ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας

Χιλιάδες νέοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, συμμετείχαν στη μεγάλη εκδήλωση - συναυλία της ΚΝΕ, χτες βράδυ στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Ολοκληρώνοντας το μεγάλο του ταξίδι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 33ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» κουβαλάει τα όνειρα των νέων ανθρώπων της δουλιάς, του σχολείου, της ανώτατης εκπαίδευσης και τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας που πραγματοποιήθηκε χτες στο κατάμεστο Παλαί Ντε Σπορ, χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, εκφράσανε την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους μαθητές, στους αγωνιζόμενους μαθητές που η κυβέρνηση αποκαλεί «υποκινούμενους», έστειλαν ανυπότακτο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης στους λαούς των Βαλκανίων κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, βουλευτής του ΚΚΕ. Μήνυμα αλληλεγγύης και κοινής πάλης, μετέφεραν με τους χαιρετισμούς τους ο Ερντέμ Ακιόλ, στέλεχος της Νεολαίας του TKP και ο Κωνσταντίνος Στυλιανού, μέλος του ΚΣ της ΕΔΟΝ. Στη διάρκεια της βραδιάς, προβλήθηκε βίντεο με τη συνεισφορά της ΚΟΘ του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού και της νεολαίας κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και των άλλων ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Το συναυλιακό μέρος ξεκίνησε με τους Σωτήρη Μπαλλά, Ανθή Τατσιούλη και το συγκρότημα της ΚΝΕ. Και συνεχίστηκε με τους Βασίλη Λέκκα, Γιάννη Σπάθα, Χρήστο Θηβαίο και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Η πολιτική τους υπηρετεί τα πορτοφόλια των εμπόρων της γνώσης

Ο Γιάννης Πρωτούλης ενώ μιλά στο κατάμεστο Παλαί ντε Σπορ

Motion Team

Ο Γιάννης Πρωτούλης ενώ μιλά στο κατάμεστο Παλαί ντε Σπορ
«Η κυβέρνηση ξαναέβγαλε από το ντουλάπι τις θεωρίες για υποκίνηση. Ξαναεμφανίστηκαν δήθεν αγανακτισμένοι γονείς. Πήραν τη θέση τους, οι ίδιοι πάντα, εισαγγελείς, διευθυντές, παπάδες, νομάρχες, δήμαρχοι που περιμένουν κάθε φορά μην τυχόν και κανένας νέος σηκώσει κεφάλι, διεκδικήσει τη ζωή του, τα δικαιώματά του. Θυμίζουν τους στίχους του τραγουδιού ...όλοι αυτοί "της νεολαίας νταντάδες κόβουν στα μέτρα τους, τους μαθητάδες σε ιδεώδεις υποτακτικούς, που είναι στο μυαλό νωθροί μα υπακοή έχουν περισσή"», σημείωσε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, με αφορμή το επίκαιρο θέμα των μαθητικών αγώνων. Αναρωτήθηκε, «πού είναι όλοι αυτοί», όταν κάθε χρόνο πετιούνται από το σχολείο 40.000 παιδιά, 150.000 νέοι κάτω των 18 αντί για το θρανίο βρίσκονται στο μεροκάματο; Κάλεσε την κυβέρνηση να μαζέψει όλους αυτούς τους μηχανισμούς τρομοκράτησης που έφτιαξε από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.

Ξεκαθάρισε ότι η ΚΝΕ θα δυναμώσει την πολιτική καμπάνια στα σχολεία «για το σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει τους νέους και τις οικογένειές τους. Για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά του λαού μέχρι τα 18 χρόνια που θα βγάζει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Για να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Παιδείας». Και κάλεσε το λαό, τους γονείς, τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες που ξέρουν από πρώτο χέρι τι τραβούν για να μορφώσουν τα παιδιά τους, όχι απλά να σταθούν δίπλα αλλά να βγουν μπροστά, στο δρόμο του αγώνα.

Δυναμώνει ο τσακωμός για τη λεία

Εστιάζοντας στις πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε ότι δεν αφήνει κανέναν ανέγγιχτο η επίθεση, που δέχεται ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, από το δικομματισμό και τα δεκανίκια του. Ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις από τη στάση υποτέλειας των κυβερνήσεων της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Αυτή την εποχή, στη γειτονιά μας, δυναμώνει ξανά ο τσακωμός των λύκων για τη λεία. Δυναμώνουν οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, για τον έλεγχο συνόρων, αγωγών ενέργειας, δρόμων πετρελαίου, αγορών. Φτιάχνουν κράτη προτεκτοράτα, μαριονέτες με ασαφή σύνορα, αυτό σχεδιάζουν για το Κόσσοβο, σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσα σε λαούς που για δεκαετίες ζούσαν αρμονικά και προόδευαν, υποδαυλίζουν συγκρούσεις. Στόχος το κέρδος για τις πετρελαϊκές εταιρίες, τους μονοπωλιακούς ομίλους, με μια λέξη για την πλουτοκρατία, θύμα οι λαοί των Βαλκανίων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η σκόνη που σηκώνεται και για το όνομα της γειτονικής FYROM, για να κρυφτούν οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί», είπε ο Γ. Πρωτούλης.

Θύμισε ότι το 1992, όλοι μαζί, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, καλούσαν τον κόσμο σε εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους, το ΚΚΕ προειδοποιούσε για το αίμα που θα έρεε άφθονο στα Βαλκάνια και για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

«Η θέση που και σήμερα έχει το ΚΚΕ, ότι το κύριο δεν είναι το όνομα, αλλά οι δεσμεύσεις ότι εκφράζουν αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό χωρίς βλέψεις, ότι το κύριο είναι η προστασία των συνόρων, επιβεβαιώθηκε.

Το 1999 όλοι μαζί υιοθετούσαν τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για να βομβαρδίσουν σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία στη Γιουγκοσλαβία.

Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ καλούσε το λαό σε αντίσταση, σταματούσε τρένα με δολοφονικό υλικό, έστελνε τα κομβόι του θανάτου στις λαχαναγορές. Τις 58 εκείνες ημέρες πολέμου του ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ με το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης μετέτρεψαν την πόλη από ορμητήριο ΝΑΤΟικό, από ορμητήριο θανάτου, σε ορμητήριο αντίστασης ενάντια στους ιμπεριαλιστές», σημείωσε. Και τόνισε ότι αυτό επιβάλλεται να γίνει και σήμερα.

Ο σοσιαλισμός εμπνέει τη νεολαία

«Οση λάσπη και να ρίχνουν, ένα πράγμα δεν μπορούν να κρύψουν. Η μόνη ειρηνική περίοδος για τα Βαλκάνια ήταν η περίοδος του σοσιαλισμού. Φέτος, συμπληρώνονται 90 χρόνια από την πρώτη απόπειρα του ανθρώπου να πετάξει από πάνω του τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, 90 χρόνια από τη μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση. 20 χρόνια μετά τις ανατροπές, η αστική τάξη και οι διάφοροι απολογητές του συστήματος με λύσσα πέφτουν για να λασπώσουν το όραμα για τη δίκαιη κοινωνία. Την κοινωνία όπου ο άνθρωπος περνάει από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας. Την κοινωνία όπου τον πλούτο που παράγεται τον καρπώνονται οι παραγωγοί του και όχι μια χούφτα παράσιτα που ζουν από τον ιδρώτα των άλλων. Αυτό είναι το ιδανικό που μπορεί να εμπνεύσει σήμερα τη νεολαία, μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τίμιους, σεμνούς αγωνιστές, να ανθρωπέψει τον άνθρωπο. Μαζί με το Κόμμα μας ανοίγουμε συζήτηση για τις αιτίες των ανατροπών, ασκούμε κριτική όχι σαν την κριτική που κάνουν οι απολογητές κατά παραγγελία των αφεντικών τους. Γινόμαστε καλύτεροι, αφομοιώνουμε την εμπειρία. Η ιστορία την τελευταία της λέξη δεν την είπε ακόμα».

  • Ρεπορτάζ για το υπόλοιπο πρόγραμμα της μεγάλης νεανικής εκδήλωσης της ΚΝΕ θα υπάρχει στον αυριανό «Ριζοσπάστη».
Σε Λαμία και Χαλκίδα ο Γ. Πρωτούλης

Διήμερη περιοδεία στη Λαμία και τη Χαλκίδα πραγματοποιεί τη Δευτέρα 5/11 και την Τρίτη 6/11 ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα 5/11 στη Λαμία

  • Στις 8 π.μ. στο 1ο ΕΠΑΛ.
  • Στις 4 μ.μ. στον ΟΑΕΔ και το ΙΕΚ.
  • Στις 8 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση νεολαίας στο καφωδείο «ΟΡΦΕΑΣ».

Την Τρίτη 6/11 στη Χαλκίδα

  • Στις 8 π.μ. στο 4ο ΕΛ.
  • Στις 10 π.μ. στο 2ο ΕΠΑΛ.
  • Στις 12.30 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ.
  • Στις 6 μ.μ. στο Νυχτερινό Γυμνάσιο.
  • Στις 8 μ.μ. επίσκεψη και συζήτηση με οικότροφους στην Εστία του ΤΕΙ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ