ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Η οδύσσειά τους δεν τελειώνει...

Ενώ συνεχίζεται η οδύσσεια χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, ξεριζωμένων από τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική ή την Ασία λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ή της φτώχειας και της ανέχειας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την ίδια στιγμή οι αστικές κυβερνήσεις ρίχνουν η μία στην άλλη την ευθύνη για τον τρόπο διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Ετσι εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που σηκώνει φράχτες στα σύνορά της με τις κυβερνήσεις της Σερβίας ή της Κροατίας, που επίσης θέλουν γρήγορα να προωθήσουν τους ξεριζωμένους σε άλλους προορισμούς. Επίσης, η κροατική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο γειτονικές χώρες (Ουγγαρία και Σερβία) ότι συνεννοούνται για να στρέφεται όλο το προσφυγικό κύμα προς τη δική της πλευρά. Ετσι ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους στους μεθοριακούς σταθμούς.

Και στην ίδια τη Γερμανία, που αποτελεί βασικό προορισμό για τους ξεσπιτωμένους, πέρα από τις εκδηλώσεις ξενοφοβίας ή αντίθετα υποστήριξης, και τα όλο και πιο συχνά επεισόδια σε κέντρα φιλοξενίας ανάμεσα σε διαφορετικής καταγωγής πρόσφυγες και μετανάστες, που εκδηλώνονται με αντιδράσεις για την προτεραιότητα που δίνεται σε Σύρους και Αραβες γενικά, υπάρχουν και ενδοκυβερνητικές τριβές και γκρίνιες.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση αυτές τις μέρες του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας (την πύλη ουσιαστικά εισόδου στη χώρα) Μάρκους Σέντερ, που ζήτησε να υψωθούν και άλλοι φράχτες, εκτός από αυτόν στην Ουγγαρία, προκειμένου να προστατευθεί η Ευρώπη από το μαζικό κύμα προσφύγων. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός του CSU (Χριστιανοκοινωνιστές), μιλάει και για «αλλαγές στην πολιτιστική δομή της χώρας», αν αφεθεί ανεξέλεγκτη η είσοδος προσφύγων. Ταυτόχρονα, επιρρίπτει ευθύνες σε όσους Γερμανούς πολιτικούς καλούν τους πρόσφυγες να έρθουν, φωτογραφίζοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Το θέμα του Προσφυγικού, που απασχόλησε την χτεσινή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που είπε χαρακτηριστικά «κανείς δεν πρέπει να εμποδίζει τους πρόσφυγες, αλλά τους τρομοκράτες και (να τερματίζει) τις συρράξεις που προκαλούν τη ροή». Κάλεσε, επίσης, σε συντονισμένες ενέργειες και ζήτησε «να ανεγερθεί ανθεκτικό φράγμα στις φιλοδοξίες του Ισλαμικού Κράτους να επιβάλει μια μεσαιωνική δικτατορία στην περιοχή», δίνοντας έτσι και δικαιολογία για τη στρατιωτική επέμβαση της χώρας του.

Χαρακτηριστική, επίσης, των ανταγωνισμών μέσα στην ΕΕ είναι και η δήλωση στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» (SDZ) του Γάλλου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, που είπε ότι «η Ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να δείξει ευελιξία στην εφαρμογή κανόνων που υποχρεώνουν τα μέλη της σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, λόγω του κόστους της προσφυγικής κρίσης».

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, 5 Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να έχει συναντήσεις για το Προσφυγικό με την ηγεσία της ΕΕ.

ΛΕΣΒΟΣ
Περίπου 6.000 πρόσφυγες διακινήθηκαν σε μία μόνο μέρα

Στη Λέσβο
Στη Λέσβο
Νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε προχτές το πρωί ανοιχτά της Λέσβου, καθώς λέμβος που μετέφερε πρόσφυγες βυθίστηκε στα βόρεια του νησιού.

Νεκροί ανασύρθηκαν ένα αγοράκι δύο χρόνων και μία γυναίκα 34 χρόνων. Πρόκειται για τα τελευταία θύματα των μαφιόζων που διακινούν τους πρόσφυγες και οι οποίοι, παρά τους ισχυρούς βοριάδες που πνέουν στην περιοχή και για 2.000 δολάρια το άτομο, στέλνουν στο θάνατο με πλαστικές βάρκες εκατοντάδες ανθρώπους. Το ναυάγιο εντοπίστηκε από τουρκικό τουριστικό σκάφος της γραμμής Μυτιλήνη - Αϊβαλί, το οποίο ειδοποίησε το λιμεναρχείο, αλλά εγκατέλειψε το σημείο. Ακολούθησε τουρκικό τουριστικό σκάφος, του οποίου το πλήρωμα και επιβάτες, Ελληνες και Τούρκοι που κατευθύνονταν στο Αϊβαλί, μαζί με δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος που είχε σπεύσει στην περιοχή, άρχισαν την περισυλλογή των ναυαγών. Από τα σκάφη του Λιμενικού περισυνελέγησαν 46 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα νεκρό αγοράκι που, παρά τις προσπάθειες τόσο της διασώστριας όσο και του κυβερνήτη, δεν επιβίωσε. Το τουρκικό τουριστικό σκάφος διέσωσε τρία άτομα και περισυνέλεξε τη σορό μίας 34χρονης γυναίκας. Συνολικά, διασώθηκαν 48 άτομα (σ.σ. 11 παιδιά, οκτώ γυναίκες και 29 άνδρες).

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους. «Και ήταν συγκινητική η κοινή προσπάθεια επιβατών και πληρώματος, Ελλήνων και Τούρκων, να σωθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν. Δε θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

Και στο Γαλάτσι

Eurokinissi

Και στο Γαλάτσι
Την ίδια μέρα, κοντά στη Λέσβο, σκάφος του Λιμενικού Σώματος διέσωσε το σύνολο των επιβαινόντων πλεούμενου, 40 άτομα, από τα οποία οκτώ παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Αργότερα, παρ' ολίγο να γίνει ναυάγιο ανοικτά της Συκαμνιάς, στη βόρεια Λέσβο, όταν ξύλινη λέμβος στην οποία επέβαιναν μετανάστες, άρχισε να βάζει νερά. Οι επιβαίνοντες διασώθηκαν.

Χτες το πρωί, δύο βάρκες ανατράπηκαν ανοιχτά της Λέσβου, χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Η πρώτη φουσκωτή βάρκα αναποδογύρισε στην Εφταλού με 50 επιβαίνοντες λόγω του κυματισμού, ωστόσο η παρέμβαση του Λιμενικού ήταν καίρια για τη διάσωσή τους. Το δεύτερο περιστατικό με την ίδια εξέλιξη σημειώθηκε σε βάρκα ανοιχτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης με 40 επιβαίνοντες.

Μεταφέρονται σε Γαλάτσι και Λιόσια

Εξάλλου, δύσκολο ήταν το χτεσινό και το προχτεσινό βράδυ για τους πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας, λόγω των καιρικών συνθηκών. Κάποιοι είχαν σκηνές, ενώ άλλοι κοιμήθηκαν σε χαρτόκουτα, χωρίς καμία προστασία από το φθινοπωρινό κρύο. Για να προστατευτούν, μεταφέρθηκαν στο εγκαταλειμμένο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου. Η μεταφορά τους έγινε με οκτώ διπλά λεωφορεία του ΟΑΣΑ και υπολογίζονταν πως έχουν μεταφερθεί στο Γαλάτσι περισσότερα από 800 άτομα. Αποφασίστηκε, επίσης, ν' ανοίξει για να λειτουργήσει ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων και το ανενεργό στρατόπεδο «Λιόση» που βρίσκεται στα Ανω Λιόσια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ευρύτερη περιοχή της πλατείας έχει φτάσει να «φιλοξενεί» 1.500 άτομα και 450 μικρές σκηνές, που στήνονται στην πλατεία και στους γύρω δρόμους, όπως στην οδό Ελπίδος.

Χτες το πρωί, πρωτοβουλίες πολιτών έδωσαν φαγητό κυρίως σε μικρά παιδιά, ενώ αναμένονταν άλλοι 2.500 πρόσφυγες με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη Λέσβο. Το κλίμα στην πλατεία το απόγευμα ήταν ήρεμο, ωστόσο το πρωί υπήρξαν φραστικές αντεγκλήσεις, αφού πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις με την παρουσία των ΜΑΤ. Μία «αγανακτισμένων» και μία άλλη από αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Περιμένουν το μεγάλο κύμα

Εξάλλου, τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, από τη Λέσβο πέρασαν 186.720 πρόσφυγες (σ.σ. από τους 300.000 πανελλαδικά), το τριπλάσιο, σχεδόν, των μονίμων κατοίκων του νησιού. Από αυτούς, οι 73.179 είχαν καταγραφεί μέχρι και την Τρίτη, προτελευταία μέρα του Σεπτέμβρη, και όπως όλα δείχνουν, τον Οκτώβρη, τελευταία ευκαιρία μετακίνησης πριν το χειμώνα, θα αυξηθούν περισσότερο οι παραπάνω αριθμοί. Τις τελευταίες μέρες, 3.000 άνθρωποι έφταναν καθημερινά, κυρίως στη βόρεια Λέσβο, από τις τουρκικές ακτές, ακόμα και τις μέρες που σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, ενώ την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε ο αριθμός - ρεκόρ των 5.810 αφίξεων σε ένα 24ωρο. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, είπε πως ο Οκτώβρης είναι ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις τα τελευταία χρόνια και μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν πως ο κανόνας θα επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Αφγανιστάν, βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, πράγμα που προμηνύει τη συνέχιση του προσφυγικού κύματος. Δεύτερος παράγοντας που δρα καταλυτικά στη μεταναστευτική ροή, είναι η ανεξέλεγκτη δράση των δικτύων διακινητών στην Τουρκία. Η διακίνηση προσφύγων έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο προσοδοφόρες παράνομες δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, με τα κυκλώματα να είναι πλέον πανίσχυρα και ικανά να μετακινούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ενέργεια για τον περιορισμό της δράσης τους.

Τρόφιμα και ρούχα συγκεντρώνει η Καισαριανή

Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Καισαριανής ανακοινώθηκε ότι θ' αρχίσει να συγκεντρώνει υπνόσακους, μπουφάν και παπούτσια για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, που δοκιμάζονται και χρειάζονται άμεσα την αλληλεγγύη μας μπροστά σ' ένα δύσκολο χειμώνα. Επίσης, η Κοινωνική Υπηρεσία θα συγκεντρώνει νωπό κρέας (μοσχάρι ή αρνί), κριθαράκι (χοντρό) και λάδι για την παρασκευή φαγητού.

Οσοι/όσες επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, μπορούν να φέρνουν τα παραπάνω είδη κάθε μέρα, στα «Ξύλινα - πάρκο Αη Γιάννη», από τη Δευτέρα 5/10 έως και το Σάββατο 16/10 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 20 10 742 - 213 20 10 774).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ