσεων στις αρχές του 2013, εν μέσω συγκρούσεων και αλληλοδιασταυρούμενων απειλών μεταξύ των εκπροσώπων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, αναδεικνύει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες και αντιθέσεις που δημιουργεί ο νόμος της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της αστικής διαχείρισης της κρίσης.

Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις. Οι διαμάχες ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου δεν είναι να εξασφαλίσουν κονδύλια για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, αλλά τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας την ίδια στρατηγική με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου -«πάση θυσία στην ευρωζώνη και την ΕΕ»- διεκδικεί κονδύλια για την «υγιή επιχειρηματικότητα» για τα μονοπώλια, που συνοδεύεται με δημαγωγικές προκλητικές κορόνες εμπαιγμού του εργαζόμενου λαού.


Το ΠΔΠ υπηρετεί την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, αποτελεί εργαλείο για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη μέλη της, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στις παγκόσμιες αγορές.

Το ΠΔΠ 2014-2020 συνδέεται άμεσα με την αντιδραστική στρατηγική «Ευρώπη 2020» και όλους τους μηχανισμούς αντιλαϊκής επίθεσης που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια (Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, Δημοσιονομικό Σύμφωνο, Σύμφωνο για το ευρώ +, Σύμφωνο για την Ανάπτυξη).

Το ΠΔΠ αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς αναδιανομής εισοδήματος στο επίπεδο της ΕΕ, μέσω της φορολογίας (άμεσης και έμμεσης) των εισοδημάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων.

H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΠΔΠ 2014 - 2020 προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 29 Ιουνίου του 2011 (COM(2011) 398), με το συνολικό ανώτατο όριο πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων που προβλέπονται για όλη την περίοδο 2014-2020 να φτάνει τα 1,033 τρισ. ευρώ και να διαμορφώνεται στο 1,10% του ΑΕΠ των κρατών μελών της ΕΕ για το 2014, μειούμενο σταδιακά για τα επόμενα χρόνια, έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας για τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου περιλάμβανε μειώσεις 50 δισ. κυρίως από την Πολιτική Συνοχής, ενώ το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο εκ μέρους του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι, που δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2012, ανέβαζε την περικοπή του ποσού του ΠΔΠ κατά 75 δισ. ευρώ. Τα κράτη - μέλη συνεισφέρουν από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς στον προϋπολογισμό της ΕΕ ένα ποσοστό περίπου 0,9% του ΑΕΠ τους.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο συμφωνούν το 94% του συνολικού ποσού των 973 δισ. ευρώ του ΠΔΠ 2014 - 2020 να δοθεί για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων. Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου διαφωνούν μεταξύ τους, διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι από τα κονδύλια για την ενίσχυση των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, σε τομείς που πρωταγωνιστούν ή θέτουν ως στόχο να ενισχύσουν τη θέση τους στο διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Η χρηματοδότηση

Συνοπτικά οι άξονες χρηματοδότησης μέσα από το ΠΔΠ είναι:

  • «Εξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη»: Εδώ εντάσσονται

Η λεγόμενη «Πολιτική Συνοχής». Προωθείται η ενοποίηση των ταμείων της «πολιτικής συνοχής» και «περιφερειακής ανάπτυξης». Αμεση σύνδεση των κονδυλίων με τις πολιτικές καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων της ΕΕ, την αντιλαϊκή Στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη - 2020». Χρηματοδότηση έργων σε συνάρτηση με την υλοποίηση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και του «Συμφώνου για την Σταθερότητα» για την τροφοδότηση των μονοπωλίων με φτηνό εργατικό δυναμικό. Δημιουργία «Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου» για την εναρμόνιση των πολιτικών συνοχής, αγροτικής πολιτικής και έρευνας και καινοτομίας με τις ετήσιες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

  • «Ερευνα και καινοτομία». Δημιουργία ενιαίου μέσου για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας με την ονομασία «Ορίζων 2020», που θα συγκεντρώνει όλα τα ταμεία για την έρευνα και καινοτομία. Υποταγή της επιστημονικής έρευνας στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων της ΕΕ και των μονοπωλίων και χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής και επιστημονικής έρευνας με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Δημιουργία νέου χρηματοδοτικού μέσου με την ονομασία «Συνδέοντας την Ευρώπη» Μέσα από το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή, επέκταση, ανάπτυξη υποδομών ενεργειακών, ψηφιακών και μεταφορικών δικτύων και η διασύνδεσή τους (π.χ. λιμάνια - σιδηρόδρομοι). Η χρηματοδότηση του νέου ταμείου θα γίνει με τη μεταφορά κονδυλίων από αυτά που προορίζονται για την Πολιτική Συνοχής.

Χρηματοδότηση του διαστημικού - στρατιωτικού προγράμματος της ΕΕ «Galileo».

  • «Βιώσιμη Ανάπτυξη - Φυσικοί πόροι». Σε αυτή την κατηγόρια περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η όποια θα έχει ακόμη πιο οδυνηρές συνέπειες για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς προβλέπεται μείωση των άμεσων ενισχύσεων και χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων στην «πράσινη γεωργία» και τη χρήση νέων τεχνολογιών.
  • «Παγκόσμια Ευρώπη». Πρόκειται για τη χρηματοδότηση των πιο αντιδραστικών και επιθετικών χαρακτηριστικών της ΕΕ για στρατιωτικές ανά τον κόσμο επεμβάσεις, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων για «Προενταξιακή Βοήθεια», για την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας», του «Ευρωπαϊκού Μέσου για την προαγωγή της Δημοκρατίας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης» κ.ά.
  • Διοίκηση της ΕΕ

Περιλαμβάνονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ενίσχυσης του αντιδραστικού, γραφειοκρατικού χαρακτήρα και των διοικητικών - κρατικών μηχανισμών της ΕΕ και των κρατών μελών της, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών ομίλων.

  • «Ασφάλεια και Ιθαγένεια»

Από εδώ χρηματοδοτούνται όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ και οι μηχανισμοί χειραγώγησης, προπαγάνδας και ενσωμάτωσης, καθώς και η αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ. Ενισχύεται η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα Ταμεία για την «Πολιτική Προστασία», «Μετανάστευση», αστυνομική και δικαστική συνεργασία, οι μηχανισμοί χειραγώγησης της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες».

Ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ΕΕ

Το νέο ΠΔΠ για την περίοδο 2014 έως και 2020 αποτελεί πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ. Στο Συμβούλιο έχει διαμορφωθεί ισχυρή τάση για δραστική μείωση των κονδυλίων του ΠΔΠ. Συμβούλιο, Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο συμφωνούν στην ενοποίηση ταμείων (όπως χαρακτηριστικά για την πολιτική συνοχής και την έρευνα) για την πιο στοχευμένη χρηματοδότηση και τη δημιουργία νέων μέσων χρηματοδότησης (όπως ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη») για τη δημιουργία νέων αγορών, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, μεταφοράς πρώτων υλών, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ψηφιακή αγορά.

Υποστηρίζουν τηνχρηματοδότηση μέσω του ΠΔΠ της στρατιωτικής μηχανής και των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, στους βασικούς τομείς ενίσχυσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος «Galileo», της περιφερειακής πολιτικής - ζεστό χρήμα κατευθείαν στα μονοπώλια.

Το Συμβούλιο επιδιώκει στοχευμένη και συγκεντροποιημένη ενίσχυση του κεφαλαίου σε τομείς που «υπόσχονται» κερδοφόρες επενδύσεις «πράσινη ενέργεια», καινοτομία - «πράσινες τεχνολογίες», διά βίου μάθηση - κατάρτιση, «ψηφιακή ατζέντα». Επιμένει στον όρο τα κονδύλια που δίνονται μέσα από τα «Ταμεία Συνοχής» να μπορούν να «κόβονται» ως κύρωση για εκείνα τα κράτη - μέλη που δεν εφαρμόζουν πλήρως τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το ουσιαστικό σημείο της αντιπαράθεσης είναι ποια κράτη μέλη θα καταφέρουν να ενισχύσουν τα δικά τους μονοπώλια σε βάρος των άλλων, σε μία περίοδο που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ, αγγίζοντας πλέον τον πυρήνα της Ευρωζώνης (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία) και της ΕΕ (Ηνωμένο Βασίλειο). Στον ανταγωνισμό αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η κατεύθυνση των κονδυλίων, ανάλογα με την ισχύ των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών μελών, τον προσανατολισμό τους σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, αλλά και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους τόσο στην εσωτερική καπιταλιστική αγορά της ΕΕ, όσο και στις παγκόσμιες αγορές και τη διαπάλη με άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητάει περικοπή 100 δισ. ευρώ από την πρόταση της Επιτροπής. Ο βρετανός υπουργός Πανεπιστημίων και Επιστημών, στην Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων για την ΕΕ, σε ακρόαση σχετικά με το ΠΔΠ 2014 - 2020, είπε πως η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί μείωση του προτεινόμενου προϋπολογισμού σε όλους τους τομείς, επιθυμώντας όμως τα κονδύλια για την «έρευνα και καινοτομία» να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των άλλων ταμείων. Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει το περίφημο βρετανικό «rebate», δηλαδή την επιστροφή χρημάτων από το ευρωενωσιακό ΠΔΠ.

Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Φιλανδία ζητάνε επίσης δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΠΔΠ. Η Γερμανία παρουσιάζεται ανένδοτη σε κάθε μείωση της χρηματοδότησης του μέσου «Συνδέοντας την Ευρώπη», καθώς θα αποτελέσει κυρίαρχο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων προς τα ανατολικά της σύνορα. Θα ενισχύσει τα γερμανικά μονοπώλια που κατέχουν ισχυρότατες θέσεις στους αντίστοιχους οικονομικούς τομείς, αλλά και την ενεργειακή προσέγγισή της με τη Ρωσία. Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο αντιστέκονται στη μείωση των κονδυλίων του ΠΔΠ, καθώς αναζητούν πόρους για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων στις χώρες τους.

Οι διαπραγματεύσεις Συμβουλίου - Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2013 κατέληξαν σε αδιέξοδο. Το Συμβούλιο αρνείται να καλύψει το υπόλοιπο των πληρωμών 9 περίπου δισ. ευρώ προς τα κράτη - μέλη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2012.

Η διανομήτων πόρων του ΠΔΠ 2014 - 2020, με βάση τα κοινοτικά κριτήρια περιλαμβάνει για την Ελλάδα μείωση των κοινοτικών πόρων από 31,4% - 45,1%. «Σε κάθε περίπτωση,(...) κρίνεται ότι, ουδεμία παροχή θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη/συμφωνημένη, καθώς (α) είναι, αφενός, αρκετά πιθανή περαιτέρω μείωση συνολικού ύψους ΠΔΠ και (β) με κορύφωση διαπραγματεύσεων, αφετέρου, έκαστο κράτος μέλος αναμένεται να προσπαθήσει διασφαλίσει το μέγιστο των απολαβών, ακόμη και εις βάρος άλλων».

Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου κινείται γύρω από τα δύο μείγματα αστικής πολιτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, την περιοριστική πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επεκτατική - κεϋνσιανή. Δηλαδή, δύο μείγματα αστικής διαχείρισης, που έχουν κοινό παρονομαστή τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Οποιο μείγμα αστικής πολιτικής και αν ακολουθηθεί, η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και η όποια ανάκαμψη θα στηριχτεί στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Το ΠΔΠ 2014 - 2020 της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου της ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των μονοπωλίων.

Ο καβγάς των αστικών τάξεων στο εσωτερικό της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας κρύβει το ουσιαστικό ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιον και προς όφελος ποιας τάξης, για τα μονοπώλια η για το λαό;

Στα αστικά και οπορτουνιστικά διλήμματα που προβάλλουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, από τη μια η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση για φιλολαϊκή διέξοδο είναι: Ενίσχυση του ΚΚΕ και της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής λαϊκής συμμαχίας της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κλιμάκωση της ταξικής πάλης, για την αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με Λαϊκή Εξουσία.


Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ