ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018
Ενσωματώνει ατόφιους αντιλαϊκούς στόχους και «προαπαιτούμενα»

Eurokinissi

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του κεφαλαίου, συνεχίζοντας να σπρώχνει στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας τις λαϊκές ανάγκες, αποτυπώνεται ανάγλυφα στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018, που ενσωματώνει ατόφιες όλες τις προβλέψεις για «υπεραπόδοση» της αντιλαϊκής πολιτικής και το οποίο συζητείται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Για τις ανάγκες του κεφαλαίου, στο «θυσιαστήριο» οι λαϊκές ανάγκες

Το γεγονός αυτό επισήμανε κατά την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και εισηγητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα ανοίξει την πόρτα για την έξοδο από τα μνημόνια, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναρωτήθηκε αν πράγματι υπάρχει κάποιος από την κυβέρνηση που μπορεί να πιστεύει κάτι τέτοιο, «όταν ήδη έχουν προνομοθετηθεί αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμοστούν είτε το 2019 με νέες μειώσεις των συντάξεων, είτε το 2020 με νέα μείωση αφορολόγητου», όταν τα «αιματοβαμένα πρωτογενή πλεονάσματα φτάνουν έως το 2060», όταν συνεχίζονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, συνολικά οι όροι που «διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις πολύ φτηνής, αναλώσιμης εργατικής δύναμης, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Οσο για τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «μόνο να δει κάποιος τα μεγέθη που περιλαμβάνει το προσχέδιο, τα οποία μπορεί και να αλλάξουν προς το δυσμενέστερο, είναι αρκετό». Προβλέπεται συνοπτικά, όπως ανέφερε, «αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. επιπλέον από τους πλέον κατεξοχήν άδικους φόρους, τους έμμεσους, καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τα εναπομείναντα 32 νησιά του Αιγαίου. Οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτή την αύξηση θα συμβάλει η κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση από τους μισθούς και συντάξεις φόρου» κ.ά.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται «αντίστοιχη μείωση στο σκέλος των δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τη μείωση στο ΕΚΑΣ κατά 238 εκατ. Επιπλέον, του επιδόματος θέρμανσης κατά 47 εκατ., καθώς και από την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων, τη μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 350 εκατ.». Δηλαδή, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αντί τα λαϊκά στρώματα να «ανακουφιστούν σε μία περίοδο που εσείς εκτιμάτε ότι θα υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας», η κυβέρνηση τους φέρνει και νέα δεινά.

Οι εργαζόμενοι να μη συμβιβαστούν με τη λογική της ελεημοσύνης

Σε σχέση με το «κοινωνικό μέρισμα» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση λόγω υπερκάλυψης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως πέρα από το γεγονός ότι το ύψος και η μορφή θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία με τους δανειστές, κινείται στη λογική αναδιανομής της φτώχειας, αφού «οι λιγότερο φτωχοί θα πληρώνουν για τους περισσότερο φτωχούς, ενώ καλλιεργείτε την αντίληψη μειωμένων προσδοκιών, ότι δεν αλλάζει η κατάσταση, ότι πρέπει να συμβιβαστείς με τη λογική της ελεημοσύνης που σου δίνει το κράτος ή οι ΜΚΟ. Λογική που καλλιεργείτε σε μία περίοδο που υπάρχουν δυνατότητες να καλυφθεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκούν τα άλλα κόμματα, σημείωσε ότι «είναι πολύ βολική. Σας λένε απλά και μόνο, αλλάξτε μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης, λες και έχει σημασία αν θα τα πάρεις από αριστερή τσέπη με τη φορολογία ή τη δεξιά με τις μειώσεις στις παροχές, τις συντάξεις, τους μισθούς, τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας. Σας πιέζουν λέγοντας τάχα για ιδεοληψίες της κυβέρνησης που υπονομεύουν τις επενδύσεις. Και εσείς τους ακολουθείτε και επιταχύνετε διαδικασίες στήριξης των επενδύσεων, για να ικανοποιήσετε ανάγκες του κεφαλαίου, χωρίς τους όποιους ελάχιστους περιορισμούς που προβλέπονται είτε για το περιβάλλον, της δημόσιας υγείας ή της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. Ολα τα ποδοπατάτε στη μυλόπετρα κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας».

«Το θεώρημα δηλαδή της δίκαιης ανάπτυξης σκοντάφτει στο ίδιο το DNA του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έχουν στον πυρήνα τους ακριβώς την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Τόνισε ακόμη πως «απέναντι στο μονόδρομό σας, αυτόν της ικανοποίησης των αναγκών του κεφαλαίου, εμείς αντιτάσσουμε την ανάγκη οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης, της συμμαχίας της με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για να μη συμβιβαστούν με τη λογική της ελεημοσύνης που καλλιεργείτε, με την αναδιανομή της φτώχειας, με τη λογική μειωμένων προσδοκιών και απαιτήσεων, αλλά αντίθετα να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτήν την πολιτική». Κάλεσε τους εργαζόμενους, το λαό, να μη δείξουν καμία ανοχή, «να διεκδικήσουν την επιστροφή των τεράστιων απωλειών που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και να στοχεύσουν στον πραγματικό υπεύθυνο, που είναι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, του καπιταλιστικού κέρδους, η πολιτική της ΕΕ. Γιατί αλίμονο για την ανθρωπότητα αν δεν υπήρχε άλλος δρόμος και έπρεπε όλοι να υποταχθούμε στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος».

Τα αντιλαϊκά παζάρια και σχέδια να πάρουν απάντηση

Να κρίνει το προσχέδιο προϋπολογισμού με κριτήριο το κατά πόσο αυτό συμβάλλει στην ικανοποίηση των σύγχρονων, των σημερινών τους αναγκών, κάλεσε το λαό ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής.

Οπως τόνισε, βασικός στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η «επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο», δηλαδή να «πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος», ύψους 3,5% του ΑΕΠ, και η σταθεροποίηση «βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης με την εδραίωση του κλίματος εμπιστοσύνης για μακροπρόθεσμες επενδύσεις», στόχος που καθιστά το προσχέδιο πρόδρομο ενός προϋπολογισμού όπου το μόνο βέβαιο είναι ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να ματώνουν για τα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα, και για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις «ασφαλούς και βιώσιμης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, για να εδραιωθεί, όπως λέτε, ένα κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών».

Ο Σ. Βαρδαλής πρόσθεσε ότι από μια τέτοια ανάπτυξη τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός, αντιθέτως θα συνεχίσει να ματώνει για να μην απειληθούν τα κέρδη των λίγων, για να είναι ισχυρή η δική τους - καπιταλιστική - ανάπτυξη.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το προσχέδιο, το οποίο ενισχύει τη φοροληστεία, συμπιέζει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών κ.ο.κ.

Πλάι σ' αυτά, σημείωσε, «έχετε ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020, τα πλεονάσματα και η εποπτεία θα φτάνουν μέχρι το 2060, στο όνομα τού να μπορεί η χώρα να πληρώνει το χρέος, και για κάθε "στραβοπάτημα" υπάρχει και ο αυτόματος κόφτης», ενώ «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων θα απογειωθεί».

Σχολιάζοντας το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», ο Σ. Βαρδαλής υπογράμμισε: «Αλήθεια, στα ταξίδια σας σε Αμερική, Κίνα κ.α., τι λέτε στους "επενδυτές"; Οτι στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για κερδοφορία, αλλά τα κέρδη σας θα τα μοιράζεστε δίκαια με τους εργαζόμενους; Και αν δε μοιράζετε τα κέρδη, τότε τι ακριβώς θα μοιράζετε δίκαια, όταν μιλάτε για δίκαιη ανάπτυξη; Κι αυτοί τι σας λένε; (...) Μήπως σας λένε ότι εντάξει, θα έρθουμε να επενδύσουμε, αλλά θέλουμε να πάρετε πίσω όλα τα μέτρα που τσάκισαν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων; Μήπως σας λένε ότι οι εργαζόμενοι είναι συνεργάτες τους και δεν το βαστάει η καρδιά τους να ζουν με ένα ξεροκόμματο; Μήπως πιέζουν να υπάρξουν ΣΣΕ; Να καταργήσετε τους μνημονιακούς νόμους;».

«Δίκαιη ανάπτυξη και κέρδη δεν μπορούν να συνυπάρξουν... Τα αντιλαϊκά παζάρια και σχέδια, της κυβέρνησης, του κουαρτέτου, των βιομηχάνων, πρέπει και θα πάρουν απάντηση. Χρειάζεται η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα να προετοιμαστούν για σκληρή αναμέτρηση. Η πρώτη απάντηση να δοθεί με τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη», κατέληξε ο ομιλητής.


Με στόχο τη «θωράκιση» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Την επιβεβαίωση ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ενσωματώνει ατόφιους όλους τους βασικούς στόχους του κεφαλαίου για το επόμενο διάστημα, στόχους που περνάνε μέσα και από την περαιτέρω ισοπέδωση των αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε Υγεία, Πρόνοια, κοινωνικά επιδόματα, κ.ο.κ., επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη στη χτεσινή συζήτηση.

Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή περιέγραψε το πώς ο προϋπολογισμός του 2018 εντάσσεται στο συνολικότερο «οδικό χάρτη» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι με το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» το μνημόνιο, «ουσιαστικά και όχι τυπικά, τελειώνει για να αρχίσει ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας και τι χαρακτηριστικά θα έχει ο μηχανισμός επιτήρησης». Επόμενη μέρα, που αφορά βέβαια αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με τον Γ. Χουλιαράκη να δίνει το γενικό περίγραμμα των σχεδιασμών αλλά και των φόβων της αστικής τάξης που η κυβέρνηση υπηρετεί, λέγοντας ότι «καθήκον της κυβέρνησης αυτής ήταν να βγάλει τη χώρα από την κρίση» και «να προετοιμάσει τη χώρα, να τη θωρακίσει, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση όταν χτυπήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, από πολύ καλύτερες θέσεις».

Δεν παρέλειψε δε να αναπαραγάγει και όλη την κυβερνητική κοροϊδία περί δήθεν «ταξικής πολιτικής» προς όφελος του λαού, δίνοντας στην ουσία το μοτίβο της «αναδιανομής της φτώχειας» που η κυβέρνηση βαφτίζει κοινωνική πολιτική, λέγοντας ότι «η αλήθεια είναι, και δεν κρύβομαι, ότι η φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας (...) Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «τα προαπαιτούμενα που απομένουν για το χειμώνα και την άνοιξη του 2018, με την τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2018, είναι προαπαιτούμενα υλοποίησης ήδη συμφωνημένων, ήδη νομοθετημένων δράσεων», λες κι έχει διαφορά για το λαό αν τα νέα μέτρα που φορτώνονται στις πλάτες του είναι παλιά ή νέα, και κρύβοντας ότι η 3η «αξιολόγηση» περιλαμβάνει και νέα, δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα.

Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, στο γνωστό μοτίβο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για το κεφάλαιο και για «συνέχιση της ίδιας πολιτικής που δεν έχει σκοπό την ανάπτυξη αλλά τη διαιώνιση της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ