ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Αγωνιστικά ραντεβού φοιτητών και σπουδαστών στις 3 Νοέμβρη σε πολλές πόλεις.
  • Μαθητικές κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη.
  • Ανταπόκριση από το διήμερο εκδηλώσεων της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για τη μάχη της Νάουσας.
  • Αρθρο με αφορμή τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά.
  • Συνέντευξη με τον δήμαρχο Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμο, και τον Γραμματέα του ΕΣΥΝ, Παναγιώτη Κατηφέ, για την καμπάνια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά από τον Δήμο Πετρούπολης.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αύριο διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα

Με αίτημα αιχμής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου, πάνω από 80 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι διαδηλώνουν αύριο σε 18 πόλεις της χώρας. Τα αγωνιστικά ραντεβού των συλλόγων είναι τα εξής:

  • Αθήνα, στις 2 μ.μ., στα Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη, στις 12.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Πάτρα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου
  • Ηράκλειο (παγκρήτιο συλλαλητήριο), στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Λιονταριών
  • Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο
  • Κέρκυρα, στις 2 μ.μ., στο Ψυχιατρείο
  • Τρίπολη, στις 11 π.μ., στην Πρυτανεία
  • Ναύπλιο, στις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό κτίριο της σχολής
  • Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου
  • Ξάνθη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολυτεχνείο (ΠΡΟΚΑΤ)
  • Κομοτηνή, στη 1.30 μ.μ., στην Παλιά Νομική
  • Κοζάνη, στις 7.30 μ.μ., στο Ρολόι
  • Ρόδος, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του Πανεπιστημίου
  • Μυτιλήνη, στις 12 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο
  • Φλώρινα, στις 12 το μεσημέρι, στη Λέσχη του Πανεπιστημίου
  • Λαμία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πάρκου
  • Χαλκίδα, στις 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ
  • Λάρισα (σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο του πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου), στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
Πολύμορφες δράσεις στο φόντο του αυριανού συλλαλητηρίου

Μπροστά στο αυριανό συλλαλητήριο, την οργάνωση και τις διεκδικήσεις του, σύλλογοι σε όλη τη χώρα παίρνουν πρωτοβουλίες και προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις για τα φλέγοντα προβλήματα (στέγαση, σίτιση, μεταγραφές κ.ά.) που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Συλλόγου Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των μεταγραφών (στον «αέρα» είναι περίπου 6.500 άτομα πανελλαδικά) άνοιξε το θέμα, καθώς μόνο φέτος στο συγκεκριμένο Τμήμα οι αιτήσεις ήταν δεκάδες, πολύ περισσότερες από πέρυσι και μόνο 19 επιλέχθηκαν, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία ανταποκρίνονταν στη μοριοδότηση. Ο Σύλλογος ενημέρωσε άμεσα τους πρωτοετείς, συναντήθηκε μαζί τους, τους μετέφερε την πείρα και τα θετικά αποτελέσματα του συλλογικού αγώνα του προηγούμενου διαστήματος και στο ζήτημα των μεταγραφών, είναι ήδη στα σκαριά η ίδρυση Επιτροπής Αγώνα Μετεγγραφέντων και το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού έχει κλειστεί για αύριο το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ συνέχεια θα δοθεί με κινητοποιήσεις στις πρυτανείες και τους προέδρους τμημάτων.

Ακόμα, φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι της Κρήτης έχουν κάνει αξιόλογες δράσεις, με επίκεντρο τη στέγαση, καθώς και στην Κρήτη εκατοντάδες φοιτητές μένουν εκτός εστιών, ακόμη κι αν πληρούν τα κριτήρια φτώχειας του υπουργείου. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης φοιτούν περισσότεροι από 4.500 προπτυχιακοί και σχεδόν 1.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και μόλις το 1,2% των φοιτητών έχει πρόσβαση στην Εστία, με αποτέλεσμα περίπου 180 φοιτητές να είναι εκτός εστιών, ενώ έχουν κάνει αίτηση. Ο Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης έκανε τις προηγούμενες μέρες παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μέριμνας του Πολυτεχνείου.

Το Ρέθυμνο μετράει πάνω από 8.000 ενεργούς φοιτητές ενώ οι εστίες που υπάρχουν καλύπτουν μόλις 250 (3%). Μόνο φέτος από το πρώτο έτος έμειναν εκτός εστίας 100 (!) φοιτητές. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ψυχολογίας, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Κοινωνιολογίας κινητοποιήθηκαν και συναντήθηκαν με τον αντιπρύτανη, υπεύθυνο για τη Μέριμνα. Σε άλλη δράση τους καταγγέλλουν τις ελλείψεις σε καθηγητές που προκαλούν πρόβλημα αφού προσφέρονται ελάχιστα σεμινάρια για μεγάλο αριθμό φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωτικά από το 2ο έτος για την απόκτηση του πτυχίου, με αποτέλεσμα να μένουν εκατοντάδες φοιτητές εκτός των μαθημάτων αυτών και να ρισκάρουν εξάμηνο το εξάμηνο το αν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ο Σύλλογος του Τμήματος Μηχανικής Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Ρεθύμνου κατήγγειλε σε συνέντευξή του ότι η μόνη τους σχέση με το αντικείμενο, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, κινδυνεύει να καταλήξει να είναι οι... μουσικές καρέκλες, ενώ έχουν ξεφυτρώσει λίστες της ντροπής για την εγγραφή στα εργαστήρια. Μόνο πέρυσι η χρηματοδότηση του ΤΕΙ Κρήτης μειώθηκε κατά 23% (!), με αποτέλεσμα 120 σπουδαστές από τους πάνω από 300 να εξασφαλίσουν κάρτα σίτισης και στέγαση μόλις 6, ενώ η διαδικασία για τη στέγαση καθυστερεί τόσο που για 2 μήνες οι σπουδαστές φιλοξενούνται εκ περιτροπής σε φιλικά σπίτια ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Οξυμένο είναι και το πρόβλημα της μεταφοράς, αφού για την καθημερινή μετακίνησή τους ξοδεύουν περίπου 45 ευρώ το μήνα σε εισιτήρια, ενώ η μηνιαία κάρτα μετακίνησης είναι 35 και 40 ευρώ. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης είναι το ζήτημα που έθεσαν οι Σύλλογοι των Δασκάλων και Νηπιαγωγών που κάνουν πρακτική σε σχολεία απομακρυσμένα από την πόλη και αναγκάζονται να πληρώνουν ταξί και ΚΤΕΛ για να μπορέσουν να βρίσκονται στην πρακτική. Οι σύλλογοι πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις για το θέμα, σε Πρυτανεία και Περιφέρεια Κρήτης.

Οι πάνω από 80 Σύλλογοι που διαδηλώνουν

Αποφάσεις συμμετοχής για τα αυριανά συλλαλητήρια έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι: Φυσικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Δασκάλων (ΠΤΔΕ) ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ) ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Οικονομικού ΕΚΠΑ, Πολιτικού ΕΚΠΑ, Η/Μ ΕΚΠΑ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, Πληροφορικής Χαροκοπείου, Συνελεύσεις Τμημάτων: Ψυχολογίας Παντείου, Γεωγραφίας ΧΑΣΟ, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΠΑΙΤΕ Αθήνας, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πάτρας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής Πάτρας, Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, Χημικών Μηχανικών Πάτρας, Μαθηματικού Πάτρας, Γεωλογικού Πάτρας, Φυσικού Πάτρας, Νηπιαγωγών Πάτρας, Ιατρικής Πάτρας, Φαρμακευτικής Πάτρας, Οικονομικού Πάτρας, Διοίκησης Επιχειρήσεων Πάτρας, Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πάτρας, ΔΠΦΠ Πάτρας, ΔΠΠΝΤ Πάτρας, ΣΤΕΦ Πάτρας, ΣΕΥΠ Πάτρας, ΤΕΙ Πύργου, ΤΕΙ Ναυπάκτου, Ιστορικού - Αρχαιολογικού Ιωαννίνων, Μεταπτυχιακών Φυσικού Ιωαννίνων, Μεταπτυχιακών ΠΤΔΕ Ιωαννίνων, Χημικού Ιωαννίνων, Νηπιαγωγών Ιωαννίνων, Φυσικού Ιωαννίνων, Τεχνών Ηχου και Εικόνας Κέρκυρας, Φυσικού Ηρακλείου, Ιατρικής Ηρακλείου, CSD Ηρακλείου, Χημικού Ηρακλείου, Βιολογικού Ηρακλείου, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΣΤΕΓ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Φιλοσοφικής Ρεθύμνου, Ψυχολογίας Ρεθύμνου, Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου, Δασκάλων Ρεθύμνου, Νηπιαγωγών Ρεθύμνου, ΤΕΙ Χανίων, Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Φοιτητών Εστιών Ξάνθης, Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής, Σύλλογος Φοιτητών ΠΤΔΕ Ρόδου, Επιτροπές Αγώνα Μυτιλήνης, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θεσσαλίας, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Θεσσαλίας, Γεωλογικού ΑΠΘ, Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, Νομικής ΑΠΘ, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Γερμανικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Καλών Τεχνών Φλώρινας, ΤΕΙ Λαμίας, Οικοτρόφων Σπουδαστών Χαλκίδας, ΣΔΟ Καλαμάτας, ΣΤΕΓ Καλαμάτας, Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη

«Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει. Δεν κάνουμε βήμα πίσω απ' όσα μας αξίζουν και μας στερούν!», δηλώνουν οι μαθητές μπροστά στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν για τις 7 Νοέμβρη. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αττικής καλεί για εκείνη τη μέρα σε καταλήψεις και πορείες, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

«Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει από 'κει που το άφησαν οι προηγούμενες και μαζί με τους συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού. Εβαλαν και την Παιδεία στο μνημόνιο», σημειώνει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή, καλώντας σε οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κατάσταση που βιώνουν στα σχολεία και στο «ακόμα χειρότερο σχολείο» που ετοιμάζεται.

Η Συντονιστική Επιτροπή απευθύνεται σε εκλεγμένους σε μαθητικά συμβούλια, σε όσους μαθητές θέλουν να αγωνιστούν, καλώντας τους σε σύσκεψη το Σάββατο 5 Νοέμβρη, στις 5.30 το απόγευμα, στην Γκράβα, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα, να συντονίσουν τον αγώνα, να ανταλλάξουν πείρα από πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στα σχολεία, να φτιαχτεί και φέτος η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ