ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Καταπολέμηση της ανεργίας» με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα του προγράμματος της ΕΕ «Εγγύηση για τη Νεολαία»

Η θριαμβολογία της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εγγύηση για τη Νεολαία» αποκρύπτει ότι οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ήταν εξάμηνες το πολύ, με μισθούς 300 - 400 ευρώ, χωρίς συνταξιοδοτική ασφάλιση, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Τα αποτελέσματα του Προγράμματος "Εγγύηση για τη Νεολαία", που στο όνομα "της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων" προωθεί "τη μαθητεία, την κατάρτιση και την πρακτική άσκηση" και "τη σύμπραξη μεταξύ του κόσμου της εργασίας και της εκπαίδευσης", επικρότησε πρόσφατα η Επιτροπή με ανακοίνωσή της. Στην Ελλάδα, τα γνωστά ως "voucher για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας" ήταν για εξάμηνες το πολύ θέσεις εργασίας, με μισθούς 300 - 400 ευρώ, χωρίς συνταξιοδοτική ασφάλιση.

Παρά τα πυροτεχνήματα ότι "τρία χρόνια μετά τη θέσπιση του προγράμματος υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια λιγότεροι άνεργοι", το συνοδευτικό έγγραφο της παραπάνω έκθεσης είναι αποκαλυπτικό: στην Ελλάδα από τους 25.923 που ολοκλήρωσαν κάποιο πρόγραμμα, μόλις 1.770 καταμετρώνται στο "θετικό αποτέλεσμα", το οποίο - αποπροσανατολιστικά - δεν περιλαμβάνει μόνο τις προτάσεις για εργασία στο τέλος του προγράμματος, αλλά και για εκπαίδευση ή περαιτέρω άσκηση.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα εν λόγω προγράμματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία των νέων, αλλά, αντίθετα, προσφέρουν ανακυκλούμενο, φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ αξιοποιήθηκαν για τη μείωση των μισθών, από τη στιγμή που οι δικαιούχοι αμείβονταν με λιγότερα από τον άθλιο κατώτερο μισθό και για την αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων που ήταν πιο "ακριβοί" για τους εργοδότες, στέλνοντας στην ανεργία τούς άνω των 55 ετών, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρουν εργασία».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η «καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» που επικαλείται, προϋποθέτει πετσοκομμένους μισθούς χωρίς δικαιώματα, όπως στα προγράμματα «Εγγύηση για τη Νεολαία» κι όπως προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής για τα Εργασιακά στην Ελλάδα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ευθύνες της κυβέρνησης για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρά τις διακηρύξεις της εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ειδικά στο νομό Κιλκίς, που υπάρχουν δύο κέντρα υποδοχής και εκατοντάδες παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη - εκτός των άλλων - για εκπαίδευση και μόρφωση, δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο κανένας σχεδιασμός της κυβέρνησης. Μόλις μερικά παιδιά που ζουν εκτός των Κέντρων Υποδοχής παρακολουθούν μαθήματα στην πρωινή ζώνη, αλλά και αυτά χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια, χωρίς να υπάρχει στήριξη και βοήθεια ούτε στους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών.

Επιπλέον, οι αρμόδιοι φορείς σε τοπικό επίπεδο (Διευθύνσεις Εκπαίδευση, Σχ. Σύμβουλοι, Δήμοι, κ.ά.) αντί να ενημερώσουν έγκαιρα, επίσημα και υπεύθυνα εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και τους ίδιους τους πρόσφυγες για τον σχεδιασμό που υπάρχει και για την προετοιμασία που έχει προηγηθεί, "κερδίζουν χρόνο" και "βγαίνουν από την υποχρέωση" διοργανώνοντας διάφορες συσκέψεις, συναντήσεις και ημερίδες, δίνοντας έτσι χώρο και ευκαιρία σε διάφορους τυχοδιώκτες και ρατσιστές να σπέρνουν το ξενοφοβικό τους δηλητήριο.

Οι τελευταίοι κρύβουν την απέχθειά τους ακόμη και απέναντι σε μικρά προσφυγόπουλα και αναζητούν διάφορα προσχήματα διασπείροντας φήμες, πληροφορίες κ.ά., ενώ προσπαθούν να υποκαταστήσουν τους Συλλόγους Γονέων και τις συλλογικές τους αποφάσεις, ώστε να πετύχουν τον δικό τους στόχο».

Η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ τονίζει ότι «είναι ανάγκη, εδώ και τώρα να εξασφαλισθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία - κατά βάση - τις απογευματινές ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται και να εφαρμόζονται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών, για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων, για να μην υπάρχει ούτε ένας μαθητής - ανεξάρτητα εθνικότητας - ανεμβολίαστος.

Να εξασφαλιστεί, επίσης, όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, διερμηνείς, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κ.τ.λ.), να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών, να δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής όπου είναι απαραίτητο, να εξασφαλιστεί εκπαιδευτικό υλικό, βιβλία κ.ά».

Τέλος, καλεί το λαό της περιοχής, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, να αντιτάξουν τη δική τους αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες, διεκδικώντας το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση και απομονώνοντας ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές και κινήσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων στα ΕΠΑΛ

Συρρίκνωση και υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων στα ΕΠΑΛ διαπιστώνει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ), μετά τις αλλαγές που επέφερε φέτος το υπουργείο Παιδείας στα προγράμματα σπουδών και εκφράζει τη διαμαρτυρία της θεωρώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν αδικία για τους μαθητές των ΕΠΑΛ σε σχέση με αυτούς των Γενικών Λυκείων.

Θυμίζουμε ότι πλέον στα ΕΠΑΛ η Ιστορία διδάσκεται μόνο μία ώρα τη βδομάδα στην Α' Λυκείου, ενώ η Νεοελληνική Γλώσσα και η Νεοελληνική Λογοτεχνία διδάσκονται στις δύο πρώτες τάξεις, ενιαία ως μάθημα των Νέων Ελληνικών. Ομως όπως επισημαίνει η ΠΕΦ «για τη διδασκαλία αυτού του μαθήματος έχουν επανεισαχθεί τα παλιότερα βιβλία των ΤΕΕ, που αποσύρθηκαν το 2007. Πρόκειται για βιβλία ανεπαρκή, μη λειτουργικά και ακατάλληλα για τις σύγχρονες ανάγκες διδασκαλίας της, εφόσον περιέχουν κείμενα, τα οποία δεν δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Τα "νέα" αυτά βιβλία αυτοκαταργούνται, γιατί οι διδάσκοντες υποχρεώνονται να διδάξουν, χρησιμοποιώντας άλλα κείμενα και σημειώσεις της δικής τους επιλογής».

Η ΠΕΦ σημειώνει ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ προέρχονται στην πλειοψηφία τους από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, και τονίζει ότι «όπως όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα γενικότερης ουσιαστικής Παιδείας και ειδικότερα ανθρωπιστικής» κι όχι ελλιπούς και ατελέσφορης που τους προσφέρεται τώρα.

Ελλιπή τα στοιχεία για τους μαθητές ιδιωτικών γυμνασίων

«Δεν μπορούν να θεωρηθούν πλήρη» τα στοιχεία για τον περσινό μαθητικό πληθυσμό στα ιδιωτικά γυμνάσια δηλώνει το ινστιτούτο «Διόφαντος» του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για έκρηξη εγγραφών μαθητών σε αυτά. Οπως σημειώνει, «κατά την περσινή σχολική χρονιά η καταχώριση δεδομένων από ιδιωτικά σχολεία στο σύστημα myschool ήταν προαιρετική (μόνο 49 μονάδες είχαν εισάγει στοιχεία), ενώ φέτος κατέστη υποχρεωτική» και αξιόπιστος αριθμός θα προκύψει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογικής περιόδου για το τρέχον σχολικό έτος, δηλαδή, το τέλος του Α' Τετραμήνου 2016 - 17.

Προχτές, δημοσιεύτηκαν στον ηλεκτρονικό Τύπο στοιχεία που έδειχναν διπλασιασμό περίπου των μαθητών των ιδιωτικών γυμνασίων από 5.912 το 2015 - 16 σε 9.189 φέτος. Ο υπεύθυνος Παιδείας της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος έσπευσε να κάνει λόγο για αποτέλεσμα της «απαξίωσης που επέφεραν οι αποφάσεις της κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση», μία δήλωση που αναπαράχθηκε στον Τύπο. Για να δηλώσει μια μέρα αργότερα πως «μετά από έρευνα που έγινε σε ιδιωτικά σχολεία φαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι πλήρη και δεν αποδίδουν την πραγματικότητα»...

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, άδραξε την ευκαιρία και απάντησε πως ο Μ. Χαρακόπουλος «στο γνωστό ρόλο ατζέντη συμφερόντων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης», «νόμιζε ότι βρήκε την κατάλληλη αφορμή να εξαπολύσει μια ακόμη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, που η παράταξή του "αγαπάει να μισεί" περισσότερο από οτιδήποτε άλλο». Σε... ενίσχυση του υπουργείου έσπευσε και η ΟΙΕΛΕ που έκανε λόγο για «προφανώς στοχευμένη και συνεννοημένη "αντιπολιτευτική δράση" εναντίον του υπουργείου Παιδείας»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ