ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
Να μην μπορούν να κυβερνήσουν

Το επεσήμανε το χτεσινό άρθρο του «Ριζοσπάστη»: Οι λαϊκοί αγώνες δημιουργούν πρόβλημα στο αστικό στρατόπεδο, υψώνουν αναχώματα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι εξελίξεις επαυξάνουν την εκτίμηση. Η αστική τάξη καλεί ήδη τις εφεδρείες της στην πρώτη γραμμή. Κανείς να μην ξεγελαστεί. Η αστική τάξη είναι στοχοπροσηλωμένη στην εφαρμογή της πολιτικής της.

- Εφτά χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο παίρνουν το δρόμο της απόλυσης που η κυβέρνηση την ονομάζει εφεδρεία. Οχι γιατί έπεσε έξω η επιχείρηση, αλλά γιατί αυτό αναφέρει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Δημοσίου που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τα χειροκροτήματα της ΝΔ.

- Εκατομμύρια εργαζόμενοι εκβιάζονται να πληρώσουν το χαράτσι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να πληρωθεί το χρέος των καπιταλιστών.

- Το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων καλείται να πληρώσει και το πρόσθετο χαράτσι της Εφορίας.

- Ηδη από χτες οι συντάξεις υπολογίζονται με νέα μείωση.

***

Απέναντι σ' αυτήν την αντεργατική επέλαση το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι υποχρεωμένο να εντείνει τη δράση του.

Και ήδη στη μία μετά την άλλη τις πόλεις οργανώνονται συγκεντρώσεις ενάντια στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων. Στους χώρους δουλειάς γίνονται συνελεύσεις για την οργάνωση του αγώνα, στις γειτονιές απλώνουν τη δράση τους οι λαϊκές επιτροπές για να αντιμετωπιστούν τα χαράτσια.

***

Στο σύνολό της αυτή η δραστηριότητα καλύπτεται μόνο από το «Ριζοσπάστη» και τον «902». Ο αστικός Τύπος συντονισμένα εκφράζει την αγωνία της αστικής τάξης για τις εξελίξεις. Τα λαϊκά προβλήματα δεν έχουν θέση στις σελίδες του παρά μόνο όταν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη κι άλλων αντεργατικών μέτρων.

Αλλες οι αγωνίες των ανθρώπων της δουλειάς, άλλες των καπιταλιστών, αυτή η ταξική διαφορά εκφράζεται και «διά του Τύπου».

Η επισήμανση έχει νόημα, γιατί σ' αυτές τις στιγμές το κύριο παραμένει όχι απλά η καταγραφή του προβλήματος αλλά η προβολή της διεξόδου.

Οπως το αστικό πολιτικό σύστημα βγάζει μπροστά τις εφεδρείες του για να διατηρηθεί η εξουσία του κεφαλαίου, έτσι και το εργατικό κίνημα πολιτικοποιεί την πάλη του, προβάλλει άλλο δρόμο ανάπτυξης. Ο εργατικός Τύπος από το μετερίζι του, καλεί τους εργάτες να κλείσουν τ' αυτιά στις ανησυχίες των αστών, να ανοίξουν τον δρόμο για τη δική τους απελευθέρωση.

Το επόμενο διάστημα δεν θα είναι περίπατος. Η εργατική τάξη με δεδομένη και τη θετική εμπειρία της πρόσφατης 48ωρης γενικής απεργίας, έχει κάθε λόγο να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή της σημερινής κυβέρνησης ή όποιας άλλης προκύψει από τις ενδοαστικές συνεννοήσεις.

Τώρα είναι η ώρα για να κάνουν το βήμα και όσοι από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει ήδη κάποια βήματα αντίστασης, να συνεχίσουν το δρόμο τους και να ενισχύσουν τη λαϊκή συμμαχία, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

Το κάλεσμα είναι πεντακάθαρο: Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Λαϊκή συμμαχία για αντεπίθεση, για την παρεμπόδιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, για ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα και την ανατροπή, για τη λαϊκή εξουσία.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ: «Ο πρωθυπουργός (...) επέλεξε την ιδιότυπη λύση του δημοψηφίσματος (...) Ωστόσο η επιλογή του θεωρείται παρακινδυνευμένη (...) Τίποτε δεν εγγυάται ότι στο προσεχές τρίμηνο θα υπάρξει δανειακή σύμβαση για να τεθεί υπό την έγκριση ή την απόρριψη του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι οι Τράπεζες και οι θεσμικοί επενδυτές θα αποδεχθούν μια συμφωνία που τελεί υπό την αίρεση ενός δημοψηφίσματος. Με άλλα λόγια, η επιλογή του δημοψηφίσματος θέτει εν κινδύνω αυτή καθεαυτή τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και κατ' επέκταση την προαναγγελθείσα εκλογική διαδικασία (...) η επιλογή του κ. Παπανδρέου είναι πέραν πάσης αμφιβολίας υψηλού ρίσκου και ίσως απαρχή ανεπιθύμητων εξελίξεων» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: «Tα Νέα (...) άκουσαν με προσοχή τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου και αντιλαμβάνονται ότι ο Πρωθυπουργός έλαβε μια απόφαση υψηλού κινδύνου (...) Είναι προφανές ότι η επιλογή αυτή πρέπει να εδράζεται σε προηγούμενη ενημέρωση των εταίρων μας (...) Εχει διατυπωθεί η άποψη ότι ευκολότερα φεύγει ο κ. Παπανδρέου, παρά μπορεί να (ξανα)γυρίσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΦΕΔΡΕΙΩΝ: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι πρόσθετη αβεβαιότητα. Η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μπορεί να είναι δυνάμει καταστροφική (...) Η εικόνα που προβάλλει πλέον η Ελλάδα είναι εικόνα ανωριμότητας και μιας χώρας υψηλού ρίσκου στην οποία ουδείς θα θελήσει να επενδύσει ή να εμπιστευθεί τα λεφτά του. Πρόκειται για απόφαση που θα επιταχύνει τον κατήφορο προς τη δραχμή, εκτός αν οι ώριμες πολιτικές δυνάμεις της χώρας αποφασίσουν ότι οι στιγμές είναι εξαιρετικά ιστορικές και κρίσιμες για να ικανοποιηθούν οι εμμονές οιουδήποτε» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗ: «Είναι σαφέστατο πως ο κ. Παπανδρέου ποντάρει στο φόβο της κοινωνίας για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ (...) ο κ. Παπανδρέου θα εκβιάσει για θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Και η εγκλωβισμένη κοινωνία θα έχει νομιμοποιήσει νέες απολύσεις, νέους φόρους, νέα επώδυνα μέτρα. Γιατί η νέα σύμβαση, από τέτοια μέτρα συνοδεύεται» (από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ Κάτω η κυβέρνηση εκλογές για ισχυρό πλήγμα στο πολιτικό σύστημα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρωτοβουλία υψηλού ρίσκου

ΤΑ ΝΕΑ: Πολιτικές εξελίξεις υψηλού κινδύνου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρίσιμο Δημοψήφισμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χρεοκόπησε πολιτικά η κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τυχοδιωκτικός εκβιασμός για να μείνει στην εξουσία

ΕΘΝΟΣ: Διπλή ζαριά με δημοψήφισμα - ψήφο εμπιστοσύνης

ΛΟΓΟΣ: Ψάχνει «άλλοθι» μέσω δημοψηφίσματος

ΑΥΓΗ: Σύρεται στις κάλπες

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές η μόνη λύση για να μην οδηγηθούμε σε αιματοκύλισμα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γαντζωμένος στο θρόνο του πουλάει την Ελλάδα

ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφεδρεία. Ποιοι εξαιρούνται

ΝΙΚΗ: Νέες μειώσεις έως 40% στις συντάξεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εκβιάζουν για να σωθούν

«Με απροκάλυπτους εκβιασμούς και τρομοκρατία, η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, μεγάλη μερίδα του Τύπου και επικουρικά οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, προσπαθούν να καταλαγιάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυρίαρχη πολιτική, να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίησή της. Δίπλα στις απειλές για ένταση της καταστολής, η προπαγάνδα τους προσθέτει την κινδυνολογία για το ενδεχόμενο "εκτροπής" από τη δημοκρατία. Αλλοι πάλι επισείουν τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο, εξαιτίας της ταξικής πάλης που οξύνεται και σε συνδυασμό με τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης προκαλεί κλυδωνισμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Εχουν απέναντι το λαό

(...) Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η λαϊκή πάλη, απέναντι στην επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα, δημιουργεί σοβαρά αναχώματα στην εφαρμογή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, εξαναγκάζοντας τα αστικά επιτελεία να καταφεύγουν σε αδίστακτη προπαγάνδα για να φοβίσουν το λαό, να κρύψουν το χαρακτήρα της κρίσης και να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα. Το δεύτερο που προκύπτει, είναι η σύμπνοια που δείχνει όλος ο αστικός κόσμος, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αντιθέσεις, στην προσπάθεια να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας απέναντι στην κλιμακούμενη πάλη του λαού, επιδιώκοντας να φοβίσει τις λαϊκές συνειδήσεις που βρίσκονται σε τροχιά απεγκλωβισμού από την κυρίαρχη πολιτική και ριζοσπαστικοποίησής τους.

Αφοβα μπροστά με ισχυρό ΚΚΕ

(...) Ολη αυτή η προπαγάνδα στόχο έχει να εμποδίσει το λαό να συμμετέχει ολοένα και πιο μαζικά και αποφασιστικά στους αγώνες (...) φοβούνται τον οργανωμένο λαό στους δρόμους. Μιλούν για τη "δημοκρατία" αλλά θέλουν το λαό στη γωνία. Μα δεν υπάρχει πιο πλατιά δημοκρατία από τη λαϊκή πολιτική δράση, από τη συνεχή λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις. Οι οπορτουνιστές, με το αίτημα για προάσπιση της "κοινωνικής συνοχής" και της διασφάλισης της "δημοκρατικής ομαλότητας", διεκδικούν μερτικό στην ενσωμάτωση των λαϊκών συνειδήσεων που επιχειρούν τα αστικά επιτελεία. Την ίδια ώρα που αποκαλύπτεται η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος, γίνεται προσπάθεια η λαϊκή οργή να αφήσει ανέγγιχτα τα θεμέλιά του, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, και να εκτονωθεί στην επιφάνεια, με αλλαγές στο επίπεδο της διακυβέρνησης και όχι με πάλη για αλλαγή τάξης στην εξουσία. Ο λαός άφοβος πρέπει να αποκρούσει τους εκβιασμούς και την προπαγάνδα, που θα μεγαλώσει και θα γίνει πιο επικίνδυνη μετά τις χτεσινές εξελίξεις με το δημοψήφισμα. Η μαζική και οργανωμένη, ταξικά προσανατολισμένη λαϊκή πάλη είναι αυτή που πρέπει και μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, με ισχυρό ΚΚΕ και αλλαγή των συσχετισμών παντού» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ