ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32

Αννα κι αν βάλει,

Αννα κι αν δε βάλει

«Μπένι» με το ... δεξί

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε επειδή του έλειπαν τα καλά ιδεολογικά και προγραμματικά κείμενα», ακούσαμε από τον κ. Βενιζέλο στο χτεσινό του «διάγγελμα».

Και συνέχισε: «(Το ΠΑΣΟΚ) έχασε προς τα αριστερά γιατί δεν έπεισε ως αντιπολίτευση και προς τα δεξιά γιατί δεν έπεισε ως κυβερνητική πρόταση».

*

Τουτέστιν: Μια χαρά και η ιδεολογία τους (ταυτόσημη με κείνη των «κεντροαριστερών» Μπλερ, Σρέντερ, Ζοσπέν, Πρόντι), μια χαρά και το πρόγραμμά τους (αυτό που μιλάει για «επέκταση του εργασιακού βίου»)...

Τι μένει; Μα τι άλλο από:

α) Την αναζωογόνηση της ΠΑΣΟΚικής φλυαρίας, που θα υφαρπάζει αριστερές ψήφους υποδυόμενη την «κοινωνική ευαισθησία», και

β) την ταυτόχρονη παροχή εγγυήσεων προς το κατεστημένο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να (ξανα)κάνει καλύτερα τη «δουλιά» της Δεξιάς από τη ΝΔ.

***

Σε συνδυασμό, δε, με δυο ακόμα στοιχεία, μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το «αριστερό» ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου.

*

Πρώτο στοιχείο: Η εξύμνηση - στο ίδιο αυτό «κείμενο διαλόγου» - των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη (Χρηματιστήριο, Ασφαλιστικό από Γιαννίτση μέχρι Ρέππα, Οτσαλάν, Μαδρίτη, Γιουγκοσλαβία κλπ.). Κυβερνήσεις, επιφανέστατο στέλεχος των οποίων ήταν, άλλωστε (εκτός από τον Γ. Παπανδρέου), ο κ. Βενιζέλος.

Δεύτερο στοιχείο: Η «εκπροσώπηση» του κ. Βενιζέλου στα τηλεοπτικά κανάλια από γνωστούς «σοσιαλιστές» του τόπου. Για παράδειγμα, λίγη ώρα πριν ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώσει στη δημοσιότητα το «μανιφέστο» του, εκείνος που περιδιάβαινε χτες στα ΜΜΕ, δηλώνοντας τη στήριξή του στον κ. Βενιζέλο, ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου...


Γράφει
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Χτες συντάκτης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αναρωτιόταν αν υπάρχει ελπίδα για το ΠΑΣΟΚ. Και απαντούσε ότι βεβαίως υπάρχει, υπό μια προϋπόθεση: «Υπό την προϋπόθεση ότι οι ψηφοφόροι (μέλη και φίλοι) δε θα κάνουν το λάθος που έκαναν το 2004, με εκείνα τα φαιδρά και δημοψηφισματικά του "ενός εκατομμυρίου"».

*

Επαναλαμβάνουμε: Τα παραπάνω τα έγραφε η «Ελευθεροτυπία», χτες. Αλλά, μήπως θέλετε να θυμηθούμε τι έλεγε τότε η «Ελευθεροτυπία» (και ο συγκεκριμένος συντάκτης) και πιο συγκεκριμένα, την επομένη ακριβώς των «φαιδρών και δημοψηφισματικών» του 2004; Δε χρειάζεται. Μιλάει από μόνο του το πρωτοσέλιδό της εφημερίδας, στις 9/2/2004. Μια μέρα δηλαδή μετά από εκείνη ακριβώς τη «φαιδρή και δημοψηφισματική» διαδικασία...


«Είμαι συνεπής» ισχυρίστηκε ο κ. Καραμανλής, γιατί είχα πει ότι δε θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο και δεν τον άλλαξα, αλλά τώρα θα τον ...αλλάξω!

Πάντως, όντως, ο πρωθυπουργός είναι συνεπής. Οχι, βέβαια, γιατί ...καθυστέρησε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Αλλά γιατί τώρα που το αποφάσισε, θα τον αλλάξει (κι αυτός) προς το καλπονοθευτικότερο.

(Το σκίτσο είναι του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»)

1958 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Γουινέας.

1967 Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1971 Με ποσοστό 91,5% επανεκλέγεται στην Προεδρία του Νότιου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικός δικτάτορας Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που καταπνίγονται βίαια.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στο Λίβανο.

1986 Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

Η ... οπή

Μεγάλη η προσπάθεια του Γ. Καρατζαφέρη να πείσει ότι το κόμμα του δεν είναι ακροδεξιό. Μιλώντας πάντως προχτές στη Βουλή, του ξέφυγε η ακόλουθη φράση, όπως κατεγράφη στον Τύπο:

«Εάν θέλετε να δείτε οπή διαφυγής - είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ - είναι στο άκρο δεξιά του μαντριού».

Για όσους, λοιπόν, παίρνουν τοις μετρητοίς τα «απεταξάμην την ακροδεξιά» από τον Καρατζαφέρη, με αυτόν τον ...Πλεύρη να κοιμούνται.

Είμαστε όλοι ... λαθρέμποροι!

Οπως μας εξήγησε ο κ. Αλογοσκούφης, η εκτίναξη του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η εξίσωσή του με κείνον του πετρελαίου κίνησης γίνεται με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου και συνεπώς αποσκοπεί στο καλό του τόπου...

*

Τουτέστιν - για το καλό του τόπου - τα λαϊκά νοικοκυριά θα υποστούν μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση ή (στην καλύτερη περίπτωση) μια οικονομική επιβάρυνση που θα συνοδεύεται από την απίθανη ταλαιπωρία για την επιστροφή των χρημάτων τους, εφόσον αποδείξουν ότι δεν είναι ...ελέφαντες.

*

Επιμένει, όμως, η κυβέρνηση ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ο μόνος;

Δηλαδή, το να εφαρμόσουν τον άλλο τρόπο, ούτε καν που πέρασε από το μυαλό των ιθυνόντων της «επανίδρυσης».

Γιατί, ό,τι κι αν λέει ο κ. Αλογοσκούφης, υπάρχει κι ο άλλος τρόπος. Ποιος; Μα να ...πιάσουν τους λαθρέμπορους.

*

Γιατί, λοιπόν, αντί να συμπεριφέρονται στον ελληνικό λαό, ωσάν να πρόκειται για ασκέρι λαθρεμπόρων, δεν εντοπίζουν τους πραγματικούς λαθρέμπορους, να τελειώνουμε;

Διότι, πολύ απλά, αυτός ο τρόπος δεν είναι και τόσο αποδοτικός για το κράτος. Στην περίπτωση του λαθρεμπορίου καυσίμων, όπως και στην περίπτωση της έμμεσης φορολογίας, όπως στην περίπτωση του ασφαλιστικού κ.ο.κ., είναι πιο προσοδοφόρο να τα παίρνεις χοντρά και προκαταβολικά από τους πολλούς, παρά να τα βάζεις με τους λίγους και ισχυρούς.

(σ.σ.: Αφήστε που πολλά ακούγονται και για διάφορα εφοπλιστικά «κέντρα» που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο καυσίμων)...

Από τις περιοδείες - προσκύνημα στο Καλέντζι, επί προεδροποίησης του κυρίου Γ. Παπανδρέου, στο φραμπαλά και στον εκφυλισμό των διαδικασιών με τις υποψηφιότητες Τζιώτη. Αυτά έχουν οι «συμμετοχικές δημοκρατίες»...

Σύμφωνα με τον προπονητή του Ολυμπιακού, η άθλια προχτεσινή εμφάνιση του «Θρύλου» οφειλόταν στο ...χόρτο του γηπέδου του Αρη, που ήταν ακούρευτο.

Οπως πληροφορούμαστε, στο γήπεδο της Βέρντερ Βρέμης (την Κυριακή έριξε 8 γκολ σε αντίπαλό της για το γερμανικό πρωτάθλημα), όπου και θα βρίσκεται ο Ολυμπιακός αύριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, το χόρτο είναι κουρεμένο.

Συμπέρασμα: Από το ακούρευτο χόρτο, υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο. Το κοντοκουρεμένο...

Στην Ελλάδα οι τραπεζίτες το «έλυσαν» το πρόβλημα του γάμου για τα νέα ζευγάρια: Δίνουν δάνεια γάμου... Στην Ιαπωνία το πήγαν παραπέρα: Οι τράπεζες, λέει, θα δίνουν και δάνεια για την έκδοση ...διαζυγίου.

Εν ολίγοις, στον καπιταλισμό, εμ δε φτάνουν τα λεφτά να παντρευτείς, εμ δε φτάνουν και για να χωρίσεις!

Και μην πει κανείς ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Ενας, τουλάχιστον, ο κ. Τζιώτης, υποψήφιος του Κινήματος για τη δημαρχία της Βουλιαγμένης, έχει και παραέχει: Είναι, λέει, φίλος των σπορ αυτοκινήτων και της Μυκόνου. Τι πιο σαφές...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org