ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ!

Αργά το βράδυ της Δευτέρας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος...

Από παλιότερη κινητοποίηση

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση έφερε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ουσιαστικά καταργεί με αυταρχικό τρόπο το αυτοδιοίκητο του μεγαλύτερου δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Μέχρι σήμερα, το ΚΕΘΕΑ αυτοδιοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, εκλεγόμενο ανά διετία από Γενική Συνέλευση (εργαζόμενους, θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους). Η συμμετοχή στο ΔΣ είναι εθελοντική και χωρίς αμοιβές.

Με την ΠΝΠ (ΦΕΚ 30/9/2019, αρ. φύλλου 145, άρθρο 8) το ΔΣ θα διορίζεται από τον υπουργό Υγείας, τα μέλη του οποίου θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων «καταξιωμένα πρόσωπα του οικονομικού χώρου», θα είναι «έμμισθα και ελευθέρως ανακλητά».

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας «ορίζει κάθε θέμα σχετικό με τις αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ, τον τρόπο άσκησής τους, τη σύγκληση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα θέματα αρμοδιότητάς της Γενικής Συνέλευσης σε ετήσια βάση, τον τρόπο και τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησής τους από το Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε συναφές προς τα ανωτέρω ζήτημα της διοικητικής οργάνωσης και της διασύνδεσης των διοικητικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ». Εντός τριμήνου το ΔΣ καλείται να καταρτίσει τον νέο κανονισμό λειτουργίας τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια ΠΝΠ που αποσκοπεί στη χειραγώγηση και τον έλεγχο της απεξάρτησης, δημιουργώντας πληθώρα ερωτημάτων: Προοιωνίζεται η εισαγωγή προγραμμάτων υποκατάστασης και στα στεγνά προγράμματα; Σηματοδοτεί ενδεχόμενη συγχώνευση με προγράμματα υποκατάστασης; Νέες απολύσεις προσωπικού;

Κι όλα αυτά, την ώρα που ο λαός βυθίζεται στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, η ναρκωκουλτούρα πριμοδοτείται με νόμους και ναρκωφεστιβάλ, το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης παίρνει σχεδόν επιδημικές διαστάσεις, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο δικαίωμα χιλιάδων εξαρτημένων νέων και οικογενειών που ζητούν και βρίσκουν μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες τον δρόμο της επιστροφής στη ζωή και την κοινωνία.

Να θυμίσουμε ότι το ΚΕΘΕΑ παράγει πάνω από 30 χρόνια αποδεδειγμένα αποτελεσματικό έργο υψίστης σημασίας για τη νεολαία, παρά τα τεράστια οικονομικά εμπόδια που του έχουν θέσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, πετσοκόβοντας την κρατική χρηματοδότησή του. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ναρκωτικών και τις οικογένειές τους από την ίδρυση της «ΙΘΑΚΗΣ», της πρώτης ελληνικής Θεραπευτικής Κοινότητας, το 1983. Ολα τα προγράμματά του είναι «στεγνά» (δηλαδή δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα), όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: Στο δρόμο, σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε άμεσα προσβάσιμες μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία. Ενώ τα τελευταία χρόνια απευθύνεται επίσης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.

Αμεση αντίδραση από το ΚΕΘΕΑ

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΕΘΕΑ απέναντι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του. Αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων! (...)

Με αυταρχισμό καταλύει ένα καινοτόμο για την Ελλάδα και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα, που δίνει φωνή και δικαίωμα αυθεντικής έκφρασης σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης: Στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές. Αυτοί είναι που αποτελούν τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, η οποία εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής.

Η επίκληση "της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης" από πλευράς της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον αστεία, γιατί είναι γνωστό σε όλο τον πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία ότι: Το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν δημιούργησε "μαύρες τρύπες", δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα (...).

Εντελώς αναίτια, με παντελή απουσία τεκμηρίωσης και χωρίς προειδοποίηση και διάλογο, η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και στρέφεται ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία».

  • Σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις καλεί τις επόμενες μέρες το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να αποφασίσει τη δράση του.
«Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του» για δεύτερη χρονιά

Ο Δ. Κουτσούμπας με τη Σοφία Αδαμίδου, Τάσο Ιορδανίδη και τη Μπέτυ Βαλάση
Ο Δ. Κουτσούμπας με τη Σοφία Αδαμίδου, Τάσο Ιορδανίδη και τη Μπέτυ Βαλάση
Την παράσταση «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά μετά τη θερμή ανταπόκριση που συνάντησε από κοινό και κριτικούς, παρακολούθησε χτες το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο, που γράφτηκε το 1939 και μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971, βασίζεται ο θεατρικός μονόλογος που υπογράφει η Σοφία Αδαμίδου με τον Τάσο Ιορδανίδη στον ομώνυμο ρόλο και ανεβαίνει στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, Αθήνα) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Θάλεια Ματίκα, τη μουσική υπογράφει ο Τάσος Σωτηράκης. Οι φωτισμοί είναι του Σάκη Μπιρμπίλη και η σκηνογραφία και το κοστούμι της Ηλένιας Δουλαδήρη.

Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φριχτά κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών κλινικά νεκρός, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Ωστόσο, ο Τζο αρχίζει ξαφνικά να σκέφτεται, να αισθάνεται, να ονειρεύεται και να θυμάται...

«Το ΚΕΘΕΑ θα υπερασπιστεί τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του»

Σχόλιο του διευθυντή του ΚΕΘΕΑ

Ο Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς η πρώτη ενέργεια που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση στον ευαίσθητο τομέα των εξαρτήσεων, ο οποίος πάσχει από ελλείψεις πόρων και εθνικού σχεδιασμού, είναι η απόπειρα χειραγώγησης του ΚΕΘΕΑ. Και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είναι μια οδός η οποία επιλέγεται σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Η εκλεγμένη, εθελοντική διοίκηση του ΚΕΘΕΑ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Οργανισμού, ενός Οργανισμού αντίστοιχο του οποίου δύσκολα θα βρει κανείς στην ελληνική πραγματικότητα. Το ΚΕΘΕΑ έχει τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, ανοικτή σχέση με την ελληνική κοινωνία, χρηστή διοίκηση και μια εμπεδωμένη πολιτική διαφάνειας και λογοδοσίας. Αδυνατεί να αντιληφθεί κανείς τον κίνδυνο ή τις κατεπείγουσες ανάγκες που διέγνωσε η κυβέρνηση για να προβεί, νύκτα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και μπορεί φυσικά να κάνει κανείς πολλές αβίαστες υποθέσεις για την σκοπιμότητα.

Το ΚΕΘΕΑ θα υπερασπιστεί τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του, γιατί αυτός είναι που έχει εγγυηθεί μέχρι σήμερα την επίτευξη του σκοπού του, την ποιοτική, δωρεάν και χωρίς διακρίσεις δημόσια απεξάρτηση και την επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία. Για εμάς το κατεπείγον αυτό είναι».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση βάζει «ταφόπλακα» στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει «ταφόπλακα» στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, η οποία έχει ως εξής:

«"Ταφόπλακα" στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 30/9/2019), αφού με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και θα καθορίζονται όλες του οι λειτουργίες. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν "αντιναρκωτικής" πολιτικής της ΕΕ, που υποβαθμίζει τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων "υποκατάστασης" του ΟΚΑΝΑ.

Το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα "δείγματα γραφής" του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ