ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Παναγροτικός πανελλαδικός ξεσηκωμός!
  • Από αύριο τα τρακτέρ θα παραταχθούν στις πλατείες των χωριών
  • Στις 10 του Δεκέμβρη τα νομαρχιακά συλλαλητήρια

Με νομαρχιακά συλλαλητήρια, που πραγματοποιούνται στις 10 του Δεκέμβρη σ' όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, οι αγρότες κλιμακώνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση για πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων πάρθηκε σε πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και επιτροπών αγώνα, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Πέμπτη, στον Παλαμά της Καρδίτσας. Από αύριο Δευτέρα και μέχρι τις 10 του Δεκέμβρη, οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, διαμηνύοντας προς την κυβέρνηση την απόφασή τους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις νέες κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει ν' αντιληφθεί ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά έχει την αποφασιστικότητα, την επιμονή και την υπομονή που χρειάζεται ο συνεχής, πολύμορφος και μακρόχρονος αγώνας της για να επιβάλει το δίκιο της και να εξασφαλίσει το μέλλον της. Θα πρέπει, επίσης, ν' αντιληφθεί ότι «δεν περνούν» πια στον αγροτόκοσμο οι ψευτιές και οι φοβέρες και καλά θα κάνει να ικανοποιήσει τα ζωτικά και δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, γιατί αλλιώς «δε θα βρει ποτέ την ησυχία της». Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα έχει καταστήσει σαφές ότι ο αγώνας των αγροτών δεν αφορά στην επίλυση κάποιων επιμέρους, τοπικών και εφήμερων προβλημάτων, αλλά στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, που θα στηρίζει τα συμφέροντα του αγρότη και της Ελλάδας.

Θα συνεχίσουμε

Για το εύρος, τη δυναμική και την προοπτική του νέου αγροτικού ξεσηκωμού μιλούν στον «Ρ» αγροτοσυνδικαλιστές από διάφορες περιοχές της χώρας. Ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», τονίζει: «Ενωμένοι στον αγώνα οι αγρότες όλης της Ελλάδας και με τη συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, μπορούμε να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη για να μην ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά και περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών- νεοτσιφλικάδων».


Ο Γ. Σοφιανίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κιλκίς, λέει από την πλευρά του: «Για πρώτη φορά κάνουμε προσπάθεια να συντονιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο ο αγώνας. Εμείς οι αγρότες του Νομού Κιλκίς είμαστε αισιόδοξοι και στέλνουμε το μήνυμα ότι θα δώσουμε δυναμικό "παρών" στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Ο Γ. Ρίσκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Η ανάγκη για πανελλαδικό συντονισμό, που έχει αναδειχτεί εδώ και χρόνια, φαίνεται να πραγματοποιείται. Η ανάγκη αυτή προβάλλει επιτακτική, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού όλα τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς έχουν κοινή "ρίζα" στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και με τον αγώνα μας αυτή την πολιτική πρέπει να την ανατρέψουμε».

Ο Β. Αρμενιάκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κέρκυρας, είναι σαφής: «Οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας, όπως όλης της χώρας, έχουν προβλήματα ανάλογα με αυτά των βαμβακοπαραγωγών, των καπνοπαραγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και για τους ελαιοπαραγωγούς σταματά η επιδότηση το 2004, με εντολές της ΕΕ και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο πανελλαδικός συντονισμός είναι το καινούριο στοιχείο που αποκτά ο ξεσηκωμός των αγροτών. Είναι κάτι καινούριο σε σχέση με την "εποποιία" του '96 και πιστεύουμε ότι θα 'χει αποτελέσματα ο αγώνας μας».


Ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φθιώτιδας, σημείωσε: «Αυτό που ξεκινά με τον πανελλαδικό συντονισμό δράσης, με κοινά αιτήματα, όχι μόνο για το βαμβάκι και τον καπνό, αλλά και για όλα τα προϊόντα, θα πρέπει να προχωρήσει με πιο δυναμικούς αγώνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Χωρίς κοινό αγώνα δε γίνεται τίποτα».

Ο Θ. Χελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιγιάλειας, είπε: «Κυβέρνηση και ΝΔ θέλουν η μεγαλύτερη παραγωγική τάξη της χώρας, αφού δεν έχουν αφήσει άλλη, να έχει λιγότερες απαιτήσεις, να ζει με λιγότερα και να τη μειώσουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε τον ενωμένο αγώνα μας για να μπορέσουμε ν' ανατρέψουμε την εφαρμοζόμενη πολιτική».


ΒΑΜΒΑΚΙ
«Μία η άλλη» έσοδα - έξοδα!

Το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές του προϊόντος δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους για τους βαμβακοπαραγωγούς

Στα ύψη φτάνει το κόστος παραγωγής στη βαμβακοκαλλιέργεια και, με δεδομένη τη χαμηλή τιμή του προϊόντος φέτος, οι βαμβακοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, καθώς ό,τι πληρωθούν πουλώντας το βαμβάκι, το έχουν, ήδη, ξοδέψει για την καλλιέργεια. Αυτός, άλλωστε, είναι κι ο λόγος που στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις πρωτοστατούν οι βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν με αγωνία να οδηγούνται σε μαζικό ξεκλήρισμα από τη γη τους. Κι όμως, μόλις λίγα χρόνια πριν - και πάντως πριν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπουν περιορισμούς στις εκτάσεις, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας που μειώνουν την τιμή του προϊόντος - το βαμβάκι αποτελούσε μια δυναμική και προσοδοφόρα καλλιέργεια για χιλιάδες Ελληνες αγρότες, με αποτέλεσμα πολλοί να το χαρακτηρίζουν «λευκό χρυσό». Τώρα όλα άλλαξαν και η βαμβακοκαλλιέργεια καταντάει ασύμφορη, όπως, άλλωστε, το σύνολο σχεδόν των ελληνικών προϊόντων - σιτηρά, δημητριακά, καπνός, οπωροκηπευτικά, δενδροκομικά, κτηνοτροφικά - τα οποία υπόκεινται, πλέον, στους καταστροφικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

***

Ας δούμε, λοιπόν, πόσο φτάνει το κόστος παραγωγής για κάθε στρέμμα που καλλιεργείται με βαμβάκι (Τα στοιχεία δεν μπορούν ν' αμφισβητηθούν από κανέναν, καθώς έχουν αντληθεί από αρμόδιες υπηρεσίες κι έχουν επιβεβαιωθεί από πάρα πολλούς βαμβακοκαλλιεργητές, οι οποίοι διαθέτουν αποδείξεις και τιμολόγια). Για ν' αντιληφθεί ο αναγνώστης με τι ρυθμούς ανεβαίνουν οι τιμές στα γεωργικά μέσα και εφόδια, αρκεί ν' αναφέρουμε ότι τα ποσοστά αύξησης των βασικών λιπασμάτων από τον Αύγουστο του 1999 μέχρι το Φλεβάρη του 2001 έχουν ως εξής:

  • Το «16-20-0» αυξήθηκε κατά 36%.
  • Το «20-10-0» κατά 34%.
  • Η Νιτρική Αμμωνία κατά 60%.
  • Η Ασβεστούχος Νιτρική Αμμωνία κατά 67%.

Τα συνολικά έξοδα που κάνει ένας βαμβακοπαραγωγός, ο οποίος δε διαθέτει δικά του αγροτικά μηχανήματα, υπολογίζονται - με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς - σε 70.000 δραχμές το στρέμμα κι αν τα χωράφια του είναι νοικιασμένα, θα πρέπει να προστεθούν άλλες 20.000 δραχμές που είναι το νοίκι, με αποτέλεσμα το στρεμματικό κόστος παραγωγής να φτάνει στις 90.000 δραχμές.

Τα έξοδα του αγρότη, που διαθέτει δικά του αγροτικά μηχανήματα, είναι μειωμένα κατά 10.000-12.000 δραχμές. Για τα καλλιεργητικά ο βαμβακοπαραγωγός, που δεν έχει δικά του μηχανήματα, πληρώνει περί τις 37.000 δραχμές το στρέμμα, και συγκεκριμένα:

  • Για το όργωμα του χωραφιού, που γίνεται Νοέμβρη με Δεκέμβρη μήνα, 4.000 δραχμές το στρέμμα.
  • Για τον καλλιεργητή, που, το Φλεβάρη, «ισιάζει» το οργωμένο χωράφι, 1.000 δρχ.
  • Για το σπόρο, που αγοράζει, 7.500 δρχ.
  • Για το σπορέα, που σπέρνει το Μάρτη, 1.000 δρχ.
  • Για το λίπασμα, που ρίχνεται με τη σπορά, 7.000 δρχ.
  • Για το διανομέα, που ρίχνει το λίπασμα, 700 δρχ.
  • Για τα δισκοσβαρνίσματα, τρία συνολικά, 3.000 δρχ.
  • Για τα φυτοφάρμακα (διάφορα, ως πρώτη δόση) 9.000 δρχ.
  • Για τα φυτοφάρμακα κατά του σιδηροσκώληκα 3.000 δρχ.
  • Για τα ψεκαστικά των φυτοφαρμάκων 1.000 δρχ.
  • Τα έξοδα που κάνει μετά το φύτρωμα του βαμβακιού ανέρχονται σε 25.500 δραχμές το στρέμμα.
  • Για τα σκαλίσματα (τρία απαραίτητα) 4.500 δρχ.
  • Για τα μεροκάματα των σκαλισμάτων, τουλάχιστον, 12.000 δρχ.
  • Για το λίπασμα (τώρα χρειάζεται Νιτρική Αμμωνία) 3.000 δρχ.
  • Για τα φυτοφάρμακα (αυτά τώρα ρίχνονται και για την ανάπτυξη του φυτού, αλλά και για την αντιμετώπιση του «ρόδινου σκουληκιού» και του μέλιουρα) 3.000 δρχ.
  • Για τα ποτίσματα (ρεύμα ή πετρέλαιο) 3.000 δρχ.
  • Τέλος, τα έξοδα για τη συλλογή του βαμβακιού κοστίζουν 7.500 δρχ. το στρέμμα.

***

Αν λάβουμε υπόψη ότι η φετινή παραγωγή βαμβακιού ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στα 300-320 κιλά το στρέμμα και η τιμή του θα κυμανθεί από 210 μέχρι 250 δραχμές το κιλό, τότε το στρεμματικό εισόδημα του βαμβακοπαραγωγού φτάνει στις 70.000-80.000 δραχμές, δηλαδή, του 'ρχεται... «μία η άλλη». Κι αν πληρώνει και νοίκι, τότε «μπαίνει μέσα»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Το ψήφισμα της σύσκεψης

Στο ψήφισμα της πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης που έγινε την Πέμπτη στον Παλαμά της Καρδίτσας τονίζεται:

«Εμείς οι αγρότες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας που βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές, τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001 στον Παλαμά Καρδίτσας για να συντονίσουμε τον αγώνα μας.

Αφού συζητήσαμε τα προβλήματά μας, διαπιστώσαμε ότι οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα στην αγροτική οικονομία και στους μικρομεσαίους αγρότες, επειδή συρρικνώνουν την αγροτική παραγωγή και αποδεκατίζουν τις τιμές και τις επιδοτήσεις.

Η δραστική περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων για τη γεωργία, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000", εξανεμίζει το εισόδημά μας και απειλεί με αφανισμό δυναμικές καλλιέργειες όπως τον καπνό, στον οποίο προτείνεται να καταργηθούν οι επιδοτήσεις, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, το βαμβάκι και την ελιά, με πρόσχημα τη λειψυδρία, τη νιτροποίηση και την ερημοποίηση.

Οι δημόσιες δαπάνες για τη γεωργία έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα αναγκαία έργα υποδομής, να αυξάνεται το κόστος παραγωγής, να μειώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας και το εισόδημα των αγροτών. Τα φαινόμενα της λειψυδρίας έχουν αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αφορούν όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας και δεν οφείλονται στα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στην έλλειψη των αντίστοιχων έργων υποδομής.

Οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι χρεοκοπημένες, συρρικνωμένες, περιθωριοποιημένες, ανήμπορες να στηρίζουν ουσιαστικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, με αποτέλεσμα να "αλωνίζουν" οι εμποροβιομήχανοι και να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας.

Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ μέσα από το χρηματιστήριο θα εντείνει τον τοκογλυφικό της χαρακτήρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Η κατάργηση της αλληλέγγυας ευθύνης των συνεταιρισμών, η διαβάθμιση των αγροτών σε έξι κατηγορίες και η προσπάθεια πώλησης στους ιδιώτες των εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος ΑΤΕ - ΑΣΟ, όπως της ΔΩΔΩΝΗΣ, της ΣΕΚΑΠ κ.ά., είναι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ που θα συνεχίσουν με μαζικούς πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Δημόσιοι αγροτικοί οργανισμοί, που θα μπορούσαν να παίζουν αναπτυξιακό παραγωγικό ρόλο, όπως ο Οργανισμός Βάμβακος, Καπνού, Ελαιόλαδου κ.ά., διαλύονται, ενώ άλλοι όπως ο ΕΛΓΑ συρρικνώνονται και το αντικείμενό τους μεταφέρεται στις ιδιωτικοασφαλιστικές εταιρίες. Οι εταιρίες που εμπορεύονται τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, στα πλαίσια της ανεξέλεγκτης αγοράς, κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής τις τελευταίες δεκαετίες. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, οι τιμές και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων μειώνονται και η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές του αγρότη και του καταναλωτή συνεχώς μεγαλώνει.

Η εγκατάλειψη και ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου, μαζί με τα υποβαθμισμένα κοινωνικά δικαιώματα του αγρότη στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στον πολιτισμό και στη μόρφωση, ερημώνουν την ύπαιθρο, γηράζουν σε επικίνδυνο βαθμό τον αγροτικό πληθυσμό.

Ολοι ενωμένοι δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα χωριά μας και τα χωράφια μας. Γι' αυτό θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν.

Συνεχίζουμε τη δράση μας πανελλαδικά, ξεκινώντας με νομαρχιακά συλλαλητήρια, σε όλη την Ελλάδα, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:

  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα προϊόντα που η χώρα μας και η ΕΕ είναι ελλειμματική για να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, να μειωθούν τα ελλείμματα, στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, να αυξηθεί η παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών.
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της γεωργίας και να γίνουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να αυξηθεί η παραγωγικότητα της γεωργίας και να βελτιωθεί το εισόδημά μας.
  • Να εξυγιανθούν και να χρηματοδοτηθούν οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις για να περιορίσουν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να συμβάλουν στη βελτίωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Να παραμείνει δημόσια η Αγροτική Τράπεζα και να λειτουργήσει με αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια, στηρίζοντας τους συνεταιρισμούς και τους μικρομεσαίους αγρότες. Να καταργηθούν όλα τα πανωτόκια, να ρυθμιστούν αποτελεσματικά τα αγροτικά χρέη και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών.
  • Να αναβαθμιστούν οι δημόσιες γεωργικές υπηρεσίες, οι αγροτικοί οργανισμοί και η έρευνα, σε αναπτυξιακή παραγωγική κατεύθυνση.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι αγροτικές συντάξεις, να εξισωθούν με τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ και να αναβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ύπαιθρο.
  • Να ψηφιστεί νέος κανονισμός για το βαμβάκι, που θα ανταποκρίνεται στα παραγωγικά δεδομένα της χώρας μας χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με άμεση καταβολή της επιδότησης στους αγρότες και αύξηση της τιμής, που είναι καθηλωμένη για πολλά χρόνια. Αμεσα να επιδοτηθεί όλη η παραγωγή και να μην υπάρχει πρόστιμο συνυπευθυνότητας, για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι μηχανισμοί που κλέβουν το βαμβακοπαραγωγό, όπως ο μετακαθορισμός, η αναπροσαρμογή βάρους και η προμήθεια των εκκοκκιστών για την καταβολή της επιδότησης.
  • Να αποσυρθούν άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα, ό,τι προτάσεις για την κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό έγιναν, επειδή η αναστολή της απόφασης για μια τριετία δεν αποτρέπει την κατάργηση των επιδοτήσεων και της καπνοκαλλιέργειας. Ταυτόχρονα να αυξηθούν οι ποσοστώσεις, επειδή οι ανάγκες της ΕΕ είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερες από τη σημερινή παραγωγή.
  • Να επιδοτηθούν άμεσα όλες οι πραγματικές ποσότητες ελαιολάδου και να αποσυρθεί η εκβιαστική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας. Να επανέλθει αναβαθμισμένη η παρέμβαση, έτσι ώστε να προστατεύεται ουσιαστικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και να αυξηθούν οι ποσοστώσεις.
  • Να διπλασιαστεί η ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα, όπως επίσης και ο αριθμός των επιλέξιμων αιγοπροβάτων για να επιδοτούνται όλα τα υπάρχοντα αιγοπρόβατα. Να εξισωθεί η επιδότηση των αιγοπροβάτων μεικτής παραγωγής με τα αιγοπρόβατα κρεατοπαραγωγής. Να μην καταργηθεί και να αναβαθμιστεί η τιμή βάσης του αιγοπρόβειου κρέατος. Να μην πωληθεί στους ιδιώτες η ΔΩΔΩΝΗ.
  • Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στα δημητριακά και στο ρύζι για να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να αναβαθμιστούν οι τιμές παρέμβασης, έτσι ώστε να στηρίζεται αποτελεσματικά το εισόδημα των παραγωγών.
  • Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στα οπωροκηπευτικά και στη βιομηχανική ντομάτα και να ενταχθεί αναβαθμισμένη η ελάχιστη τιμή για να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας των παραγωγών.
  • Να αυξηθεί η καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων, να αυξηθεί ο ζαχαρικός τίτλος και να καταργηθούν τα πλαφόν παραγωγής.
  • Να καταργηθούν όλες οι διαστάσεις των κανονισμών της σταφίδας που δίνουν τη δυνατότητα στους εμπόρους να εκβιάζουν τους σταφιδοπαραγωγούς και να επανασυσταθεί ο ΑΣΟ.
  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί στις φυτεύσεις νέων αμπελώνων και να στηριχτεί αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα η αναμπέλωση για την παραγωγή κρασιών ποιότητας.
  • Να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια έρευνα και να αναδειχτεί η παραγωγή γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού σε δυναμικό κλάδο της γεωργίας, επειδή η χώρα μας έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εργατοϋπαλλήλους, τη νεολαία να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας.

Επειδή η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια επιτακτική εθνική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ