ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακόμα πιο αποφασιστικά σε ρότα σύγκρουσης και ρήξης

Να λοιπόν που τα αστικά ΜΜΕ άρχισαν να προβάλλουν χαραμάδες σωτηρίας από την εμπλοκή της 6ης δόσης, αλλά και των υπόλοιπων δανείων. Τι λένε; Η γερμανική βουλή ψήφισε τις αποφάσεις της Ευρωζώνης στις 21 Ιούλη, άρα ανοίγει ο δρόμος «σωτηρίας». Επίσης, η τρόικα ήρθε στην Αθήνα, άρα έφυγε άλλος ένας σκόπελος στο δρόμο για τη «σωτηρία». Πασχίζουν, αφού τρομοκρατούν το λαό πως ήρθε η χρεοκοπία και θα τον τσακίσει, να του επιβάλουν τώρα πως εκεί που έκλεινε ο δρόμος της «σωτηρίας» ξανάνοιξε. Αρα ανοχή, υποταγή στα νέα ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα που δεν έχουν τέλος, στην καθολική ασταμάτητη ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης κεφαλαίου με τη σύμπνοια των άλλων αστικών κομμάτων, ταξίδι στην κόλαση για τη σωτηρία από τη χρεοκοπία. Την ίδια ώρα, λένε τα ομόλογα πουλιούνται στην αγορά στο 40% της αξίας τους.

Ολα τα παραπάνω είναι ξένα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ή πιο σωστά τόσο εχθρικά που η παραμικρή αναμονή, ανοχή, θα τους φέρνει ολοένα μεγαλύτερη εξαθλίωση. Ολη η προπαγάνδα περί κρίσης χρέους, που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να έρθει η ανάπτυξη, είναι κάλπικη. Πασχίζουν να αντιμετωπίσουν σε όφελος του κεφαλαίου τη βαθιά οικονομική κρίση που γι' αυτό το λόγο απαιτεί καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Η κρίση καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις. Καταστρέφει εργατική δύναμη με την καλπάζουσα ανεργία, τη δραστική μείωση μισθών, τη φοροληστεία, τις περικοπές συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, άλλων κοινωνικών παροχών κ.λπ. Καμιά αγωνία, επομένως, για τις δόσεις των δανείων. Τις δικές τους ανάγκες που τις τσακίζουν πρέπει να διεκδικήσουν, συμμετέχοντας ολοένα και πιο πλατιά, μαζικά, στους οργανωμένους αγώνες των συνδικάτων, των άλλων μαζικών φορέων, συγκροτώντας ένα ενιαίο εργατικό παλλαϊκό κίνημα που θα βάζει εμπόδια στα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Ενιαία, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τη δική τους συμμαχία να χτίζουν ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Ο αγώνας που αναπτύσσεται τώρα ενάντια στα χαράτσια δείχνει πως μπορούμε σήμερα να ακυρώσουμε βάρβαρα μέτρα. Η δυναμική του πρέπει να εκφραστεί και στην απεργία στις 5 Οκτώβρη, αλλά και στη γενική απεργία στις 19 Οκτώβρη, που πρέπει να είναι καθολική, πανεργατική - παλλαϊκή, και να εκφράσει την καθολική εναντίωση στην ολομέτωπη επίθεση της πολιτικής του κεφαλαίου. Θα δώσει ανάταση και ελπίδα για την παραπέρα κλιμάκωση της οργανωμένης σύγκρουσης και ρήξης, του πολιτικού αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων ως μονόδρομου για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, αφού στη λαϊκή οικονομία, στο σοσιαλισμό οι κρίσεις εξαλείφονται. Γιατί η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τη γη μετατρέπεται σε κοινωνική, λαϊκή ιδιοκτησία. Μόνο τότε η οικονομία συνολικά θα είναι σε όφελος του λαού. Με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα αναπτύσσεται συνεχώς η παραγωγή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το ίδιο θα αναπτύσσεται και η αγροτική παραγωγή σε όφελος των φτωχών σήμερα αγροτών και όλου του λαού.

Γιατί λαϊκή οικονομία

Στο σοσιαλισμό, ο πλούτος που παράγεται θα ανήκει στο λαό, θα εντάσσεται στην ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελός του. Αλλωστε, οι καπιταλιστές επενδύουν όπου βγάζουν κέρδη, παράγουν για το κέρδος. Γι' αυτό μένουν αναξιοποίητες διάφορες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως π.χ. η αγροτική παραγωγή ή ο ορυκτός της πλούτος, ή κλάδοι βιομηχανίας (μέταλλο, κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, παραγωγή μέσων παραγωγής κ.λπ.). Η Ελλάδα διαθέτει, επίσης, ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής μέσων παραγωγής, εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό. Διαθέτει αξιόλογες πλουτοπαραγωγικές πηγές, σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου (πετρέλαιο, ουράνιο, χρυσός, άλλα μέταλλα, κ.λπ.), που είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων. Μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για το εξωτερικό εμπόριο. Διαθέτει δυνατότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων και συσκευών.

Σήμερα, για παράδειγμα, η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού φθίνει στην Ελλάδα, ενώ είναι αναγκαία για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Φθίνει, γιατί ο ανταγωνισμός με Κίνα, Ινδία κ.λπ., που έχουν τέτοια παραγωγή αλλά με μεροκάματα εξαθλίωσης, δίνει πολύ φθηνότερα τέτοια εμπορεύματα. Επομένως, από την άποψη αποκόμισης κερδών, συμφέρει τους καπιταλιστές να επενδύσουν παραγωγικά σε άλλους κλάδους και να εισάγονται στην Ελλάδα τέτοια εμπορεύματα. Τα εργοστάσια του κλάδου κλείνουν. Στο σοσιαλισμό αυτός ο κλάδος θα αναπτύσσεται γιατί καλύπτει λαϊκές ανάγκες. Θα είναι ενταγμένος στον κεντρικό σχεδιασμό, που θα ξεκινά από την παραγωγή βαμβακιού, άρα θα έχουν δουλειά και εισόδημα οι σημερινοί φτωχοί αγρότες οργανωμένοι στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, και θα οργανώνει την παραγωγή νήματος, υφάσματος και έτοιμων ενδυμάτων. Το ίδιο ισχύει για παράδειγμα και για τα εργοστάσια μετάλλου που τώρα συρρικνώνονται και κλείνουν, ενώ στο μέταλλο υπάρχουν πολλές εφαρμογές για πολλά προϊόντα. Στην Ελλάδα υπήρχε μέχρι τη 10ετία του '80, αναπτυγμένη αμαξοβιομηχανία, αλλά και κατασκευή πετρελαιοκινητήρων. Δε συνέφερε τους καπιταλιστές και τις έκλεισαν, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Αλλά και για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που φυτοζωεί, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Τα καράβια θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού. Και η κατασκευή τους και η επισκευή τους θα δώσουν ώθηση και ανάπτυξη στα ναυπηγεία που επίσης θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Το ίδιο ισχύει και για εργοστάσια που κλείνουν λόγω κρίσης.

Στην αγροτική οικονομία, η αστική προπαγάνδα που στήριξε την κοινή αγροτική πολιτική, τώρα μιλά για το έλλειμμα από τις εισαγωγές αγροτικών εμπορευμάτων. Πράγματι, πριν από την ένταξη στην ΕΟΚ που έγινε ΕΕ, κάναμε εξαγωγές αγροτικών εμπορευμάτων. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα παραγωγής βαμβακιού στην ΕΕ. Οι καλλιέργειες μειώθηκαν δραστικά. Τώρα π.χ. μπορούμε να παράγουμε ζάχαρη που να καλύπτει όλες τις ανάγκες αλλά εισάγουμε ζάχαρη. Στο σοσιαλισμό θα αναπτύσσεται και η αγροτική παραγωγή τεύτλου και η βιομηχανία ζάχαρης.

Η κρατική βιομηχανία παραγωγής καλλιεργητικών εφοδίων, μηχανών, λιπασμάτων, αρδευτικών και άλλων υποδομών, θα προμηθεύει τους αγρότες με λιπάσματα, σπόρους και άλλα εφόδια που τώρα εισάγονται και τα πληρώνουν πανάκριβα. Οι αγρότες θα παράγουν προϊόντα που θα εξασφαλίζουν φτηνή και ποιοτική διατροφή, θα έχουν ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ αυτά τα προϊόντα θα αξιοποιούνται στην κοινωνικοποιημένη μεταποιητική βιομηχανία. Δίπλα στην κοινωνική αγροτική παραγωγή θα υπάρχει και η συνεταιριστική παραγωγή για τους μικροπαραγωγούς.

Αυτή η ανάπτυξη θα εξαλείψει την ανεργία. Και σε τομείς υπηρεσιών, όπως π.χ. η Υγεία που σήμερα οι λαϊκές ανάγκες απαιτούν πολλαπλάσιο από το υπάρχον υγειονομικό δυναμικό, ή στον τομέα Παιδείας, μειώνοντας π.χ. τους μαθητές στις τάξεις, που χρειάζεται για να παρέχεται ολοκληρωμένη μόρφωση, ενώ σήμερα γιατροί, υγειονομικοί, δάσκαλοι και καθηγητές είναι άνεργοι, ή θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό.

Βεβαίως, αυτή η ανάπτυξη δε χωρά στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να, γιατί λέμε εργατική εξουσία, λαϊκή οικονομία και αποδέσμευση από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, όπως π.χ. Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ κ.λπ. Τότε δε θα αναπτύσσονται σχέσεις σε ανισότιμη βάση λόγω ανισομετρίας που είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό, αλλά επωφελείς για το λαό σχέσεις με άλλες χώρες. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση - διέξοδος του ΚΚΕ και είναι μονόδρομος για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη σε όφελος των εργαζομένων.


Ι.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Εκδήλωση από το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, συνδιοργανώνει με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό, την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Ομιλία σε εργαζόμενους στο Δημόσιο

Αύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε εργαζόμενους στον κρατικό τομέα, στους δημόσιους οργανισμούς, στους δήμους και στις δημόσιες συγκοινωνίες, στις πρώην ΔΕΚΟ, στην Υγεία και στην Παιδεία, σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στο γήπεδο «Σπόρτιγκ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ