ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Και πυγμή και ενσωμάτωση...

Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα η κυβέρνηση για να εκτονώσει το «απεργιακό κύμα». Και μαστίγιο και καρότο. Και επίδειξη αδιαλλαξίας και προσπάθεια ενσωμάτωσης και χειραγώγησης. Ακριβώς για να συσκοτίσει ότι βρίσκεται απέναντι από τους εργαζόμενους...

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
«Θα οδηγηθούμε σε οικονομική καταστροφή αν ικανοποιηθούν τα αιτήματα διαφόρων κλάδων». «Είδηση» θα ήταν αν ο Κ. Σημίτης, που φέρεται να είπε την παραπάνω φράση στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, δήλωνε ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των βιομηχάνων προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία. Αλλά βέβαια, ποτέ το κεφάλαιο δε «ρίχνει έξω» την οικονομία. Τα «θύματα», οι εργαζόμενοι, είναι οι ένοχοι για την εξάντληση των «αντοχών» της οικονομίας. Πώς να τον αλλάξουν ένα τέτοιο διαχειριστή τα μεγάλα αφεντικά... Με σπαραγμό ψυχής θα τον «θυσιάσουν», αν χρειαστεί, για χάρη των γενικότερων συμφερόντων του συστήματος.

«Νομιμοποιείται», μετά από αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ζητήσει από τους εργαζόμενους να επανέλθουν μετά από ένα δύο χρόνια στις διεκδικήσεις τους! Αξίζει να παραδοθεί στην ιστορία, το σχετικό απόσπασμα - «μνημείο» κυνισμού και ασύλληπτης υποκρισίας: «Και εάν οι πολίτες, ακόμη και οι απεργοί, κατανοήσουν το λόγο που ακολουθήσαμε αυτή την πολιτική και αναλύσουν τις αποφάσεις μας, θα καταλάβουν ότι τελικά καταλήξαμε στην πραγματική βελτίωση της θέσης τους, χωρίς βεβαίως να τους στερούμε από τη δυνατότητα, μετά από ένα ή δύο χρόνια να επανέλθουν στις διεκδικήσεις τους»!. (Χρ. Πρωτόπαππας). Για το συμφέρον των εργαζομένων εργάζεται ακούραστα αυτή η κυβέρνηση, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται οι πρώτοι...

Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα η κυβέρνηση για να εκτονώσει το «απεργιακό κύμα». Και μαστίγιο και καρότο. Και επίδειξη αδιαλλαξίας και προσπάθεια ενσωμάτωσης και χειραγώγησης. Ακριβώς για να συσκοτίσει ότι βρίσκεται απέναντι από τους εργαζόμενους και είναι σταθερά εχθρική στα συμφέροντά τους. Ομως μόνο μια μετωπική σύγκρουση με τη συνολική πολιτική της μπορεί να αλλάξει «τα δεδομένα» προς όφελος των εργαζομένων. Ο εγκλωβισμός σε «παζάρια», ουσιαστικά για το πόσο θα χάσουν, είναι αδιέξοδος...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΚΑΙ «ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ»

Ο,ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ, ΔΩΣΑΜΕ: «Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες του διογκούμενου, εξαιτίας των προεκλογικών παροχών, κύματος διεκδικήσεων, μεταβάλλει συμπεριφορά και μεταδίδει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα σκληρύνει τη στάση της έναντι των απεργών. Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, πολλαπλώς πιεζόμενος από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες πολλαπλασιάζονται κατά τρόπο ανησυχητικό, φέρεται να δηλώνει πως "ό,τι δώσαμε, δώσαμε", καθώς εξαντλούνται οι αντοχές της οικονομίας». (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

ΤΕΡΜΑ... Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ! «Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε χτες τις αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο, κλείνοντας ταυτόχρονα -από κυβερνητικής πλευράς, βέβαια- τον διάλογο με τους "εν αναβρασμώ"» κλάδους (οι πανεπιστημιακοί συνεχίζουν την αποχή, οι καθηγητές προκήρυξαν 48ωρη απεργία, οι δάσκαλοι 24ωρη και οι νοσοκομειακοί θα απεργήσουν επί τριήμερο)» (Από το κύριο θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

«ΤΑΜΕΙΟΝ ΜΕΙΟΝ»; «Γιατί όμως το δημόσιο ταμείο είναι μείον για τον καθηγητή και τον γιατρό που με 25 χρόνια υπηρεσίας παίρνουν κάτω από 2.000 ευρώ τον μήνα, ενώ είναι γεμάτο για τους εργολάβους των ολυμπιακών έργων που με τις υπερβάσεις τους θα μοιραστούν εφέτος 1 δισ. ευρώ επιπλέον και άλλα 500 εκατ. ευρώ το 2004; Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τους δασκάλους, τη στιγμή που στα πλαίσια του λεγόμενου κοινωνικού πακέτου η κυβέρνηση μοίρασε 70 εκατ. ευρώ σε τρεις -τέσσερις βιομηχανίες που δουλεύουν με πετρέλαιο και άλλα 90 εκατ. ευρώ σε όσους αλλάζουν τα πολυτελή αυτοκίνητά τους με Cherokee;» (Ν. Νικολάου -ΒΗΜΑ)

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ... «Οφείλει ωστόσο η κυβέρνηση να δείξει περισσότερη τόλμη και να επιμείνει μέσα από τον διάλογο -όπως ζητούν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις- και όχι με τελεσίγραφα. Να συμφωνηθεί ένα μισθολόγιο που θα τηρεί τουλάχιστον τη βασική αρχή ότι για τα ίδια χρόνια και με τα ίδια προσόντα θα προβλέπεται ο ίδιος ονομαστικός μισθός. Οσο για τα επιδόματα, είναι απαραίτητο να κλιμακώνονται ανάλογα με την πραγματική κοινωνική προσφορά και τον φόρτο εργασίας κάθε κλάδου κι όχι ανάλογα με την ικανότητά τους να πειθαναγκάζουν την κυβέρνηση». (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ο,ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ, ΔΩΣΑΜΕ...».

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 9 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΙΣΘΟΙ - ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑ... ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥ 2004 ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΥΞΗΣΗ 5,4% ΚΑΙ ΣΕ... ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 2004 ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΧΗΜΕΙΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΤΑ ΑΕΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΑ ΤΕΙ.

ΕΣΤΙΑ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΧΩΡΑ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Η ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ασφαλιστικός εφιάλτης: «Η αλλαγή του υφιστάμενου ασφαλιστικού από ασφάλιση χρόνου εργασίας σε ασφάλιση αποδοχών, η παράταση του εργασιακού βίου, η διεύρυνση της απασχόλησης ώστε το 2015 η ασφαλιστική σχέση να είναι 1:2,8 ή 1:3, καθώς και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής αποτελούν τους επόμενους στόχους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να ισορροπήσει το σύστημα για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Τις αλλαγές αυτές, που θα επέλθουν σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππας, παρουσιάζοντας χθες τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό» (Κ. Παπαδής - «ΒΗΜΑ»).

Στημένα «στοιχεία»: «Βέβαια, το ασφαλιστικό σύστημα, εκτός από το πλεόνασμα συνταξιούχων πάσχει και από απουσία αξιόπιστων στοιχείων. Παρά τις μελέτες ξένων και εγχώριων ειδικών στη βάση των οποίων έγιναν αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις του συστήματος, ο ακριβής αριθμός των συνταξιούχων είναι άγνωστος. Καταμετρούνται δικαιούχοι συντάξεων και όχι πρόσωπα, με συνέπεια ο αριθμός των συνταξιούχων να είναι υπερβολικός. Ακόμα όμως κι αν εξαιρεθούν όσοι λαμβάνουν συντάξεις από δύο ταμεία, η σχέση των συνταξιούχων προς τους εργαζόμενους διαμορφώνεται σε 1:1,8, σχέση που επίσης δεν είναι επαρκής» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Απλοί διαχειριστές...«Η NΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να διακηρύξει ρηξικέλευθες και ανατρεπτικές θέσεις έναντι των βασικών επιλογών των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη. Για τον απλούστατο λόγο ότι το ΠAΣOK, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιήσεως, αλλά και μιας έμπρακτης αυτοκριτικής για την ολέθρια διακυβέρνησή του στη 10ετία του '80, αφ' ενός έχει προσχωρήσει βαθύτατα στο φιλελεύθερο ιδεολογικοπολιτικό πεδίο και αφ' ετέρου πασχίζει, έστω και ανεπιτυχώς, να αποκαταστήσει αρχές και αξίες που κατεδάφισαν οι κυβερνήσεις του A. Παπανδρέου. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα νέων και καινοτόμων προγραμμάτων, αλλά εφαρμογής και διεκπεραιώσεως μιας πολιτικής, την οποία πειθαναγκαστικώς ή υποκριτικώς υιοθέτησε το ΠAΣOK, ενώ γνήσιος εκφραστής και αξιόπιστος διαχειριστής της είναι η NΔ» (Στ. Ζούλας - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ