ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Με την καθοδήγηση της ηγεσίας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η επίθεση στους συνδικαλιστές στο Πέραμα

Από την κινητοποίηση σωματείων και φορέων τη Δευτέρα, έξω από το Εφετείο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής
Από την κινητοποίηση σωματείων και φορέων τη Δευτέρα, έξω από το Εφετείο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής
Η αποκαλυπτική κατάθεση του κομμουνιστή συνδικαλιστή Σωτήρη Πουλικόγιαννη, συνεχίστηκε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη σχέση και τη γνώση της δολοφονικής επίθεσης στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, από τον περιφερειάρχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Γ. Λαγό. Μίλησε για τα μηνύματα που υπάρχουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση, που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας. Οπως, το μήνυμα του Λαγού με τον Πατέλη: «Παρεμπιπτόντως τα κομμούνια θα φάνε χοντρό πέσιμο σήμερα. Μάζεψε ο Τάσος καμιά 30αριά και πάνε από εκεί». Οπως, τα μηνύματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης και αμέσως μετά (23.57) του Λαγού με το Δεβελέκο: «Βγήκαμε και τους μακελέψαμε», το μήνυμα του Λαγού με αναφορές στην επίθεση «τους τρέχουνε τώρα». Εγινε αναφορά και στη δημοσιοποιημένη συνομιλία Λαγού - Δεβελέκου, μισή ώρα μετά την επίθεση που λέει «τους ισοπεδώναμε, τους διαλύσαμε, φάγανε πολύ ξύλο». Μάλιστα ο Σ. Πουλικόγιαννης ανέφερε ότι και μετά την επίθεση υπάρχουν μηνύματα (που έχουν δημοσιευτεί) από την τοπική της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Νίκαιας που στέλνονται σε μέλη της «να είστε σε επιφυλακή να μεταβείτε στο Πέραμα με εντολή Λαγού». Ανέφερε ακόμα μια συνομιλία Λαγού - Δεβελέκου μετά τη δολοφονία Φύσσα, κατά την οποία ο Λαγός κατευθύνει τον Δεβελέκο για το αν θα πάει ή όχι να καταθέσει και να αναγνωρίσει τον Ρουπακιά.

Ο μάρτυρας επανέλαβε, απαντώντας στην Πολιτική Αγωγή ότι δεν θα μπορούσε από μόνος του ο τοπικός Πυρήνας της Νίκαιας, ούτε από μόνος του ο Λαγός - στέλεχος κοντά στον Αρχηγό - να πάρει απόφαση για την επίθεση κι αναφέρθηκε στη μετέπειτα στάση της Χρυσής Αυγής. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, δεν είδαμε από την ηγεσία ή από τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής επίσημα ν' αποδοκιμάζει την επίθεση, να υπάρχει καταδίκη. Αντίθετα, με τη στάση της υπήρξε κάλυψη. Σαν να έλεγε «μπράβο προχωρήστε»... Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε ότι «όλοι ακούσαμε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο ν' αναλαμβάνει "την ευθύνη"».

Για τη στρατιωτική δομή και πειθαρχία, ο μάρτυρας είπε ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με τα στοιχεία μιας εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης. Η αρχή του ενός ανδρός ισχύει. Είναι στρατιωτικού τύπου. Ανέφερε επίσης ότι σε μια σειρά από δημοσιοποιημένα κείμενα και βίντεο, από δημόσιες ομιλίες και έντυπα της Χρυσής Αυγής, σημειώνεται ότι «όταν δεν πειθαρχείς στον από πάνω είναι σαν να εκθέτεις τον ίδιο τον Αρχηγό». Εκανε επίσης αναφορά σε άρθρο του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Η. Κασιδιάρη το 2011 που υμνούσε την προσωπικότητα του Χίτλερ...

Να σημειωθεί ότι από το πρωί χτες, στη δίκη, οι χρυσαυγίτες, προσπάθησαν μέσα και έξω από το δικαστήριο να στήσουν τεχνητή ένταση. Οι συνήγοροι υπερασπιστές, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τους εμφανίσουν ως θύματα κατήγγειλαν στο δικαστήριο ότι οι χρυσαυγίτες δέχθηκαν την επίθεση των ΜΑΤ και ζήτησαν από την Πρόεδρο να παρέμβει (!). Αργότερα χρυσαυγίτες επιτέθηκαν έξω από την αίθουσα σε άτομα που ήθελαν να μπουν για να παρακολουθήσουν τη δίκη, ενώ οι χρυσαυγίτες από το ακροατήριο πετάχτηκαν συντεταγμένα έξω... Τελικά το μεσημέρι, με χυδαίο τρόπο διέκοψαν τη διαδικασία, αντιδρώντας με βρισιές σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σήμερα, Τετάρτη, στις 13.00, για να τον ενημερώσει για την Απόφαση της ΚΕ του Κόμματος σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Λαμία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα βρίσκεται στη Λαμία, το Σάββατο 5 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

-- 10.30: Συνάντηση με τον δήμαρχο Λαμίας, Νίκο Σταυρογιάννη.

-- 11.15: Επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και συνάντηση με τον περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη.

-- 12.30: Συνάντηση με τους κατοίκους και φορείς του χωριού Ανθήλη, στην αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος.

-- 21.00: Ομιλία στη συνεστίαση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στο κέντρο «ΑΡΙΩΝ ΠΑΛΛΑΣ» στο 9ο χλμ. της οδού Λαμίας - Καρπενησίου.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις παρουσίασης της Διακήρυξης για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949 πραγματοποιούν μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Η ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας - Ρέντη. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Γαλάτσι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» (Χρ. Καψάλη 14 και Ρεθύμνης), οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πολυδύναμο Κέντρο 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (Πανόρμου 57), οι Κομματικές Οργανώσεις 7ου Διαμερίσματος και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Την παρουσίαση θα κάνει η Βίκυ Κιτάνη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στη Ν. Σμύρνη, στον πολυχώρο «Γαλαξίας» στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 6/11

-- Η ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Περάματος. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ