ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα δολοφονική επίθεση σε μετανάστες στα Ανω Λιόσια

Καταγγελία από την ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ

Ρατσιστική δολοφονική επίθεση δέχτηκαν χτες το μεσημέρι δύο μετανάστες εργάτες την ώρα που δούλευαν στη Λαϊκή Αγορά των Ανω Λιοσίων. Τα φασιστοειδή που τους επιτέθηκαν αποβιβάστηκαν από αυτοκίνητο τύπου Smart, όπως έχει γίνει και σε άλλες παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν σε μετανάστες εργάτες από ακροδεξιές συμμορίες. Τα θύματα της επίθεσης κατήγγειλαν ότι οι ίδιοι που τους χτύπησαν είχαν έρθει την προηγούμενη μέρα σπίτι τους, παριστάνοντας μάλιστα τους αστυνομικούς, προκειμένου να τους αναγκάσουν να βγουν έξω, κάτι που δεν κατάφεραν. Οπως φαίνεται, όμως, οι φασίστες επέμειναν στο «στόχο» τους και χτες πήγαν στη Λαϊκή Αγορά, όπου μέρα - μεσημέρι κατάφεραν με τη βία να τους απομονώσουν και να τους χτυπήσουν.

Η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής Αττικής του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα δολοφονική επίθεση και υπογραμμίζει ότι τέτοιες επιθέσεις, «ενώ είναι γνωστές στην κυβέρνηση, στην αστυνομία και στην τοπική διοίκηση, την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, αλλά αντίθετα όλοι μαζί δείχνουν τουλάχιστον ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα». Συνεχίζοντας, η ΚΟ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη, καθώς με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής αντικειμενικά δίνει αέρα στα πανιά των φασιστοειδών για τέτοιου είδους επιθέσεις.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι οι φασίστες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εγκληματικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στις περιοχές μας, με συμμορίες και αλλεπάλληλα χτυπήματα ενάντια σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες που βγάζουν τίμια το ψωμί τους, ενάντια σε όσους σηκώνουν το κεφάλι και αγωνίζονται.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής να μη δεχτούν τον ύπουλο διαχωρισμό που βάζουν οι φασίστες μέσα στην εργατική τάξη για να διασπάσουν την ενότητά της.

Αντίπαλός μας δεν είναι οι μετανάστες εργαζόμενοι που προσπαθούν να ζήσουν στη χώρα μας, αλλά η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, που σκορπούν τον πόλεμο και το θάνατο για τα κέρδη των πολυεθνικών. Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα μάς καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία και εμπλέκουν τη χώρα μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, βάζοντας το λαό μας σε νέους κινδύνους. (...)

Οι φασίστες απέναντι σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς "βαράνε προσοχή", και το παίζουν παλικαράδες στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διεξάγονται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, ήταν από τους πρώτους που πανηγύριζαν για την εκλογή Τραμπ, στέκονται σούζα μπροστά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Είναι ώρα να παλέψουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει στη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση, και στο σύστημα που γεννά και θρέφει το φασισμό».

ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ελληνογερμανική Συνέλευση» για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γερμανών στελεχών της Τοπικής Διοίκησης καθώς και επιχειρηματιών, και με αντικείμενο την προώθηση διαφόρων επενδυτικών σχεδίων, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο η «8η Ελληνογερμανική Συνέλευση», στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ σημειώνει ότι πρόκειται για «θεσμό που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων» και συνεχίζει:

«Εστιάζει στο πώς δήμοι και περιφέρειες, η τοπική κρατική διοίκηση, θα "εκσυγχρονιστούν", σύμφωνα με τη γερμανική εμπειρία, ώστε να συμβάλουν πιο ουσιαστικά στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την εξυπηρέτηση μεγάλων επενδύσεων, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και συνολικά την παράδοση του πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί θεσμό που προωθεί τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή μας για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους.

Οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία της Κρήτης τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Οι συζητήσεις που θα γίνουν και αφορούν στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, της Ενέργειας, του νερού, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών που παράγουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοί τους, στην επαγγελματική κατάρτιση της νεολαίας για να αποτελεί φτηνό ευέλικτο δυναμικό για τις επιχειρήσεις τους, είναι εχθρικές για τα συμφέροντά τους.

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι καμία κυβέρνηση έως τώρα, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν έχει διεκδικήσει ουσιαστικά πέρα από λαϊκισμούς τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ο λαός μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, ταυτόχρονα με τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Περιφερειών, των δήμων και της περιφερειακής αρχής, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΝΔ, των υπολοίπων αστικών κομμάτων που στηρίζουν τέτοιους θεσμούς για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, κόντρα στα δικά τους συμφέροντα και τις ανάγκες τους».

Αυτήν την Κυριακή ο πρώτος λογοτεχνικός περίπατος

Μπροστά στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη, με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο», θα ξεδιπλωθεί και ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η αρχή θα γίνει αυτήν την Κυριακή, 4 Νοέμβρη, με τον πρώτο λογοτεχνικό περίπατο, με σημείο συνάντησης την κύρια είσοδο του Εθνικού Κήπου (Αμαλίας), στις 11 π.μ. Ο περίπατος ξεκινά από την κύρια είσοδο του Εθνικού Κήπου, απέναντι από το φιλολογικό σαλόνι του Αγγελου Κατακουζηνού, περνάει από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, από το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς, από την καρδιά της Πλάκας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος Δροσίνης, από ένα από τα σπίτια του Γιώργου Σεφέρη, από τα Αναφιώτικα, γειτονιά όπου έζησε ο Παπαδιαμάντης πρωτοερχόμενος στην Αθήνα. Κάτω από την Ακρόπολη η συνάντηση με τον Καζαντζάκη. Συνεχίζει στο Μοναστηράκι, όπου ξανασυναντούμε τον Παπαδιαμάντη παρέα με τον Εμμανουήλ Ροΐδη στην Αρχαία Αγορά. Η βόλτα μας καταλήγει στου Ψυρρή, την περιοχή όπου έζησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Παπαδιαμάντης.

Ο δεύτερος λογοτεχνικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοέμβρη, με σημείο συνάντησης το καφενείο «ΝΕΟΝ» στην Ομόνοια, στις 11 π.μ.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 9 π.μ., στις υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην πρώην Νομαρχία, θα περιοδεύσει ο Γιάννης Βήττας, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στην «Euromedica» Κοζάνης, θα περιοδεύσει η Εφη Τσίγκα, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο:

-- Οι ΚΟ ΜΜΕ Αττικής, «Ριζοσπάστη» και «902.gr» καλούν στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Βικτώρια»), σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ: Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ., στη λαϊκή αγορά της Κοζάνης, θα περιοδεύσουν οι Εδαφικές Οργανώσεις Κοζάνης του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 4 Νοέμβρη:

-- Οι Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τα 74 χρόνια από το ηρωικό Μπλόκο. Στις 7 μ.μ., στον δημοτικό κινηματογράφο «Ν. Ελβετία» (πρώην «Λουίζα», Ν. Ελβετίας 34), θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο. Θα προηγηθεί, στις 6 μ.μ., κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης.

-- Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα επιβατών του ΟΛΠ «Ηετίωνας» (Ακτή Βασιλειάδη - Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2).

Τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., η ΤΕ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 1) με θέμα το άρθρο της ΚΟΜΕΠ (τ.5/2018) «Το "εμπόριο ελπίδας" του ΣΥΡΙΖΑ». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τιμούν την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Τιμώντας τα 74 χρόνια της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση, την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (νέα παραλία, κάτω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης).

Διευκρίνιση

Αναφορικά με τη βράβευση των συμμετοχών στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό φιλοτέχνησης μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο, διευκρινίζεται ότι η βραβευθείσα με το 3ο βραβείο συμμετοχή για τη Μακρόνησο, «ΩΚΕΑΝΟΣ», αποτελεί κοινή πρόταση του γλύπτη Ευθύμιου Σιάτρα και του φοιτητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτριου Σιάτρα, και η βραβευθείσα με το 2ο βραβείο συμμετοχή για τη Γυάρο, «ΟΥΡΑΝΟΣ», αποτελεί κοινή πρόταση του γλύπτη Ευθύμιου Σιάτρα και του φοιτητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτριου Σιάτρα.

Εκδήλωση τιμής στους Γόννους

Εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσθέντων πατριωτών στη διάρκεια 1940 - '49 οργανώνουν, την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου των πεσόντων στους Γόννους, τα Παραρτήματα Λάρισας και Γόννων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ