ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
«Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας!»

Μαχητική διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αθήνας

Με μία μαχητική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία κάλεσαν 25 φοιτητικοί σύλλογοι, οι φοιτητές ανέδειξαν τις ανάγκες τους για σπουδές χωρίς εμπόδια, για πρόσβαση σε δουλειά με δικαιώματα. Αιχμή της κινητοποίησης ήταν το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επεκτείνει τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, η εξασφάλιση των όρων σπουδών για όλους τους φοιτητές και η δουλειά με δικαιώματα με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο.

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. και από το βήμα της πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο αναφέρθηκαν στις αναδιαρθρώσεις, στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους και τις διεκδικήσεις τους.

Η Κωνσταντίνα Λυμπριτάκη, από τη Φιλοσοφική, τόνισε πως πρέπει να ακουστεί η φωνή των φοιτητών για τα πραγματικά τους προβλήματα, τα οποία «θάβονται» στα δελτία των ειδήσεων, στα ρεπορτάζ των καναλιών. «Δεν ανεχόμαστε η σχολή μας να γίνει το κάδρο του ψεύτικου καβγά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, σε μια συζήτηση που ανοίγει το δρόμο για την ένταση της καταστολής και το χτύπημα του ασύλου. Ολη αυτή η κάλπικη αντιπαράθεση είναι πολύ βολική για όλους εκτός από τους ίδιους τους φοιτητές», τόνισε ανάμεσα σε άλλα. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου που, όπως είπε, αποτελεί κομμάτι της συνολικής επίθεσης καθώς διατηρεί την κατηγοριοποίηση τμημάτων, φοιτητών και αποφοίτων και μεγαλώνει το παζάρι πιστοποιητικών και μεταπτυχιακών που οι απόφοιτοι αναγκάζονται να κυνηγούν μετά το πτυχίο τους, την ίδια ώρα που μένει στον «αέρα» η παιδαγωγική επάρκεια, ενώ η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις χτυπούν «κόκκινο».

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στις ανάγκες στη φοιτητική μέριμνα αναφέρθηκε ο Γιώργος Βιτζηλαίος, από τον Σύλλογο Οικότροφων Νέας Εστίας ΕΜΠ, τονίζοντας ότι χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους μένουν χωρίς εστία, ενώ και στις υπάρχουσες εστίες δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο συντήρησης σε λέβητες, με αποτέλεσμα η θέρμανση και το ζεστό νερό να μην είναι εξασφαλισμένα, ενώ διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς των εργολάβων.

Ο Δίας Πιταροκοίλης, από τον Σύλλογο Φοιτητών Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τόνισε πως οι φοιτητές που όλο τον προηγούμενο χρόνο έδωσαν μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση του Πανεπιστημίου, διεκδικώντας ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, βρίσκονται εδώ και συνεχίζουν να διεκδικούν το ίδιο. Καθώς παρότι είναι εδώ και επτά μήνες σε λειτουργία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δεν εξασφαλίζεται η λειτουργία των τμημάτων με μόνιμο προσωπικό, ενώ φέτος θα προσληφθεί μόνο το 1/3 των ήδη λιγοστών εκτάκτων που υπήρχαν μέχρι πέρυσι, σχεδιάζεται να αφαιρεθούν μαθήματα γιατί το διδακτικό προσωπικό δεν επαρκεί, συζητείται να μειωθούν ώρες εργαστηρίων και υπάρχει ο κίνδυνος να στοιβάζονται οι φοιτητές στα εργαστήρια και μαθήματα θεωρίας, εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε μία εστία.

Εκ μέρους της Επιτροπής μετεγγραφέντων, που συγκροτείται από φοιτητές που έκαναν αίτηση για μετεγγραφή και δεν έγινε δεκτή, μίλησε ο Πάνος Καράουλας, λέγοντας ότι η διαδικασία, οι όροι και τα κριτήρια για τις μετεγγραφές τούς πετούν εκτός σπουδών. Επίσης, ότι οι φοιτητές δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια αλλά οργανώνουν την πάλη ώστε κανένας φοιτητής να μη μείνει εκτός της σχολής του.

Ο Λεωνίδας Καραγιώργος, από τον Σύλλογο Φυσικού, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις με τις οποίες οι φοιτητές του τμήματος πέτυχαν να εξασφαλίσουν την παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης. «Ξέρουμε πως τίποτα δεν θα μας χαρίσουν. Ξέρουμε πως μόνο μέσα από τους αγώνες μας μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα», τόνισε.

Στη συνέχεια με το πανό των συλλόγων που έγραφε «Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Δουλειά με δικαιώματα», πορεύτηκαν προς τη Βουλή με συνθήματα όπως «Ούτε πελάτες ούτε τζάμπα εργάτες», «Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στα πολιτικά κόμματα (εκτός της Χρυσής Αυγής). Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με τους φοιτητές να δηλώνουν πως οι αγωνιστικές αποφάσεις 80 συλλόγων αποτελούν μια απόδειξη ότι οι φοιτητές δεν «τσιμπάνε» στα παραμύθια για δίκαιη ανάπτυξη και έξοδο από τα μνημόνια, ότι δεν θα δεχτούν τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης, την υποβάθμιση των πτυχίων.

Μέσα από τους συλλόγους συνεχίζουν για να δυναμώσουν τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού, με πρώτο αυτό στις 14 Νοέμβρη, μαζί με τα Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.


Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
«Σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», βροντοφώναξαν χτες οι φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Νωρίτερα, κάνοντας στάση στο αμερικάνικο προξενείο, κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία την ίδια στιγμή που μειώνει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, δίνει 4% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, όπως αποτυπώθηκε στο σύνθημα που θυροκόλλησαν στην είσοδο του προξενείου που έλεγε: «Δισεκατομμύρια δώσαν για το ΝΑΤΟ και για τις σπουδές μας δεν υπάρχει φράγκο».

Με αποφάσεις 13 φοιτητικών Συλλόγων, της Επιτροπής Πρωτοετών Οικότροφων και Απορριφθέντων, των Επιτροπών Μετεγγραφέντων από το Πολυτεχνείο, τη Φιλοσοφική και το ΠΑΜΑΚ καθώς και την Επιτροπή Αγώνα ΕΚΠ του ΠΑΜΑΚ οι φοιτητές κάλεσαν σε αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και δουλειά με δικαιώματα.

Στην κεντρική ομιλία, η Νάσια Παλάτζα, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας του ΑΠΘ, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φαινόμενο της διακίνησης ναρκωτικών στο χώρο του ΑΠΘ, σημείωσε ότι αυτό αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο που ενισχύθηκε με τη διανομή υποκατάστατων ουσιών μεθαδόνης από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Οσον αφορά το πόρισμα Παρασκευόπουλου τόνισε ότι στόχο έχει το χτύπημα των οργανωμένων φοιτητικών αγώνων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν η Μαρία Μανούρα, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού ΑΠΘ, που αναφέρθηκε στο θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας και η Ελεάννα Παυλίδη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα του τμήματος Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, που έθεσε ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και υποδομών.

Στη Λάρισα

Απαιτώντας ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, δουλειά με δικαιώματα και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας, σπουδαστές του κατειλημμένου ΤΕΙ στη Λάρισα, με αποφάσεις των Συλλόγων τους, πραγματοποίησαν χτες μαζική και δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης.

Συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην πρόσοψη του οποίου κρέμασαν γιγαντοπανό που γράφει: «Οχι στο Νομοσχέδιο. Οχι στην κατάργηση Τμημάτων του ΤΕΙ. Ναι στην ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί. Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Δεν θα περάσει».

Στη συνέχεια, με προπομπό τους σπουδαστές της Σχολής ΣΕΥΠ που φορούσαν τις στολές των εργαστηρίων, έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Τσίπρα - Γαβρόγλου ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Θέλουμε εστίες, καθηγητές, βιβλία και όχι πτυχία για την ανεργία».

Η πορεία κατέληξε ξανά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου οι σπουδαστές προχώρησαν σε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη, ενώ αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη.

Η κατάληψη στο ΤΕΙ συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή, ενώ θα ξαναγίνουν συνελεύσεις των σπουδαστών για την πορεία του αγώνα.

Φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε πολλές ακόμα πόλεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ