ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΠΣΟ
Εκδηλώσεις για την αυριανή «Διεθνή Μέρα Δράσης»

Αναχώρησε χτες για τη Ρώμη η αποστολή του ΠΑΜΕ όπου θα πάρει μέρος στη διαδήλωση της ΠΣΟ στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων

Η αποστολή του ΠΑΜΕ πριν την αναχώρηση για τη Ρώμη
Η αποστολή του ΠΑΜΕ πριν την αναχώρηση για τη Ρώμη
Αναχώρησε χτες από την Αθήνα για τη Ρώμη η αποστολή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (FAO), στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Δράσης που γίνεται αύριο Τετάρτη, 3 Οκτώβρη για τα τρόφιμα, το νερό, το φάρμακο, το βιβλίο, τη στέγη.

Στην αποστολή συμμετέχουν περίπου 100 εργαζόμενοι από τους κλάδους των οικοδόμων, των υγειονομικών, των τροφίμων, του μετάλλου, των τραπεζών, αλλά και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες.

Το πρωί της Τετάρτης αντιπροσωπεία της αποστολής από συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών θα πάρει μέρος σε σύσκεψη - εκδήλωση που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Τροφίμων της ΠΣΟ στη Ρώμη για τα διατροφικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και πολλοί λαοί και τα προβλήματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο των τροφίμων.

Στις 4 μ.μ. τοπική ώρα η αποστολή του ΠΑΜΕ μαζί με εργαζόμενους από τα Συνδικάτα Βάσης Ιταλίας θα διαδηλώσουν έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων.

Εκδηλώσεις στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, το ΠΑΜΕ θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της ΠΣΟ αύριο Τετάρτη 3 Οκτώβρη, με τις εξής εκδηλώσεις:

  • Συγκέντρωση των εργαζομένων στην αμερικανική πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων «Beringer» στις 12 το μεσημέρι, όπου θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ Γ. Μαυρίκος.
  • Συγκέντρωση των εργαζομένων το πρωί στην ΕΥΔΑΠ (τεχνικό Πειραιά).
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) στις 11 π.μ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ
Ενας αναισθησιολόγος εφημερεύει 30 μέρες!

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζητά η ΟΕΝΓΕ

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητάει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβας, μετά από καταγγελία που έγινε στην Ομοσπονδία, διότι στο Νοσοκομείο Λήμνου έχει μείνει ένας αναισθησιολόγος και αναγκάζεται να εφημερεύει 30 συνεχόμενες μέρες!

«Με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, έγινα αποδέκτης καταγγελίας από τον κ. Δημ. Σταυρόπουλο, αναισθησιολόγο στο Νοσοκομείο Λήμνου. Αποδέκτης της ίδιας καταγγελίας έχετε γίνει και εσείς.

Ο συγκεκριμένος γιατρός καταγγέλλει σκοπούμενη ενέργεια της διοίκησης, η οποία θα οδηγήσει ανθρώπους, που προσέρχονται στο Νοσοκομείο Λήμνου, σε πιθανό θάνατο ή σοβαρές σωματικές βλάβες. Και τούτο, διότι ο εν λόγω γιατρός, που κατέχει την καίρια ειδικότητα του αναισθησιολόγου, έχει μείνει ο μοναδικός αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο και εξαναγκάσθηκε από τη διοίκηση να εφημερεύει το μήνα Σεπτέμβριο 30 συνεχόμενες ημέρες, πράγμα που θα επαναληφθεί και το μήνα Οκτώβριο και θα συνεχιστεί εσαεί, εκτός φυσικά του πενθήμερου τακτικού ωραρίου του, που ανέρχεται σε 7 ώρες ημερησίως! Είναι βιολογικώς αδύνατο ένας άνθρωπος να αντεπεξέλθει σε συνθήκες τέτοιας έντασης, χωρίς να διαπράξει ιατρικό λάθος, πράγμα που έχει αποδειχθεί από δεκάδες επιστημονικές μελέτες.

Η μονομερής αθέτηση της κλαδικής συμφωνίας από το υπουργείο Υγείας και η επίκληση δημοσιονομικών προβλημάτων δεν είναι δυνατόν να οδηγούν τη διοίκηση σε ενέργειες όπως η προαναφερθείσα, ενέργειες που εξοντώνουν σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και έχουν ως πολύ πιθανή κατάληξη το θάνατο ανθρώπων που προσφεύγουν στα νοσοκομεία προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα υγείας, οξέα ή χρόνια. Μάλιστα, στην περίπτωση της Λήμνου, οι ασθενείς δεν έχουν δυνατότητα επιλογής άλλου νοσοκομείου, ενώ η διακομιδή τους είναι χρονοβόρα και προβληματική.

Εχουμε την επιστημονικά τεκμηριωμένη πεποίθηση πως ο εξαναγκασμός γιατρού σε αδιάκοπη εφημέρευση 30 ημερών το μήνα συνιστά ευθέως προκαταρκτική πράξη τέλεσης εγκλήματος και συγκεκριμένα του εγκλήματος αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής ή/και βλάβης της υγείας ασθενούς».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ
Επιστροφή ξανά στα ψυχιατρεία

Η επιστροφή ενοίκων εξωνοσοκομειακών δομών σε πτέρυγες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), που ήδη ασφυκτιά, ετοιμάζεται, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων. Η αρχή πρόκειται να γίνει απ' τον ξενώνα «Παλμύρα», όπου στεγάζονται 21 ένοικοι, κυρίως Τρίτης Ηλικίας. Η «Παλμύρα» βρίσκεται στην οδό Μάρνη στην πλατεία Βάθης και ως δικαιολογία για τη διάλυσή της προβάλλεται η δραματική έλλειψη προσωπικού. Ετσι η παραπάνω στεγαστική δομή λειτουργούσε με «μονοβάρδιες». Αντί, δηλαδή, να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα επιλέγεται ο δρόμος της διάλυσης και η λογική της αποθήκης. Τους ενοίκους της «Παλμύρας» τους περιμένει το γηροψυχιατρικό τμήμα του ΨΝΑ - το γνωστό και ως Μποδοσάκειο - που, ήδη, ύστερα από περσινή συγχώνευση, νοσηλεύει, στο καθένα από τα δυο τμήματά του, περί τους 50-55 ασθενείς, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι κατάκοιτοι. Τώρα θα ξεπεράσουν τους 65 με αποτέλεσμα η κατάσταση να οδηγεί στην «προ Λέρου» περίοδο.

  • Τις επιπτώσεις της παράδοσης Υγείας - Πρόνοιας στους ιδιώτες βιώνουν και οι τρόφιμοι μαζί με τους εργαζόμενους στις μονάδες που ίδρυσαν ιδιώτες στα πλαίσια της αποασυλοποίησης. Στη Λιβαδειά η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας λειτουργεί το οικοτροφείο με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Σε αυτό φιλοξενούνται 21 άτομα, που είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Στην ίδια δομή εργάζονται 16 εργαζόμενοι, οι οποίοι λόγω των περικοπών της επιχορήγησης προς τις ιδιωτικές δομές, είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες.
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΣΕΛΜΑΝ»: Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής ΣΕΛΜΑΝ, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής ξυλείας στη χώρα, απαιτώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία. Η εταιρεία χρωστάει στους εργαζόμενους 1,5 μήνα μισθούς, αλλά και στους απολυμένους δεν έχει εξοφλήσει μέρος των δόσεων που οφείλει να τους καταβάλλει.

«ALEX PAK»: Με επιτυχία έδωσαν τη μάχη της 48ωρης απεργίας οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της επιχείρησης ALEX PAK, στη Λάρισα, με τη στήριξη του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας. Διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, να σταματήσει το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, πλήρη σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο- 35ωρο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Τη δίωξη του συνδικαλιστή Χρήστου Καλούση από τη δημοτική αρχή Λαρισαίων καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας. Συγκεκριμένα καταγγέλλει την άρνηση της Δημοτικής Αρχής να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με τον ισχυρισμό του δημάρχου, Κ. Τζανακούλη, ότι η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που παρήγγειλε αφορά υπηρεσιακό παράπτωμα του συνδικαλιστή (του καταλογίζεται ανάρμοστη συμπεριφορά προς τη Δημοτική Αρχή στη διάρκεια κινητοποίησης που οργάνωσε το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών, του οποίου είναι πρόεδρος). Επισημαίνει ότι η ΕΔΕ «αφορά καθαρά συνδικαλιστική δράση» και σημειώνει ότι στόχος είναι να εξοντωθούν πρωτοπόροι συνδικαλιστές που είναι μπροστάρηδες στους αγώνες και να τρομοκρατηθούν συνολικά οι εργαζόμενοι. Να σημειώσουμε ότι κοινό κείμενο καταγγελίας της δίωξης σε βάρος του Χρήστου Καλούση έχουν υπογράψει 24 συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς από όλη τη χώρα.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις που διεκδικούν την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας με τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών). Η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων θα γίνει στις 10 π.μ. στη στάση του Μετρό στους Αμπελόκηπους και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ.

ΜΕΒΓΑΛ
Εμπόδισαν απόλυση

Την ακύρωση μιας απόλυσης ενός οδηγού της ΜΕΒΓΑΛ πέτυχαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, με το που ανακοίνωσε η εργοδοσία την απόλυση, άμεσα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη και απαίτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησαν πως δε θα υποχωρήσουν αν δεν επαναπροσληφθεί ο συνάδελφός τους. Κάτω απ' αυτήν την πίεση η εργοδοσία αναγκάστηκε να τα «μαζέψει» και ακύρωσε την απόλυση που είχε δώσει μόλις πριν λίγες ώρες. Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ και πέρσι τον Οκτώβρη πέτυχαν την επαναπρόσληψη συνολικά 17 απολυμένων, χάρη στην ενότητά τους, πραγματοποιώντας, τότε, τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ