ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θρασύδειλη εγκληματική επίθεση χρυσαυγιτών έξω από το Εφετείο

Ομάδα τραμπούκων της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν χτες το πρωί, έξω από το Εφετείο όπου συνεχίζεται η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, και γρονθοκόπησαν τραυματίζοντας στο πρόσωπο δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες, η Ευγενία Κουνιάκη, είναι δικηγόρος από την ομάδα των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής. Οι χρυσαυγίτες την χτύπησαν όταν κατέβαινε από το τρόλεϊ για να μπει στη δικαστική αίθουσα. Συγκεκριμένα, την ώρα που άνοιξαν οι πόρτες του τρόλεϊ και οι δύο γυναίκες ετοιμάζονταν να κατέβουν, βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με χρυσαυγίτες. Τότε φώναξαν στον οδηγό να κλείσει την πόρτα, αλλά δέχτηκαν χτυπήματα στο πρόσωπο. Να σημειωθεί ότι χτύπησαν κι έναν άντρα επιβάτη και κλώτσησαν άλλη μια γυναίκα. Αρχικά οι δράστες απομακρύνθηκαν ανενόχλητοι, ενώ αργότερα, μετά τη δημοσιότητα που πήρε η επίθεση, έγιναν 25 (23 ήταν άνδρες και 2 γυναίκες) προσαγωγές.

Στη ΓΑΔΑ έφτασαν και οι χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρης, Ν. Κούζηλος, Γ. Λαγός, Ευαγ. Καρακώστας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής. Στον υπόδικο Ηλ. Κασιδιάρη μάλιστα επετράπη μαζί με συνηγόρους, ειδικά και κατ' εξαίρεση, να έρθει σε επικοινωνία με τους προσαχθέντες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής.

Για την άγρια επίθεση την οποία υπέστη η ίδια και οι άλλοι επιβάτες, η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη δήλωσε έξω από τη ΓΑΔΑ ότι στην ομάδα των χρυσαυγιτών που επιτέθηκαν ήταν το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Σωτήρης Δεβελέκος. «Ηταν ο πρώτος που είδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ομως, όπως τόνισε, στους προσαχθέντες δεν ήταν ούτε ο Δεβελέκος, ούτε αυτός που την γρονθοκόπησε και μπορεί άνετα να τον αναγνωρίσει. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο Εφετείο (μαζί και διμοιρία των ΜΑΤ), θα μπορούσε να τους συλλάβει, αλλά δεν παρενέβη... Τελικά, όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αποφάσισε χτες, επί του αιτήματος των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών για τη διαδικασία εξέτασης των «προστατευόμενων» μαρτύρων, ότι στην αίθουσα που θα βρίσκονται και θα εξετάζονται, θα παρίστανται - από τις 3 Νοέμβρη που θα αρχίσει η εξέταση των μαρτύρων μέχρι να ολοκληρωθεί - ένας εισαγγελέας και ένας πταισματοδίκης, που θα οριστούν από την Εισαγγελία Εφετών και το Πταισματοδικείο, αντίστοιχα. Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα υπόλοιπα αιτήματά τους.

ΝΔ
Θέσεις στα μέτρα του κεφαλαίου σε Υγεία - Ασφάλιση

Με θέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του στο χρυσοφόρο κλάδο της Υγείας και Ασφάλισης εμφανίστηκε η ΝΔ στο 3ο κατά σειρά προσυνέδριό της, που επισήμως είχε θέμα «Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη».

Μιλώντας στο προσυνέδριο ο Κυρ. Μητσοτάκης διακήρυξε χτες ξανά τη δέσμευσή του ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές. Επίσης, ότι θα φέρει «εθνική σύνταξη», στο μεγαλύτερο μέρος της με «ανταποδοτικά χαρακτηριστικά», συνδεδεμένη στο υπόλοιπο μέρος της με «ρήτρα ανάπτυξης», δηλαδή καθήλωση του ποσού μέχρι να πάρει μπρος η καπιταλιστική οικονομία, η ανάκαμψη της οποίας προϋποθέτει ακριβώς την καθήλωση των κοινωνικών παροχών.

Προσπαθώντας, τέλος, να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση στον τρόπο διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, πρότεινε την ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» με πόρους ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγοντας τη γνωστή φιλολογία ότι μειώνει εισοδήματα και αυξάνει φόρους...

Στην έναρξη του προσυνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου, που σχεδίασε και διακίνησε η «ομάδα προγράμματος» της ΝΔ, με σκοπό να τεκμηριώσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που υποστηρίζει. Ανάμεσα στα «αποτελέσματα» αποτυπώνονται και τα παρακάτω:

Οτι τα προηγούμενα χρόνια «έγινε κοινωνική πολιτική με δανεικά» και ότι αυτό φταίει που δεν άντεξε το σύστημα κοινωνικής κάλυψης, αθωώνοντας ουσιαστικά το κεφάλαιο, που διαχρονικά απολαμβάνει «ζεστό» χρήμα από το λαϊκό υστέρημα.

Οτι «για ουσιαστική κοινωνική κάλυψη» χρειάζονται «πολιτική βούληση και σύγχρονες ιδέες», βαφτίζοντας «σύγχρονες» τις επιδιώξεις για τσάκισμα της όποιας δημόσιας και δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας.

Οτι δεν συνιστούν τα «διάφορα βοηθήματα» κοινωνική πολιτική, αλλά η «εξασφάλιση δουλειάς». Η δε «εξασφάλιση δουλειάς» να γίνεται με «κατάρτιση ή και επανακατάρτιση για εύρεση εργασίας», το γνωστό δηλαδή μοντέλο για τη μόνιμη αναπαραγωγή της ανασφάλειας και της δουλειάς - λάστιχο που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οτι για τη δημιουργία οικογένειας δεν χρειάζεται «εξασφάλιση πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς» ή «εξίσωση των παροχών μητρότητας/πατρότητας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα», αλλά «δουλειές» και «φορολογικά κίνητρα».

Οτι τα νοσοκομεία δεν χρειάζονται «νέες προσλήψεις προσωπικού» και αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά «επαγγελματικό μάνατζμεντ και δεσμευτικοί στόχοι με ποινές στη διοίκηση αν δεν επιτευχθούν», όπως και «αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για χαμηλότερο κόστος και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση».

Τέλος, ότι χρειάζεται να δοθούν «κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση».

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Αναλαμβάνει ρόλους ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη Βαλκανική

Ενισχυμένο ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στον εναέριο χώρο των Βαλκανίων, ζώνη όπου η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία επιδιώκει να εδραιώσει και παραπέρα τον έλεγχό της, κόντρα σε άλλα κέντρα, αναλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε μετά από δηλώσεις του Μαυροβούνιου υπουργού Αμυνας Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, Ελλάδα και Ιταλία, ως μέλη του ΝΑΤΟ, θα αναλάβουν «σύντομα» την προστασία του μαυροβουνιακού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο μίας τεχνικής συμφωνίας που είναι «υπό συζήτηση με τις δύο χώρες». Πρόσθεσε ότι αυτού του τύπου η αεροπορική επιτήρηση είναι η καλύτερη επιλογή για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας του, καθώς το Μαυροβούνιο μετά τη διάλυση της Ενωσης με τη Σερβία το 2006 έμεινε χωρίς πολεμικά αεροσκάφη, διαθέτοντας μόνο 12 επιχειρησιακά ελικόπτερα.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αναλαμβάνοντας σταθερά τέτοιους ρόλους έξω από τα σύνορα της χώρας, έχει επωμιστεί καθήκοντα «Air Policing» («εναέριας αστυνόμευσης») στην Αλβανία εκ περιτροπής με την Ιταλία, ενώ το Μάρτη του 2014 υπογράφηκε και τεχνική συμφωνία με τη Βουλγαρία για την εκτέλεση «διασυνοριακών επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης».

Ουσιαστικά, η Πολεμική Αεροπορία καλύπτει τις αδυναμίες (λόγω έλλειψης μέσων) στις εναέριες περιπολίες άλλων βαλκανικών χωρών που κινούνται υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε μια ζώνη όπου διεκδικούν ρόλο και έλεγχο πάνω σε διαύλους και δίκτυα και άλλα κέντρα, όπως Ρωσία και Κίνα, και κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Και συνεκπαίδευση με Αμερικανούς

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματικών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στις 26/10, 22 χειριστές ελληνικών «F-16» εκπαιδεύτηκαν σε εναέριο ανεφοδιασμό με το αμερικανικό «KC-135 Stratotanker», πάνω από τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η αμερικανική 100η Πτέρυγα Ανεφοδιασμού Αεροπλάνων επιχείρησε από την Ελλάδα. «Για να διασφαλίσουμε την άφιξη και αναχώρηση από την Ελλάδα, είχαμε μεγάλη υποστήριξη από την πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία συνεργάστηκε στενά με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Χωρίς αυτή τη συνεργασία, αυτή η αποστολή δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματικός Ρίτσαρντ Τζάκσον, δίνοντας κάποια σημεία της συνεκπαίδευσης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Νέες υπογραφές ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο

Πυκνώνουν οι υπογραφές Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων κάτω από το κοινό κείμενο που καταδικάζει τα σχέδια εγκατάστασης νέων πυρηνικών όπλων στον Αραξο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες η κυβέρνηση εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα μας.

Οι νέοι φορείς που υπογράφουν είναι: Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, και τα σωματεία: Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας & Νήσων Αργοσαρωνικού, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Εργαζομένων Φάρμακου Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής - Πειραιά & Νήσων, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής, Ενωση Διοικητικού & Οικονομικού Προσωπικού ΕΔΟΠ / ΔΕΗ - Τοπική Ενωση Ηλείας, Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ηρακλείου.

Συνολικά μέχρι τώρα το κείμενο έχουν υπογράψει 14 Εργατικά Κέντρα, 7 Ομοσπονδίες και 74 σωματεία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να συλληφθούν άμεσα οι δράστες, ο λαός να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επίθεση σε βάρος δικηγόρων από χρυσαυγίτες:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την άγρια και θρασύδειλη επίθεση των χρυσαυγιτών σε βάρος της δικηγόρου Ευγενίας Κουνιάκη, μέλους της ομάδας των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, καθώς και μιας άλλης γυναίκας, έξω από το κτίριο του Εφετείου της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την ανενόχλητη εγκληματική δράση των χρυσαυγίτικων και άλλων φασιστικών συμμοριών, ακόμη και στο χώρο που διεξάγεται η δίκη της ΧΑ.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών της επίθεσης. Καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και όσους τρέφουν και ανέχονται την εγκληματική δράση της».

Στη Λέσβο ο Σ. Ζαριανόπουλος

Τη Λέσβο επισκέπτεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σήμερα, Πέμπτη 2 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του ευρωβουλευτή έχει ως εξής:

Στις 9.45 π.μ., θα επισκεφτεί το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Στις 11.30 π.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ (Αρχιπελάγους 21, πλατεία Σαπφούς).

Στη 1.30 μ.μ., θα επισκεφτεί το χωριό Βρίσα του Πολιχνίτου.

Αντιπροσωπεία του ΠΣΕ σε Λένινγκραντ και Μόσχα

Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), αποτελούμενη από την πρόεδρο Σοκόρο Γκόμες, τον γενικό γραμματέα Θανάση Παφίλη και τον Γνανέντρα Σρέστα, μέλος της Γραμματείας του ΠΣΕ, θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις τιμής για την εκατοστή επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) από τις 2 έως τις 7 Νοέμβρη, διαδοχικά στην Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) και στη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιηθεί και διεθνής διάσκεψη για τα διδάγματα και τη σημασία του σημαντικότερου κοσμοϊστορικού γεγονότος του 20ού αιώνα. Στη διάσκεψη θα παρέμβει το ΠΣΕ, το οποίο στο τελευταίο του Συνέδριο στη Βραζιλία αποφάσισε να τιμήσει την Οκτωβριανη Επανάσταση και τη συμβολή της στον αγώνα των λαών για την ειρήνη και κατά του ιμπεριαλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ