ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των πλημμυροπαθών της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά

Μία εβδομάδα μετά το εφιαλτικό απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και, μαζεύοντας τα κομμάτια τους, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες ανησυχούν για το χειμώνα που έχουν μπροστά τους.

Οι «αποζημιώσεις» που εξασφαλίζονται από την κυβέρνηση δε φτάνουν ούτε για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Μάλιστα, για να πάρουν οι πληγέντες έστω και αυτή την πενιχρή χρηματοδότηση είναι αναγκασμένοι να μπλέξουν σε μια απίστευτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία, γεγονός που επιβάλει άμεσες κινητοποιήσεις. Ανταποκρινόμενοι σ' αυτήν την ανάγκη οι κομμουνιστές από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή με τη φυσική τους παρουσία και με παρεμβάσεις στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, στα Δημοτικά Συμβούλια και την Περιφέρεια, όπου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το θέμα. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι το θέμα έχει τεθεί ξανά και ξανά: Στις 15 Γενάρη του 2013, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και με αφορμή τις πλημμύρες στις περιοχές της Ν. Μάκρης, του Μαραθώνα και του Ωρωπού, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαίτησαν να γίνει, με τις δυνάμεις της Περιφέρειας και με τους Δήμους όλης της Αττικής, προγραμματισμός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας. Στις 5 Μάρτη του ίδιου χρόνου, μετά τα ολέθρια αποτελέσματα της νεροποντής της 22/2/13, η «Λαϊκή Συσπείρωση» προκάλεσε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κατάγγειλε ότι από τις 81 συμβάσεις για έργα στο διάστημα Ιούλη του 2012 έως Απρίλη του 2013, μόνο τα δύο αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία. Στις 12 Δεκέμβρη, επίσης, του 2013 η «Λαϊκή Συσπείρωση» προκαλεί νέα συζήτηση και ο τότε περιφερειάρχης Γ. Σγουρός δεσμεύτηκε ότι σε διάστημα δυόμιση μηνών θα κατέθετε πλήρη εισήγηση για το θέμα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ λόγω της «σκληρής προεκλογικής προετοιμασίας», όπως ομολόγησε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Δεδομένες οι ευθύνες, επείγουν τα μέτρα

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το βράδυ της Πέμπτης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης παρουσίασε εισήγηση με την οποία αποδίδονται, από τη μια, οι ευθύνες και, από την άλλη, τονίζονται τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται. Παραθέτουμε το σχετικό κείμενο:

Η καταστροφή που έγινε την Παρασκευή 24 Οκτώβρη ήταν προμελετημένη, προδιαγεγραμμένη και χτύπησε τους κατοίκους των πιο φτωχών, των πιο λαϊκών συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά.

Ολοι, κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι, ήταν ενήμεροι για την κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή και ότι με την πρώτη ισχυρή βροχή θα έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε και δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπιστεί, παρά προσευχές να μη βρέξει.

Το ξέρατε γιατί είχατε προειδοποιηθεί από τη μελέτη που παρέδωσε από το 2012 το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που εκπόνησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον κ. Λέκα για λογαριασμό του ΑΣΔΑ.

Το ξέρατε γιατί ο ΑΣΔΑ, στηριζόμενος σε αυτήν τη μελέτη, από το 2012 στο επιχειρησιακό του πρόγραμμα περιέγραφε την κατάσταση και τους κινδύνους και μάλιστα η μελέτη με ακρίβεια προσδιόριζε πού θα δημιουργηθούν τα προβλήματα και σε πολύ μεγάλο βαθμό επιβεβαιώθηκε.

Το ξέρατε γιατί ορισμένοι Δήμαρχοι σας είχαν προειδοποιήσει.

Και εμείς εδώ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο 3 φορές μέσα στο 2013 φέραμε το θέμα και απαιτήσαμε να παρθούν μέτρα και το ξαναφέραμε στις 2 Οκτώβρη, 22 μέρες πριν την πλημμύρα.

Η προσπάθεια, λοιπόν, να αποδοθεί στη 2 ωρών ισχυρή νεροποντή ή «στο Θεό», όπως άκουσα, για παράδειγμα, το Δήμαρχο Περιστερίου κ. Παχατουρίδη να λέει, είναι προκλητική κοροϊδία για τον κόσμο που υποφέρει. Μα και εσείς στο δελτίο Tύπου της Περιφέρειας, στις 25/10, «θεομηνιόπληκτους» χαρακτηρίζετε τους πληγέντες.

Ολοι, λοιπόν, γνώριζαν το πρόβλημα, γι' αυτό είναι προμελετημένη καταστροφή σε βάρος χιλιάδων φτωχών οικογενειών και βιοπαλαιστών που έχασαν τα σπίτια τους, τα μικρομάγαζα και τις μικρές επιχειρήσεις τους.

Είναι πρόκληση η προσπάθεια που γίνεται από αρκετούς να ενοχοποιηθούν τα ίδια τα θύματα, ότι δήθεν έχτισαν τα σπίτια τους και έκλεισαν ρέματα κλπ. Εκεί τους έστειλε η πολιτική που υπηρετείται. Στόχος όλων αυτών ήταν να αθωώσουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Αν ήθελαν θα εκπονούσαν προγράμματα εργατικής - λαϊκής κατοικίας για να στεγάσουν τους εργαζόμενους και να μην τους ρίχνουν στα νύχια των εργολάβων και των τραπεζών.

Ασφαλώς, οι ευθύνες βαραίνουν πρώτα και κύρια την κυβέρνηση, που δε διαθέτει αναγκαία κονδύλια για την αντιμετώπισή του. Γιατί αυτά τα έργα δεν είναι ανταποδοτικά, όπως οι δρόμοι που βάζουν διόδια για να εισπράττουν οι εργολάβοι.

Τη βαραίνει, επίσης, η ευθύνη γιατί μετά που δημιουργήθηκε το πρόβλημα αποφάσισε και ανακοίνωσε μέτρα κοροϊδία, 586,90 ευρώ άμεση βοήθεια και μέχρι 5.800 ευρώ αποζημίωση.

Τι θα πάρει με αυτά τα χρήματα κάποιος που του πήρε το σπίτι και ό,τι είναι μέσα; Ρούχα; Συσκευές; Επιπλα; Πετρέλαιο να ζεσταθεί και να στεγνώσει το σπίτι του; Επισκευές στο σπίτι που έπαθε ζημιές;

Γιατί, έστω και τώρα, δεν προχωρά στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα;

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες

Ομως πίσω από την ευθύνη της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρυφτούν και οι ευθύνες που έχουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Περιστερίου να κρυφτεί, γιατί ήξερε πού θα δημιουργηθεί το πρόβλημα και, αντί να διεκδικήσει χρήματα για την αντιμετώπισή του, διεκδικούσε και παίρνει 572.000 ευρώ για τη βιοκλιματική ανάπλαση μιας παιδικής χαράς που υπάρχει και λειτουργεί!!!

Δεν μπορεί να κρυφτεί η Περιφέρεια και ο προηγούμενος Περιφερειάρχης, γιατί από την αρχή του 2013, με τελευταία το Δεκέμβρη του 2013, του επισημαίναμε τον κίνδυνο και την ανάγκη να παρθούν μέτρα και εκείνος έβλεπε πρόβλημα μόνο τον κόμβο της Χαμοστέρνας, ενώ και Δήμαρχοι τον είχαν προειδοποιήσει και τις μελέτες που αναφέραμε τις γνώριζε.

Δεν μπορεί να κρυφτεί η σημερινή Περιφερειακή αρχή, γιατί στον προϋπολογισμό που κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες ακολούθησε τα χνάρια του προκατόχου της.

Προβλέπονται αστεία ποσά. Μόλις 4.550.000 ευρώ για όλη τη Δυτική Αθήνα για αντιπλημμυρικά έργα, τη στιγμή που είναι 27 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή και ανάπλαση 2 γηπέδων ΠΑΕ, τη στιγμή που οι ίδιοι ομολογούν ότι υπάρχει πλεόνασμα της Περιφέρειας πάνω από 280 εκατομμύρια ευρώ.

Και επειδή θα ξανακούσουμε και σήμερα το «δεν προλαβαίναμε», να θυμίσουμε ότι εσείς και μετά τις εκλογές δηλώνατε έτοιμοι για την 1η του Σεπτέμβρη και ότι έχετε συγκροτήσει ομάδες μελέτης για να μη συνεχίστε την πολιτική του Σγουρού που εξυπηρετεί τους εργολάβους.

Εσείς δηλώνατε ότι είστε έτοιμοι και με σχέδιο, πρόγραμμα και ότι από την 1η Σεπτέμβρη θα τελείωνε το πάρτι των εργολάβων και των συμφερόντων στην Αττική.

Δηλαδή τόσο δύσκολο ήταν να πάρετε τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρήγγειλε ο ΑΣΔΑ και περιγράφει με ακρίβεια τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, να ανοίξετε τους αντίστοιχους κωδικούς, προβλέποντας κάποια χρήματα, ας μην ήταν με ακρίβεια και να ξεκινήσει η προσπάθεια;

Τίποτα από αυτά δεν ήταν δύσκολο. Απλά επιβεβαιώσατε ότι και ο δικός σας προσανατολισμός δε διαφέρει στην ουσία από αυτόν του κ. Σγουρού και της κυβέρνησης και η φασαρία που ορισμένες φορές κάνετε είναι για να κρύψετε αυτές τις ομοιότητες.

Τώρα πρέπει να γίνουν

Εμείς, η «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτούμε τώρα να γίνει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του προγράμματος εκτελεστέων έργων και να ενταχθούν όλα τα αναγκαία, τα άμεσα έργα που θα σώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Αττικής από τον κίνδυνο των πλημμυρών.

Τώρα να γίνει ο συνολικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία.

Τώρα να διατεθούν από τον προϋπολογισμό τα αναγκαία κονδύλια για τον αντισεισμικό έλεγχο, πρώτα από όλα των σχολείων, των υποδομών που συναθροίζεται η νεολαία, δημόσιων κτιρίων, και στη συνέχεια αυτού του ελέγχου να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη θωράκισή τους, όπου κρίνεται με βάση τον έλεγχο ότι χρειάζεται.

Τώρα να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να αποζημιωθούν στο σύνολο των ζημιών χωρίς όρια όλοι οι πληγέντες, είτε αφορά σπίτια είτε καταστήματα, βιοτεχνίες, αυτοκίνητα.

Εμείς, εσείς που έχετε την πλειοψηφία να ξεκλειδώσουμε το αποθεματικό της Περιφέρειας για να δώσουμε την αναγκαία ενίσχυση στον κόσμο που υποφέρει εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των Δήμων.

Να δοθούν χρήματα από την κυβέρνηση στους Δήμους για την αντιμετώπιση των αναγκών για την αντιπλημμυρική προστασία.

Κόψτε τα χρήματα που δίνετε για τους επιχειρηματίες, για τις επιχειρηματικότητες κλπ.

Η Περιφέρεια, οι Δήμοι δεν είναι για να αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητα και να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις αλλά για να αντιμετωπίζουν έργα υποδομής που ταλανίζουν το λαό.

Τώρα να ληφθούν άμεσα μέτρα στις περιοχές που είναι εντοπισμένο το πρόβλημα, όπως η Δυτική Αθήνα και ο Πειραιάς, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά.

Προέχει να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

-Να δοθεί έκτακτη ουσιαστική ενίσχυση στους πληγέντες για τις άμεσες ανάγκες τους.

-Να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν για το σύνολο των ζημιών που έπαθαν χωρίς τους απαράδεκτους περιορισμούς της κυβέρνησης.

-Να παγώσουν τα χρέη σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.

-Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.

-Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν πληρωθεί.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία. Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πλημμυροπαθείς» πραγματοποιεί η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τετάρτη 5/11, στις 7 μ.μ., στο ΚΥΒΕ στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 1).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ