ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Μια ζωή την έχουμε;

Η ζωή είναι μία. Ολα τα φιλοσοφικά συστήματα, τα κοινωνικά, ακόμα και τα θρησκευτικά που τάζουν ή υπόσχονται μια δεύτερη κάποτε μετά, που όμως δεν την ξέρουμε, για την επίγεια δεν έχουν καμία διαφοροποίηση περί τη μοναδικότητά της... Το ότι δεν είναι ίδια είναι που πονάει. Σε ποιότητα, σε δυνατότητες, σε ευκαιρίες, σε χειρισμούς, στο βάθος του μαύρου της, στο μήκος της αγωνίας της και στη διάρκεια των φωτεινών της στιγμών.

Οχι, δεν μ' έπιασε κάποια σώψυχη αναζήτηση, επειδή μετράω γύρω μου μέσα σε λίγες μέρες πέντε καρκίνους νέων ή σχετικά νέων ανθρώπων με την αρρώστια αυτή, ίσως επειδή στις μέρες μας ξέρουμε περισσότερα για τα νοσήματα των ανθρώπων, μοιάζει να θερίζει και να μας εξοικειώνει με την επιμονή και τη συχνότητά της. Είναι η οργή που με πνίγει για την ταξικότητα της αντιμετώπισής της, γιατί σαν αρρώστια, συνηθισμένη πια, όπως συμβαίνει και με άλλες, αυτή συμπεριλαμβάνει μια σταθερή, και συνάμα ασταθέστατη μεταβλητή, που είναι η διάγνωση κι ο χρόνος.

Κοιτάζω γύρω μου, διαβάζω, ακούω, κοστολογώ κι αναλύω την πρόσβαση και την ταχύτητα στα μέσα αντιμετώπισης του ...βουνού, που αρχίζει να μετράει απ' την ώρα που πέφτει πάνω στον άνθρωπο, τον συνηθέστατα ανυποψίαστο. Κι εδώ μπαίνει το κόστος, που καπελώνει την επιστήμη, τις γνώσεις, τα φάρμακα, την έρευνα, τα πειράματα, την πρωτοπορία και κάνει τελικά την υγεία εμπόρευμα, τον άνθρωπο αντικείμενο και την αρρώστια δαίμονα και το γιατρό μετέωρο, σαν τη συνείδησή του, ένα εκκρεμές μεταξύ σωτήρα και δεσμώτη.

Δεν ξέρω τι σόι πολιτισμός είναι αυτός που ξέρει τόσα πολλά για την υγεία των ανθρώπων και εφαρμόζει τα πραγματικά ελάχιστα όταν πρέπει να προλάβει ή να πολεμήσει και εντέλει να κερδίσει την αρρώστια, αν όχι πάντα, πάντως πολύ περισσότερο απ' ό,τι το κάνει. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως άνθρωποι καμαρώνουν και φουσκώνουν για τα τεχνολογικά επιτεύγματα ενός drone για παράδειγμα, που μπορεί να φωτογραφίζει ή να βομβαρδίζει από ψηλά γενέθλια οικογενειακά ή ξεκληρισμένα χωριά, και την ίδια στιγμή να μην ντρέπονται που δεν απαιτούν όλα αυτά τα πανάκριβα μηχανήματα μαζί με το εξειδικευμένο τους προσωπικό προσβάσιμα στον γενικό πληθυσμό και προληπτικά και την ώρα της εξειδίκευσης της θεραπείας, μόλις η αρρώστια χτυπήσει εκεί που δεν το περιμένεις.

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς γίνεται, σερφάροντας στο ίντερνετ, να κατακλύζεσαι καθημερινά από διαφημίσεις βιταμινών, ματζουνιών, συμπληρωμάτων διατροφής, δίαιτες, ιατρικά μαγαζιά και παραμάγαζα, που προσφέρουν αναίμακτες εγχειρήσεις κι ένα σωρό μικρά και μεγάλα θαύματα με το αζημίωτο κι ύστερα την ώρα την κρίσιμη να περιμένεις στην ουρά για ακτινοβολίες, χειρουργείο ή αιμοκάθαρση, όταν έχεις ρωτήσει το γιατρό πότε πρέπει να ξεκινήσω τη μάχη μου κόντρα στην επάρατο, την κάθε επάρατο, και σου απαντά επιστημονικά, «χθες». Και στη μάχη με το χρόνο η τύχη σου να παίζεται απ' το αν έχεις οικογένεια να σε στέρξει, φίλους να δανειστείς, σπίτι ή χωράφι να πουλήσεις για να ζήσεις.

Απ' όλες τις κολάσεις που επιφυλάσσει στους ακούσιους κι εκούσιους υπηρέτες του ο πολιτισμένος καπιταλισμός, χειρότερη είναι η υποδούλωση της επιστήμης της Υγείας στο κέρδος και η περίθαλψη σε μερίδες ανά πορτοφόλι και τάξη. Και σ' αυτόν τον... πολιτισμό ο ντίλερ, ο πονέμπορας λέγεται ασφαλιστής, κρατικός ή ιδιωτικός και είναι ο αγαπημένος προαγωγός της ελεύθερης αγοράς όπου τζογάρονται η υγεία, η θεραπεία κι εντέλει η ζωή με όρους πολιτισμένου μαυραγοριτισμού. Οπότε μια ζωή την έχουμε;


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΓΕΡΑΚΑΣ
Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές!

Μαζική κινητοποίηση καταδίκης της πρόσφατης φασιστικής επίθεσης με μαχαίρι σε στέλεχος του Κόμματος

Με μια μαζική συγκέντρωση λαού και νεολαίας στην πλατεία του Γέρακα δόθηκε την Παρασκευή 1/11 δυναμική απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με πιο πρόσφατο περιστατικό την επίθεση με μαχαίρι και με λοστάρια στον σ. Αγγελο Μπαλτά. Θυμίζουμε ότι η επίθεση έγινε μέσα στη νύχτα, ανήμερα της 28ης Οκτώβρη, από ομάδα που έχει επιτεθεί κι άλλες φορές στον ίδιο και σε άλλους συντρόφους. Οι συγκεντρωμένοι μαχητικά και με παλμό και πετώντας τρικάκια ξεσήκωσαν τις γειτονιές του Γέρακα διαδηλώνοντας με συνθήματα όπως «Τότε ρουφιάνοι, τώρα χρυσαυγίτες - όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες» και «Είστε η σαπίλα του ντουνιά - μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά»! Η πορεία έκανε στάση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Γέρακα, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την απαράδεκτη ανοχή που δείχνει η αστυνομία στη φασιστική δράση (βλ. παρακάτω).

Στη συγκέντρωση της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

«Στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ οι απειλές δεν περνάνε»: Με τα λόγια αυτά ο Β. Ρεμπάπης μετέφερε το μήνυμα της κινητοποίησης στους θρασύδειλους φασίστες και τα αφεντικά τους.

Ξεκινώντας την ομιλία του χαιρέτισε τους δεκάδες φορείς της περιοχής που πήραν αποφάσεις καταδίκης της φασιστικής δράσης και πιο συγκεκριμένα: Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ σε Παλλήνη, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Παιανία, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεσογείων και Αγίας Παρασκευής, το Σωματείο Συνταξιούχων Αρτέμιδας και πέριξ περιοχών, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης. Επίσης, απόφαση καταδίκης πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Παλλήνης.

Προκλητική η ανοχή κυβέρνησης και αστυνομίας στις δολοφονικές επιθέσεις

Αποκαλυπτική για την ανοχή που δείχνουν στην εγκληματική δράση των φασιστοειδών η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, η αστυνομία αλλά και διάφοροι δημοτικοί παράγοντες ήταν η αναφορά του Β. Ρεμπάπη σε αυτές τις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, τονίζοντας ότι «εδώ έχουμε φασιστική δράση που υποκινείται από διάφορα κέντρα» και ότι η ανοχή αυτή αποθρασύνει τους φασίστες.

Σημείωσε ότι το πρόσφατο δολοφονικό χτύπημα δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αναφέροντας πιο συγκεκριμένα:

«Στο Αστυνομικό Τμήμα Γέρακα, όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταθέσει 3 μηνύσεις, 5 καταγγελίες και μια σειρά αποδεικτικά στοιχεία για τη δράση των ομάδων αυτών».

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω περιστατικά, γνωστά στο ΑΤ Γέρακα:

-- Μετά από τηλεφωνικές απειλές στις 19/11/18 επίθεση πισώπλατα και χτύπημα στο κεφάλι στον ίδιο σύντροφο.

-- Απειλητικό σημείωμα με υπογραφή «Χρυσή Αυγή» στο σπίτι του συντρόφου, που και αυτό κατατέθηκε στο ΑΤ Γέρακα.

-- Στις 3/10 νέα επίθεση σε σύντροφο και επίθεση με πέτρες στο σπίτι του, από την οποία υπήρξαν και καταστροφές στην πρόσοψη του σπιτιού.

«Στις 28 Οκτώβρη μετά το χτύπημα που δέχθηκε ο σ. Μπαλτάς, τον μεταφέραμε στο ΑΤ Γέρακα με χτυπήματα στο κεφάλι από πτυσσόμενο γκλοπ και αιμόφυρτο από τη μαχαιριά στο χέρι. Η αξιωματικός υπηρεσίας με ειρωνικό και προκλητικό τρόπο αρνούνταν να καταγράψει το περιστατικό», ανέφερε ο Β. Ρεμπάπης και συνέχισε:

«Αφού έγινε διακομιδή του συντρόφου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ και κάτω από την πίεση δικηγόρων αλλά και δεκάδων μελών του Κόμματός μας, που κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΤ στις 2 το ξημέρωμα, τότε αναγκάστηκαν να κάνουν τα στοιχειώδη, δηλαδή απλά την καταγραφή του συμβάντος».

Στα παραπάνω πρόσθεσε τα δολοφονικά συνθήματα «προειδοποίησης» μέσα κι έξω από σχολεία της περιοχής, όπως το σύνθημα «σφαίρες στα κεφάλια των κομμουνιστών» που «κοσμούσε» το Λύκειο Μαραθώνα. Τόνισε μάλιστα ότι «οι πρωταγωνιστές αυτών των πράξεων πρωταγωνίστησαν και σε προεκλογικό σποτάκι της Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες εκλογές».

Τους ενοχλεί η δράση του ΚΚΕ

«Εχουμε επισημάνει πολλές φορές γιατί δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη από πλευράς αστυνομίας. Την ίδια στιγμή που για να βγει παράνομη μια απεργιακή κινητοποίηση, π.χ. η πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο "Αφοί Βλάχου" στο Κορωπί είναι θέμα κάποιων λίγων ωρών. Είναι λοιπόν από ό,τι φαίνεται προτεραιότητα η φύλαξη αγαλμάτων, όπως του μακελάρη Τρούμαν, είναι προτεραιότητα η ποινικοποίηση αγώνων και αγωνιστών και δεν είναι προφανώς προτεραιότητα η αντιμετώπιση της φασιστικής δράσης...», ανέφερε.

Αυτό που τους ενοχλεί «είναι η δράση και η ύπαρξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ», τόνισε σε άλλο σημείο και συνέχισε: «Αυτοί που ενοχλούνται από τη δράση μας είναι η εργοδοσία, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην περιοχή», «και εκεί έρχεται και κουμπώνει η δράση όλων αυτών των ομάδων σαν μακρύ χέρι των αφεντικών. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι η πραγματική ρίζα του προβλήματος της ύπαρξης των φασιστών είναι το σύστημα που ζούμε. Αυτό τους τροφοδοτεί, ενίοτε τους χαϊδεύει τα αυτιά, ενίοτε τους μαντρώνει και άλλες φορές τους αμολάει ενάντια στους κομμουνιστές, ενάντια σε όποιον αγωνίζεται».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συγκέντρωση στις 6 Νοέμβρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Σε συγκέντρωση και πορεία στο Εφετείο Αθηνών καλεί την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, μέρα απολογίας του Ν. Μιχαλολιάκου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8.30 το πρωί, στο Μετρό Αμπελοκήπων.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «4,5 χρόνια έχουν περάσει από την ημερομηνία έναρξης της δίκης της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. 4,5 χρόνια οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, σπέρνοντας το ναζιστικό - ρατσιστικό τους δηλητήριο, παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που φανερώνουν την εγκληματική τους δράση, η οποία απορρέει από την ίδια τη ναζιστική τους ιδεολογία.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσα, η δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, των αλιεργατών στην ιχθυόσκαλα, αποδεικνύουν το ρόλο τους ως μαντρόσκυλων των αφεντικών. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες που παλεύουν, αγωνίζονται, διεκδικούν.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη δράση μας για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά. Η αναγκαία καταδίκη τους δεν αρκεί για την αντιμετώπισή τους. Την τελειωτική απάντηση θα τη δώσει το οργανωμένο κίνημα, απομονώνοντας τους κάθε λογής φασίστες από κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, από κάθε γειτονιά, και πετώντας τους μια για πάντα στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Γυρνώντας την πλάτη στο ίδιο το σύστημα που γεννάει και θρέφει το φασισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ