ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΗ»
Επιβεβαιώνονται οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις κρίσιμες δομές που μένουν αθωράκιστες

Καταγγελίες και στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια προσθέτουν νέα σοβαρά ερωτήματα

Τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αττική», στον Αγ. Παντελεήμονα, σε συνδυασμό με τις σοβαρές καταγγελίες που βγαίνουν στην επιφάνεια, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας σε κρίσιμες δομές με ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χτες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο γηροκομείο ήταν 40 (ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι), ενώ εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου ιικού φορτίου αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Ηδη πάνω από 20 ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ στη χτεσινή αύξηση των διασωληνωμένων στη χώρα (11 επιπλέον μέσα σε μια μόνο μέρα) αντανακλάται προφανώς η διασωλήνωση ασθενών από το γηροκομείο.

Κι ενώ ήδη η χώρα μετρά εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς σε δομές με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, μετά την αποκάλυψη των μαζικών κρουσμάτων στη ΜΦΗ «Αττική» έρχεται στην επιφάνεια πληθώρα καταγγελιών και πληροφοριών, που δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Στο βαθμό μάλιστα που όσα δήλωσε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό ο γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου είναι αληθή, τότε οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων για όσα έχουν συμβεί... «απογειώνονται» σε άλλο επίπεδο!

Συγκεκριμένα, ο γιος του ιδιοκτήτη δήλωσε ότι ήδη από τη Δευτέρα 21/9 υπάρχει η επιβεβαίωση των πρώτων δύο κρουσμάτων στη δομή, 2 ηλικιωμένων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρέθηκαν θετικοί. Αντί ωστόσο να χτυπήσει αμέσως συναγερμός από τον ΕΟΔΥ και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, δεδομένου ότι πρόκειται για γηροκομείο - σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του ιδίου - πέρασαν 6 ολόκληρες μέρες μέχρι να ξεκινήσουν η ιχνηλάτηση και οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, μόλις την Κυριακή 27/9! Στο μεσοδιάστημα, ενώ νέα περιστατικά από το γηροκομείο διακομίζονταν στο νοσοκομείο, ενώ ο ΕΟΔΥ εντόπισε ότι εργαζόμενος στο γηροκομείο είναι θετικός στον κορονοϊό, οι μόνοι έλεγχοι, όπως αναφέρθηκε, γίνονταν από τη διοίκηση του γηροκομείου με «rapid test», δειγματοληπτικά, σε όποιους εκείνη θεωρούσε...

Οι μαζικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και η διαπίστωση μαζικών κρουσμάτων ξεκίνησαν μόλις την Κυριακή, ενώ το γεγονός γνωστοποιήθηκε τελικά τρεις μέρες ακόμα πιο μετά, την Τετάρτη το βράδυ.

Συγγενείς των ηλικιωμένων καταγγέλλουν ότι ενημερώθηκαν από τα κανάλια, όπως και ότι το περασμένο Σάββατο κλήθηκαν από τη διοίκηση του γηροκομείου να υπογράψουν χαρτί ότι σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας η ΜΦΗ δεν φέρει καμία ευθύνη...

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν από όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι της ΜΦΗ είχαν υποβληθεί σε τεστ μόνο στα τέλη Αυγούστου. Δηλαδή, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας, και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, είχε να διενεργηθεί τεστ στους εργαζόμενους για πάνω από 1 μήνα!

Με εντολή εισαγγελέα διατάχθηκε χτες κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ενώ από την Πολιτική Προστασία ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα, με ισχύ μέχρι και τις 9 Οκτώβρη, τα οποία προβλέπουν: Αναστολή δυνατότητας εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τροφοδοσία και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης χωρίς είσοδο των προμηθευτών, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο από την κυβέρνηση - Ανεξέλεγκτη η εργοδοσία

Σε κάθε περίπτωση, το νέο δραματικό περιστατικό σε γηροκομείο επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ουσιαστικών μέτρων και ελέγχων για την προστασία της υγείας σε τέτοιες κρίσιμες δομές, επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτα, χωρίς εφαρμογή ούτε των αποσπασματικών μέτρων που κατόπιν εορτής έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Δομές Υγείας, Γηροκομεία και συναφείς χώρους, σημειώνει:

«Επιβεβαιώνεται ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης που είχαν γίνει τον Αύγουστο ήταν καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα και επίρριψης ευθύνης στους εργαζόμενους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις που έγιναν με μεγάλη ευκολία για ευθύνη του προσωπικού στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα. Για το Σωματείο είναι ξεκάθαρο ότι η δημόσια υγεία και οι εργασιακοί χώροι δεν μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά αν οι συνθήκες εργασίας παραμένουν δυσμενείς και ιδιαίτερα παραμένουν ο υψηλός φόρτος εργασίας και η ουσιαστική απουσία καθηκοντολογίου, παράγοντες που ευνοούν τη διασπορά του ιού. Το αίτημα του Σωματείου είναι να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων. Περιμένουμε από την κυβέρνηση και τα επιτελεία της αντί να στοχοποιούν εργαζόμενους να μας πουν αν έκαναν ελέγχους, πόσους και ποια είναι τα αποτελέσματά τους».

Ατελείωτες ουρές για τα ραντεβού... που εξαντλήθηκαν με το «καλημέρα»

Χαρακτηριστική η χθεσινή εικόνα από το ΠΑΓΝΗ
Χαρακτηριστική η χθεσινή εικόνα από το ΠΑΓΝΗ
Ενδεικτική της δήθεν... «ενίσχυσης του ΕΣΥ» είναι η χτεσινή εικόνα από το ΠΑΓΝΗ, την πρώτη μέρα του μήνα οπότε κλείνονται τα ραντεβού.

Ουρές ατελείωτες, για ώρες, από ανθρώπους που χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Με το «καλημέρα» και τα ραντεβού του μήνα κλείστηκαν ήδη!

Στις 31 Ιούλη στις λίστες αναμονής του νοσοκομείου ήταν 3.500 άνθρωποι, σήμερα είναι 5.240...

«Οι εικόνες συνωστισμού που σήμερα υπήρξαν στο ΠΑΓΝΗ, επιβεβαιώνουν αυτό που τόσα χρόνια τονίζαμε οι μαχόμενοι υγειονομικοί: Χωρίς την ουσιαστική ανάπτυξη, ενίσχυση και διεύρυνση της δημόσιας ΠΦΥ και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και του υπόλοιπου προσωπικού, οι λίστες αναμονής θα αυξάνονται και μαζί η ταλαιπωρία του συμπολίτη μας να κλείσει ένα ραντεβού. Αποτέλεσμα έχει η παραπάνω κατάσταση να οδηγεί τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα ή στα απογευματινά ιατρεία που είναι επί πληρωμή. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί κρύβοντάς το κάτω από το χαλί. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη μόνιμων γιατρών, για αιμοληψίες, ρευματολόγους, ενδοκρινολόγους, οφθαλμίατρους, αγγειοχειρουργούς, παιδοκαρδιολόγους. Αμεσα χρειάζεται να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αναπτυχθεί η ΠΦΥ. Να λειτουργήσει ΜΑΦ. Να επιταχτεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό», δήλωσε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

411 νέα κρούσματα - Τα 272 στην Αττική

Στους 89 ανέβηκαν οι διασωληνωμένοι

Αλλα 411 κρούσματα κορονοϊού (ημερήσια μεταβολή +2,2%) και 2 ακόμα θανάτους ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, ενώ στους 89 ανέβηκε ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 18.886, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 393.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κρουσμάτων, τα 33 είναι εισαγόμενα (26 προέκυψαν από τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, 7 πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο), ενώ από τα 378 εγχώρια κρούσματα, τα 272 (72%) εντοπίζονται στην Αττική.

Στα στοιχεία της Αττικής περιλαμβάνονται τα 40 κρούσματα από το γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα και 7 κρούσματα από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Από κει και πέρα, από 9 κρούσματα εντοπίζονται σε Βοιωτία και Αχαΐα, 7 στη Θεσσαλονίκη, από 6 σε Κοζάνη, Λάρισα και Πιερία, από 5 σε Λέσβο και Πέλλα, ενώ τα υπόλοιπα καταγράφονται σε νομούς όλης της χώρας. 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ειδικά περιοριστικά μέτρα στην Κύθνο

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τέθηκε από χτες ο δήμος Κύθνου, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Τα ειδικά μέτρα περιλαμβάνουν: Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. Αναστολή κάθε είδους εκδηλώσεων. Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. 4 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στους οικισμούς Μουρίκι, Πλατανάκια, Υπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων, παραμένει σε ισχύ η ισχυρή σύσταση για παραμονή εντός των οικιών, αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, ωστόσο αίρονται οι συστάσεις μη προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία και μη μετακίνησης των εργαζομένων από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους.

Νέα παράταση της τηλεργασίας στην Αττική

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Εργασίας παρέτεινε για έναν ακόμα μήνα για την Περιφέρεια Αττικής τα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτώβρη η υποχρέωση εφαρμογής τηλεργασίας στο 40% του προσωπικού στους εργασιακούς χώρους όπου είναι δυνατόν καθώς και της εφαρμογής κλιμακωτού ωραρίου έναρξης και λήξης της εργασίας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού

Σε σχόλιό της για τα δεκάδες κρούσματα στο γηροκομείο «Αττική», στο κέντρο της Αθήνας, η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Τα δεκάδες κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο "Αττική", στον Αγιο Παντελεήμονα, σε ασθενείς και εργαζόμενους, προκαλούν έντονη ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 41 κρούσματα σε εργαζόμενους και τρόφιμους, με 20 ηλικιωμένους να έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο. Αντίστοιχες αλυσίδες κρουσμάτων έχουν εμφανιστεί και σε άλλα γηροκομεία στη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία να εξελίσσεται.

Στις δομές ηλικιωμένων τα μέτρα είναι ελλιπή, όπως και στις δομές προσφύγων - μεταναστών. Υπάρχει συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς. Στα σχολεία υπάρχουν μεγάλα τμήματα, κτιριακά προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Σε μεγάλους χώρους δουλειάς απουσιάζουν μέτρα, κρύβονται κρούσματα.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από τις θυσίες του λαού για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, που διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές. Ταυτόχρονα αποθεώνει την ατομική ευθύνη, στρώνοντας έτσι το έδαφος να στοχοποιούνται εργαζόμενοι και μετανάστες.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες στην ιδιωτική Υγεία μεριμνούν για την κερδοφορία τους και όχι για τα αναγκαία μέτρα προστασίας εργαζομένων και ασθενών, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, απαιτούμε:

  • Να γίνει επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων και των διαγνωστικών κέντρων και να ενταχθούν κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας
  • Να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για εργαζόμενους, ασθενείς, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
  • Να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς και στους ασθενείς
  • Μαζικά τεστ στα σχολεία και το λαό της περιοχής με αύξηση των συνεργείων για "rapid test"
  • Μαζικά τεστ στους χώρους δουλειάς

Εδώ και τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ