ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με αφορμή τις παρακολουθήσεις

Ο πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Εντ. Σνόουντεν φέρεται διατεθειμένος να δώσει στοιχεία στους Γερμανούς

Ο Γερμανός βουλευτής δείχνει την επιστολή προς τις γερμανικές αρχές που παρέλαβε από τον Σνόουντεν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα
Ο Γερμανός βουλευτής δείχνει την επιστολή προς τις γερμανικές αρχές που παρέλαβε από τον Σνόουντεν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Οσο περνά ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο έκδηλο πως ο αμερικανο-γερμανικός «καυγάς» με αφορμή τις παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (NSA) -κάτι που γινόταν ευρέως από όλους και προς όλους - αφορά το πραγματικό «πάπλωμα», δηλαδή είναι έκφραση των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε ποικίλα πεδία όπως η οικονομία και διαχείριση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, νέες γεωπολιτικές και εμπορικές συμμαχίες με το μάτι σε μελλοντικές αγορές και πηγές ενέργειας κ.ά.

Ενδεικτική της αμερικανο-γερμανικής λυκοφιλίας είναι η τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας για τη Διεθνή Οικονομία και τις Συναλλαγματικές Πολιτικές που ήρθε ως απάντηση ουσιαστικά στη δυσφορία της γερμανικής αστικής τάξης για τις παρακολουθήσεις και η οποία επικρίνει σφόδρα τη Γερμανία για το τεράστιο εμπορικό της πλεόνασμα σημειώνοντας με νόημα πως η πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο επιβαρύνει το σύνολο της ΕΕ. Επισημαίνεται ακόμη ότι το 2012 το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της Κίνας και ότι ο «αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτησή της από τις εξαγωγές δυσκολεύουν την αποκατάσταση των ισορροπιών σε μία συγκυρία κατά την οποία αρκετές χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό έντονη πίεση να περιορίσουν τη ζήτηση και να συρρικνώσουν τις εισαγωγές».

Και το ΔΝΤ στο «παιχνίδι»

Μέρος στις επικρίσεις κατά της οικονομικής πολιτικής του Βερολίνου, που δείχνουν τις αντιθέσεις στη διαχείριση της κρίσης στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία, πήρε και το ΔΝΤ καθώς ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ντέιβιντ Λίπτον ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο» για να βοηθήσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να μειώσουν τα ελλείμματά τους».. Μάλιστα ο Λίπτον σε ομιλία που έκανε το βράδυ της Πέμπτης στην Αμερικανική Ακαδημία στο Βερολίνο, είπε ότι η μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη «απλά δεν μπορεί να γίνει, αν δε μειωθούν και τα πλεονάσματα» και κάλεσε τη Γερμανία να «σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα» κατά τη χάραξη της πολιτικής της.

Οσον αφορά στις αμερικανικές αιτιάσεις, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε την Πέμπτη να απορρίψει τις επικριτικές αναφορές της αμερικανικής έκθεσης, σημειώνοντας ότι η Γερμανία «δεν αξίζει αυτή την κριτική» γιατί «τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελούν ένδειξη της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας και της παγκόσμιας ζήτησης για τα ποιοτικά γερμανικά προϊόντα»...

Οσον αφορά τώρα στη συνέχεια των τριγμών που προκαλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο, φαίνεται πως η Ουάσιγκτον προχωρά σιγά σιγά σε αναδίπλωση, με το Λευκό Οίκο να ισχυρίζεται πως είχε «άγνοια» για ορισμένες από τις παρακολουθήσεις, διότι αυτές γίνονταν, όπως δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, «από τον αυτόματο πιλότο, χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση Ομπάμα, και επειδή πολύ απλά υπήρχε η τεχνολογία και η δυνατότητα...». Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι ορισμένα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης δεδομένων ήταν «παρατραβηγμένα» , ότι η κατασκοπεία είναι «απαραίτητη» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μολονότι «είναι αναγκαίο να υπάρχουν περιορισμοί».

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» έσπευσε να υποστηρίξει τη διαφαινόμενη αναδίπλωση της Ουάσιγκτον μεταδίδοντας ότι ο Λευκός Οίκος έδωσε ήδη εντολή για «τερματισμό» των παρακολουθήσεων σε βάρος των αποστολών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον...

Επιστολή στέλνει ο Σνόουντεν

Από την άλλη είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να καταλαγιάσει σύντομα ο θόρυβος από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το βράδυ της Πέμπτης ο πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν που έχει βρει προσωρινά καταφύγιο στη Ρωσία (και εργασία σε ρωσική ιστοσελίδα) συναντήθηκε σε άγνωστη περιοχή της Μόσχας με τον Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων Χανς Κρίστιαν Στρόμπελε, που είναι μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής δίνοντάς του ιδιόχειρη επιστολή με παραλήπτη την κυβέρνηση Μέρκελ, τη Βουλή και λέγοντάς του μεταξύ άλλων πως είναι πρόθυμος να συνδράμει τις γερμανικές έρευνες σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Ο Γερμανός βουλευτής σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο σημείωσε πως «ο Σνόουντεν θα μπορούσε να έλθει στη Γερμανία, εάν είναι εξασφαλισμένο ότι θα μπορούσε να μείνει εδώ ή σε μια συγκρίσιμη χώρα», και επισήμανε ότι «η ανθρωπιστική κατάστασή του πρέπει να αλλάξει».

Ο βουλευτής των Πρασίνων ανέφερε ακόμη ότι δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τη γερμανική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία του, ενώ διευκρίνισε ότι βρισκόταν σε επαφή με τον κ. Σνόουντεν εδώ και καιρό. Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες, συνοδευόταν από το δημοσιογράφο της εκπομπής «Panorama» του ARD Τζον Γκετς και τον πρώην αρχισυντάκτη του «Der Spiegel» Γκέοργκ Μάσκολο. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο για να μπορέσει να μιλήσει άμεσα ο Σνόουντεν σε αρμόδιους Γερμανούς αξιωματούχους, εάν ο τελευταίος είναι πρόθυμος να δώσει λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες της NSA σε βάρος της καγκελαρίου Μέρκελ.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνεχής ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας

ΜΟΣΧΑ.--

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας Σου Κιλιάνγκ είχε την Πέμπτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα την προώθηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Δεδομένων και των συναντήσεων του Β. Πούτιν, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ, εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη των δύο χωρών η οποία χαρακτηρίζεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των ετών.

Ο Β. Πούτιν από την πλευρά του αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας - Κίνας υποστήριξε ότι όταν η πραγματική συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία και η ενέργεια προχωρούν τότε και οι στρατιωτικοί δεσμοί προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Ηδη οι δύο στρατοί έχουν προχωρήσει σε κοινές ασκήσεις και η συνεργασία τους χαρακτηρίζεται στρατηγική στον αμυντικό τομέα, με προοπτική ενίσχυσης.

Ο Κινέζος αξιωματούχος από την πλευρά του απέδωσε τη βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων στην προσπάθεια των ηγετών της Κίνας και της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία των δύο χωρών εξαιρετικής σημασίας τόσο για τις ίδιες όσο και για την παγκόσμια «ειρήνη».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αύριο οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στις κάλπες δοκιμάζεται αύριο η αντοχή της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας σχετικά με την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων και τη διάλυση των λεγόμενων «παράλληλων» σερβικών διοικητικών δομών στο προτεκτοράτο, με απώτερο στόχο αμφοτέρων την ένταξη στην ΕΕ.

Ηδη στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ευρωενωσιακοί εκλογικοί παρατηρητές προκειμένου να επιτηρήσουν τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται για πρώτη φορά μετά τη βρώμικη, ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999, σε όλη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.

Οπως ανακοινώθηκε, επικεφαλής της 99μελούς αποστολής παρατηρητών της ΕΕ είναι ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και η βασική ομάδα της έχει έδρα την Πρίστινα. Συνολικά δέκα ομάδες παρατηρητών έχουν αναπτυχθεί σε όλο το Κοσσυφοπέδιο, εδώ κι ένα μήνα, και επιτηρούν την προεκλογική εκστρατεία και την εκλογική διαδικασία ως τη λήξη του δεύτερου γύρου των εκλογών...

Η αποστολή της ΕΕ, μετά την ψηφοφορία, θα δημοσιοποιήσει προκαταρκτική έκθεση με ανάλυση του νομικού πλαισίου και της κάλυψης των εκλογών από τα ΜΜΕ, η οποία θα δημοσιευτεί στις 5 τρέχοντος μηνός και θα παρουσιαστεί επισήμως στις αρχές του 2014.

Ενόψει των αυριανών εκλογών, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, κάλεσε τις αρχές της Σερβίας και των Κοσσοβάρων Αλβανών να επιλύσουν «όλες τις διαφωνίες» σε σχέση με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, προσθέτοντας με νόημα ότι η ΕΕ «προσεκτικά θα παρακολουθεί την πορεία τους». Η ίδια δεν παρέλειψε να εξάρει τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, και των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, για το... «θάρρος και το όραμα που επέδειξαν με την υπογραφή και την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών».

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να «γλυκάνουν» το χάπι της οριστικής απώλειας του Κοσσυφοπεδίου για τους Σέρβους και της οριστικής αποκοπής των Σέρβων του προτεκτοράτου από το μητροπολιτικό Βελιγράδι, ανακοίνωσαν χτες την παροχή προενταξιακής βοήθειας με αρχικό ποσό 15.000.000 ευρώ για «έργα υποδομής και ανάπτυξης»...

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για την καπιταλιστική ανάπτυξη

ΜΟΣΧΑ.--

Υπέρ της ενίσχυσης της ροής των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις για να προωθήσει μια «ανάκαμψη βασισμένη στις επενδύσεις», τάχθηκε σε δηλώσεις του στο «Ρόιτερς», ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η χώρα θα επιμείνει στη δημοσιονομική σύνεση για να ξεπεράσει την αρνητική επίδραση που έχει στην οικονομία η εξασθένηση των εξαγωγών. Ως βασική προτεραιότητα χαρακτήρισε την καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2% για τη Ρωσία, λέγοντας ωστόσο ότι η Ρωσία δε θα ακολουθήσει το παράδειγμα ενισχύσεων της οικονομίας με ενέσεις μετρητών ή δημοσιονομικά κίνητρα.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο διακοπής, που θα είχε συνέπειες και για την Ευρώπη, υποβάθμισε τις διαφορές με το Κίεβο, όσον αφορά το χρέος, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος διακοπής της τροφοδοσίας της Ουκρανίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ