ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τη λογοκρισία κατά του ΚΚ Βενεζουέλας

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας

Από πρόσφατη διαμαρτυρία του ΚΚ Βενεζουέλας έξω από την κρατική τηλεόραση
Από πρόσφατη διαμαρτυρία του ΚΚ Βενεζουέλας έξω από την κρατική τηλεόραση
Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας και την πρόεδρό του Ιντιρα Αλφόνσο, με κοινοποίηση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, έστειλε χτες εκ μέρους του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής, καταδικάζοντας τον αποκλεισμό από τα ΜΜΕ του ΚΚ Βενεζουέλας και της συμμαχίας «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική», ενόψει των βουλευτικών εκλογών που γίνονται την Κυριακή 6 Δεκέμβρη. Αντίστοιχες επιστολές στέλνουν και άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα, ανταποκρινόμενα στη δημόσια επιστολή που απηύθυναν οι Βενεζουελάνοι κομμουνιστές.

Στην επιστολή του ΚΚΕ σημειώνεται: «Το ΚΚΕ διαχρονικά εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βενεζουέλας, με δεκάδες πρωτοβουλίες έχει καταγγείλει τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε αποφασιστικά την απόπειρα πραξικοπήματος από τον αχυράνθρωπο των ιμπεριαλιστών Χουάν Γκουαϊδό για να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Το Κόμμα μας έχει πραγματοποιήσει δημόσιες εκδηλώσεις με χιλιάδες κόσμο για την αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας και για να καταδικάσει τις επιθετικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών, και σε αυτήν την κατεύθυνση έχει επικοινωνία με τη διπλωματική αποστολή της Βενεζουέλας στη χώρα μας.

Σας γράφουμε αυτήν την επιστολή, για να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε τον αποκλεισμό του αδελφού μας Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PCV) και του εκλογικού συνδυασμού "Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική" (APR), από τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ της Βενεζουέλας, την περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας. Την ίδια ώρα, είναι προκλητικό το γεγονός πως μέσα από τις δημόσιες συχνότητες που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ, προβάλλονται αποκλειστικά οι υποψηφιότητες και το προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνητικού κόμματος PSUV, αλλά και των κομμάτων της δεξιάς αντιπολίτευσης. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση αυτή είναι προϊόν πολιτικής επιλογής και έχει σκοπό να αποκλειστεί η "ενοχλητική" φωνή του PCV και της APR, που κάνουν κριτική σε πολιτικές του κυβερνητικού κόμματος.

Πρόκειται για έναν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό, που παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα του βενεζουελάνικου λαού, επιχειρεί να αποκρύψει το ψηφοδέλτιο του PCV από τον λαό της Βενεζουέλας και να υπονομεύσει τη δυνατότητα να εκλέξει αντιπροσώπους στη νέα Εθνοσυνέλευση. Επιπρόσθετα πρόκειται για παράνομο αποκλεισμό, αφού παραβιάζει το άρθρο 81 του εκλογικού νόμου της Βενεζουέλας.

Καλούμε την Εθνική Εκλογική Επιτροπή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αρθούν ο αποκλεισμός και η λογοκρισία ενάντια στο PCV και την APR, και τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές να υπάρξει ισότιμη προβολή όλων των συνδυασμών από τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ».


EE - ASEAN
Αναβάθμιση διμερών σχέσεων σε «στρατηγική σύμπραξη»

Τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από τα κράτη - μέλη της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) είχε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας, εκπροσωπώντας το σύνολο της ΕΕ, της οποίας το Βερολίνο ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο, όπου αποφάσισαν την αναβάθμιση των σχέσεών τους σε «στρατηγική σύμπραξη».

Μεταξύ άλλων, ο Μάας δήλωσε ότι «ως στενοί οικονομικοί εταίροι, θα υποστηρίξουμε τις ασφαλείς και ανοικτές εμπορικές οδούς και το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», σε μια επισήμανση που αν μη τι άλλο υπονοεί ανησυχία για τη γοργή διείσδυση της Κίνας στην περιοχή, όπως άλλωστε ανέδειξαν και οι πρόσφατες αντιδράσεις των Ευρωπαίων για τη RCEP, τη μεγάλη συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψε η Κίνα με τα μέλη της ASEAN και μεγάλες δυνάμεις του Ειρηνικού (Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα κ.τ.λ.). Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε μετά την υπογραφή της RCEP ότι «η περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού έχει στρατηγική σημασία για εμάς. Πρέπει να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας ότι η φωνή μας ακούγεται, ότι η περιφερειακή συνεργασία παραμένει ανοιχτή και βασίζεται σε κανόνες».

Οσον αφορά τη συνεργασία ΕΕ - ASEAN, ο Μάας είπε ακόμα μετά την τηλεδιάσκεψη πως «μαζί αντιπροσωπεύουμε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και σχεδόν το 25% της συνολικής οικονομικής ισχύος. Μαζί έχουμε μια ισχυρή φωνή σ' αυτόν τον κόσμο», χωρίς ωστόσο άλλες διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενο της «στρατηγικής σύμπραξης» που πλέον χαρακτηρίζει τη διμερή συνεργασία.

Θυμίζουμε ότι στην ASEAN συμμετέχουν σήμερα Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Φιλιππίνες.


ΗΠΑ
Σχέδιο στήριξης των μονοπωλίων

«Ξαναζεσταίνεται» η διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, με βάση διακομματικό σχέδιο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για νέα στήριξη ουσιαστικά των μονοπωλιακών ομίλων απέναντι στην κρίση, που επιδεινώθηκε και λόγω της πανδημίας.

Στο πακέτο των διακομματικών προτάσεων για «στήριξη της οικονομίας» προβλέπεται η χορήγηση συνολικά 908 δισ. δολαρίων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ένα πετσοκομμένο κατά 50% επίδομα ανεργίας - 300 δολάρια τη βδομάδα, από 600 - για 4 μήνες. Προβλέπονται επίσης 160 δισ. για τη χρηματοδότηση πολιτειακών και τοπικών αρχών, περίπου 288 δισ. για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, 45 δισ. για συγκοινωνίες, 82 δισ. για την Εκπαίδευση, 26 δισ. για επισιτιστική βοήθεια και άλλα 16 δισ. για την Υγεία.

Το διακομματικό πακέτο προτάσεων επρόκειτο αργά χτες το βράδυ να τεθεί στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στο μεταξύ, χτες το οικονομικό επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με πρώτη την υποψήφια υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, παρουσίασαν αδρά τις βασικές γραμμές στις οποίες σχεδιάζουν να κινηθούν όταν αναλάβουν, «διαβεβαιώνοντας» πως θα στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο λαό.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Τραμπ σύμφωνα με πληφορορίες επέβαλε κυρώσεις στην τρίτη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία πετρελαίου, «China National Offshore Oil Corp», και σε άλλες τρεις εταιρείες, καθότι κρίθηκε ότι συνεργάζονται στενά με τον κινεζικό στρατό.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- 51χρονος Γερμανός έπεσε χτες με το αυτοκίνητό του σε πλήθος σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης Τρίερ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 15. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κίνητρά του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για «αμόκ» του δράστη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σε γερμανικά ΜΜΕ, το αυτοκίνητο κινούνταν με ταχύτητα 70 - 80 χλμ. την ώρα και πλησιάζοντας το πλήθος συνέχισε να επιταχύνει.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Επιδρομές στα σπίτια 11 μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης «Ταξιαρχία Λύκων 44» (Wolfsbrigade 44) έκανε χτες η γερμανική αστυνομία, μετά την απαγόρευση της οργάνωσης με την κατηγορία ότι επιδιώκει την επανίδρυση του ναζιστικού κράτους στη Γερμανία. Η αστυνομία βρήκε μια βαλίστρα, ματσέτα, μαχαίρια και σύμβολα των ναζί, όπως σβάστικες κ.ά. Οι αστυνομικές έρευνες έγιναν σε σπίτια στα κρατίδια της Εσσης, του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας και της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Αντιμέτωπη με «παρατεταμένη ύφεση» είναι η οικονομία του Λιβάνου. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 20% «γιατί οι πολιτικοί αρνούνται την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Λίβανο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Ιρακινή νομπελίστρια και αγωνίστρια για την καταπολέμηση της δουλεμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών από τζιχαντιστές, Νάντια Μουράντ, δήλωσε χτες ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις λόγω πανδημίας συρρικνώνουν τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την υγεία των γυναικών απανταχού.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Σεμπάμπ» και οπλισμένους χωρικούς στην κεντρική Σομαλία. Οι τζιχαντιστές που εξαπέλυσαν την επίθεση ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν 53 φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς και ότι απέσπασαν στρατιωτικό υλικό.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Πιθανή θεωρείται η κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του ηγέτη του δεξιού πρώην «γαλανόλευκου μπλοκ», Μπένι Γκαντς, καθώς οι δύο εταίροι δεν τα βρίσκουν σε βασικά σημεία του νέου προϋπολογισμού. Απόψε ο Νετανιάχου δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών. Στο μεταξύ η ιστοσελίδα «Al Monitor» υποστηρίζει πως ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, έχει συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές με αξιωματούχους της «Μοσάντ», σε μια προσπάθεια να επιτύχει την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- 29 οργανώσεις - μεταξύ τους το Ινστιτούτο του Καΐρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η οργάνωση «Mwatana» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - που υποστηρίζουν τον έλεγχο των όπλων υπέγραψαν κοινή επιστολή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις επικείμενες πωλήσεις πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο δρ. Σκοτ Ατλας, αμφιλεγόμενο μέλος του κλιμακίου του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας το οποίο συγκρότησε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σ. Ατλας έχει δεχτεί έντονη κριτική από την επιστημονική κοινότητα και ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς παίρνει θέσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ