ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Σε καλό δρόμο

Τα παιδιά τραβάνε μπροστά. Κι ευτυχώς μαζί τους πορεύονται όλο και περισσότεροι γονείς. Ακόμα καλύτερα, κατηγορηματική θέση υπέρ του αγώνα των μαθητών πήραν τα ταξικά συνδικάτα, καθώς η εργατική τάξη έχει κάθε συμφέρον να δει μορφωμένα τα παιδιά της.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ενοχλεί πολλούς. Στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον ενοχλεί εκείνους από τους καθηγητές που ψάχνουν πελάτες μέσα στο δημόσιο σχολείο για να κονομάνε από τα απογευματινά φροντιστήρια. Ενοχλεί, επίσης, τις εταιρείες που παριστάνουν τα εκπαιδευτήρια. Το αίτημα για ενιαία, δημόσια, δωρεάν Παιδεία αφαιρεί πελάτες.

Αυτοί που ενοχλούνται, όμως, περισσότερο από το γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν απ' τα 16 να παλεύουν για το δίκιο τους κι αυτό το δίκιο να το κάνουν νόμο τους, είναι οι κυνηγοί της ανταγωνιστικότητας - το κεφάλαιο, δηλαδή - και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Με καθαρό ταξικό ένστικτο κατανοούν πως τα παιδιά όχι μόνον αρνούνται να βγούνε με μυαλό πολτό στην αγορά εργασίας, αλλά κι ότι εκεί στο φούντωμα του αγώνα τους μαθαίνουν κι άλλα πράγματα. Μαθαίνουν, για παράδειγμα, πως όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος το ανταγωνιστικό σχολείο, αλλά και ότι, αν θέλουν πράγματι να μάθουν, πρέπει να συνδέσουν τον αγώνα τους και με ανώτερα αιτήματα που να αφορούν συνολικές αλλαγές στο σύστημα. Επικίνδυνες ιδέες, που κυκλοφορούν ευρέως, όταν οι άνθρωποι μαζεύονται κι αρχίζουν να αναζητούν την αιτία πίσω από το πρόσκαιρο πρόβλημα.

Ας μην ξαφνιάζει, λοιπόν, ούτε η παρέμβαση του ΣΕΒ για τη χαμένη ανταγωνιστικότητα, ούτε η πράσινη συμβολή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ούτε το ενδιαφέρον του εισαγγελέα. Το ταξικό τους συμφέρον υπερασπίζουν.

Το ωραίο για ορισμένους από τους απολογητές του καπιταλισμού είναι πως μέσα στη φούρια τους χρησιμοποιούν τους ίδιους όρους που χρησιμοποιούν και οι "αντιγκλόμπαλ" του ΣΥΝ για τον περίφημο "άλλο κόσμο, τον εφικτό".

Το κακό γι' αυτούς είναι πως στην πράξη ο καπιταλισμός "με ανθρώπινο πρόσωπο" παραμένει και θα παραμείνει μόνο στα χαρτιά κάποιων "μη κυβερνητικών οργανώσεων". Εξω, στην πραγματική ζωή, αυτό που συμβαίνει είναι η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργατών. Εξω, στην πραγματική ζωή, είναι πάντα οι εργάτες, που με τη δουλιά τους αυξάνουν τον πλούτο. Και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι άλλο από ένα κυνήγι για αύξηση του ποσοστού κέρδους που πάει στο σεντούκι.

Αυτά δε διδάσκονται στα σχολικά βιβλία, κυκλοφορούν, όμως, στις αυλές την ώρα της κατάληψης. Και το πιο ωραίο που κυκλοφορεί είναι πως η πολυδιαφημισμένη ΕΕ, που τα βιβλία την παρουσιάζουν να νοιάζεται και για τη μόρφωση, δεν είναι άλλο από ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο με μόνη φροντίδα πώς θα γίνουν ισχυρότερα τα μονοπώλιά της. Επικίνδυνα πράγματα.

Ασχετο: Εκείνοι οι καθηγητές, που από θέση εξουσιαστή (βαθμοί) επιχειρούν να γονατίσουν τα παιδιά, τι ρόλο παίζουν; Ειδικά όταν ενδύονται μανδύα προοδευτικού, την ώρα που όλο κι όλο το όραμά τους είναι 176 ευρώ;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: «Σήμερα που πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, πολλοί θα σπεύσουν πάλι να καταγγείλουν πόσο υποκινούμενες είναι οι κινητοποιήσεις και πόσο απολίτικοι είναι οι νέοι, ξεχνώντας ότι τα κινήματα ανέκαθεν είχαν κάτι ανομοιογενές, ενίοτε άναρθρο και πάντα οργισμένο, με μια ελάχιστη κοινή πλατφόρμα: την ανατροπή. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που καταγγέλλουν ότι η γενιά του Πολυτεχνείου έχει καταλάβει όλες τις στελεχικές θέσεις επιχειρήσεων, ελέγχει τα ΜΜΕ και τις κομματικές ηγεσίες στην Ελλάδα» (η Ξένια Κουναλάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΧΑΛΑΝΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: «Η κυβέρνηση πρώτα στερεί από χιλιάδες πολίτες το δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα τους (...) και τέλος παρέχει μια... ιδιωτική διέξοδο στους χιλιάδες νέους που αποκλείονται από τα δημόσια πανεπιστήμια (...) πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο μεταφοράς πελατείας από το Δημόσιο προς συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα» (ο Γ. Μυλόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / ΤΑ ΝΕΑ).

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ: «Προφανώς η επιλογή των καταλήψεων, ως μέσου για να επιδιωχτεί η ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων, δεν είναι η καταλληλότερη, αφού διασπά το μέτωπο των μαθητών και εκθέτει τους αγώνες τους στην εύκολη διαβολή. Προσφέρουν, μάλιστα, κακή υπηρεσία στο μαθητικό κίνημα όσοι για δικούς τους λόγους υποκύπτουν στον πειρασμό του λαϊκισμού και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των σχολείων ως πρώτη ύλη μικροπολιτικών επιδιώξεων» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Ο εφιάλτης που έζησε πέρσι ο χώρος της Παιδείας, με τις χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας και την αποδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος φαίνεται ότι επιστρέφει (...) ενώ μέσω αυτής της κρίσιμης κατάστασης, αξίζει κανείς να δει τη χειροτέρευση της θέσης της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας - όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τρομοκράτηση του κινήματος η εισαγγελική εγκύκλιος για παρακολούθηση των διαδηλώσεων. Αγώνας για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΩΝ από λαό και νεολαία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κάμερες παντού με εντολή Εισαγγελέα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΑΚΕΛΩΜΑ με βούλα εισαγγελέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι κάμερες με εντολή εισαγγελέα στις πορείες

ΤΑ ΝΕΑ: Πάει διαδήλωση ο Μεγάλος Αδελφός

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταλήψεις χωρίς αιτία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ο ΧΑΒΑΛΕΣ των καταλήψεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λουκέτο στην Παιδεία;

Η ΑΥΓΗ: «Σανίδα» κατά ελευθεριών

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΧΑΙΡΙΑ για τα Σκόπια

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ μαμούθ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανάσα στις αγορές από τη Fed

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η ανησυχία του ΣΕΒ

«Ο ΣΕΒ σχολιάζοντας τη χαμηλή θέση της χώρας επισήμανε την "αδήριτη" ανάγκη να προωθηθεί αποφασιστικά και αποτελεσματικά το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, που καταρτίστηκε πριν από 2 χρόνια με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ο άλλος κόσμος, ο εφικτός

«Ολα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι κάτι ξεχωριστό συμβαίνει τούτο τον καιρό στην παγκόσμια οικονομία, που διαπερνά τους πάντες και τα πάντα (...) μια μεγάλη παγκόσμια επανάσταση, σύμφωνα με τη σκέψη του Γιόσκα Φίσερ, εξελίσσεται σχεδόν μπροστά στα μάτια μας, αθόρυβα μεν, αλλά κατά τρόπο δυναμικό (...) δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που να μην επηρεάζεται απ' αυτή τη δυναμική και ταχεία επικράτηση του φιλελεύθερου μοντέλου παντού στον κόσμο (...) ουσιαστικά ένας άλλος κόσμος αναδύεται τούτο τον καιρό» (ο Αντ. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

Η προσγείωση

«Τι λέει η πραγματικότητα; πως υπάρχουν σχολεία με κενά σε καθηγητές βασικών μαθημάτων, με ελλείψεις βιβλίων, με διπλοβάρδιες, σχολεία που παραπέμπουν σε αχούρια, χωρίς καμία υλικοτεχνική υποδομή, σχολεία που δε θα έπρεπε να λειτουργούν με τέτοιες συνθήκες. Και αυτή την γκρίζα πραγματικότητα δεν μπορούν να τη διαψεύσουν ούτε οι φορείς της πολιτικής εξουσίας ούτε να τη χλευάσουν κάποιοι δημοσιογράφοι. Ισως να την αγνοούν, επειδή προφανώς τα παιδιά τους πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά αυτό δεν ακυρώνει την αλήθεια» (ο Γιάννης Παντελάκης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ