ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστικός αναβρασμός ενάντια στη σφαγή των μισθών

Σε ανοιχτή σύσκεψη καλεί σήμερα το κλαδικό συνδικάτο στις 5 μ.μ. στο «Νοβοτέλ»

Από την παναττική απεργία στις 12 Σεπτέμβρη
Από την παναττική απεργία στις 12 Σεπτέμβρη
Μάχη ενάντια στη σφαγή των μισθών τους, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων, που θα βάζουν φρένο στην επιθετικότητα των εργοδοτών, δίνουν οι εργαζόμενοι σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας. Με στόχο την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα τους η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σήμερα σε ανοιχτή σύσκεψη τα σωματεία της Αθήνας στις 5 το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Νοβοτέλ».

Ηδη, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» διανύουν σήμερα τη 10η μέρα απεργίας. Συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο δίνουν τον απεργιακό τους αγώνα αποφασισμένοι να μετατρέψουν σε κενό γράμμα την κατάπτυστη «συμφωνία» των ξενοδόχων και της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) για μείωση των μισθών τους σε ποσοστό 15%, που η εργοδοσία του ξενοδοχείου έβαλε σε εφαρμογή.

Ανάλογη πορεία χαράζουν και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία «Λίδρα Μάριοτ» και «Μετροπόλιταν». Χτες, η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Λίδρα Μάριοτ» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι βάζει σε εφαρμογή τις μειώσεις σε ποσοστό 15%, ενώ για τις ειδικότητες που δεν υπάγονται στη σύμβαση θα ισχύσει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι σταμάτησαν τη δουλειά και σύσσωμοι συγκεντρώθηκαν στο «λόμπι» του ξενοδοχείου. Σε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή απαίτησαν να μη γίνει καμία μείωση στους μισθούς τουλάχιστον για το Σεπτέμβρη και άμεσα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για σύμβαση χωρίς μειώσεις.

Ο γενικός διευθυντής δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί και μετά από διαβουλεύσεις με την εργοδοσία θα απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων σήμερα στις 2 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε Γενική Συνέλευση, όπου εξουσιοδότησαν το ΔΣ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα στις 3 μ.μ. θα προχωρήσουν εκ νέου σε Γενική Συνέλευση.

Στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την απόφασή της για επιβολή μειώσεων στους μισθούς σε ποσοστό 9,5% και για τους νεοπροσλαμβανόμενους 15%. Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου για να αποφασίσει τη μορφή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Καμιά δέσμευση για όσους απειλούνται με διαγραφή

Δεν έγιναν τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια, χωρίς δική τους ευθύνη. Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

«Στον Καιάδα» ετοιμάζεται να πετάξει το υπουργείο Ναυτιλίας εκατοντάδες σπουδαστές των ναυτικών σχολών που απειλούνται με διαγραφή, επειδή δεν πραγματοποιήθηκαν (χωρίς δική τους ευθύνη) τα προβλεπόμενα ταξίδια σε εμπορικά πλοία. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Μουσουρούλης στην Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου. Η βουλευτής του Κόμματος ζήτησε να μη διαγραφεί ούτε ένας σπουδαστής, απαιτώντας μάλιστα τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις επιδοτήσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ στο όνομα των σπουδαστών.

Χαρακτηριστικά ο Κ. Μουσουρούλης, απαντώντας για το ενδεχόμενο διαγραφών, ανέφερε αόριστα ότι «προσπαθούμε να γίνουν τα ταξίδια και τα παιδιά να συνεχίσουν», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών ταξιδιών γιατί αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία των σχολών. Επιπρόσθετα για την κατάσταση στις σχολές δήλωσε ότι «υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και προβλήματα οργάνωσης καθώς και προβλήματα υποδομών» και «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε προσλήψεις μονίμων καθηγητών». Μάλιστα προανήγγειλε αλλαγές στη δομή λειτουργίας των σχολών αναφέροντας πως «υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις που πασχίζουμε να εξυπηρετήσουμε με τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούμε».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Δ. Μανωλάκου η οποία τόνισε ότι «δεν μου απαντήσατε στο κύριο ζήτημα: Οσοι από τους σπουδαστές δεν έκαναν τα εκπαιδευτικά ταξίδια όχι με δική τους υπαιτιότητα θα διαγραφούν;» προσθέτοντας ότι «οφείλετε να πάρετε μέτρα ώστε κανένα παιδί να μη διαγραφεί». Οπως είπε, απαιτούνται «μέτρα για να μην πάνε χαμένα τα χρόνια, τα λεφτά που ξόδεψαν και ο κόπος που έκαναν» ζητώντας «να εξασφαλίσετε την συνέχιση των σπουδών τους. Αλλιώς είστε υπόλογος».

Σημειώνουμε ότι η ευθύνη για τη θέσπιση συμβάσεων προκειμένου να γίνονται τα εκπαιδευτικά ταξίδια ανήκει στους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Ναυτιλίας. Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε και στην οικονομική πτυχή του θέματος προκαλώντας την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας: «Λέτε ότι υπάρχουν προβλήματα. Ομως υπάρχει και μία ιεράρχηση για το πού θα κόψουμε και πού θα δώσουμε. Στις τράπεζες, τους... μπουκώνουμε με εκατομμύρια». Εθεσε μάλιστα το ερώτημα: «Τα χρήματα για τη ναυτική εκπαίδευση από πόρους της ΕΕ πόσα είναι; Πού και πώς τα κατανέμετε; Σας τα ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία και δεν τους δίνετε τα στοιχεία» τονίζοντας «κάθε σπουδαστής επιδοτείται με 1.000 ευρώ το μήνα. Ποιος τα παίρνει;».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεύτερη συνάντηση μέσα σε ένα 10ήμερο

Τη δεύτερη συνάντηση μέσα σε διάστημα δέκα ημερών είχε χτες η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρονται αποσπάσματα του διαλόγου μεταξύ Αν. Σαμαρά και του προέδρου της ΕΕΕ Θ. Βενιάμη. «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας είναι και ουσιαστικό και ηθικό το χρέος όλων να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη του τόπου» φέρεται να ανέφερε ο πρωθυπουργός και ο εφοπλιστής απάντησε: «Πρέπει να ξέρετε ότι ο εφοπλιστικός κόσμος, συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών αλλά και τη μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, ανταποκρίνεται πλήρως στις προκλήσεις, δηλώνει παρών και συμβάλει στην προσπάθεια μέσα από τα φορολογικά έσοδα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

Βέβαια, δε δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις για τα περί «φορολογικών εσόδων», όταν είναι πασίγνωστο ότι οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν δεκάρα για φόρους. Επιπλέον, όπως διαρρέεται, αυτό που συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης ήταν πώς θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί ο φορολογικός παράδεισος υπέρ των εφοπλιστών και άλλα παρόμοια. Ακόμα, βασικό ζήτημα είναι μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί το κατάλληλο «ευνοϊκό» περιβάλλον για «επενδύσεις», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Πάντως, πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση πληροφορίες για το φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
«Στον αέρα» η σίτιση των ασθενών

Δυναμική κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Μεταξά» πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, απαιτώντας να μη χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος από τη σίτιση του νοσοκομείου, να μη μειωθεί ο ήδη πενιχρός μισθός τους και να μην εντατικοποιηθεί η δουλειά τους. Οι 37 περίπου εργαζόμενοι στη σίτιση του νοσοκομείου, το έργο της οποίας έχει εδώ και χρόνια παραδοθεί σε ιδιώτες, ενημερώθηκαν από τον εργοδότη τους τηλεφωνικά πως απολύονται καθώς χτες έληξε η σύμβαση του νοσοκομείου με τον εργολάβο. Παράλληλα και το νοσοκομείο από χτες είναι στην ουσία χωρίς υπηρεσία σίτισης για τους ασθενείς καθώς το μόνιμο προσωπικό που έχει απομείνει είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες.

Χτες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους και από κοινού να παλέψουν για τα δικαιώματά τους και για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Σήμερα το πρωί από την αρχή της βάρδιας το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει νέα κινητοποίηση απαιτώντας να δοθεί άμεση λύση και να διασφαλιστεί η δουλειά όλων των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ