ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Γενίκευση συγκρούσεων με γεωπολιτικές διαστάσεις

Ρωσία - Γαλλία καταγγέλλουν την Τουρκία για τη μεταφορά Σύρων τζιχαντιστών στο πλευρό του αζερικού στρατού

Κατεστραμμένο σπίτι στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Copyright 2020 The Associated

Κατεστραμμένο σπίτι στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι σφοδρές και εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα από το Αζερμπαϊτζάν θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου κατοικούν κυρίως Αρμένιοι, ενώ και οι δύο πλευρές απορρίπτουν μια κατάπαυση του πυρός.

Καθ' όλη τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, Αρμένιοι και Αζέροι αντάλλασσαν «σαρωτικά πυρά», ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν και τη μέρα, με τις δυο πλευρές να υποστηρίζουν ότι προκάλεσαν εκατέρωθεν εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες και δημοσιεύοντας βίντεο με στρατιωτικά πλήγματα. Εκτός από τους εκατοντάδες στρατιώτες, δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι δύο Γάλλοι πολίτες, δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Le Monde», τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά του αζερικού πυροβολικού κατά της αρμενικής πόλης Μαρτουνί, ανατολικά της πρωτεύουσας Ερεβάν.

Στο μεταξύ, αν η Τουρκία, που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, εμπλακεί άμεσα και απροκάλυπτα στις εχθροπραξίες, υπάρχει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο, μια περιοχή όπου ανταγωνίζονται διάφορες δυνάμεις για τους ενεργειακούς δρόμους. Η Ρωσία, ως η μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη που διατηρεί σχέσεις με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, «ανησυχεί» όλο και περισσότερο για τον ρόλο της Τουρκίας, γεωπολιτικού ανταγωνιστή της.

Χτες οι Πρόεδροι των τριών κρατών που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με κοινή ανακοίνωση ζητούν «άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των εμπλεκόμενων στρατιωτικών δυνάμεων». Καλούν «τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να δεσμευτούν χωρίς καθυστέρηση στην επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων (...) υπό την αιγίδα των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ».

«Η Ομάδα του Μινσκ, ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, δεν έχει καταφέρει να λύσει το ζήτημα του Καραμπάχ εδώ και 30 χρόνια», αντέδρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» ότι «σήμερα προσπαθεί να βρει έναν τρόπο κατάπαυσης του πυρός εν μέσω των τρεχόντων αρνητικών γεγονότων». «Εάν θέλετε πραγματικά (λύση), ο μόνος τρόπος είναι οι κατακτητές (σ.σ. Αρμένιοι) να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές», είπε.

Η Αρμενία έχει καταγγείλει πως η Τουρκία εμπλέκεται ήδη στρατιωτικά στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων και με μαχητικά «F-16», ενώ ο Ρώσος πρέσβης στην Αρμενία έχει μιλήσει για 4.000 Σύρους μισθοφόρους που έχει μεταφέρει η Τουρκία στην εμπόλεμη περιοχή.

Χτες ο Ρώσος Πρόεδρος και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας - χωρίς να κατονομάζεται η Τουρκία - «επισήμαναν τον ακραίο κίνδυνο που αναδύεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω της ανάπτυξης μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Επίσης, συζήτησαν τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, «κάτι που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι Αρμενία και Ρωσία είναι «σύμμαχοι» στο «αμυντικό» στρατιωτικό σύμφωνο, Οργανισμό για τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας.

Το θέμα συζητήθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Μακρόν προχτές το βράδυ, με τη γαλλική προεδρία να ανακοινώνει ότι οι δυο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για την «αποστολή Σύρων μισθοφόρων από την Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», κάτι που αρνείται η Τουρκία. Εξάλλου, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε χτες σε «πληροφορίες» που «αποδεικνύουν ότι μαχητές τζιχαντιστικών ομάδων από τη Συρία» βρίσκονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σκόπευε να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς πρόκειται για εξέλιξη που «αλλάζει το παιχνίδι».

Μάλιστα, ο Μακρόν επέρριψε χτες την ευθύνη στο Αζερμπαϊτζάν, δηλώνοντας πως «τα χτυπήματα που ξεκίνησαν από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή δεν μπορούν να δικαιολογηθούν».

Ο ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραΐκ Αρουτιουνιάν, εκτίμησε πως οι σημερινές εχθροπραξίες διαφέρουν από εκείνες προηγούμενων ετών, λόγω της τουρκικής συμμετοχής στη σύγκρουση, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία θα απογοητευθεί και θα αποτύχει» και προβλέποντας ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς».

Κατηγορίες Ναβάλνι κατά Πούτιν

Για επαφές του με την αμερικανική CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών κάνει λόγο το Κρεμλίνο

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίστηκε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται πίσω από τη φερόμενη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας «Νόβιτσοκ».

«Ισχυρίζομαι ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα και δεν έχω άλλες εκδοχές γι' αυτό που συνέβη», είπε ο Ναβάλνι, ενώ σε ερώτηση αν θα επιστρέψει στη Ρωσία απάντησε: «Καθήκον μου είναι τώρα να εξακολουθήσω να μη φοβάμαι». Αβάσιμες, προσβλητικές και απαράδεκτες χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τις κατηγορίες Ναβάλνι. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι έλαβε «οδηγίες» από την αμερικανική μυστική υπηρεσία, τη CIA, και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν επαφές μεταξύ του Ναβάλνι και ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.

Στο μεταξύ, για «διεθνές ζήτημα» έκανε προχτές λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Βουλή της χώρας της. Σύμφωνα με την ίδια, οι γερμανικές αρχές περιμένουν τα συμπεράσματα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, προτού συζητήσουν στην ΕΕ για αντίμετρα κατά της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας την υπόθεση ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού Κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα), Λεονίντ Σλούτσκι, αναφέρθηκε στην «άρνηση της Γερμανίας» να μοιραστεί με τη Ρωσία τα συμπεράσματα των Γερμανών γιατρών, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύει «κατηγορίες και τελεσίγραφα».

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι κάποιες δυνάμεις πίσω από την υπόθεση (Ναβάλνι) προσπαθούν να επηρεάσουν το μέλλον του αγωγού "Nord Stream 2"», συνέχισε. «Δεν αποκλείω ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει κάποια εξωτερική πίεση», είπε, προσθέτοντας πως το Βερολίνο μπορεί να χάσει μέρος της οικονομικής του κυριαρχίας χρησιμοποιώντας το περιστατικό με τον Ναβάλνι για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν - Πούτιν

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Για την πολιτική κρίση στη Λευκορωσία, που αντανακλά ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, συνομίλησαν τηλεφωνικά προχτές το βράδυ - μεταξύ άλλων - ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, που συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Λιθουανία με την επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, «υπενθύμισε ότι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ανοιχτή σε έναν διάλογο με τη Ρωσία και κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να το λάβει υπόψη του», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Η «επί της αρχής θέση» της Ρωσίας είναι ότι «όλες οι απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους και άσκησης εξωτερικής πίεσης στις νόμιμες αρχές είναι απαράδεκτες», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ, πιέζοντας για «αλλαγές» στη Λευκορωσία, προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που ευθύνονται για τις «νόθες εκλογές» της 9ης Αυγούστου που ανέδειξαν Πρόεδρο τον Αλεξάντερ Λουκασένκο και που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν να βρεθεί λύση «μέσω της μεσολάβησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη». Πάντως, πάγια θέση της Ρωσίας είναι η «εσωτερική πολιτική κρίση» να ξεπεραστεί με «εθνικό διάλογο» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, χωρίς άλλη ανάμειξη.

Σε χτεσινή συνέντευξη η Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ελπίδα ο Μακρόν να καλέσει τον Πούτιν να δεσμευθεί σε μια μεσολάβηση: «Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο. Επιθυμούμε οι γειτονικές χώρες να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή», πρόσθεσε.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδεία Εσπερ με φόντο τον ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία

ΑΛΓΕΡΙ.--

Ο Μαρκ Εσπερ έγινε χτες ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Αμυνας που επισκέπτεται την Αλγερία μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Ράμσφελντ, το 2004, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αυξημένη γεωπολιτική επιρροή Ρωσίας και Κίνας στο στρατό της χώρας.

Ο Εσπερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, και τον ομόλογό του, Σαΐντ Τσενγκριχά, εκφράζοντας επιθυμία για στενότερη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Εξήρε το ρόλο της Αλγερίας (που είναι στενός εταίρος της Ρωσίας και της Κίνας σε στρατιωτικό επίπεδο) στην καταπολέμηση της δράσης «ομάδων εξτρεμιστών» αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει εδώ και καιρό με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Μάλι (μετά το τελευταίο πραξικόπημα) και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη.

Την Τετάρτη, ο Εσπερ επισκέφτηκε την Τυνησία επιδιώκοντας και εκεί στενότερες σχέσεις με το στρατό της χώρας έναντι της δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Κάιντα», που δημιουργήθηκαν από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ από το 2015 προωθούν στενότερες σχέσεις με τον τυνησιακό στρατό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις στενότερες σχέσεις της χώρας με ανταγωνιστές τους όπως η Κίνα και η Ρωσία. Προχτές, ο Εσπερ υπέγραψε συμφωνία 10ετούς στρατιωτικής συνεργασίας με την Τυνησία.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αναμένεται στο Μαρόκο.

ΛΙΒΥΗ
Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες στο Μαρόκο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Νέα αναβολή δόθηκε χτες στις προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στην αρχή της βδομάδας συνομιλίες στο θέρετρο Μπουζνίκα του Μαρόκου μεταξύ αντιπροσωπειών των εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης.

Η αιτία αποδόθηκε σε ασυμφωνία των δύο πλευρών σε σχέση με την ατζέντα θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος στον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του εκλεγμένου λιβυκού Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, και σε εκπροσώπους του λεγόμενου «Ανώτερου Κυβερνητικού Συμβουλίου» της κυβέρνησης «Γενικής Συμφωνίας» του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Αντίθετα, προχτές, επετεύχθη μια πρώτη συμφωνία μεταξύ αντιπροσωπειών στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης σε πόλη της Αιγύπτου. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σύντομα στην ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου.

Το ίδιο 24ωρο, ο Λίβυος πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλγερινό Πρόεδρο, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ζητώντας του βοήθεια, για να αποκατασταθεί σοβαρή βλάβη στην κεντρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της λιβυκής κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού, GECOL, στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Ο Τεμπούν απάντησε θετικά στέλνοντας στην Τρίπολη αυθημερόν ομάδα εμπειρογνωμόνων και τεχνικών για την αντιμετώπιση της βλάβης.

Τέλος, χτες, ο Τούρκος πρέσβης στη Λιβύη, Σερχάτ Ακσάν, συναντήθηκε, για άλλη μια φορά, με τον Λίβυο υπουργό Εσωτερικών, Φάθι Μπασάγκα, συζητώντας τρόπους περαιτέρω στενότερης διμερούς συνεργασίας «στον τομέα της ασφάλειας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ