ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καθημερινή δραστηριότητα για τα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη

«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του!». Με αυτό το σύνθημα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα δυναμώνουν καθημερινά το κάλεσμα για τα πανεργατικά συλλαλητήρια που οργανώνουν την Τρίτη 13 Οκτώβρη.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις την ίδια μέρα οργανώνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ δίνουν συνέχεια στον αγωνιστικό τους βηματισμό. Με εξορμήσεις, περιοδείες και παρεμβάσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, δίνουν απάντηση στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, απευθύνουν πλατιά στους εργαζόμενους κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια. Με συσκέψεις και συνελεύσεις που οργανώνονται με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σχεδιάζουν τη συνέχεια στη δράση τους.

Κάλεσμα στους επαγγελματίες της εστίασης από την ΟΒΣΑ

Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Σε ανακοίνωσή της ειδικά για τους μικρούς επαγγελματίες της εστίασης, αναδεικνύει τα μεγάλα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, την καθίζηση του τζίρου σε επίπεδα κάτω από αυτά που θα τους επέτρεπαν να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα, όπως ενοίκια, δαπάνες ηλεκτροδότησης κ.ά. Την ίδια στιγμή, «η δήθεν στήριξη που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι η παράταση των ίδιων γνωστών, ανεπαρκών μέτρων που ουσιαστικά μεταθέτουν για ένα διάστημα τις υποχρεώσεις. Ωστόσο, οι νόμοι που τσακίζουν το ήδη μειωμένο εισόδημά μας ζουν και βασιλεύουν, νέα χρέη προστίθενται στα προηγούμενα, μέρα με την ημέρα».

Η ΟΒΣΑ υπενθυμίζει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με υπομνήματα στα υπουργεία, στη Βουλή αλλά και στους δήμους, «ώστε να περιοριστούν για ένα διάστημα τα τέλη που όλοι πληρώνουμε, ειδικά οι επαγγελματίες του κλάδου μας (για τραπεζοκαθίσματα τέλος σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα, το τέλος Καθαριότητας και Φωτισμού κ.λπ.)». Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους μικρούς επαγγελματίες να ενώσουν τη φωνή τους μαζί της, «ώστε οι διεκδικήσεις μας να ακουστούν πιο δυνατά».

Πρωτοβουλίες Σωματείων

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια: Σήμερα (12 μ. - 1.30 μ.μ.) στο «River West». Τη Δευτέρα 5/10 (12 μ. - 1 μ.μ.) στην οδό Π. Ιερεμίου και Παράσχου στην Αθήνα. Την Τρίτη 6/10 (7 π.μ. - 8 π.μ.) στο γήπεδο της ΑΕΚ και (12 μ. - 1 μ.μ.) στο «Lidl» στην οδό Πειραιώς και Χαμοστέρνας.

Επίσης, θα γίνουν συνελεύσεις στα Παραρτήματα με το εξής πρόγραμμα: Τη Δευτέρα 5/10, στις 7 μ.μ., στην Καλλιθέα (Αριστείδου 92). Την Παρασκευή 9/10, στις 7 μ.μ., στον Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19, 4ος όροφος) και σε Βύρωνα - Ζωγράφου (Περιάνδρου 18). Την Κυριακή 11/10, στις 10 π.μ., σε Μενίδι - Ανω Λιόσια (Δεκελείας 42), Ιλιον - Καματερό (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) και κέντρο Αθήνας (11 π.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής προχωρά σήμερα, Παρασκευή, στις 8 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της εταιρείας στον Κεραμεικό, απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Την Πέμπτη 8/10 καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές προχωρά σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου σήμερα, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά το Σάββατο 3/10, στις 10 π.μ., σε πλατιά εξόρμηση στον κλάδο, με αφετηρία τα γραφεία του. Στο μεταξύ, με εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καλεί σε σύσκεψη τα επιχειρησιακά σωματεία, την Κυριακή 4/10, στις 11 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας καλεί εργαζόμενους, σωματεία και φορείς σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης, την Κυριακή 4/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Αργος.

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/10, στις 10 π.μ., στο Πάρκο Ελευθερίας (στάση Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»).

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5/10, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τις διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων και τους ναυτεργάτες σε σύσκεψη την Πέμπτη 8/10, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132).

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας καλεί σε κινητοποίηση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο στις 13/10, στις 7 μ.μ. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης, καλεί τη Δευτέρα 5/10, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

ΠΑΤΡΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «COFFEE ISLAND»
Νέα απεργία ενάντια στις απολύσεις

Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας «Coffee Island» («ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ ΑΕ») στην Πάτρα, συνεχίζοντας τον αγώνα για να ανακληθούν οι απολύσεις συναδέλφων τους. Μετά την πετυχημένη απεργία της Τρίτης, η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία ήταν καθολική στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας βρέθηκαν από νωρίς έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ τις προηγούμενες μέρες προχώρησαν σε περιοδείες στα καταστήματα της αλυσίδας στην Πάτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε σε δύο απολύσεις, μεταξύ των οποίων και ενός συνδικαλιστή, μέλους της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου. Ο λόγος των απολύσεων, όπως καταγγέλλουν Συνδικάτο και Εργατικό Κέντρο, είναι η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων που «σήκωσαν κεφάλι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στο χώρο δουλειάς». Η εργοδοσία επικαλείται μείωση κερδών στο 7μηνο, όταν καταγράφει σημαντικά αυξημένους τζίρους και ετοιμάζεται για κολοσσιαίες επενδύσεις.

Διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις στη «Novibet»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη «Novibet» προχώρησε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων δύο εργαζομένων από την εργοδοσία. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου επιδίωξε συνάντηση με την εργοδοσία, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση στο αίτημά του.

Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν με το σύνηθες πρόσχημα της «χαμηλής παραγωγής», ωστόσο το Συνδικάτο χαρακτηρίζει τη στάση της εργοδοσίας εκδικητική, καθώς η επίθεσή της στράφηκε ενάντια σε εργαζόμενο που το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού. Οπως υπενθυμίζει, η εργοδοσία δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας απέναντι στη μετάδοση του κορονοϊού, ενώ ακόμα κι όταν παρουσιάστηκε κρούσμα «ζητούσε από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα»!

Μεθοδεύσεις σε βάρος των απλήρωτων εργαζομένων

Τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η εταιρεία «Θεοδοσίου» επιχειρεί να πετάξει το προσωπικό στην ανεργία καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Θήβας «Ο Σπάρτακος».

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εμφανίστηκε κάποιος που δήλωσε στους εργαζόμενους ότι είναι δικηγόρος του εργοδότη και τους γνωστοποίησε ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία «30/9/20 είναι η τελευταία ημέρα εργασίας διότι η επιχείρηση για οικονομικούς λόγους διακόπτει τη λειτουργία της». Στο μεταξύ, μέσα στο καλοκαίρι, μετά από τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ Θηβών για τα δεδουλευμένα, η εργοδοσία είχε δηλώσει ότι μέχρι 30/9/20 θα έχει εξοφλήσει τους εργαζόμενους.

«Αντί η εργοδοσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επέλεξε να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους», καταγγέλλει το Σωματείο, να τους στείλει απλήρωτους στην ανεργία. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και την εργοστασιακή επιτροπή «να παραμείνουν στο χώρο εργασίας και να περιφρουρήσουν εγκαταστάσεις, υλικά και μηχανήματα μέχρι να τους καταβληθούν όλα όσα τους οφείλονται». Καταγγέλλει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και ζητά από το ΣΕΠΕ να καλέσει την εργοδοσία για εξηγήσεις και να επιβάλει όσα προβλέπονται νομικά.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Κοινή συνεδρίαση και διαμαρτυρία στους εργοδοτικούς φορείς

Σε κοινή συνεδρίαση καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τη Δευτέρα 5/10, στις 11 π.μ., στην οδό Αγίας Φιλοθέης 5Β (πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών).

«Πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού!», τονίζει το Συνδικάτο και υπογραμμίζει την ανάγκη τα σωματεία να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα. Οπως εξηγεί, κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν την επίθεση και τώρα θέλουν να βάλουν στο στόχαστρο το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εποχικών, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την κανονική άδεια, την προστασία των ανέργων, τη συλλογική οργάνωση και δράση των σωματείων.

Μετά τη σύσκεψη, θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ
Στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, που αγωνίζονται για να επιστρέψουν στη δουλειά, βρέθηκε την Τετάρτη 30/10 ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Μετά τις δεσμεύσεις του εκπροσώπου της κοινοπραξίας των εργολάβων που έχει αναλάβει τη λειτουργία της Φοιτητικής Λέσχης για επαναπρόσληψη των περίπου 30 εργαζομένων που απολύθηκαν τον Ιούλη, οι τελευταίοι, μαζί με το κλαδικό τους Σωματείο (ΣΕΤΕΠΕ) και με τη συμπαράσταση φοιτητικών συλλόγων, συνεχίζουν καθημερινά τον αγώνα. Παλεύουν ώστε να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, για όλους, καθώς η εργοδοσία ξεκίνησε να προσλαμβάνει λίγους εργαζόμενους, προφανώς επιχειρώντας να διασπάσει την ενότητα του αγώνα τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και στους απολυμένους και στους εργαζόμενους της βάρδιας. Τόνισε ότι ο αγώνας τους δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση της παράτασης της σύμβασης. Κάτι τέτοιο θα βόλευε την κυβέρνηση και τους εργολάβους γιατί δεν αμφισβητεί την πολιτική συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων, διατηρεί τη δυνατότητα διάσπασης και κατακερματισμού και φυσικά την εργασιακή ομηρία. Τους κάλεσε να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με το κλαδικό Σωματείο, τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο και τους φοιτητές, για να φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο και να επιστρέψει η λειτουργία της Λέσχης απευθείας στο ΑΠΘ, για μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ