ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Συντεταγμένα στον εκβιασμό του λαού

Ομοφωνία χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο για το δημοψήφισμα

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ την Παρασκευή στο Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καθοριστική παρέμβαση του λαού ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος του

*

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ την Παρασκευή στο Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καθοριστική παρέμβαση του λαού ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος του
Ενισχύεται πολύμορφα ο εκβιασμός του λαού από την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά την προχτεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα - ενδεχόμενα το Γενάρη - προκειμένου να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση και το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Αντιδρώντας στο δημοψήφισμα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη ανεξαρτητοποιήθηκε χτες, μειώνοντας την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης σε 152 βουλευτές.

Ακολούθησαν διαδοχικές τοποθετήσεις βουλευτών που ζητούσαν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το βράδυ έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου επαναδιατύπωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση και το αντιλαϊκό μνημόνιο που θα τη συνοδεύει, υποστηρίζοντας ότι τα πάντα θα κριθούν την Παρασκευή, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν χτες ότι μπορεί να υπάρξει επίσπευση και του δημοψηφίσματος.

Πίσω από όλες τις παραλλαγές της αστικής διαχείρισης, με τις οποίες η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να τρομοκρατήσουν το λαό και να ενσωματώσουν τις αντιδράσεις του, κρύβεται η επί της ουσίας συμφωνία τους με τις αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία δρομολόγησε την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, για να σωθεί το κεφάλαιο και να καταστραφεί ο λαός.

Οι ενδοκυβερνητικές αναταράξεις και συνολικά οι διεργασίες στο σύνολο των αστικών κομμάτων συνιστούν:

α) Αντανάκλαση των δυσχερειών που αντιμετωπίζει το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου από τη διογκούμενη λαϊκή οργή να διαχειριστεί την κρίση και να εφαρμόσει τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού. Γι' αυτό ακριβώς επιχειρεί μέσα από πολιτικές μανούβρες να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις και να εκβιάσει τους εργαζομένους, προκειμένου να γονατίσουν μπροστά στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

β) Τμήμα των έντονων αντιθέσεων ανάμεσα στις μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας που βρίσκουν έκφραση τόσο μέσα στο κυβερνητικό σχήμα όσο και στους κόλπους των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Αποκλειστικός στόχος βέβαια παραμένει η διασφάλιση και ισχυροποίηση της πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου, που σήμερα η αστική τάξη διαβλέπει ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από μια μονοκομματική κυβέρνηση και χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας και πιο επιθετική συναίνεση σε βάρος του λαού.

Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί στις Κάννες της Γαλλίας, όπου συνεδριάζουν οι G-20, προκειμένου να πάρει μέρος σε συνεδρίαση που συγκάλεσε η Γαλλική Προεδρία για την Ελλάδα. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, η Καγκελάριος της Γερμανίας Αν. Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο τον ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα. Χτες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ρομπάι και Μπαρόζο, οι οποίοι, με κοινή ανακοίνωση, εξέφρασαν «πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην Ευρωζώνη.

Κλιμακώνονται οι διεργασίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι πρόωρες εκλογές θα «έσυραν τη χώρα στη χρεοκοπία» και διαβεβαίωσε τους υπουργούς ότι «υπάρχει αποδοχή από τους ξένους ηγέτες» στην πρότασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ισχυρίστηκε ότι το δημοψήφισμα «είναι η πιο δημοκρατική διαδικασία» και ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας υποστήριξε ότι «γι' αυτό ακριβώς αντιδρούν οι τραπεζίτες που θέλουν να δημιουργήσουν θολό τοπίο», για τους οποίους φυσικά η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τεράστια κεφάλαια από το νέο δάνειο. Δε δίστασε μάλιστα να πει ότι «οι παραινέσεις από άλλα κόμματα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το ρίξουν κινείται στα όρια της θεσμικής εκτροπής».

Τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου στήριξε η πλειοψηφία των υπουργών της κυβέρνησης. Οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας. Π. Μπεγλίτης και Χρ. Παπουτσής δήλωσαν απόλυτη στήριξη στον «οδικό χάρτη» που προτείνει ο πρωθυπουργός. Στήριξη πρόσφεραν και οι Αν. Διαμαντοπούλου, Αν. Λοβέρδος και Γ. Ραγκούσης, που είχαν συνάντηση πριν το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θέλει πρώτα να δει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος για να πάρει θέση, αφού όπως ισχυρίστηκε «δεν μπορεί να τεθεί ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα που δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα τριάντα χρόνια».

Τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», για να συνεχίσει το βάρβαρο έργο του ΠΑΣΟΚ και να υπογράψει τη νέα δανειακή συμφωνία, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου. Προσερχόμενη στη Βουλή, δήλωσε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με χρονικό ορίζοντα της διασφάλισης του πακέτου των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και αμέσως μετά να προκηρύξει εκλογές».

Με τη «γραμμή» της Β. Παπανδρέου συντάχτηκε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Αντωνίου, η οποία απέρριψε το δημοψήφισμα και πρότεινε η «νέα δανειακή σύμβαση να επικυρωθεί με 180 βουλευτές». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ Χ. Κεφαλίδου, η οποία χαρακτήρισε «μοιραίο λάθος» τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη, η οποία χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «βαθιά διχαστική διαδικασία».

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ε. Καϊλή ζητά να εγκαταλείψει την απόφασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και «να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», αλλιώς, όπως αναφέρει, «θα πράξει σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και όχι με το προσωπικό ή το κομματικό». Η ίδια υποστηρίζει ότι «εάν δεν γίνουν αυτά, προτίθεμαι να ανεξαρτητοποιηθώ». Ωστόσο, αργότερα η ίδια με συνέντευξή της στον «Αθήνα 9,84» δεν απέκλεισε να δώσει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέροντας: «Μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις. Δεν θα ήθελα ούτε να προδικάσω ούτε να μιλάω για σενάρια».

Τη ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτευχθεί μία «ελάχιστη συμφωνία» για συγκυβέρνηση μεταξύ Παπανδρέου - Σαμαρά πρότεινε ο Μ. Ανδρουλάκης. Για «συμμορίες» στο εσωτερικό της κυβέρνησης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παρασύρης, για έντονο «παρασκήνιο» μίλησε ο Χρ. Παπουτσής, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού έβλεπαν «δάκτυλο Σημίτη» πίσω από τις προτάσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Να κρατήσει αποστάσεις από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα», επιχείρησε χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Στενοί συνεργάτες του υπουργού ισχυρίζονταν χτες ότι «δεν γνώριζε τίποτα για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μάθει αν έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στον αντίποδα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι ήταν ενήμερος για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Πληροφορίες ήθελαν μάλιστα τον Ευ. Βενιζέλο να έχει συμμετάσχει την Κυριακή σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Δ. Ρέππας, Φ. Σαχινίδης, Φ. Πετσάλνικος, ενώ είχε ενημερωθεί σχετικά και ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης.

Εξάλλου, νωρίς χτες πρωί, από την Κεντρική Κλινική όπου εισήχθη με στομαχικό άλγος, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, καθώς και με τον επικεφαλής του διεθνούς τραπεζικού λόμπι (IIF) Τσ. Νταλάρα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το IFF «επαναβεβαίωσε» την πρόθεσή του να υλοποιήσει τη συμφωνία, με κούρεμα των κρατικών ομολόγων, διαβεβαιώνοντας και για τη συνέχιση της «συνεργασίας» τους με τις ελληνικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, δήλωσε ότι «δεν ξέρω τι θα ψηφίσω την Παρασκευή». Την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και την άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησαν χτες με επιστολή τους έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Γ. Θωμάς, Β. Μαλέσιος, Στ. Μανίκας, Δ. Μπατζελής, Γ. Νικολάου, Μ. Σταυρακάκης). Οπως σημειώνουν, «το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα».

Την ανάγκη να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πρόβαλε, τέλος, η ανεξάρτητη βουλευτής Ε. Παπαδημητρίου, αφήνοντας η ίδια ανοιχτό το ενδεχόμενο να πει «ναι», προσφέροντας χέρι βοηθείας στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ