ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ
Με δεδομένο το αντεργατικό πλαίσιο ψάχνουν και επενδύσεις

Από πρόσφατη συνάντηση του ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη με την υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αμερικανικές επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες
Από πρόσφατη συνάντηση του ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη με την υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αμερικανικές επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες
Με «κοινό παρονομαστή» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων και για την «επόμενη μέρα», συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ, τη διαβόητη τρόικα). Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις όποιες διαχειριστικές προτάσεις και «λύσεις», ο πυρήνας των αντιλαϊκών μέτρων θα παραμείνει σε ισχύ, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίζεται με νέα μέτρα, προκειμένου να τονωθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου.

«Οι φίλοι μας στις Ηνωμένες Πολιτείες μάς έχουν βοηθήσει πολύ. Είμαστε ήδη μάρτυρες των καρπών των κοινών προσπαθειών μας και οι διεθνείς επενδυτές έχουν ήδη εισέλθει στην ελληνική αγορά», είναι το μήνυμα που απέστειλε χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στο «ετήσιο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα», που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν πολλαπλές ευκαιρίες στον επενδυτικό τομέα, σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας», ενώ «ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο εποικοδομητική και αμοιβαία κερδοφόρα από ό,τι ποτέ στο παρελθόν». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός εστίασε στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου της χώρας, στο «ασφαλές και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει ελκυστική για τους ξένους επενδυτές».

Στο «επενδυτικό φόρουμ» στη Νέα Υόρκη, απέστειλε μήνυμα και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ρ. Γκογιάλ, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016, ότι η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, και ακόμη ότι η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για το τραπεζικό σύστημα, ενώ «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια». Στο εν λόγω 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ, που διοργανώθηκε από την «Capital Link», υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετέχει και κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης.

Εύσημα από τις ΗΠΑ

Σε συνέδριο, με θέμα η «ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνεται στην Αθήνα από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» εστίασε στους «μηχανισμούς παρακολούθησης, μέσα στο τακτικό θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οπως είπε «αυτό προβλέπει και τη συνεργασία με το ΔΝΤ, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο, πολύ πιο ευέλικτο, καθώς το κριτήριό μας είναι σε τελευταία ανάλυση το κόστος του δανεισμού».

Από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα και εργαζόμαστε για να κλείσουμε». Επίσης, προανήγγειλε νέες «σταδιακές φοροαπαλλαγές» για το κεφάλαιο, εφόσον το «επιτρέψει η δημοσιονομική πορεία». Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντ. Πιρς τόνισε ότι οι «αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα», εστιάζοντας στην «αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας». Παράλληλα, απέδωσε εύσημα στη συγκυβέρνηση για τον ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 2015.

«Εχουμε ένα όραμα ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι το ιδανικό μέρος για να έρθει κάποιος να επενδύσει και να μείνει. Και μπορούμε να πετύχουμε την εκμετάλλευση των ευκαιριών». Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, επαναφέροντας στο αντιλαϊκό τραπέζι την πρόταση για μείωση της φορολογίας καθώς και του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Οπως είπε, το κόστος χρηματοδότησης είναι 60% υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 50 ευρώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ η σημαντική πτώση των μισθών αντισταθμίστηκε από την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις. Επίσης, σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές κατά μεγάλο ποσοστό (83%) βασίζονται σε προϊόντα χαμηλής τεχνολογίας, με χαμηλή διεθνή ανταγωνιστικότητα, ενώ τα προϊόντα μέσης τεχνολογίας καλύπτουν το 12% και τα υψηλής τεχνολογίας καλύπτουν το 5% των ελληνικών εξαγωγών.

Σε ό,τι αφορά την «πιστοληπτική αναβάθμιση» ο εκπρόσωπος του αμερικανικού «οίκου αξιολόγησης» «Standard and Poor's», έβαλε ως προϋποθέσεις την ισχυροποίηση των οικονομικών μεγεθών και τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας.

Νέο αντιλαϊκό πακέτο

Πέρα από τις σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου είναι και τα παρακάτω:

--Αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2015, το οποίο η τρόικα εκτιμά ότι διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

-- «Αλλαγές» στο καθεστώς ΦΠΑ και ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης.

-- Κατάργηση των περισσότερων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών από το 2015 και ένταξή τους στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που θα καταβάλλεται μόνο σε νοικοκυριά με ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ (για τετραμελή οικογένεια).

-- Καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, παραπέρα συμπίεση των αμοιβών από το 2015 και εξομοίωση του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους στο δημόσιο τομέα, σε αντιστοιχία με το καθεστώς που ήδη ισχύει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

-- Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Βήμα βήμα για τις νέες ανατροπές στην Ασφάλιση

Στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας, που μετατρέπεται σε «κρεβάτι του Προκρούστη» για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, παραμένουν οι νέες ανατροπές που σχεδιάζονται σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενώ η αλληλογραφία των δύο πλευρών συνεχίζεται, σιγά - σιγά κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν ορισμένα από τα νέα επώδυνα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση επικεντρώνεται:

Στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 με 6.500 ένσημα. Δηλαδή καταργείται η 15ετία και ορίζονται τα 20 ή τα 21 χρόνια και 8 μήνες ως ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης που θα απαιτείται πλέον για να έχει κάποιος σύνταξη στα γεράματα. Στην κατάργηση της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στη μείωση κατά 20% τουλάχιστον των συντάξεων του ΟΑΕΕ, που ίσως συνδυαστεί με ανάλογη μείωση των εισφορών των σημερινών εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενων και με πρόσχημα τα ελλείμματα του Ταμείου.

Στο πάγωμα των συντάξεων ακόμα μια διετία (2016 - 2017). Στη σαρωτική ενοποίηση των Ταμείων. Η νέα ενοποίηση δε θα περιοριστεί στα Ταμεία των κύριων συντάξεων. Θα αφορά την ενοποίηση όσων επικουρικών ταμείων έχουν απομείνει εκτός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αλλά και Ταμείων Πρόνοιας που αποδίδουν εφάπαξ και άλλες παροχές. Το «νέο» ΕΤΕΑ που θα προκύψει η κυβέρνηση σχεδιάζει να το εντάξει στο ΙΚΑ.

Και ακόμα, στην κατάργηση όλων των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης πριν το 62ο έτος. Η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει διάταξη, σύμφωνα με την οποία κανένας ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί από το 2019 και μετά, να μην μπορεί να πάρει σύνταξη πριν το 62ο έτος της ηλικίας του. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι σε βάρος της σε μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις όπως π.χ. ανήλικα παιδιά, των εργαζομένων γυναικών. Το ίδιο ισχύει και για ενώ δραστικές είναι οι περικοπές στον τομέα Υγείας.

Επιβεβαιώνουν τα νέα μέτρα

Ειδικά για το τελευταίο, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου επιβεβαίωσε χτες πως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισχύουν ακόμα για ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, θα εφαρμοστεί σταδιακά: «Αν αρχίσει να ισχύει το 62 (έτος) που θα γίνει 67, θα γίνει μετά το 2019. Θα ξεκινήσει το ΄19 αν συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθεί το 2022. Τότε ξεκινάει η πλήρης εφαρμογή, το ΄22. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο μεταβατικό διάστημα».

Μάλιστα, αυτή η μεταβατικότητα δε δίνεται από πόνο στους ασφαλισμένους, αλλά, όπως ομολόγησε ο υφυπουργός, για να μην υπάρξει εσπευσμένη «φυγή» από την εργασία δεκάδων χιλιάδων σημερινών εργαζομένων: «Αυτό που πρέπει ν΄ αποφευχθεί πάση θυσία είναι να εγκλωβιστούν στη δουλειά 100.000 - 120.000 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σήμερα αλλά έχουν κατοχυρώσει την έξοδο. Αν φύγουνε αυτοί οι 120.000 να πάνε στο συνταξιοδοτικό σύστημα και έχουμε 120.000 συνταξιούχους σε μια μέρα, θα έχουμε κατάρρευση».(!)

Παράλληλα, επιβεβαίωσε και την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη λέγοντας: « ...20 χρόνια σημαίνει κατοχύρωση της κατώτατης σύναξης. Σήμερα ισχύει ότι για να έχεις κατώτατη σύνταξη και θα ισχύει το 2022 για τα επόμενα χρόνια, τα 20 χρόνια θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Οσοι έχουν κάτω από 20 δεν σημαίνει ότι χάνουν τα ένσημα. Θα πάρουν τη σύνταξη που τους αναλογεί στα ένσημα που έχουν. Είναι ένα θέμα που ούτως ή άλλως απασχολεί τη χώρα αλλά εφόσον προχωρήσει η διαπραγμάτευση και για το συγκεκριμένο θέμα καθορίζονται και οι παράμετροι που την αφορούν».

Βέβαια, σήμερα δεν ισχύουν τα 20 χρόνια Ασφάλισης, αλλά τα 15 χρόνια για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην κατώτερη σύνταξη. Οσο για το ότι δεν χάνονται τα ένσημα κάτω από αυτό το όριο, αυτό προβλέπεται και στον 3863, η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει έτσι και αλλιώς από την 1.1.2015. Το ζήτημα είναι ότι όποιος πλέον δεν θα έχει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, δεν θα λαμβάνει την κατώτερη σύνταξη, αλλά μόλις μερικά ψίχουλα που δεν θα αρκούν ούτε για την επιβίωση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκά μέτρα απ' όποια κυβέρνηση υπηρετεί την καπιταλιστική ανάκαμψη

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας:

«Ο νέος σφαγιασμός του εισοδήματος και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού αποδεικνύει ότι όταν μια κυβέρνηση αποδέχεται τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, αναγνωρίζει το χρέος και υπηρετεί την καπιταλιστική ανάκαμψη, όχι μόνο θα δίνει ψεύτικες υποσχέσεις για ανακούφιση, αλλά και θα παίρνει συνεχώς νέα αντιλαϊκά μέτρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ