ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπαλάκι οι ευθύνες για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών

Στη συζήτηση για τις «Πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με επαναπροωθήσεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της Frontex στην Ανατολική Μεσόγειο», στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης όπως και την εμπλοκή της Frontex. Ο Φ. Λετζέρι, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, στην παρέμβασή του σε σχέση με τις επίμαχες καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις αναπαρήγαγε για άλλη μια φορά τους γνωστούς ισχυρισμούς που πετούν το μπαλάκι των ευθυνών από τη μια πλευρά στην άλλη, μεταξύ Frontex - ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, προανήγγειλε νέα σώματα «εποπτών» στα σύνορα.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Η μετάθεση ευθυνών και ισχυρισμών που παρακολουθούμε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις λιμενικές αρχές, από τη μια, και την ΕΕ και τη Frontex, που επιχειρεί στην ελληνική συνοριογραμμή, από την άλλη, φανερώνουν ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές πρέπει με στοιχεία να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτές τις σοβαρές καταγγελίες. Ακριβώς η ίδια η στάση τους γεννά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα.

Αναδεικνύεται όμως και κάτι ακόμα. Οτι η παρουσία της Frontex, ενός διακρατικού στρατιωτικού - αστυνομικού μηχανισμού καταστολής της ΕΕ, σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την υπεράσπιση των συνόρων, το αντίθετο μάλιστα αποδεικνύουν τα γεγονότα.

Επίσης, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την προαναγγελία σήμερα, εδώ στη συζήτηση, από τον κ. Λετζέρι, νέων σωμάτων "εποπτών" που ενεργοποιούνται από τη Frontex στα σύνορα.

Ρωτούμε λοιπόν τον κ. Λετζέρι:

-- Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η ίδια η Frontex φανερώνεται ότι έχει εμπλακεί σε περιστατικά επαναπροωθήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές προσφύγων και μεταναστών, ενώ μάλιστα η ΕΕ επιφυλάσσει ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο και στα νέα κλειστά κέντρα με το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση;

-- Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η δράση της Frontex αποτελεί de facto αμφισβήτηση του ίδιου του κυριαρχικού δικαιώματος κάθε κράτους να προστατεύει το ίδιο τα σύνορά του χωρίς ξένες παρεμβάσεις;».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ζητούν να σταματήσει το καταστροφικό έργο στον Ερασίνο ποταμό

Copyright

Nα σταματήσει άμεσα το καταστροφικό έργο στον Ερασίνο ποταμό και τον υγρότοπο της Βραυρώνας καλούν, με ανακοίνωσή τους, το υπουργείο Υποδομών, φορείς και κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων - «ΡεμΑττική». Οπως αναφέρεται σε αυτήν, σε εξώδικη διαμαρτυρία έχουν προχωρήσει κάτοικοι της περιοχής Μαρκόπουλου κατά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της εταιρείας «Ελληνική Υδροκατασκευαστική ΑΕ», για το σταμάτημα των έργων διευθέτησης του ρέματος Ερασίνου, που περιλαμβάνουν εγκιβωτισμό του ποταμού με συρματοκιβώτια σε συνολικό μήκος 10 χιλιομέτρων και δημιουργία φράγματος στο ανάντη τμήμα του.

Παράλληλα, οι φορείς και κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων - «ΡεμΑττική» με επιστολή τους προς το υπουργείο κάνουν σαφή την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα σε περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει στη συνέχιση των παράνομων (όπως τα χαρακτηρίζει) έργων που ξεκινούν χωρίς να έχει προηγηθεί οριοθέτηση του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία (ν.4258/2014) αλλά και απόφαση του ΣτΕ. Ανάλογες ενέργειες θα κινηθούν και κατά οποιουδήποτε φορέα συνεισφέρει στην εκτέλεση των σχετικών εργασιών.

Οπως επισημαίνεται, η απόφαση του ΣτΕ (Ε' τμήμα, Αρ.5/2020) μπορεί να απέρριψε το αίτημα ακύρωσης της δημοπρασίας του έργου, όμως κάνει απολύτως σαφές ότι «ο νόμιμος καθορισμός των οριογραμμών του ρέματος, η έκδοση, δηλαδή, της σχετικής διοικητικής πράξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει να προηγηθεί της εκτελέσεως των έργων» και αυτήν τη στιγμή που ξεκινούν τα έργα, αυτό δεν έχει γίνει.

Επιπλέον, τονίζουν: «Το "αντιπλημμυρικό" έργο γίνεται σε ένα ποτάμι που δεν διασχίζει κατοικημένες περιοχές, παρά μόνο αγροτικές εκτάσεις. Οι φυσικοί πλημμυρισμοί των εκτάσεων αυτών λειτουργούσαν ευεργετικά για τις καλλιέργειες μέχρι τη δημιουργία του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", το οποίο αύξησε τις επιφανειακές απορροές και κυρίως υποβάθμισε δραματικά την ποιότητά τους. Τα όμβρια ύδατα του αεροδρομίου, που είναι επιβαρυμένα με λάδια και βαρέα μέταλλα από τις πίστες, τα parking κ.λπ., απορρέουν νότια προς τον Ερασίνο ποταμό και βόρεια προς το μεγάλο ρέμα Ραφήνας, υποβαθμίζοντας ολοένα και περισσότερο τα πλούσια οικοσυστήματα των δύο ποταμών. Η ποιοτική υποβάθμιση των νερών που δέχεται ο Ερασίνος ποταμός ήδη έχουν μετατρέψει σημαντικό τμήμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων της πεδιάδας σε άγονη γη, ενώ η ποσοτική αύξηση του νερού που κατακλύζει τις φυσικές πλημμυρικές ζώνες του ποταμού, έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερο πλημμυρισμό του αρχαιολογικού χώρου στις εκβολές».

«Το πρόσχημα της "προστασίας του ναού της Αρτέμιδος" σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το φαραωνικό έργο που ξεκίνησε, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορέσει να τον προστατέψει περισσότερο από ένα απλό ανάχωμα. Αντί του φαραωνικού αυτού έργου που ξεκίνησε με δαπάνες του Δημοσίου, θα έπρεπε το αεροδρόμιο να υποχρεωθεί για τη συγκράτηση όλων των επιφανειακών απορροών που προέρχονται από τη λεκάνη του σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, στη συνέχεια την υποβολή τους σε βιολογικό καθαρισμό και τέλος τη διάθεσή τους με κατάλληλο ρυθμό στους αποδέκτες, ώστε να μην αυξάνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση των ποταμών και ο πλημμυρικός κίνδυνος. Αυτό άλλωστε αποτελούσε προϋπόθεση της αδειοδότησης του αεροδρομίου και είναι η μόνη ορθολογική μέθοδος για να προστατευτεί όχι μόνο ο αρχαιολογικός χώρος, αλλά και το δημόσιο χρήμα, το ποτάμι, ο υγρότοπος, η βιοποικιλότητα της Αττικής, η αγροτική γη και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τη ρύπανση των πηγών Αραβησσού

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των πηγών της Αραβησσού, που υδροδοτούν το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 23/11, στο πλαίσιο του οποίου διαπιστώθηκε ότι απόβλητα ελαιοτριβείου ρίχνονταν σε αρδευτικό κανάλι που καταλήγει πλησίον των πηγών της Αραβησσού, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε μετά από καταγγελία της ΕΥΑΘ, από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης (παρουσία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος και του προϊσταμένου του Τμήματος Χορήγησης Αδειών, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Επαγγελμάτων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Περιβάλλοντος ΠΕ Πέλλας).

Διαπιστώθηκε ότι το ελαιοτριβείο λειτουργούσε κανονικά χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας και περιβαλλοντική άδεια από την αρμόδια αρχή, και ότι τα υγρά απόβλητά του, με υψηλό ρυπαντικό φορτίο, απορρίπτονταν σε αρδευτικό κανάλι πολύ κοντά στις πηγές Αραβησσού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θυμίζουν πως η Θεσσαλονίκη εδώ και 45 χρόνια υδροδοτείται καθημερινά με 70.000 έως 120.000 κυβικά πολύ καλού ποιοτικά νερού από τις πηγές της Αραβησσού και ότι αυτές, από κοινού με τον Αλιάκμονα, ικανοποιούν τις συνολικές ανάγκες ύδρευσης της πόλης. Σημειώνεται δε ότι ενδεχόμενη ρύπανση των πηγών Αραβησσού αποτελεί ευθεία απειλή για την υγεία σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ενώ μία «αχρήστευσή» τους από άποψη ποιότητας θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο να διψάσει το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση ώστε:

Να διασφαλιστεί απέναντι σε ασύμβατες δραστηριότητες η ζώνη προστασίας γύρω από τις πηγές της Αραβησσού, ως απαραίτητο μέτρο για την προστασία του αντλούμενου νερού και της δημόσιας υγείας.

Να ελεγχθεί η ύπαρξη - λειτουργία επιχειρήσεων, που με τον τρόπο λειτουργίας τους και τα απόβλητά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον υδροφόρο ορίζοντα γύρω από τις πηγές της Αραβησσού.

Να διασφαλιστεί η προστασία των πηγών υδροληψίας πόσιμου νερού όλης της χώρας, υπόγειων και επιφανειακών, από κάθε είδους ρύπανση (βιομηχανική, από γεωργικά φάρμακα, αστικά λύματα, άλλους χημικούς, βιολογικούς και ραδιολογικούς παράγοντες).

Στο μεταξύ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε Επερώτηση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Περιφέρεια για την προστασία των πηγών.

Σχεδιασμοί για κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Λέσβο

Στη λειτουργία Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Νήσου (ΚΕΔΝ) για τους ξεριζωμένους στη Λέσβο, στη θέση Βάστρια στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, στα όρια του δήμου Μυτιλήνης, κατέληξαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά την επίσκεψή τους στο νησί, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο, αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεταναστευτικό DG HOME, Μπεάτε Γκμίντερ.

Μαζί τους ήταν πολυπληθής ομάδα ειδικών συμβούλων που εξέτασαν το σύνολο των προτεινόμενων περιοχών. Η θέση που προτείνεται να συγκροτηθεί η νέα δομή βρίσκεται στα διοικητικά όρια της κοινότητας Νέων Κυδωνιών. Η δημιουργία της θα έχει αποτέλεσμα την κατάργηση της υφιστάμενης προσωρινής δομής στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ στα όρια της πόλης της Μυτιλήνης. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το ερχόμενο Πάσχα, ενώ προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί τα τέλη του φθινοπώρου του 2021. Η νέα δομή θα γίνει σε ιδιωτική έκταση που θα μισθωθεί, είναι προσβάσιμη από αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), χωρίς να έχει καμία επαφή με αυτόν, χρειάζεται δε να διασυνδεθεί με τον αγροτικό δρόμο, σε έκταση που ανήκει στο δήμο Μυτιλήνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ