ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
«Φρένο» στην καταπάτηση δημόσιας γης

Ο δήμαρχος Ζαχάρως αναγκάστηκε να σταματήσει τη διάνοιξη δρόμου από το Μπισκινόρεμα μέχρι το Κακόβατο μετά τις καταγγελίες της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ

Χωματουργικές εργασίες στην παραλία του Μπισκινόκαμπου, που έγιναν από τις μπουλντόζες του δήμου
Χωματουργικές εργασίες στην παραλία του Μπισκινόκαμπου, που έγιναν από τις μπουλντόζες του δήμου
Μετά την καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ ότι «ο δήμαρχος της Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος είναι φορέας καταστροφής του περιβάλλοντος και πλασιέ των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού», ο δήμαρχος, αναγκάστηκε να σταματήσει τη διάνοιξη δρόμου από το Μπισκινόρεμα μέχρι το Κακόβατο, ενέργεια που καταπατούσε και κατέστρεφε τις θίνες της περιοχής, που ως γνωστόν είναι προστατευόμενες.

Τα παραπάνω τονίζονται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι, μια τεράστια έκταση 2.500 στρεμμάτων στην παραλία της Ζαχάρως, από το Μάρτη του 2007, έχει παραχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου στο δήμο, προς ...τουριστική αξιοποίηση. Μάλιστα, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, υπήρξε αναδιαμόρφωση της μεταξύ τους σύμβασης, ώστε το 75% των εσόδων θα διατίθενται στο δήμο και το 25% στην ΚΕΔ. Σε πρώτη φάση - σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου («ΠΑΤΡΙΣ», 20/9/2007) - θα αναπτυχθούν 10 μαγαζιά, τα οποία ο δήμος θα νοικιάσει σε ιδιώτες.

Η ΝΕ Ηλείας, σημειώνει πως «οι πιο μεγάλοι καταπατητές της δημόσιες γης είναι οι βαρόνοι της πλουτοκρατίας με τις πανάκριβες παράνομες βίλες τους. Ο πιο μεγάλος καταπατητής είναι το ίδιο το σύστημα και οι δήμαρχοι σαν τον κ. Χρονόπουλο που το υπηρετούν». Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι φωτογραφίες (βλ. διπλανή φωτό) της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ που απαθανατίζουν την εγκληματική επέμβαση στο περιβάλλον, την ισοπέδωση αμμοθινών από τις μπουλντόζες του, είναι αποκύημα της φαντασίας ή πραγματικότητα;». Και καταλήγει: «Μήπως αυτές τις ημέρες οι μπουλντόζες του δήμου θα έπρεπε να βρίσκονται στα αντιπλημμυρικά έργα και όχι στη διάνοιξη δρόμων για την κερδοφορία κάποιων επιχειρηματιών;».

Λακωνία: Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές

Στα χωριά της Λακωνίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, περιοδεύει από το Σάββατο, κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γραμματέα Δήμο Λεβεντάκη. Σήμερα, το κλιμάκιο θα συζητήσει με κτηνοτρόφους από τα Χρύσαφα, την Καλλιθέα και τα υπόλοιπα καμένα χωριά, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τις Κροκεές και το Δαφνί.

Οι κάτοικοι των περιοχών αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κυρίως για τις αποζημιώσεις στις γεωργικές εκτάσεις και τις επιχορηγήσεις για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

ΚΕΔΚΕ
Πρωταγωνιστεί στην εφαρμογή του «Καποδίστρια 2»

Οι βασικές θέσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, οι οποίες συγκλίνουν στην κυβερνητική πρόθεση περιορισμού του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικότερα την αντιλαϊκή πολιτική, ήταν το αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης στην οποία μετείχαν οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών και οι δήμαρχοι των πρωτευουσών της χώρας.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στις 14, 15 και 16 Νοέμβρη στο Κάστρο Κυλλήνης, το οποίο κατά κύριο λόγο θα ασχοληθεί με τη νέα διοικητική δομή της χώρας.

Οπως φαίνεται, η ΚΕΔΚΕ πρωταγωνιστεί στην εφαρμογή του «Καποδίστρια 2», προτείνοντας μάλιστα αναγκαστικές συνενώσεις στους δήμους, οι οποίες θα «πιάσουν» και τα μεγάλα συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που δεν «ακούμπησε» ο πρώτος «Καποδίστριας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Αθήνας, Ν. Κακλαμάνη, ο νέος Καποδίστριας και οι μητροπολιτικές συνεργασίες θα είναι τα δύο βασικά κομμάτια στα οποία «μέχρι τέλος του 2007 θα πρέπει να έχουμε καταλήξει. Κορωνίδα των προτάσεών μας είναι να πάρουμε κρατικές αρμοδιότητες και χρήματα να τις στηρίξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Κακλαμάνης.

Με αυτό τον τρόπο και με πρόσχημα την αποκέντρωση, θα διασπάσουν τον ενιαίο χαρακτήρα σημαντικών κοινωνικών τομέων όπως Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία και θα διευκολύνουν έτσι το πέρασμά τους στα χέρια των επιχειρηματιών. Το κόστος που θα φορτωθεί στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα θα είναι δυσβάσταχτο.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΥ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η κινητοποίηση σταμάτησε τις εργασίες

Σε αγωνιστική κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι κάτοικοι των Δήμων Κατσανοχωρίων και Παμβώτιδας στα Γιάννενα αντιδρώντας στην εγκατάσταση και χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων στην περιοχή του Ελληνικού που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο δημόσια Υγεία και περιβάλλον.

Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την είσοδο του χώρου, όπου αναμένονταν να ξεκινήσουν οι εργασίες, και απέτρεψαν την εγκατάσταση των μηχανημάτων του εργολάβου. Κι αυτό παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, από την Περιφέρεια πρωτίστως αλλά και από τη νομαρχιακή αρχή της ΝΔ, να επιβληθεί με κάθε τρόπο και μέσο η χωροθέτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να μην καθυστερήσουν και να προωθηθούν τάχιστα τα εργολαβικά συμφέροντα, κατέφθασαν ακόμη και δυνάμεις της ΟΠΚΕ και ΜΑΤ, αλλά οι συγκεντρωμένοι δεν τρομοκρατήθηκαν.

Ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης, μάλιστα, φέρεται - σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ Χρήστο Μεντή, ο οποίος του ζήτησε να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις - να επικρότησε την παρουσία εισαγγελέα και των αστυνομικών δυνάμεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον εργολάβο! Τελικά, ο εργολάβος δεν εγκαταστάθηκε, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν μέχρι αργά στο χώρο.

Την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασε πολυμελής αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ που παραβρέθηκε στο χώρο, με επικεφαλής τη Γραμματέα Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, Λουίζα Ράζου.

Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Αποστόλης Τασούλας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανυπαρξία και τις ελλείψεις ενός ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδίου και ουσιαστικού προγράμματος σε ό,τι έχει να κάνει με την επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων. Ευθύνη που βαραίνει τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύουν ανάμεσα σε άλλα την αποσπασματικότητα και προχειρότητα.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Κέρκυρα με τους κατοίκους στην περιοχή Τεμπλονίου να διεκδικούν να σταματήσει η διάθεση των απορριμμάτων στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ.

Κρούσμα μηνιγγίτιδας

Κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε σε σχολείο στα Κάτω Πατήσια, λίγες μέρες μετά τα κρούσματα φυματίωσης σε τσιγγανόπουλα σε σχολεία του Χαλανδρίου, που κατέδειξαν για μια ακόμη φορά την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας στα σχολεία αλλά και γενικότερα.

Συγκεκριμένα, το κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε σε 14χρονη μαθήτρια στο κτίριο που στεγάζει το 48ο Γυμνάσιο και το 31ο Δημοτικό σχολείο, στην οδό Παπαναστασίου και Μιχ. Κόρακα 44, στα κάτω Πατήσια. Για το λόγο αυτό, με απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών, το κτίριο θα παραμείνει και σήμερα κλειστό. Η δε μαθήτρια νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, με εντολή της Νομαρχίας έγινε απολύμανση του κτιρίου, ενώ σήμερα το πρωί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας θα επισκεφθεί το σχολικό συγκρότημα προκειμένου να δοθούν οδηγίες σε δασκάλους, καθηγητές και γονείς.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αθωώθηκαν οι κάτοικοι

Αθωώθηκαν και πάλι οι 10 κάτοικοι του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής, που μαζί με εκατοντάδες άλλους, τον Απρίλη του 2003, προσπάθησαν αγωνιστικά να εμποδίσουν την προσπάθεια του ιδιοκτήτη του «Πόρτο Καρράς» να καταπατήσει και να περιφράξει εκατοντάδες στρέμματα κοινοτικής έκτασης και χρήσης. Οι 10 κάτοικοι, ανάμεσά τους και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, δικάστηκαν χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου μετά από έφεση που είχε ασκήσει εναντίον της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης ο εισαγγελέας.

Οι κάτοικοι διώκονταν με την κατηγορία της παράνομης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης, μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους η εταιρεία «Πόρτο Καρράς», επειδή εμπόδισαν την περίφραξη και την καταπάτηση κοινοτικών και κοινόχρηστων εκτάσεων. Και χτες, το δικαστήριο - εισαγγελέας και τρεις δικαστές - αποδέχθηκε ότι ήταν παράνομες και χωρίς άδεια οι πράξεις που ήθελε να κάνει τότε ο ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς» με πρόσχημα τη λήψη μέτρων προστασίας για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Στο πλευρό των διωκόμενων κατοίκων βρέθηκαν χτες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και ο Αγγελος Τζέκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΘ του ΚΚΕ, οι οποίοι κατέθεσαν και ως μάρτυρες υπεράσπισης.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Ανησυχία για τη δηλητηρίαση 30 μαθητών

Είκοσι ένας μαθητές συνέχιζαν και χτες να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, από τους 30 συνολικά που μεταφέρθηκαν από την Παρασκευή. Οπως επισήμαναν οι γιατροί, οι δηλητηριάσεις πιθανόν να οφείλονται στην κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων από το κυλικείο του σχολείου - σάντουιτς με γαλοπούλα και κοτόπουλο που είχε προμηθεύσει στο κυλικείο ένα σούπερ μάρκετ.

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γονείς των μαθητών σχολείων των Γιαννιτσών, που καλούσαν τη Νομαρχία Πέλλας να απαντήσει κατά πόσο γίνονται συστηματικά έλεγχοι όσον αφορά την καταλληλότητα των τροφίμων που προσφέρονται στα κυλικεία των σχολείων.

Στη φυλακή θα παραμείνει ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 25 ετών για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 2,5 δισ. δραχμών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998, πρώην πρύτανης του ιδρύματος Αιμίλιος Μεταξόπουλος, μετά την κατά πλειοψηφία απόρριψη από το Πενταμελές Εφετείο της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, επικαλούμενος σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Απορριπτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα έδρας κ. Βασίλη Πλιώτα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org