ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΓΕ
Αγώνας για τη ζωή ο αγώνας για Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία

Συνεχίζεται η καμπάνια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα κορυφωθεί με ημερίδα στις 10 Δεκέμβρη

«Ο αγώνας για Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία είναι αγώνας για τη ζωή». Με το σύνθημα αυτό, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της στο πλαίσιο της καμπάνιας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Η εξωνοσοκομειακή - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σημαντική για την υγεία της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα για τις εξειδικευμένες ανάγκες των γυναικών, που προκύπτουν από το βιολογικό και κοινωνικό τους ρόλο», σημειώνει η ΟΓΕ στην τετρασέλιδη ανακοίνωσή της, με την οποία οι Σύλλογοι και οι Ομάδες οργανώνουν εξορμήσεις και συζητήσεις, με εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, με νέες μητέρες και συνταξιούχους. Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζει: «Γιατί μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα; Γιατί πληρώνουμε από την τσέπη μας όλο και περισσότερο για υγεία και φάρμακα; Διότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις θεωρούν αυτές τις δαπάνες κόστος για το κράτος και τους εργοδότες και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα. Διότι έτσι αυξάνονται οι τομείς δράσης και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. (...) Πώς εκφράζεται αυτή η πολιτική σε υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη οι γυναίκες; Με τεράστιες ελλείψεις στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και σε γυναικολογικά, παιδιατρικά ιατρεία, σε ειδικές μονάδες για τη μάνα και το παιδί, σε περικοπές για εξετάσεις προληπτικού και προγεννητικού ελέγχου και δημόσια κέντρα για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Με κυριαρχία των ιδιωτικών μαιευτικών και γυναικολογικών κλινικών έναντι των λιγοστών και υποβαθμισμένων δημόσιων. Με ελάχιστα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, που δεν καλύπτουν την ανάγκη της ενημέρωσης και τις σύγχρονες ανάγκες των νέων ζευγαριών, όπως θα έπρεπε».

Η καμπάνια θα κορυφωθεί με ημερίδα, με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γυναίκες», που θα γίνει την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη, στο «Μαγγίνειον» αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου (στάση Μέγαρο Μουσικής, είσοδος από Μιχαλακοπούλου). Η Ημερίδα θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. (προσέλευση 4.30 μ.μ.).

Πρωτοβουλίες από Συλλόγους και Ομάδες

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξορμήσεις, οι συσκέψεις και εκδηλώσεις αλλά και οι κινητοποιήσεις με σχετικά αιτήματα και διεκδικήσεις, από τους συλλόγους και τις ομάδες σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ. η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας. Στην Αμφισσα, ο Σύλλογος έχει συναντηθεί με το ΔΣ του νοσοκομείου της πόλης και προγραμματίζει αντίστοιχη συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο. Στόχος του είναι να οργανωθεί κοινή κινητοποίηση, με αιχμή τις ελλείψεις σε γιατρούς - για παράδειγμα στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε ένας παθολόγος - και αναλώσιμα. Στη Δεσφίνα, ο Σύλλογος έχει αναδείξει το πρόβλημα της απουσίας αγροτικού ιατρού από το αγροτικό ιατρείο και σχεδιάζει να προχωρήσει σε μάζεμα υπογραφών για το ζήτημα.

Εκδήλωση, με θέμα «Επαγγελματικές ασθένειες, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ο ρόλος της δημόσιας και δωρεάν Υγείας στη ζωή των γυναικών και των οικογενειών τους», διοργανώνει ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης, αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Ελσα Αβραμίδου γιατρός, μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από την Κατερίνα Παρασκευαΐδου, επιθεωρήτρια Ασφάλειας Υγείας στην Εργασία και την Ελένη Παυλίδου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης.

ΠΑΜΕ
Προκλητικές «συμβουλές» από τη ΣΕΣ για στήριξη των μονοπωλίων

Πρόκληση για τους εργαζόμενους της Ευρώπης, χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ τις «συμβουλές» της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) για το «Σχέδιο Επενδύσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εργατοπατέρες της ΣΕΣ δε δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες εργαζομένων και ανέργων, αλλά ξεπερνούν ακόμα και τον πρόεδρο της Κομισιόν στη ...γαλαντομία απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), το μακρύ χέρι της ΕΕ και των μονοπωλίων στα Συνδικάτα, η ΣΕΣ που διαφημίζουν στην Ελλάδα η ΓΣΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως "εκπρόσωπο των εργατών της Ευρώπης", σε δελτίο Τύπου της συμβουλεύει την ΕΕ για το Σχέδιο Επενδύσεων της Κομισιόν.

Και πού προτείνει η ΣΕΣ να δώσει λεφτά η ΕΕ; Μήπως ζητάει αυξήσεις στους μισθούς των εργατών; Επιδόματα ανεργίας για τα εκατομμύρια των ανέργων της Ευρώπης; Για παροχή δωρεάν Υγείας και Παιδείας στα παιδιά των εργατών; Μα φυσικά όχι!

Η ΣΕΣ καλεί "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσουν το Σχέδιο Επενδύσεων της Κομισιόν και να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους και τον προϋπολογισμό του", δίνοντας τα χρήματα των λαών της Ευρώπης στις πολυεθνικές και συγκεκριμένα:

  • Σε Υποδομές στον κλάδο της Ενέργειας, προτείνει μια επένδυση 200 δισ. ευρώ σε περίοδο 10 χρόνων.
  • Στις Μεταφορές.
  • Επικοινωνίες, μια επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος.
  • Νανοτεχνολογία.
  • "Πράσινες" Υποδομές.

Δηλαδή, ξεπερνά ακόμη και την Κομισιόν και ζητά ακόμη περισσότερα χρήματα για τις πολυεθνικές από αυτά που ζητούσε ο πρόεδρος της Κομισιόν! Αυτή η στάση αποτελεί πρόκληση για τα εκατομμύρια των ανέργων της Ευρώπης, για τα εκατομμύρια εργάτες που ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ΣΕΣ δικαιολογεί αυτή την κατεύθυνση με το επιχείρημα ότι έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ομως οι εργαζόμενοι της Ευρώπης γνωρίζουν ότι "για να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική" η συντριπτική πλειοψηφία των όποιων θέσεων εργασίας δημιουργηθούν, θα είναι με τα μισά δικαιώματα, με τους μισούς μισθούς σε σχέση με τις παλιές. Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης γνωρίζουν ότι όπου η εργατική τάξη αποδέχτηκε τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι χάνουν το ένα δικαίωμα μετά το άλλο, ενώ οι απολύσεις, η ελαστική απασχόληση και η ανεργία γιγαντώθηκαν. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να απαντήσει και να καταδικάσει με κάθε τρόπο αυτές τις λογικές. Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης πλήρωσαν πολύ ακριβά την κρίση των καπιταλιστών. Δεν πρέπει να δεχθούν καμία θυσία για την καπιταλιστική ανάπτυξη.Καμιά νομιμοποίηση στους συνδικαλιστές των Βρυξελλών».

Νέες υπογραφές ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Πολλαπλασιάζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο - κάλεσμα του ΠΑΜΕ ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, που αποτελούν προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και της ΕΕ να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, να χτυπήσουν τη συλλογική δράση και τα συνδικάτα, να αφήσουν δηλαδή «ελεύθερο» το πεδίο για την ανεμπόδιστη εφαρμογή αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να απαντήσουν στην προσπάθεια αυτή, συνυπογράφοντας το κείμενο - πρόταση και οργανώνοντας τη συζήτηση στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώνοντας και προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Ανάμεσα στις νέες υπογραφές από συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρίσκονται οι παρακάτω: Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οδηγών - Τεχνικών ΕΛΤΑ.

Επίσης, τα Σωματεία: Λογιστών Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο Εριοβιομηχανίας «FINTEXPORT ΑΕ», Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας, Κατεργασίας Ξύλου Αττικής, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων - Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό, Υπαλλήλων Σεκιούριτι Λάρισας, Εργαζομένων στα «ΝΟΤΟΣ COM» Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», Εργαζομένων «ΦΑΓΕ», Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής, Χαρτεργατών, Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου, Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Παράρτημα Λάρισας ΠΕΤ - ΟΤΕ, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Οικοδόμων Ληξουρίου, Χειριστών Μηχανημάτων Κεφαλονιάς, ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Οικοδόμων Λαυρεωτικής, Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρεωτικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Τουριστικών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Λέσβου, Συνδικάτο Οικοδόμων Λέσβου, Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Νάουσας, Φορτ/τών Νωπών Φρούτων - λαχανικών - λιπασμάτων και συναφών Κοπανού - Επισκοπής Νάουσας, Διαλογής και Ψύξης Νάουσας, Κλωστοϋφαντουργίας Νάουσας «Η ΚΛΩΘΩ», Πριονιστηρίων Καθεκλοποιών - Κιβωτοποιών Νάουσας, Μετάλλου Ν. Αττικής και εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕEΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, Οικοδόμων Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), Φιλαρμονικής Αθηνών, Εργαζομένων Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» ΣΕΕΕΑΜ, Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Νομού Αττικής «Βύρωνας», οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ», «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», Δυτικής Αττικής και η ΑΓ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής.

ΠΑΜΕ
Συνάντηση με Σουδανούς συνδικαλιστές

Τα γραφεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Σουδανών Εργατών (SWTUF), αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Γιουσούφ Αλί Αμπντουλκαρίμ, και τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, Αμπουμπακέρ Αλ Σιντίγκ. Η αντιπροσωπεία της SWTUF συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου συζήτησαν για την ανάγκη ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ των οργανώσεων, την κοινή τους στήριξη στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και την αντίθεση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στις αραβικές χώρες.

Η αντιπροσωπεία της SWTUF εξέφρασε την αλληλεγγύη και στήριξη των Σουδανών εργατών στους αγώνες που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ στην Ελλάδα, ενώ την Πέμπτη 27 Νοέμβρη συμμετείχε και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Το ΠΑΜΕ και η SWTUF συμφώνησαν ότι πρέπει να δυναμώσουν η έκφραση αλληλεγγύης και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ταξικών συνδικάτων.

Επανόρθωση

Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» (30 Δεκέμβρη 2014), στο αφιέρωμα για την απεργία των οικοδόμων της 1ης Δεκέμβρη του 1960, γράψαμε - λάθος - ότι ο πρωθυπουργός που προώθησε το νόμο 4104/60 με τον οποίο αυξήθηκαν τα ένσημα για σύνταξη από τα 2.050 στα 4.050 ήταν ο Παπανδρέου. Το σωστό είναι ότι πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Καραμανλής. Ο Παπανδρέου, απλά, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την επίθεση της αστυνομίας στους απεργούς οικοδόμους πήρε το μέρος της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ