ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ημερήσια διάταξη: Φοροληστεία, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί

Στην «ημερήσια διάταξη» βρίσκονται οι μαζικές κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και οι απειλές που έχει εξαπολύσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας, σε μια εξέλιξη που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της φοροληστείας, με την επιβολή και τη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων. Το «κάδρο» των αντιλαϊκών διεργασιών συμπληρώνεται από την επιχείρηση ραγδαίας απομείωσης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, γεγονός που σηματοδοτεί την κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή στέγη.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην πλήρη ενεργοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, έχοντας μάλιστα να «επιδείξει» και τη δική της αποφασιστική συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση, εν αναμονή βέβαια των «μεταμνημονιακών» συμπληρώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής που προβλέπονται στη συμφωνία με το κουαρτέτο.

Φοροληστεία στο λαό

Τα «έργα και οι ημέρες» της σημερινής κυβέρνησης, που πρωτοεφαρμόστηκαν το 2016, περιέλαβαν μεταξύ άλλων τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (24% από 23%) και μάλιστα σε συνδυασμό με τις μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, την εκτίναξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας και μια σειρά από άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στο μέτωπο της φοροληστείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι, μετά την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου, «βλέπουν» περαιτέρω περικοπές στις καταβαλλόμενες αποδοχές τους, σε συνέχεια βέβαια αυτών που κληρονόμησαν από τους προκατόχους τους.

Ηδη από τα εισοδήματα του 2016, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 μέχρι 9.550 ευρώ, οι οποίοι έως τότε καλύπτονταν από το αφορολόγητο, έχουν υποστεί επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, οι επιβαρύνσεις, μέσω της φορολογικής κλίμακας, ακουμπάνε όλα τα εισοδήματα από 9.090 ευρώ μέχρι 25.000 ευρώ.

Επόμενος σταθμός είναι το 2020, μέσω της νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που προβλέπει τη φορολόγηση ακόμα και εισοδημάτων κάτω των 500 ευρώ! Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί το αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ, από 8.864 ευρώ.

Μάλιστα, και αυτό το μέτρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδέχεται να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, ξεκινώντας ήδη από το 2019, ως μέρος των αντιλαϊκών «ισοδύναμων» που αναζητούν κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί «θεσμοί», για να αναβληθεί προσωρινά η νέα μείωση στις συντάξεις που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία «φυσικών προσώπων» (μισθοί, συντάξεις κ.ά.) από περίπου 9,1 δισ. το 2018 και το 2019 εκτοξεύονται στα 10,5 δισ. το 2020, που σημαίνει την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση

Η σημερινή κυβέρνηση έχει να επιδείξει ακόμη και μια σειρά από παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τη διόγκωση των έμμεσων φόρων και άλλων χαρατσιών που φορτώνονται εξολοκλήρου στη μαζική λαϊκή κατανάλωση, πάντα βέβαια σε συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων τους.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τόσο η εφαρμογή του διογκωμένου ΦΠΑ στο 24% από 23%, με την ταυτόχρονη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ίσχυε σε νησιά του Αιγαίου, όσο και η διόγκωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας από 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Πριν από την «εξίσωση» των ειδικών φόρων στα καύσιμα, που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου (2011), ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης βρισκόταν στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Από τότε μέχρι σήμερα οι ανατιμήσεις φτάνουν στα 259 ευρώ στο χιλιόλιτρο! Δήθεν ως «αντάλλαγμα» δόθηκαν τα ψίχουλα του «επιδόματος θέρμανσης» μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαϊκού πληθυσμού και βέβαια μόνο για ένα ελάχιστο μέρος από τα κλοπιμαία.

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο ακόμη και σε αυτό το επίδομα θέρμανσης, από 210 εκατ. σε περίπου 55 εκατ. ευρώ το χειμώνα που πέρασε...

Με το «βλέμμα» στα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να τονωθούν οι ροές χρηματοδότησης στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις και τους ομίλους.

Εν προκειμένω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας ήδη διεκπεραιώσει τη «βρώμικη δουλειά».

Μεταξύ άλλων, τα «έργα και οι ημέρες» της περιλαμβάνουν αντιλαϊκές παρεμβάσεις όπως:

-- Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.

-- Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

-- Αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

Παράλληλα, ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη, που αφορά μια προσωρινή αναβολή των πλειστηριασμών, οδεύει προς το τέλος του (στο τέλος του 2018), ενώ όπως «διαρρέεται» τις μέρες αυτές από τους τραπεζίτες, ζητείται η άμεση μείωση του ορίου των αξιών για την υπαγωγή σε αυτόν να μειωθεί περίπου στο μισό, από 180.000 ευρώ σήμερα στα 100.000.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα «funds» και άλλα «κοράκια». Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Επιπλέον, προβλέπεται πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούν στο εξής να έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Παράλληλα, από 1/1/2018 ισχύει η δυνατότητα πώλησης για το σύνολο τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ, ενώ από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.

-- Προβλέπεται η ένταση της κρατικής καταστολής με αυστηροποίηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου που εφαρμόζεται για την «απρόσκοπτη» διενέργεια των πλειστηριασμών, έτσι ώστε για αδικήματα όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ' έγκληση.

Αναβαθμίστηκε η θέση των τραπεζών για όλα τα νέα δάνεια, σε περιπτώσεις πλειστηριασμών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, σε βάρος των εργαζομένων (π.χ. απλήρωτα δεδουλευμένα) και άλλων πιστωτών.

Στο ίδιο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάγονται η ακίνητη και κινητή περιουσία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και για αυτές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ένταση της επίθεσης, εξάλλου, αποτυπώνει και η πρόσφατη νομοθετική διάταξη, με βάση την οποία προβλέπεται το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς». Το ίδιο «δικαίωμα» κατοχυρώνεται και για φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο βέβαια την ένταση των πιέσεων για την είσπραξη των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών από λαϊκά νοικοκυριά.


Α. Σ.

Διαβάστε σήμερα στο τετρασέλιδο «Διεθνή και Οικονομία»:
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στην ημερήσια διάταξη φοροληστεία, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί
  • ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ: Προτάσεις, προβληματισμοί και αντιπαραθέσεις με «ουρά»
  • ΡΩΣΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ: Από τη Μόσχα ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της αναθέρμανσης των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κόμματα και επιχειρηματίες «βλέπουν» κέρδη από τη νομιμοποίηση της κάνναβης


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ