ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
Συνειδητό έγκλημα σε βάρος του λαού

Η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω στα αιτήματα και τις προτάσεις μαζικών φορέων και κατοίκων της περιοχής

Το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού (φωτ.)απαιτεί ουσιαστικές λύσεις και όχι «μέτρα» εκτόνωσης της λαϊκής κατακραυγής...

Eurokinissi

Το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού (φωτ.)απαιτεί ουσιαστικές λύσεις και όχι «μέτρα» εκτόνωσης της λαϊκής κατακραυγής...
Οποιαδήποτε καθυστέρηση ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος της μόλυνσης του Ασωπού αποτελεί συνειδητό έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Αυτό τονίζει σε Επίκαιρη Ερώτηση, που απευθύνει στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος παράλληλα παραθέτει σειρά μέτρων, που αποτελούν προτάσεις των μαζικών φορέων και των κατοίκων των περιοχών στο νερό των οποίων ανιχνεύτηκε το επικίνδυνο καρκινογόνο στοιχείο εξασθενές χρώμιο, ζητώντας την υλοποίησή τους.

Οι εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την περιοχή του Ασωπού ποταμού - τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ - δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος και δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση. Επιδιώκουν να εκτονώσουν τη λαϊκή κατακραυγή. Η παραπομπή των υπευθύνων βιομηχανιών στη Δικαιοσύνη και η σύσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους έχουν αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικές.

Ο υπουργός - υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ:

--Δεν εξάγγειλε την κατάργηση του χουντικού Προεδρικού Διατάγματος για να σταματήσει ο Ασωπός να αποτελεί ανοιχτό αγωγό εργοστασιακών λυμάτων.

--Δεν έκανε καμία αναφορά για την ανάταξη του υπόγειου και υπέργειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

--Δεν πρότεινε καμία άμεση λύση για την ύδρευση των οικισμών που υδρεύονται από τον επικίνδυνο υδροφορέα.

--Δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για τους αγρότες της περιοχής που αρδεύουν τα χωράφια τους από τον επικίνδυνο υδροφορέα.

--Δεν είπε αν οι υπεύθυνες βιομηχανίες θα πληρώσουν το κόστος ύδρευσης των οικισμών, της ανάταξης του υπόγειου και επίγειου υδροφορέα, την αποζημίωση των αγροτών κ.ά.

--Δεν εξάγγειλε πρόγραμμα τοξικολογικής και γενικότερα επιδημιολογικής έρευνας στους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα στα παιδιά, για να διαπιστωθούν τυχόν επιδράσεις στην υγεία τους.

Σημειώνουμε - καταλήγει ο βουλευτής του ΚΚΕ - ότι εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν στις περιοχές Οινοφύτων, Δηλεσίου, Χαλκουτσίου, Ωρωπού, της Τανάγρας, της Αυλίδας, της Θήβας κ.ά. Και καταλήγει, ζητώντας από τον υπουργό να τοποθετηθεί για όλα τα παραπάνω που αποτελούν προτάσεις των μαζικών φορέων και κατοίκων αυτών των περιοχών.

  • Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την μόλυνση του Ασωπού διέταξε χθες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας. Η έρευνα θα διενεργηθεί από Εισαγγελέα Πρωτοδικών, αλλά, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, θα εποπτεύεται από τον εισαγγελέα Εφετών, Σούρο Μουζακίτη.
ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη σωτηρία της

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Ζιώγα. Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Τα νεκρά πουλιά και ψάρια που βρέθηκαν πρόσφατα (φωτό) φανερώνουν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την οικολογική καταστροφή

Motion Team

Τα νεκρά πουλιά και ψάρια που βρέθηκαν πρόσφατα (φωτό) φανερώνουν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την οικολογική καταστροφή
Συγκεκριμένα μέτρα για να αποτραπεί η ολοκληρωτική και ανεπίστρεπτη καταστροφή της λίμνης Κορώνεια, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

Παράλληλα, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του Κόμματος σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι μόνη ελπίδα είναι να κινητοποιηθεί ο λαός και οι φορείς του νομού και να επιβάλλουν μέτρα και έργα για τη σωτηρία της λίμνης και του περιβάλλοντος.

Η λίμνη της Κορώνειας αποτελεί - τονίζεται στην Ερώτησή του που απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης - έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας και προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκες «Ραμσάρ» και «Νατούρα 2000».

Ο κίνδυνος αφανισμού της λίμνης της Κορώνειας είναι πλέον εμφανής, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ και προσθέτει: Αιτία γι' αυτό είναι το γεγονός ότι τα απόβλητα των εργοστασίων της περιοχής, τα αστικά απόβλητα, λόγω μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, εξακολουθούν να ρυπαίνουν τη λίμνη της Κορώνειας. Παράλληλα, δεν έχει γίνει η αλλαγή του τρόπου ποτίσματος των καλλιεργειών με επιδότηση των αγροτών από την κυβέρνηση.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των εκλεγμένων της Νομαρχιακής Αρχής, του Επαρχείου και των δήμων είναι τεράστιες για το συγκεκριμένο οικολογικό έγκλημα αλλά και γενικότερα για την έλλειψη πολιτικής διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων της χώρας, καταλήγει ο Γ. Ζιώγας, που απευθύνει στους υπουργούς τα εξής καίρια ερωτήματα:

  • Γιατί δεν προχώρησαν τα ακριβοπληρωμένα σχέδια διάσωσης της λίμνης και σε ποιους δόθηκαν τα δισεκατομμύρια χρήματα που ξοδεύτηκαν;
  • Γιατί δεν ελέγχονται τα εργοστάσια της περιοχής για τη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός των αστικών λυμάτων του Λαγκαδά;

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της δηλώνει ότι το Κόμμα θα συνεχίσει μέσα και έξω από τη Βουλή τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του λαού. Θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση προβολής του προβλήματος και οργάνωσης των κινητοποιήσεων.

Τέλος, χαρακτηρίζει ως πρόκληση, και ταυτόχρονα απειλή την υπόσχεση ότι «θα συνεχίσουν να "εργάζονται" για τη σωτηρία της οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την καταστροφή: οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές που στήριξαν και στηρίζουν τις κυβερνήσεις τους και ιδιαίτερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης».

Κερδοσκοπία με τα βλαστοκύτταρα

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση φτάνει μόνο στην Ελλάδα ο τζίρος των εταιρειών φύλαξης βλαστοκυττάρων (προέρχονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου), τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος μυελού των οστών ή άλλες γενετικές παθήσεις.

Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα ίσως δώσουν λύσεις στην αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων νοσημάτων, όμως έχει γίνει κατάχρηση στη λήψη και διαχείρισή τους και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα αυτά που ακούγονται και διαφημίζονται, επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας, που θα γίνει στις 8-13 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Οι επιχειρηματίες που οσμίστηκαν κέρδη από τα επιστημονικά επιτεύγματα με τα βλαστοκύτταρα έχουν αναπτύξει διεθνώς περισσότερες από 100 ιδιωτικές τράπεζες για τη συλλογή και διατήρηση των βλαστοκυττάρων.

Στην Ελλάδα - παρά το νομοθετικό κενό - δρουν 16 ιδιωτικές εταιρείες και έχουν κατατεθεί αιτήσεις για ακόμα 50. Τα ζευγάρια πληρώνουν 2.000-2.500 ευρώ στις ιδιωτικές τράπεζες, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συλλογή σε ιδιωτικές τράπεζες αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων όχι μόνο δεν έχει επιστημονική βάση, αλλά μπορεί να κρύβει και μεγάλους κινδύνους.

Ο τρόπος συλλογής των δειγμάτων δεν ελέγχεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι βιώσιμα, ενώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σωτηρία των ίδιων των παιδιών. Αντίθετα, αν υπήρχαν σε δημόσια τράπεζα στην Ελλάδα 70.000-80.000 δείγματα, το 90-95% των παιδιών θα έβρισκαν μόσχευμα.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συντονίζουν τον αγώνα ενάντια στην ασυδοσία της ΔΕΗ

Βήμα βήμα προχωρά ο συντονισμός των φορέων της περιοχής που πλήττεται από την ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία. Το βράδυ της Κυριακής, μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Αγιο Δημήτριο Κοζάνης, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με τη συμμετοχή 6 Συλλόγων προστασίας περιβάλλοντος και ανάπτυξης που δρουν στην περιοχή.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, ώστε ενιαία και συντονισμένα να εκφραστεί η απάντηση του λαού, που βιώνει τις επιπτώσεις από την εγκληματική πολιτική της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο Φλώρινας.

Παράλληλα, ενιαία και αγωνιστικά θα δοθεί απάντηση και στην επιχείρηση τρομοκρατίας που στήνει η ΔΕΗ ΑΕ, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων. Τρομοκρατία που εκφράζεται μέσα από μηνύσεις και δικαστικές διώξεις σε βάρος τουλάχιστον 30 κατοίκων, που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν σε καταλήψεις ταινιοδρόμων στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Ηδη, έχει καθοριστεί νέα συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα, για την επόμενη Κυριακή 7 Οκτώβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ