ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ακραία πλούσιες ειδήσεις...

Στον κόσμο της βουλιμικής κατανάλωσης πληροφοριών, στο τουρλού αχρήστων τε και χρησίμων «ειδήσεων» ζούμε. Σε έναν πλανήτη πολύ μακριά από τη συνειδητή αναζήτηση δεδομένων, που να είναι απότοκος ειδικής και γενικής γνώσης και παιδείας. Σ' αυτό το γήπεδο της υβριδικής «πολυμαθούς ημιμάθειας» παίζεται ένα παιχνίδι χειραγώγησης των μαζών ύπουλο, υποδόριο, που βάζει καθημερινά σε μια ηλεκτρική καρέκλα την κριτική ικανότητα του ανθρώπου. Αυτήν που τον οδηγεί στην επιλογή δράσης, στη διαδικασία δηλαδή της υλοποίησης της ελευθερίας. Και είναι αυτό το περιβάλλον εξαιρετικά φιλικό, υπέροχο θερμοκήπιο κυριολεκτικά, για το θηριώδη, τον απάνθρωπο πλούτο.

Οι περί πλούτου ειδήσεις εμφανίζονται αιφνιδιαστικά, μετά από την αδιάκοπα δακρύβρεχτη και εμετικά φιλάνθρωπη, πάντα «πολιτικά ορθή», ενασχόληση με τη φτώχεια των πληθυσμών, την εξαθλίωση των μαζών, τη φρίκη της πείνας, του λιμού, του λοιμού, του σεισμού και του καταποντισμού...

Ερχονται και στέκονται μπροστά στα βουλιμικά μάτια κι αυτιά των εγκαταβιούντων σε οθόνες όλων των μεγεθών, που καλωδιώνονται σ' ένα συνεχές τουριστικό ταξίδι στον κόσμο, το οποίο βαστάει λίγα λεπτά, μερικά κλικ και μπόλικες διαφημίσεις. Εχει αυτός ο πλούτος τον όγκο των Ιμαλαΐων το λιγότερο. Σε τοποθετεί στα ριζά τους, να νομίζεις ότι μπορεί να κοιτάς την κορφή τη χαμένη στους πάγους και τα σύννεφα και σε βάζει να φαντάζεσαι πώς θα ήταν να έχεις ανέβει ως εκεί, αν δεν ήσουν παρακατιανός, άρρωστος, φτωχός, γέρος, γεννημένος πολύ μακριά από τα θαύματα, ανήμπορος εκ γενετής και κοινωνικά αποκλεισμένος, γενικώς κι απροσδιορίστως ταξικώς άτυχος.

Διαβάζω, πως ο παγκόσμιος πλούτος που παράχθηκε πέρυσι αν μοιραζόταν ισομερώς στους ενήλικες της Γης ολόκληρης, καθένας θα 'παιρνε για τη χρονιά 56.000 δολάρια. Διαβάζω πως 85 υπερπλούσιοι άνθρωποι, κατέχουν τον πλούτο που παράγει, αλλά δεν εισπράττει, ο μισός πληθυσμός της Γης. Κι ύστερα, εκεί που βοούν οι καθησυχαστικές εικόνες του Στουρνάρα με τον Τσίπρα να τα βρίσκουν, αφού κόκκινα μπορεί να είναι μόνο τα δάνεια των φτωχοδιάβολων και ποτέ η Επανάσταση... Εκεί που οι σεφ της ανάλυσης σερβίρουν το υποθετικό μενού του γεύματος Σαμαρά - Καραμανλή... Εκεί που η... μετεωρολογική υπηρεσία μοιράζει πεντακοσάρικα στους σκυλοπνιγμένους της δυτικής όχθης κι ο Υμνος του ΕΑΜ μπαίνει στην πασαρέλα των κυρίαρχων εμβατηρίων για να «πλευρίζεται» ο καπιταλισμός με βηματισμό εντυπώσεων... Εκεί στη μήτρα του εφαρμοσμένου σημερινού καπιταλισμού, ο πλούτος φοράει τη μίτρα της «εκλογικής νομιμοποίησης».

Διαβάστε: Το νέο σώμα της Αμερικής που θα προκύψει από τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, 4 του Νοέμβρη, μεθαύριο δηλαδή, θα απαρτίζεται από δισεκατομμυριούχους. Το 98% των υποψηφίων είναι δισεκατομμυριούχοι και το υπόλοιπο 2% λίγο απέχει απ' το να γίνει! Ο επικεφαλής της έρευνας χαρακτηρίζει τη νύχτα της εκλογικής αυτής Τρίτης «νύχτα των Αμερικανών ολιγαρχών» που οφείλουν τον πλούτο τους σε παροχές «εκλογικής υποστήριξης» από τα λόμπι και τους «συμπαθούντες με το αζημίωτο επιχειρηματίες»!

Ωσπου να γίνει λοιπόν ο κάθε φτωχοδιάβολος ψηφοφόρος του εκλεγμένου πλούτου πλούσιος ο ίδιος, με τέτοιες ωραίες πληροφορίες αυτοεκπαιδεύεται: «Πώς τα φέρνει η πουτάνα η ζωή, ρε φίλε». Κοιτάει τη μούρη του στον καθρέφτη των δημοσκοπήσεων. Ακούει πως ζει στην Κούβα της Μεσογείου, αφού έχει στάση το μετρό. Τα παίρνει στο κρανίο που δεν έχει κογκρέσο στο χωριό και απαντά μόνο στο μείζον ερώτημα «πού πας ρε Καραμήτρο;» Ο πλούτος δεν είναι άλλωστε ποτέ ακραίος σαν τη φτώχεια. Μάζευε ψίχουλα και ψήφιζε σωστά. Ο κάθε φτωχός δικαιούται και το λαμπρό εκπρόσωπό του, αφού όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει ψηφαλάκια - κρεμαστάρια. Κανείς δεν πέθανε καταναλώνοντας πλούσιες ειδήσεις περί του πλούτου των άλλων. Ετσι; Δημοκρατία έχουμε ρε !


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Ξεκινάμε τη μάχη με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα

Συνέντευξη με τον Ν. Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Η έναρξη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ βρίσκει τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε όλη τη χώρα, σε θέση μάχης για την επιτυχία της, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Λίγο πριν από το προγραμματισμένο για αύριο, Δευτέρα, πρώτο «κλείσιμο» της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και καθώς οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις του Λεκανοπεδίου έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους και έχουν ήδη ξεκινήσει την οικονομική δουλειά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Αττικής, ο «Ριζοσπάστης» μιλά για τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης με τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

***

-- Στην ανακοίνωσή της για την Οικονομική Εξόρμηση η ΚΕ αναφέρει ότι «είναι πιο αναγκαίο από ποτέ ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ». Ποια είναι η σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης;

-- Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες, στους ανέργους, σε όλο το λαό για να το στηρίξουν οικονομικά ώστε να δυναμώσει η πάλη του, να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα, όπως κάνει με συνέπεια δεκαετίες τώρα. Σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση, έχει ιδιαίτερη σημασία ο λαός μας, ανεξάρτητα από τις όποιες επιφυλάξεις έχει, να δυναμώσει το ΚΚΕ ώστε από καλύτερες θέσεις να πρωτοστατεί, να διεκδικεί για τους εργαζόμενους, να οργανώνει την πάλη τους.

-- Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων όπου απευθύνονται οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, όλα τα τελευταία χρόνια, με επιτυχία δίνουν τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης. Πού οφείλεται αυτό, τι συμπεράσματα προκύπτουν;

-- Η κάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης δε θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε η αναγνώριση, από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, της πρωτοπόρας δράσης του ΚΚΕ, αλλά και μια σκληρή οργανωτική προσπάθεια από την πλευρά των Κομματικών Οργανώσεων. Είναι όπλο για εμάς το ότι απευθυνόμαστε πλατιά, ευρύτερες δυνάμεις ρίχνονται στη μάχη και αναπτύσσεται μια πολύμορφη πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι χιλιάδες αυτοί που ενισχύουν το ΚΚΕ, χωρίς να συμφωνούν σε όλα μαζί του, αλλά αναγνωρίζουν την πρωτοπόρα δράση του, την ανιδιοτέλεια των μελών του και την ανάγκη ισχυροποίησής του. Είναι συγκινητική η προσφορά ανέργων, φτωχών ανθρώπων που προσφέρουν από το υστέρημά τους γιατί ξέρουν ότι και τα ελάχιστα χρήματα που δίνουν, θα «πιάσουν τόπο» στην πάλη για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.

-- Η φετινή Οικονομική Εξόρμηση πραγματοποιείται στο φόντο της ψήφισης του περιβόητου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. Ποια είναι η στόχευσή του και γιατί το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι αφορά συνολικά το λαό;

-- Ο νέος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων στην ουσία νομιμοποιεί τη διαπλοκή των πολιτικών κομμάτων με τους επιχειρηματικούς ομίλους και επιδιώκει τον οικονομικό στραγγαλισμό όσων κομμάτων στηρίζονται οικονομικά από τους εργαζόμενους, το λαό, πρώτα και κύρια, δηλαδή, του ΚΚΕ. Αυτός ο νόμος είναι κρίκος στην προσπάθεια να χτυπηθεί όχι μόνο το Κόμμα, αλλά συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο για τον οικονομικό στραγγαλισμό των σωματείων και τον περιορισμό της δράσης τους.

Το ΚΚΕ και ιστορικά έχει αποδείξει ότι τα έχει καταφέρει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, νόμιμης και παράνομης δράσης, διώξεων ή άλλων περιορισμών. Τα κατάφερε χάρη στην πρωτοπόρα δράση του, στη θυσία μελών του και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών, χάρη στην ύπαρξη δεσμών με το λαό που σφυρηλατήθηκαν μέσα στην πάλη για τα προβλήματά του. Ετσι θα δώσουμε τη μάχη και σ' αυτή την Οικονομική Εξόρμηση, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη έχουμε δηλώσει: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει ονόματα μελών του ή άλλων ενισχυτών.

-- Τι μέτρα παίρνει η ΚΟ Αττικής για την επιτυχία της μάχης; Τι πρωτοβουλίες ενσωματώνει στο σχεδιασμό της;

-- Εχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των σκληρών οργανωτικών μέτρων που πρέπει να πάρουμε ώστε η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης να στεφθεί με επιτυχία. Το βασικό είναι να μη «χαθεί» η οικονομική δουλειά στη συνολικότερη πολιτική και μαζική δραστηριότητα. Εχουν ήδη συνεδριάσει όλες οι ΚΟΒ καθορίζοντας συγκεκριμένα πλάνα και σχέδιο δράσης με βάση τις δυνατότητες κάθε Οργάνωσης. Κρίσιμο είναι να κατανοηθεί από όλο το Κόμμα και τον περίγυρο η ανάγκη της κάλυψης των πλάνων, η ανάγκη το ΚΚΕ να έχει την οικονομική δυνατότητα να ξεδιπλώνει την πολιτική του δράση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Σ' αυτό το πλαίσιο θα δώσουμε τη μάχη με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία καλλιεργώντας κλίμα άμιλλας μεταξύ των Οργανώσεων.

Η προσωπική προσφορά, η αυταπάρνηση των μελών του Κόμματος είναι όρος για την επιτυχία της μάχης και εδώ υπάρχει πείρα και παραδείγματα από προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα «κόκκινα» μεροκάματα, το μεγάλο προσωπικό άνοιγμα κάθε συντρόφου.

Στόχος είναι η κινητοποίηση και η στράτευση χιλιάδων φίλων και ψηφοφόρων του ΚΚΕ με το κουπόνι στο χέρι και γι' αυτό ήδη πραγματοποιούνται πολλές συσκέψεις από τις ΚΟΒ. Επιπλέον, στόχος είναι να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά, να απευθυνθούμε και να πάρουμε έστω και 2 ευρώ από όσο το δυνατόν περισσότερους. Είναι δουλειά απαιτητική, χρειάζεται σχέδιο με χαρτί και μολύβι και σωστό προσανατολισμό.

Ταυτόχρονα, οι Τομεακές Οργανώσεις και η πλειοψηφία των ΚΟΒ σχεδιάζουν μια σειρά πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, συνεστιάσεων, εκδόσεων με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομική δουλειά. Ολη αυτή η δραστηριότητα θα κορυφωθεί με μεγάλη εκδήλωση της ΚΟ Αττικής, αφιερωμένη στα 96 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο ΣΕΦ στις 11 Γενάρη του 2015.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ