ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Ο Μπους ετοιμάζει πακτωλό δολαρίων για τις πολυεθνικές

Για κρούσματα στην Κροατία, Ελλάδα και Ουκρανία την ερχόμενη άνοιξη μιλά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Την έγκριση της χρηματοδότησης έρευνας, αγοράς και αποθήκευσης αντι-ιικών φαρμάκων ύψους 7,1 δισ. δολαρίων απ' το Κογκρέσο ζήτησε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, με το επιχείρημα πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ετοιμότητας, επειδή η εκδήλωση πανδημίας γρίπης είναι ζήτημα χρόνου. Μιλώντας στο κέντρο των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας, ο Μπους απαίτησε, μεταξύ άλλων, και την έγκριση νομοσχεδίου που θα προστατεύει τις πολυεθνικές του φαρμάκου από τυχόν αγωγές σε περίπτωση παρενεργειών από τα νέα αντιγριπικά εμβόλια, ενώ εξέφρασε λύπη για το γεγονός πως καμία έως τώρα φαρμακοβιομηχανία στις ΗΠΑ δε βρήκε εμβόλιο που θα προστατεύει τον άνθρωπο απ' τον Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών...

Απ' τα 7,1 δισ. δολάρια που απαίτησε ο Τζ. Ου. Μπους απ' το Κογκρέσο:

  • Τα 2,8 δισ. προορίζονται για τη χρήση υψηλής τεχνολογίας στην εύρεση και παραγωγή εμβολίων, που θα είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού Η5Ν1.
  • Τα 1,2 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά 20 εκατομ. δόσεων από πιθανό εμβόλιο.
  • Τα 1,8 δισ. δολάρια για την αποθήκευση αντι-ιικών φαρμάκων για διάφορες ασθένειες...
Προβλέψεις για την Ευρώπη

Ο περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Ευρώπη, Μπέρναρντ Γκάντερ, πρόβλεψε μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» την πιθανότητα εκδήλωσης κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών «σε Κροατία, Ελλάδα και Ουκρανία» απ' την ερχόμενη άνοιξη. Το επιχείρημα του Γκάντερ ήταν πως οι παραπάνω χώρες είναι ενδιάμεσοι σταθμοί ή χώροι παραμονής των αποδημητικών πτηνών... Επισήμανε, πάντως, ιδιαίτερα το «ρόλο - κλειδί» που παίζει η «καλή λειτουργία» των μηχανισμών έγκαιρης διάγνωσης πιθανών κρουσμάτων και η απομόνωση οικόσιτων πουλερικών σε πτηνοτροφεία, προκειμένου να αποφύγουν την επαφή με άγρια, αποδημητικά πτηνά...

Στο μεταξύ, χτες, στο ρωσικό χωριό Τσάτροβο (περιοχή Ουραλίων) οι αρχές ανακοίνωσαν την εκδήλωση επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού Η5Ν1, προχωρώντας στη λήψη μέτρων όπως η θανάτωση δεκάδων πουλερικών.

Στην Κίνα, ο επικεφαλής του κέντρου ελέγχου μεταδοτικών ασθενειών, Κι Ξιακιού, ανακοίνωσε την υπογραφή σινο-αμερικανικού μνημονίου «κατανόησης και συνεργασίας», με στόχο την αποτροπή μιας ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης. Σημείωσε πως το Πεκίνο λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων, την επιβολή καραντίνας και την επιδότηση όσων πτηνοτρόφων και αγροτών αναφέρουν άμεσα στις αρχές κάθε πιθανή περίπτωση της νόσου...

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Υποσχέσεις πρόληψης και προσδοκίες κερδών

Συμπράξεις και ανταγωνισμοί μεταξύ των εταιριών για την κατάκτηση της αγοράς

ΠΑΡΙΣΙ (Του απεσταλμένου μας Γιώργου ΜΟΥΣΓΑ).--

Ενα εμβόλιο με υποσχέσεις για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και την πραγματοποίηση υψηλών κερδών για τις εταιρίες που το παράγουν ανακοινώθηκε στις 31/10/2005 στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ECCO 13), που έγινε στο Παρίσι. Το εμβόλιο - λέγεται Γκαρντασίλ (Gardasil) - και όπως, αναφέρθηκε τόσο στο συνέδριο όσο και σε συνεντεύξεις Τύπου, έχει αποτελεσματικότητα 100%, όπως έδειξε έρευνα στην οποία πήραν μέρος πάνω από 12.000 γυναίκες ηλικίας 16-23 χρονών.

Καθημερινά στην Ευρώπη πεθαίνουν 50 γυναίκες απ' τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναφέρθηκε απ' τους επιστήμονες. Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενοχοποιείται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και ειδικότερα τα στελέχη 6, 11, 16 και 18. Τα στελέχη 16 και 18 θεωρούνται υπεύθυνα για το 70% των περιπτώσεων της νόσου αυτής.

Με το νέο εμβόλιο όπως επισημάνθηκε δίνεται η δυνατότητα να μην προσβάλλονται οι γυναίκες απ' τον καρκίνο της μήτρας όταν κάνουν το εμβόλιο πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. (Δηλαδή στην ηλικία των 10-15 χρονών). Επίσης, όπως υποστήριξαν γιατροί, δίνεται η δυνατότητα πρόληψης τόσο του γυναικείου όσο και του ανδρικού πληθυσμού απ' τα κονδυλώματα. Το πιο πιθανό είναι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στο τέλος του 2006 με αρχές του 2007.

Χωριστά, μαζί και ...ανταγωνιστικά!

Εξίσου ενδιαφέρον με τα επιστημονικά δεδομένα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω απ' την παραγωγή και τη διάθεση των εμβολίων.

Το εμβόλιο παράγουν οι εταιρίες Sanofi και Merk. Για την προώθηση του εμβολίου στην Ευρώπη, οι εταιρίες αυτές συγκρότησαν την κοινοπραξία Sanofi Pasteur MSD. Δηλαδή, οι εταιρίες παραγωγοί εκτός Ευρώπης θα πωλούν ξεχωριστά - αλλά στην Ευρώπη θα προωθούν από κοινού το εμβόλιο αυτό. Στην Ελλάδα αντιπρόσωπος της κοινοπραξίας για την εισαγωγή και κυκλοφορία του εμβολίου είναι η εταιρία «Βιανέξ».

Εκτός όμως απ' τις συμπράξεις υπάρχει και ο ανταγωνισμός: Ετσι, παρόμοιο εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετοιμάζει και η εταιρία Glaxo. Η διαφορά τους βρίσκεται ότι εμβόλιο της Sanofi είναι τετραδύναμο και της Glaxo αντιμετωπίζει δύο στελέχη του ιού.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών δεν απάντησαν στο ερώτημα για το ύψος της τιμής του νέου εμβολίου. «Θα είναι στα συνηθισμένα επίπεδα των εμβολίων» είπε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Πάντως, Ελληνες γιατροί έλεγαν ότι αυτά τα φάρμακα είναι πανάκριβα. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν και Γάλλοι γιατροί που έλεγαν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ίσως να μην μπορέσουν να προμηθευτούν ποτέ αυτό το εμβόλιο, λόγω υψηλής τιμής. Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι εταιρίες στοχεύουν εν πρώτοις στην ευρωπαϊκή αγορά -όπως δείχνει άλλωστε και η σύμπραξη των παραγωγών εταιριών.

Ακόμα οι γιατροί θεωρούν καταστροφικό να σταματήσουν τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου - που κι αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένα συστήματα πρωτογενούς πρόληψης.

Αύριο η διαμαρτυρία των ΑμΕΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, για τα δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), των οικογενειών τους και των εργαζομένων του χώρου, για τα προβλήματα των αναπήρων που οξύνονται ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού, πραγματοποιεί αύριο 3 Νοέμβρη στις 12.30 μ.μ. η Ενιαία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα ΑμΕΑ και Εργαζομένων.

Η Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα στους ανάπηρους, εργαζόμενους, γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ να γυρίσουν την πλάτη στις κυβερνήσεις, στα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που χρόνια τώρα στηρίζουν τις αντιαναπηρικές πολιτικές. Να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά και να πάρουν μέρος μαζικά στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη. Στην κινητοποίηση και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, καλεί με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ.

Οι Επιτροπές καλούν τους γονείς και κηδεμόνες ΑμΕΑ, τους ίδιους τους ανάπηρους, να απομονώσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες του χώρου που χρόνια τώρα στηρίζουν την αντιλαϊκή, αντιαναπηρική πολιτική των κυβερνήσεων, ενώ η κατάσταση για τα ΑμΕΑ χειροτερεύει καθημερινά.

Οδηγίες του υπουργείου για τη γρίπη

Προσαρμογή στις προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) φαίνεται να αποτελούν οι οδηγίες - γνωστές άλλωστε - που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο «πανδημία είναι η ταχεία εξάπλωση μιας επιδημίας μεταδοτικής ασθένειας που επηρεάζει τις περισσότερες χώρες και περιοχές του κόσμου. Τα συμπτώματα του πανδημικού τύπου γρίπης είναι σχεδόν ίδια με της εποχιακής γρίπης, αλλά είναι συνήθως πιο βαριά».

Σε αντίθεση με την εποχιακή γρίπη που επηρεάζει το 10% περίπου του πληθυσμού και δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, η πανδημική γρίπη εμφανίζεται περίπου τρεις φορές κάθε αιώνα - οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Μπορεί να επηρεάσει περίπου μέχρι το 25% του πληθυσμού.

Καθώς ο ιός μεταδίδεται με το βήχα και το φτέρνισμα, υπάρχουν μερικά βασικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου της λοίμωξης. Οι μάσκες σίγουρα δε θα χρησιμοποιηθούν από όλο τον πληθυσμό οπότε:

  • Διατηρείτε καλή προσωπική υγιεινή - το πλύσιμο των χεριών προστατεύει από το να κολλήσετε τον ιό από επιφάνειες και να τον μεταδώσετε
  • Καλύπτετε το στόμα σας και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
  • Αποφύγετε όσο το δυνατόν το συνωστισμό.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org