ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Καθήκον μας να σταθούμε πλάι στα παιδιά μας

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Γονέων Αθήνας - Πειραιά - Αν. Αττικής εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των παιδιών τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Η ανακοίνωση συμπαράστασης έχει ως εξής:

«"Στο άθλιο παρόν και στο ακόμα πιο μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν στα παιδιά μας, στο μέλλον της Πατρίδας μας, δε θα καθίσουμε ήσυχοι!"

Εμείς οι Γονείς αγωνιούμε, πληρώνουμε, δουλεύουμε εξαντλητικά, τα παιδιά μας ξεκινούν από τις 07.00 και καταλήγουν στις 9.00 αργά το βράδυ, από τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα, με στόχο τη μόρφωσή τους!

Παρ' όλα αυτά, ο στόχος του Εκπαιδευτικού Συστήματος δεν είναι η ολόπλευρη μόρφωση, το ομολογούν οι ίδιοι, ο στόχος τους είναι το 70%-80% των παιδιών μας να οδηγηθούν στα ΕΠΑΛ και κατόπιν στις ΕΠΑΣ, όπου η Γενική Μόρφωση όχι απλά είναι υποβαθμισμένη, αλλά ανύπαρκτη!

Είναι κατανοητό και επιβεβλημένο γι' αυτούς (την Πολιτεία), οι ελλείψεις σε Εκπαιδευτικούς, σε βιβλία, οι υποβαθμισμένες σπουδές που γίνονται βάση για την ανάπτυξη της παραπαιδείας, τα ακατάλληλα κτίρια, η υποχρηματοδότηση, ο ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος, γι' αυτό και αντιδρούν τόσο λυσσαλέα, χρησιμοποιώντας ακόμα και κατασταλτικούς νόμους ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές!

Αίτημα όλων μας είναι να καταργηθεί εδώ και τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999.

Καλούμε κάθε Γονιό, κάθε Εκπαιδευτικό, να κάνουμε δική μας την αντιπαράθεση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί και υποβαθμίζει τη μόρφωση, ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση. Τα παιδιά μας είναι υπεύθυνα, όπως το να αποφασίζουν ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσουν από το Γυμνάσιο, έτσι έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη για το Εκπαιδευτικό Σύστημα, να το κρίνουν και να το κατακρίνουν!

Εμείς οι Γονείς δεν έχουμε παρά μονάχα να προβάλουμε τα αιτήματα των ίδιων των παιδιών μας που είναι και δικά μας αιτήματα:

  • ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ.
  • Λέμε ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα ιδιωτικοποιήσει συνολικά Πανεπιστήμια και Σχολεία.
  • Λέμε ΟΧΙ στο πέρασμα των σχολείων στους Δήμους (Καποδίστριας 2).
  • Θέλουμε να μην πληρώνουμε ούτε 1 ευρώ για τη μόρφωση των παιδιών μας.
  • Για μια παιδεία Δημόσια και Δωρεάν που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου.
  • Απαιτούμε 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.
  • Απαιτούμε να περάσει η Δημοκρατία στα σχολειά μας.

Τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή με δικαιώματα! Η συκοφαντία της υποκίνησης, η επιστράτευση εισαγγελέων, της αστυνομίας, των "αγανακτισμένων γονιών" και δημάρχων, ένα πράγμα δείχνει: Πόσο δικαιολογημένες είναι οι κινητοποιήσεις των παιδιών μας. Εμείς έχουμε καθήκον να σταθούμε αποφασιστικά στο πλευρό των παιδιών μας!!!».

Δυναμικές οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα
Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα
Δυναμικές κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών έγιναν χτες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Μαθητές με κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων και φοιτητές του Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Χημικού, Νηπιαγωγών, Χημικών Μηχανικών, Εστίας και ΣΕΥΠ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας. Το Συντονιστικό στη συνεδρίασή του αποφάσισε νέα κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη και αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Στην Καλαμάτα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και ο σπουδαστικός σύλλογος της ΣΔΟ έκαναν πορεία και συμβολική κατάληψη στη Νομαρχία. Οπως καταγγέλλουν οι δύο σπουδαστικοί σύλλογοι, κατά την κινητοποίηση «εντοπίστηκε μέσα στο μπλοκ μας ασφαλίτης ο οποίος παραδέχτηκε την ιδιότητά του και απομακρύνθηκε από σπουδαστές».

Στη Θεσσαλία

Στο Βόλο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους, με κατάληψη στη Νομαρχία. Στη Λάρισα, μαθητές αρκετών σχολείων συγκεντρώθηκαν έξω από το 1ο Λύκειο της πόλης και από εκεί ξεκίνησε η διαδήλωση στους δρόμους.

Στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα εκατοντάδες μαθητές από όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έδωσαν μαχητικό «παρών» στο μαζικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης. Οι μαθητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα του Ευρίπου, την οποία και απέκλεισαν συμβολικά. Μετά το τέλος της κινητοποίησης συνεδρίασε το Συντονιστικό, όπου και κατέληξε σε νέο αγωνιστικό πρόγραμμα με ημερομηνίες - σταθμούς τα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη και την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με καταγγελίες, τα δύο τελευταία βράδια υπάρχουν περιπολικά και ασφαλίτες έξω από κάθε σχολείο της Χαλκίδας, σε δύο Λύκεια της πόλης οι διευθυντές βρέθηκαν να κοιμούνται μέσα στο σχολείο.

Σε Γιάννενα, Κέρκυρα, Αγρίνιο

Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές στα Γιάννενα με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και δασκάλων πραγματοποίησαν μια δυναμική σε όγκο και παλμό πορεία που κατέληξε έξω από τη νομαρχία, όπου ήταν σε κινητοποίηση οι αγροτοκτηνοτρόφοι διεκδικώντας αύξηση των τιμών σε γάλα και κρέας και επιδότηση όλων των ζωοτροφών. Κοινό σύνθημα: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Κέρκυρα από φοιτητικούς συλλόγους του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και από μαθητές του Αγρινίου που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας διεκδικώντας ενιαίο δημόσιο και δωρεάν δωδεκάχρονο και υποχρεωτικό σχολείο.

Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Μάλιστα, οι φοιτητές, την Τετάρτη το απόγευμα, μετά τη Γενική τους Συνέλευση προχώρησαν και σε κινητοποίηση μέσα στο Πολυτεχνείο ενάντια στις κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στο Μηχανογραφικό καταφέρνοντας να τις κατεβάσουν. Συγκέντρωση έγινε και στο Ρέθυμνο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αποφάσισαν συνέχιση

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις αποφάσισαν και χτες οι μαθητές του Πειραιά κατά τις συνεδριάσεις των τοπικών συντονιστικών αγώνα, μέσα σε κλίμα αποφασιστικότητας, με μαζική συμμετοχή και δημοκρατικές διαδικασίες. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Πέτρος Κηπουρόπουλος, μέλος του Συντονιστικού, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, «ξέρουμε γιατί παλεύουμε. Το πρωί το σχολείο είναι γεμάτο ελλείψεις, το απόγευμα τρέχουμε στα φροντιστήρια και οι γονείς μας πληρώνουν, τρέχουν όλη μέρα και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αν περάσει και ο "Καποδίστριας 2" και τα σχολεία περάσουν στους δήμους, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».

Απάντηση στην κατηγορία για μειοψηφίες και παράνομες καταλήψεις έδωσε η Ηρώ Καρτάνου, λέγοντας: «Σε όλα τα σχολεία έχουν γίνει Γενικές Συνελεύσεις και δεν είναι μόνο αυτό. Για να γίνουν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον αυταρχισμό, τους τραμπουκισμούς, τις απειλές συγκεκριμένων διευθυντών και καθηγητών τους οποίους έχουμε καταγγείλει στην ΕΛΜΕ Πειραιά. Η ειρωνεία είναι ότι βλέπουμε αυτούς που προσπαθούν να διαλύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες των μαθητών να λένε στα κανάλια ότι είμαστε παράνομοι».

Η επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού έχει αποφασιστεί για την ερχόμενη Κυριακή στις 5 μ.μ. όπου θα αποφασιστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων και η διοργάνωση του μεγάλου αγωνιστικού ραντεβού στις 9 Νοέμβρη.

Χτες το πρωί οι μαθητές των σχολείων του κέντρου του Πειραιά, μετά από πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών, έκαναν ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Ηρώων Πολυτεχνείου. Την ίδια ώρα οι μαθητές των σχολείων της Αγιάς Σοφιάς έκλειναν συμβολικά την οδό Χορμοβίτου, ενώ οι μαθητές στην Παλιά Κοκκινιά μοίρασαν τις ανακοινώσεις του Συντονιστικού σε μηχανουργεία της περιοχής. Στο Πέραμα οι μαθητές απέκλεισαν το δημαρχείο και στο Κερατσίνι την Π. Ράλλη και με πορεία διαμαρτυρίας πήγαν στο δημαρχείο της πόλης.

Συνέντευξη Ομοσπονδιών Γονέων

Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σήμερα, στις 11 το πρωί οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Αθήνας - Πειραιά - Αν. Αττικής. Η συνέντευξη θα δοθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Εκδηλώσεις ΚΝΕ

Αύριο Σάββατο η ΤΟ Μαθητών Λάρισας, στο Εργατικό Κέντρο «Αφιέρωμα στα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε: Η ζωή και η δράση του επαναστάτη κομμουνιστή».

Τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, οι ΟΒ Εργαζομένων Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό «Μην περιμένεις τα χειρότερα. Δράση τώρα!»

Την Τρίτη 6 Νοέμβρη, η ΤΟ Εργαζομένων Λάρισας, στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό.

Συγκέντρωση αύριο στην Καλαμάτα

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και μαθητές υποδέχονται στην Καλαμάτα τον υπουργό Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος θα παραβρεθεί στη σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιείται εκεί. Αύριο, στις 5.30 το απόγευμα, διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το «Πανελλήνιο» (Ακρίτα και Ναβαρίνου) από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τους σπουδαστικούς συλλόγους ΣΔΟ και ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Καλαμάτας. Οπως σημειώνουν στην απόφαση των Γενικών τους Συνελεύσεων οι δύο σπουδαστικοί σύλλογοι, «ο υπουργός της ακριβοπληρωμένης αμάθειας και εκπρόσωπος των βιομηχάνων είναι ανεπιθύμητος στην Καλαμάτα». Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης καλεί σε συγκέντρωση στις 4 μ.μ. στο Λύκειο παραλίας.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων, σύμφωνα με όσα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, συζητά την υλοποίηση του νόμου πλαίσιο, ο οποίος έχει καταδικαστεί στις συνειδήσεις των φοιτητών οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι με αγώνες θα αποτρέψουν την εφαρμογή του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ