ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θολώνει τα νερά για το χαρακτήρα των μέτρων

Καλλιεργεί συγχύσεις για τη στρατηγική της ΕΕ και τις αντιθέσεις για το «μείγμα» της διαχείρισης

Την προπαγάνδα για «παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής» επιστράτευσε και χτες το ΠΑΣΟΚ, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση κατέθετε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 με πρόσθετα βάρβαρα μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια των μοιρασμένων ρόλων στους κόλπους της συγκυβέρνησης, έχει αναλάβει «εργολαβικά» να σπείρει αυταπάτες στον ελληνικό λαό περί «ηπιότερης προσαρμογής», επιδιώκοντας να αποτρέψει την έκρηξη της λαϊκής οργής.

Κλιμακώνοντας την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο 9ο Συνέδριο του κόμματος των «Ευρωπαίων Σοσιαλιστών»: «Το πρόβλημα που έχουμε τώρα στην Ελλάδα είναι να πείσουμε την κοινωνία των πολιτών για την ανάγκη να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. (...) Ομως, από την άλλη μεριά, χρειαζόμαστε άλλου είδους πολιτική στήριξης και βοήθεια, όχι σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του ΔΝΤ, αλλά σύμφωνα με τη δική μας ευρωπαϊκή προσέγγιση για την κοινωνία, την ευημερία και την ιστορική προοπτική των κοινωνιών μας».

Πίσω από τις διακηρύξεις του Ευ. Βενιζέλου κρύβεται ότι «σοσιαλιστές» και «νεοφιλελεύθεροι» στην ΕΕ ψηφίζουν και προωθούν την ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική, ισοπεδώνοντας μισθούς και δικαιώματα, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Κρύβεται ακόμα ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ περιορίζονται στο μείγμα και όχι στην ουσία της αντιλαϊκής διαχείρισης, στο πλαίσιο των συνολικότερων ανταγωνισμών για τον επιμερισμό του κόστους από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου που συνεπάγεται η κρίση.

Ερωτηματικά από τη φιλολογία περί «πραξικοπήματος»

Διαψεύδεται από τους εμπλεκόμενους το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής»

Ερωτήματα για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα που υπηρετεί, προκαλεί δημοσίευμα του «Βήματος» της Κυριακής, περί «αποκάλυψης» σχεδίου πραξικοπήματος από τις Ενοπλες Δυνάμεις, τον Οκτώβρη του 2011, το οποίο τελικά «αποτράπηκε» με την αποστράτευση την 1η Νοέμβρη 2011 σύσσωμης της τότε στρατιωτικής ηγεσίας από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, λίγες μέρες πριν την αντικατάστασή της από την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο φερόμενος ως «επικεφαλής» της ομάδας αυτών που φέρονται να ετοίμαζαν το πραξικόπημα, ο τότε αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φ. Φράγκος, διορίστηκε στις 17 Μάη 2012 ως υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση Π. Πικραμμένου, ενώ ο επίσης αποστρατευθείς για τους ίδιους λόγους -σύμφωνα με την εφημερίδα-, τότε αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης, είναι σήμερα στην κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «έγκυρες πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις και τις μυστικές συζητήσεις και αποφάσεις του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρουν ότι κατά την άποψή του με την κίνηση αυτή απετράπη η όξυνση ενός κλίματος πολιτικής αποσταθεροποίησης και απεφεύχθη πραξικόπημα».

Επίσης, «στην απόφαση συνέβαλαν και τα γεγονότα αποδοκιμασιών πολιτικών στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου με αποκορύφωμα τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη και την αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα περιστατικά αυτά έβαλαν τον πρωθυπουργό σε σκέψεις ότι βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία πολιτικής αποσταθεροποίησης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και επέμβαση του στρατού».

Το δημοσίευμα του «Βήματος» προκάλεσε σειρά διαψεύσεων για τα στοιχεία που επικαλείται. Σε ανακοίνωση του Γραφείου του Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται πως «στοιχεία περί επικείμενου πραξικοπήματος δεν είχαν περιέλθει σε γνώση του τότε πρωθυπουργού». Σχετική δήλωση έκανε και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας, ο οποίος είπε ότι «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό για ενδεχόμενο πραξικόπημα (...) ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Παρέμβαση, μέσω «Twitter» έκανε και ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, όπου αναφέρει πως «τα περί πραξικοπήματος πέρυσι τον Νοέμβριο είναι απόλυτα αβάσιμα και προσβλητικά για τις ΕΔ».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Τίμησαν το μάρτυρα της ειρήνης

Εκδηλώσεις την Κυριακή σε Κερασίτσα και Τρίπολη

Το μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, τίμησαν την Κυριακή, στη γενέτειρά του Κερασίτσα, κατά τη διάρκεια της 29ης Πορείας Ειρήνης, φιλειρηνιστές από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και την Αθήνα.

Τους συγκεντρωμένους καλωσόρισε ο Χρήστος Μαλλίρης, συμπατριώτης του Λαμπράκη και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ στην Αρκαδία. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γιος του Λαμπράκη, Γιώργος Λαμπράκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Ακολούθησε η μετάβαση των φιλειρηνιστών στο χώρο του ΙΚΑ, που βρίσκεται έξω από την Τρίπολη, απ' όπου ξεκίνησε πορεία με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τους οδοιπόρους της ειρήνης.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει τους άδικους, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και παλεύει για να αποτραπεί κάθε εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτούς. Ζητά το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, αλλά και όλων των βάσεων, καθώς και την άμεση επιστροφή όλων των Ελλήνων ένστολων που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Η ένταση του αγώνα για την ειρήνη, που είναι αξεχώριστος από τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα μονοπώλια, είναι ένα "πρέπει" που ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες και στις δυνατότητες της εποχής, όσο και στην οφειλόμενη τιμή στο Γρηγόρη Λαμπράκη που έζησε και πέθανε γι αυτά τα ιδανικά, υλοποιώντας τα λόγια του Μπέρτολντ Μπρεχτ: "Οποιος αγωνίζεται μπορεί και να χάσει, αλλά όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει"».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από τον Γιώργο Σαρρή που ξεσήκωσε τον κόσμο.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γιόρτασε την 52η επέτειο της ανεξαρτησίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πιο σημαντική κατάκτηση του κυπριακού λαού χαρακτήρισε την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της χώρας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε σχετικό διάγγελμα του. Με αφορμή την συμπλήρωση 52 χρόνων από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι η κατάσταση, της κατοχής και της διαίρεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα από το 1974, «απειλεί τις κατακτήσεις του λαού και μας υποχρεώνει σε περίσκεψη, προβληματισμό και εγρήγορση».

Ανέφερε ακόμα ότι «οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό κατέληξαν σε στασιμότητα και ουσιαστικά σε αδιέξοδο», λόγω της στάσης του Ντ. Ερογλου, που προωθεί τη λύση δύο κρατών και κάλεσε σε ενότητα, με φόντο τη δεδομένη ανησυχητική κατάσταση. Η επέτειος της ανεξαρτησίας στη Λευκωσία τιμήθηκε με στρατιωτική παρέλαση.

Στο μεταξύ, προσωπικό διάβημα στα Ηνωμένα Εθνη, έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ζητώντας την απελευθέρωση τριών αστυνομικών της Τροχαίας Λευκωσίας, οι οποίοι απήχθησαν την Κυριακή από δυνάμεις του ψευδοκράτους, την ώρα που καταδίωκαν ημιφορτηγό με κατοχικές πινακίδες, στη νεκρή ζώνη.

Οι αστυνομικοί, όπως αναφέρουν, πληροφορίες κρατούνται σε «αστυνομικό τμήμα» του ψευδοκράτους, όπου τους αφαιρέθηκε ο οπλισμός και κατασχέθηκαν τα οχήματά τους. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, οι αστυνομικοί βρέθηκαν ενώπιον «δικαστηρίου» του ψευδοκράτους και σύμφωνα με απόφασή του θα οδηγηθούν σήμερα στο «στρατοδικείο» των κατοχικών αρχών.

Σκανδαλολογία, κλήσεις και παραπομπές

Στην Εισαγγελία κατέθεσαν χτες, για την υπόθεση στην οποία ενεπλάκησαν τα ονόματα των Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη και Λιάπη, οι επιχειρηματίες Γ. Ζωγραφάκης και Ι. Λιβανός. Οι δύο κλήθηκαν σε κατάθεση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Π. Παπανδρέου, η οποία χειρίζεται τη δικογραφία, από το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέδωσαν έγγραφα σχετικά με το θέμα. Για την ίδια υπόθεση ο δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου κατέθεσε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα προσέλθει σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος, για να ενημερώσει τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Παντελή σχετικά με την έρευνα του πόθεν έσχες πρώην και νυν βουλευτών.

Τέλος, την παραπομπή 12 από τους 32 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εισηγείται, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας Π. Ματζούνης. Η εισαγγελική πρόταση κρίνει ότι πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες οι Γ. Αγγέλου, Αικ. Πελέκη, Δ. και Διον. Πελέκης, και Σ. Μαντέλη. Ζητεί την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανάμεσα σε άλλους του ηγούμενου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου, μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στελεχών, τη συγκεκριμένη περίοδο, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

ΚΟΡΜΙΣΤΑ ΣΕΡΡΩΝ
Χρυσαυγίτες σε εκδήλωση για αντιστασιακούς

«ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών», βροντοφώναξαν χθες το πρωί, δεκάδες κομμουνιστές, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα των Γερμανών κατακτητών και των Βούλγαρων συνεργατών τους, στην ομαδική εκτέλεση που έγινε την 1η Οκτώβρη του 1941 στην Κορμίστα Σερρών. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, νωρίτερα, αποχώρησε από την επίσημη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμφίπολης, καταγγέλλοντας την παρουσία της «Χρυσής Αυγής». Μετά το τέλος της επίσημης εκδήλωσης, οι κομμουνιστές, επέστρεψαν συγκροτημένα, με πορεία και κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων.

Την 1η Οκτωβρίου του 1941, οι Βούλγαροι συνεργάτες των Γερμανών, μάζεψαν όλους τους άνδρες στο υπόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Εκτελέστηκαν 91, τους οποίους στη συνέχεια έθαψαν σε ένα λάκκο πίσω από το κτίριο. Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, καταγγέλλει ότι αποτελεί πρόκληση για το λαό της Κορμίστας και γενικότερα της περιοχής του Παγγαίου, αλλά και προσβολή προς τους εκτελεσθέντες, η ενέργεια της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αμφίπολης, να καλέσει την «Χρυσή Αυγή» στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ