ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «JACKAL STONE 2018»
Με πολεμικά σενάρια και προβιά την «πολιτική προστασία»

Σήμερα η τελική φάση, στο Ελληνικό

Από προηγούμενη αντίστοιχη άσκηση
Από προηγούμενη αντίστοιχη άσκηση
Στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού στον Αγιο Κοσμά στο Ελληνικό γίνεται, σήμερα Παρασκευή, η τελική φάση της συνεκπαίδευσης «Jackal Stone 2018» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe - SOCEUR). Πρότερες φάσεις της συνεκπαίδευσης έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Η «Jackal Stone», ως ετήσια άσκηση της SOCEUR, έγινε για πρώτη φορά το 2008, με πολιτικό στόχο την «προσέγγιση, δημιουργία δεσμών φιλίας και συνεκπαίδευσης με ειδικές δυνάμεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών», όπως λένε οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Το 2011 αναπτύχθηκε σε 3 χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία πάνω στη Μαύρη Θάλασσα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία. Συμμετείχαν επίσης δυνάμεις από Κροατία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, και φυσικά από τις ΗΠΑ.

Το 2014 έγινε για πρώτη φορά στη Γερμανία, με αντικείμενο την «αντιμετώπιση τρομοκρατών». Κινητοποιήθηκαν περίπου 1.500 άτομα προσωπικό και πολλά μέσα από συνολικά 10 κράτη.

Το 2017 διεξήχθη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πάνω σε ένα «ρεαλιστικό σενάριο απειλής με στόχο την ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων Ασφαλείας των ΗΠΑ και των εταίρων τους από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη», κρατικό μόρφωμα όπου η ρωσική επιρροή παραμένει ισχυρή. «Η άσκηση», ανέφεραν τότε οι Αμερικανοί, «απεικόνισε την ικανότητα των στρατιωτικών, πολιτικών και κυβερνητικών υπηρεσιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων προς όφελος της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης».

Η φετινή εκδοχή

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο της «Jackal Stone 2018» στην Κρήτη ήταν η πραγματοποίηση πειρατείας σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», τους οποίους κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν Αμερικανοί κομάντος και άνδρες των ΕΚΑΜ, της ΕΛ.ΑΣ. και της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού (ΜΥΑ), με υποστήριξη από στοιχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα, από πλευράς Σωμάτων Ασφαλείας μετέχουν ΕΚΑΜ και ΜΥΑ, μαζί με στοιχεία των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του αμερικανικού στρατού.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, αντικείμενο της άσκησης θα είναι «η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές». Αλλη μια επιβεβαίωση για τα προσχήματα που αξιοποιούν κάθε φορά οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί για να «ντύσουν» τα επικίνδυνα σχέδιά τους, αλλά και για την προσπάθεια να εντάξουν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας στα σχέδια αυτά.

«Πολιτική Προστασία»...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτοστατεί και εδώ, εμπλέκοντας το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, που σταθερά αξιοποιεί το «φερετζέ» της Πολιτικής Προστασίας ως όχημα για την ανάμειξή της σε νευραλγικές δομές και υπηρεσίες των κρατών - μελών, πολιτικές και στρατιωτικές, αλλά και για την ανάπτυξη επιθετικής δράσης σε βάρος ανταγωνιστικών κέντρων.

Διόλου τυχαία, στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ λειτουργεί η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας (Civil Emergency Planning Committee - CEPC), στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη - μέλη, όπως και οι χώρες - εταίροι της Συμμαχίας (Euro Atlantic Partnership Countries - EAPC).

Στο πλαίσιο της CEPC λειτουργούν τέσσερις υποεπιτροπές, και συγκεκριμένα οι ομάδες Πολιτικής Προστασίας, Βιομηχανικών Πόρων και Υπηρεσιών Επικοινωνιών, Δημόσιας Υγείας, Τροφίμων και Υδατος και Μεταφορών.

Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας για το συντονισμό των διαδικασιών και ενεργειών όλων των εμπλεκομένων, που παρακολουθούν τη δραστηριότητα αυτών των Επιτροπών, είναι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓEEΘΑ), ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) - την οποία η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα καταργήσει και θα αναδιαρθρώσει - συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας (Civil Protection Group - CPG) και συνεργάζεται στενά με τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ίδιο το ΝΑΤΟ, η CEPC «είναι το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο του ΝΑΤΟ για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και τη χρήση πολιτικών πόρων για την υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά το πώς ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας γίνεται όχημα και εργαλείο για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ενδεικτικό είναι ότι για να προχωρήσουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια και με πρόσχημα και την Πολιτική Προστασία, ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ με όνομα Ευρωατλαντικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre - EADRCC) σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας συνδιοργάνωσαν στο διάστημα 8 - 11 Οκτώβρη, στην περιοχή του Μλαντένοβατς, άσκηση με την ονομασία «Srbija 2018», υπό το βλέμμα του ίδιου του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Μάλιστα, το 2016, αντίστοιχη άσκηση του EADRCC είχε πραγματοποιηθεί στο Μαυροβούνιο, κατά το διάστημα των ρωσικών αντιδράσεων για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ το 2015 ήταν η σειρά της Ουκρανίας, λίγο μετά την επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη δεύτερη...

...και «ασύμμετρες απειλές»

Εξάλλου, οι ορισμοί που οι ίδιοι δίνουν περί «ασύμμετρης απειλής» είναι τόσο γενικοί και «θολοί» ώστε να μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τα πάντα, από τον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως αυτός εκτείνεται σε στρατιωτικό - πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, έως και ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας», με το βλέμμα στραμμένο στη θωράκιση της αστικής εξουσίας από την εργατική - λαϊκή πάλη.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ ασύμμετρη είναι «η απειλή από την πιθανή χρήση ανόμοιων μέσων και μεθόδων με σκοπό να μειώσει ή να καταργήσει την ισχύ ενός αντιπάλου, εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες του, ώστε να επιτύχει ένα δυσανάλογο αποτέλεσμα».

Κατά το αμερικανικό Γενικό Επιτελείο, ως ασύμμετρες ορίζονται «οι απειλές που στοχεύουν στην υπονόμευση της ισχύος ενός αντιπάλου και οι οποίες στηρίζονται στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του με χρήση μεθόδων που διαφέρουν σημαντικά από τον συμβατικό τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων του αντιπάλου».

Σύμφωνα, τέλος, με τη CIA, ως ασύμμετρος πόλεμος ορίζεται «η χρήση των πρωτοποριακών στρατηγικών, τακτικών και τεχνολογικών μεθόδων από ένα αδύνατο κράτος ή υποκρατικό αντίπαλο, με σκοπό την αποφυγή της ισχύος και την εκμετάλλευση των πιθανών αδυναμιών ενός μεγαλύτερου και τεχνολογικά ισχυρότερου αντιπάλου».

Παίρνουν μέσα για να αναλάβουν αποστολές

Οπως ανακοινώνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη σημερινή φιέστα κυβέρνησης - Αμερικανών «θα ακολουθήσει εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα παραλάβει σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άλλον εξοπλισμό, που παραχωρούν στη χώρα μας οι ΗΠΑ».

Μέσα που οι Αμερικανοί παραχωρούν με το αζημίωτο, εφόσον και το Λιμενικό αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αποστολές που του χρεώνουν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας», προκειμένου να θεσμοθετήσει την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή.

Θυμίζουμε, άλλωστε, όσα έλεγε στις 19/10 σε φιέστα στο ΚΕΝΑΠ ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ ότι «η περιοχή μας, ιδιαίτερα ο χώρος μεταξύ Σουέζ, Κύπρου, Κρήτης και Μάλτας, είναι (...) ένας χώρος ο οποίος μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να ελεγχθεί»...

ΕΕΔΥΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στην κοινή άσκηση

Στις 3 μ.μ., στην πύλη του παλιού αεροδρομίου, στο Ελληνικό

Τη διεξαγωγή της τελικής φάσης της συνεκπαίδευσης «Jackal Stone», που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού στον Αγιο Κοσμά στο Ελληνικό, καταγγέλλει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους, τις Επιτροπές Ειρήνης, τους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Παρασκευή 2 Νοέμβρη, στις 3 μ.μ. στην πύλη του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (επί της λεωφόρου Ποσειδώνος).

Στο κάλεσμά της, η ΕΕΔΥΕ αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή μας, εμπλέκει ολοένα και βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, παρέχοντας στρατιωτικές, ακόμη και πολιτικές υποδομές για τη διεξαγωγή πλήθους στρατιωτικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, που στην ουσία αποτελούν πρόβες πολέμου.

Με το πρόσχημα των δήθεν ασκήσεων για "την προστασία από ασύμμετρες απειλές και προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους φυσικές καταστροφές", ενεργοποιούνται τα στρατιωτικά επιτελεία για να αναλαμβάνουν και να φέρουν σε πέρας αποστολές που χρεώνουν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί σχετικό "μνημόνιο συνεργασίας", θεσμοθετώντας και με αυτό τον τρόπο την ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας.

Ο λαός μέσα από την πάλη του να εκφράσει την εναντίωσή του σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς!».

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης η Ενωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Καλλιθέας, η Επιτροπή Αγώνα Αργυρούπολης - Ελληνικού, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, η Λαϊκή Επιτροπή Αγ. Δημητρίου, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αγ. Δημητρίου, οι Σύλλογοι Γυναικών Αργυρούπολης, Ελληνικού, Π. Φαλήρου, Αλίμου και Γλυφάδας.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

ΤΕ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξω οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες από την περιοχή μας

Την παρουσία της «Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη» στην παραλία του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό καταγγέλλει η ΤΕ Νότιας Αθήνας του ΚΚΕ, καλώντας το λαό να καταδικάσει την παρουσία των φονιάδων στην περιοχή.

Στην ανακοίνωσή της, η Οργάνωση του Κόμματος, σχολιάζοντας το «σκοπό» της άσκησης, που περιγράφεται από τους διοργανωτές ως η «αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές», τονίζει: «Η μεγαλύτερη απειλή για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής είναι η συμμετοχή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Οργάνωση αναφέρει: «Η συγκεκριμένη άσκηση συνεργασίας αποτελεί άλλη μια ένδειξη της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, δίνει "γην και ύδωρ" στους μακελάρηδες των λαών, μετατρέποντας τη χώρα σε μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση, καθιστώντας την στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό και τους φορείς της περιοχής:

-- Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

-- Να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Εξω οι φονιάδες των λαών από τη γειτονιά μας! Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις από την Ελλάδα!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ