ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ανοιξε η όρεξη» μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά

Κέρδη ονειρεύονται κόμματα και επιχειρηματίες από την επέκταση της ναρκωκουλτούρας, αγνοώντας τους επιστήμονες που προειδοποιούν για ανυπολόγιστους κινδύνους

«Τσουνάμι ζήτησης» περιμένουν οι επιχειρήσεις στον Καναδά μετά τη νομιμοποίηση της ναρκωτικής ουσίας

Eurokinissi

«Τσουνάμι ζήτησης» περιμένουν οι επιχειρήσεις στον Καναδά μετά τη νομιμοποίηση της ναρκωτικής ουσίας
Η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία «κρατάει» εδώ και καιρό, όμως «φούντωσε» μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να προχωρήσει στη νομιμοποίηση της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας για «ψυχαγωγικούς λόγους». Τον περασμένο Ιούνη, πραγματοποιήθηκε μια σχετική ακρόαση ειδικών στην Επιτροπή Υγείας της γερμανικής βουλής, με αφορμή δύο αιτήματα από το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» και από τους φιλελεύθερους του FDP, αλλά και ένα έτοιμο νομοσχέδιο από πλευράς των Πρασίνων.

Και τα τρία αυτά κόμματα υποστηρίζουν ότι η «πολιτική απαγόρευσης» της κάνναβης απέτυχε, επειδή δεν περιορίζεται «ούτε η προσφορά ούτε η ζήτηση». Η «προσφορά» της ναρκωτικής ουσίας θα πρέπει να γίνεται από το κράτος, το οποίο θα ελέγχει τη διακίνησή της και θα έχει έσοδα από αυτή, είναι το επιχείρημα των κομμάτων και του Γερμανικού Συνδέσμου Κάνναβης (DHV). Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης της κάνναβης εκφράζουν την ελπίδα πως το παράδειγμα του Καναδά θα αλλάξει τη γνώμη σε όσους εναντιώνονται, κυρίως από τη σκοπιά του οικονομικού ανταγωνισμού. Λένε: «Οταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου και μία από τις ισχυρότερες παγκόσμιες οικονομίες που ανήκει στο G7, νομιμοποιεί την κάνναβη για "ψυχαγωγία", αυτό θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα».

Αφού «συμφέρει»...

Ο DHV διεξήγαγε τον Σεπτέμβρη την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη σχετικά με την κάνναβη στη Γερμανία και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στο Νοέμβρη.

Η μελέτη επικεντρώνεται στα οικονομικά οφέλη για το γερμανικό κράτος και τη γερμανική επιχειρηματικότητα. Από τη μία, υποτιθέμενος στόχος των κομμάτων μέσω της νομιμοποίησης είναι ο «έλεγχος» και ο «περιορισμός» της χρήσης κάνναβης (ιδιαίτερα, λένε, στις νέες ηλικίες), από την άλλη δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους για το γεγονός ότι περίπου 4 εκατ. άνθρωποι στη Γερμανία κάνουν τακτική χρήση κάνναβης και εκτιμάται ότι καταναλώνονται ετησίως 200 - 600 τόνοι κάνναβης. Τα καπιταλιστικά κράτη με κυνισμό παραδέχονται ότι εφόσον το «πρόβλημα υπάρχει» και ήδη η χρήση του ναρκωτικού αυτού είναι διαδεδομένη, γιατί να μην αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας και «ανάπτυξης»;

«Τα κρατικά έσοδα μόνο από τη φορολόγηση της κάνναβης θα ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Κι αυτός είναι ένας συντηρητικός υπολογισμός. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια προς τα πάνω, και σχεδόν καθόλου προς τα κάτω», λέει στο περιοδικό «Der Spiegel» ο Γιούστους Χάουκαπ, οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ που εργάστηκε για τη μελέτη του DHV. Παραδέχεται, δηλαδή, πως η νομιμοποίηση της κάνναβης ούτε πρόθεση έχει τον περιορισμό της χρήσης, ούτε τη δυνατότητα, αφού «δυναμιτίζει» και τις όποιες προσπάθειες για πρόληψη, ενημέρωση του πληθυσμού κ.λπ. Ταυτόχρονα, αναφέρει η μελέτη, το γερμανικό κράτος θα εξοικονομήσει πολλά εκατ. ευρώ από δαπάνες για την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Ο οικονομολόγος επισημαίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποκτά ο Καναδάς ως «πρωτοπόρος», ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας και της επέκτασης των επώνυμων προϊόντων κάνναβης: «Από τον Καναδά έχουμε πολλά να μάθουμε...», τονίζει στη «Deutsche Welle» απευθυνόμενος σε πολιτικούς και επιχειρηματίες.

«Ολοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια ρυθμιζόμενη αγορά», ισχυρίζεται ο Γκέοργκ Βουρτ, μέλος του DHV: «Το κράτος κερδίζει, για τους επιχειρηματίες ο κλάδος είναι ελκυστικός (σ.σ. εφόσον υπάρχει πελατεία και ζήτηση), ο καταναλωτής (!) έχει πρόσβαση σε καθαρή, ποιοτική κάνναβη (!) χωρίς να μπλέκεται με τη μαύρη αγορά»...

Ανοίγει η πόρτα της εξάρτησης και των ψυχικών προβλημάτων

Οσον αφορά τα ...«οφέλη» για τους χρήστες της ναρκωτικής ουσίας, που για τα καπιταλιστικά κράτη είναι «καταναλωτές» και «φορολογούμενοι», οι επιστήμονες έχουν διαφορετική γνώμη.

«Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που χαιρετίστηκε μετά πολλών τυμπανοκρουσιών η νομιμοποίηση κατοχής και χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους στον Καναδά. Βέβαια, την ίδια ώρα, έγκριτοι επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο κουνούσαν το κεφάλι με περίσκεψη, αλλά κυρίως αγωνία για τις επιπτώσεις στην υγεία των νέων ανθρώπων», σημειώνεται σε αφιέρωμα του «Der Spiegel», όπου παρατίθενται μαρτυρίες ειδικών και επιστημόνων.

Οι ειδικοί αναφέρονται σε πολλές περιπτώσεις εφήβων ή νέων που τυχαία ή για δοκιμή έκαναν χρήση χασίς ή μαριχουάνας, για να διολισθήσουν στη συνέχεια στον φαύλο κύκλο των ναρκωτικών χωρίς τέλος. «Πρόκειται για πολλές τραγικές ιστορίες που ξεκινούν με τη χρήση κάνναβης για αστείο και οδηγούνται τελικά στην καταστροφή», σημειώνουν, επομένως ο κίνδυνος αυξάνει κατά πολύ, όταν ένας νέος μπορεί απλά να αγοράσει κάνναβη από ένα κατάστημα.

Αν καπνίζει κανείς συχνά κάνναβη ή μαριχουάνα, «μπορεί να οδηγηθεί σε ψυχολογική εξάρτηση και να αποκτήσει ψυχικά προβλήματα, ιδίως όταν το "υπόστρωμα" είναι ευνοϊκό», λέει ο Αξελ Σμιτ, διευθυντής της κλινικής απεξάρτησης «Im Wingert» στη Βόννη.

Απέναντι στη θεωρητικοποίηση των επιχειρημάτων υπέρ της απελευθέρωσης της χρήσης κάνναβης (είναι «δικαίωμα», είναι «μαλακό, ακίνδυνο» ναρκωτικό κ.λπ.), «αντιπαρατάσσεται μια ολόκληρη χορεία επιστημόνων, γιατρών, ψυχολόγων, παιδαγωγών, εργαζόμενων σε υπηρεσίες πρόληψης κι αποτοξίνωσης, που συμφωνούν χωρίς εξαίρεση στο εξής: Το "χόρτο" δεν είναι και τόσο ακίνδυνο όσο θέλουν κάποιοι να νομίζουν και η ελεύθερη πώλησή του σε πολιτείες των ΗΠΑ ή τελευταία στον Καναδά κρύβει ανυπολόγιστους κινδύνους», σημειώνεται στο αφιέρωμα του «Spiegel».

«Η κάνναβη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο πρόβλημα», υποστηρίζει η Ρίτα Ζάλγκμαν, επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πρόληψης στην Κεντρική Εγκληματολογική Υπηρεσία της Κάτω Σαξονίας. «Είναι ανεύθυνο να δίδεται έτσι ελεύθερα», συνηγορεί και ο Ράινερ Τομάσιους από την Παιδιατρική Κλινική του Αμβούργου, που από καιρό προειδοποιεί για τους κινδύνους και τάσσεται εναντίον της νομιμοποίησης: «Υπάρχει μέγας κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων με κοινωνικά και ψυχικά προβλήματα».

Ο Μίρκο Ντένερτ, επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Λειψίας για ψυχιατρικά νοσήματα νέων, προσθέτει τη δική του εμπειρία. Υποστηρίζει ότι ενώ πολλοί πλασάρουν την κάνναβη ως ένα «υγιεινό χόρτο», κάτι σαν «βιολογικό ναρκωτικό», χωρίς προσθετικές ουσίες, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: «Στα είδη που κυκλοφορούν σήμερα, περιέχεται περισσότερη τετραϋδροκανναβινόλη THC, ουσία που οδηγεί σε ψυχοδραστικές μεταβολές τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ αντίθετα η κανναβινόλη που ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει σε ασθένειες, όπως η επιληψία ή το Πάρκινσον, δεν ανιχνεύεται πλέον καθόλου».

Ενώ η χρήση κάνναβης εξελίσσεται σε πρόβλημα κυρίως στις νεαρές ηλικίες, αυξάνεται το ποσοστό ευρύτερης αποδοχής της ως ενός «ακίνδυνου ναρκωτικού». «Αυτό οφείλεται και στους λομπίστες (σ.σ. οικονομικά επιχειρηματικά συμφέροντα) που φροντίζουν να υπερτονίσουν τα "οφέλη" και να αποπροσανατολίσουν από τους κινδύνους. Τελικά, όμως, το ερώτημα προς το στρατόπεδο των "προοδευτικών" είναι αμείλικτο: Θα προστατευθούν καλύτερα παιδιά και έφηβοι από τις παρενέργειες και τον ψυχολογικό εθισμό, εάν νομιμοποιηθεί η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στους ενήλικες;», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Ξεκάθαρα αρνητική απάντηση δίνει ο Γκέοργκ Γιούνκελ, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ψυχιατρικής του Μπόχουμ: «Ανησυχούμε για εφήβους και ενήλικες, ιδιαίτερα για αυτούς με βεβαρημένη υγεία. Ερευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους 11 που καπνίζει τακτικά μαριχουάνα, αναπτύσσει διαταραχές που αποδίδονται στην κάνναβη, όπως φοβικά σύνδρομα, κατάθλιψη ή ψυχωσικές καταστάσεις. Η κάνναβη μπορεί να ενεργοποιήσει νευροδιαβιβαστές που προκαλούν σχιζοφρένεια σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση».

Πάντως, οι επιχειρηματίες στον Καναδά «τρίβουν τα χέρια» τους από τη νομιμοποίηση του «ψυχαγωγικού χόρτου», περιμένοντας έκρηξη της ζήτησης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Environics Analytics», οι κάτοικοι του Τορόντο (σχεδόν 3 εκατ.) καπνίζουν ετησίως 142 εκατ. «τσιγαριλίκια». Πολλές εταιρίες (π.χ. «Coca Cola») αναμένουν το άνοιγμα μιας νέας μεγάλης αγοράς, η οποία θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα. «Σύντομα θα υπάρξει ένα τσουνάμι από προσφορές», δηλώνει ο Γκρεκ Πάντελιτς, επικεφαλής της εταιρείας «Ahlot», που πουλάει διαδικτυακά ινδική κάνναβη. Μάλιστα, η εταιρεία έχει δημοσιεύσει αγγελία στο διαδίκτυο αναζητώντας «γνώστες ινδικής κάνναβης» για ημιαπασχόληση. Η δουλειά τους θα είναι να δοκιμάζουν διαφορετικές ποικιλίες της ναρκωτικής ουσίας και να γράφουν την κριτική τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ