ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Καλλιράχη της Θάσου μίλησε, το βράδυ της Παρασκευής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί που ολοκληρώθηκε χτες με επίσκεψη σε πυρόπληκτες περιοχές και σύσκεψη με φορείς του νησιού στα Λιμενάρια (αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Τρίτης).

Η πλατεία της Καλλιράχης γέμισε από τους ανθρώπους του μόχθου, που ένα μήνα πριν έδωσαν τη μάχη για να σώσουν τον τόπο τους, το βιος τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τώρα παλεύουν για να κλείσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Δήλωσαν την απόφασή τους να δώσουν μαζί με το ΚΚΕ τη μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, για την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% της καταστροφής, για έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Παραθέτουμε σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να οργανώσουμε την αντεπίθεση με αφετηρία την πάλη για ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της ζωής του λαού

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θάσο, την περασμένη Παρασκευή

«Βρισκόμαστε, εδώ, στη Θάσο, που δοκιμάστηκε από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά, σ' αυτό το νησί του Βόρειου Αιγαίου που οι κάτοικοί του μετρούν ακόμα τις πληγές τους και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Βρισκόμαστε στη Θάσο, έχοντας πλήρη επίγνωση πως οι καταστροφές είναι τεράστιες, σε αρκετές περιπτώσεις ολοκληρωτικές, όχι μόνο για να επαναφέρουμε στην επιφάνεια τα προβλήματα κι ενώ φυσικά τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει. Θέλουμε να συζητήσουμε για τις αιτίες, τι φταίει και φτάσαμε ως εδώ και, το πιο σημαντικό, τι πρέπει να γίνει, τι πρέπει να διεκδικήσουμε για να ανακουφιστούν οι κάτοικοι, οι αγρότες του νησιού, που δέχτηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά και πού πρέπει να στραφεί ο αγώνας μας για να μην είναι τα νησιά μας, οι πόλεις μας, τα χωριά μας ανοχύρωτα.

Θέλουμε να συζητήσουμε γιατί, για παράδειγμα, τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας δεν είναι στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης, δεν ήταν φυσικά στις προτεραιότητες ούτε των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Και για να προλάβουμε ορισμένους, "τώρα έχουμε κρίση, και το μνημόνιο δεν προβλέπει", τους απαντάμε πως το απάνθρωπο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν προβλέπει μέτρα προστασίας ουσιαστικά της ανθρώπινης ζωής, γιατί το μόνο που βλέπει είναι το καπιταλιστικό κέρδος.


Ενώ ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας, που λείπουν σ' όλη την Ελλάδα, τους νομούς, τις πόλεις και τα χωριά, θα μπορούσαν όχι μόνο να δώσουν δουλειά σε ένα μεγάλο μέρος του επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού δυναμικού της χώρας, αλλά και να αποτελέσουν δίχτυ ασφαλείας για τους ανθρώπους του μόχθου.

Μόνο φέτος στη χώρα μας η έλλειψη τέτοιων έργων φάνηκε με τραγικό τρόπο, με τις πυρκαγιές και δω στη Θάσο, στη Χίο κ.α. και με τις πλημμύρες στο Θερμαϊκό, στη Θεσσαλία, στη Μεσσηνία και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Το Κόμμα μας επανειλημμένα έχει θέσει στη Βουλή το σοβαρό ζήτημα της μεγάλης μείωσης των δαπανών για έργα αντιπυρικής, αλλά και αντιπλημμυρικής προστασίας, δαπάνες οι οποίες περιορίζονται χρόνο με το χρόνο, αλλά και στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης, στις περιφέρειες και τους δήμους έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Για να μη μετράμε κάθε φορά θύματα, καταστροφές, απώλειες. Οπως έγκαιρα, πολύ πριν από το καλοκαίρι, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στο αρμόδιο υπουργείο και υπηρεσίες για την αντιπυρική προστασία.

Και στην περίπτωση της Θάσου οι καταστροφές και οι απώλειες είναι μεγάλες. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν, που από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις φτάνουν μέχρι και τις 140.000, εκατοντάδες ζώα κάηκαν, όπως και σπίτια, αγροικίες, στάβλοι, αποθήκες.


Τεράστια είναι η καταστροφή στη μελισσοκομική δραστηριότητα στη Θάσο και με δεδομένο ότι η Θάσος ήταν η δεύτερη περιοχή στην Ελλάδα σε παραγωγή μελιού, λόγω της μελιτοφόρου πεύκης της και μάλιστα αφορούσε όχι μόνο ντόπιους παραγωγούς, αλλά και μελισσοκόμους απ' όλη τη χώρα. Αντίστοιχες είναι και οι καταστροφές σε ελαιόδεντρα, όπου οι πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις μιλούν για 30.000 περίπου δέντρα στο νησί.

Να αποδοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες

Ο βασικός λόγος που αναφέρουμε τις καταστροφές είναι γιατί γι' αυτές τις καταστροφές πρέπει να αποδοθούν άμεσα και χωρίς καμιά καθυστέρηση οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, γιατί ξέρουμε πως αυτές οι αποζημιώσεις για τους περισσότερους είναι κρίσιμο ζήτημα για την επιβίωσή τους.

Επιμένουμε για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, γιατί η πείρα είναι αρνητική και το ξέρετε. Ακόμα περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί τις αποζημιώσεις από τις φωτιές του 2013 στην Καλλιράχη και τις Μαριές.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να ήρθε στο νησί τις μέρες της φωτιάς και να έταξε αποζημιώσεις, όμως ξέρει πως δεν μπορεί "να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο".

Και ο "ξενοδόχος", οι εταίροι του, όπως είναι η ΕΕ, δεν χρηματοδοτεί έργα πρόληψης και πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικά και άλλα και, επιπλέον, δεν δίνει ενισχύσεις ατομικά σε παραγωγούς.

Και όσο ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα εφαρμόζουν το μνημόνιο που ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι - άσχετα αν τώρα σφυρίζουν αδιάφορα - εμείς θα στηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων του νησιού, που διεκδικούν:

-- Αμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

-- Επιστροφή των χρημάτων σε όσους έχουν καταβάλει, προκειμένου να κάνουν δηλώσεις.

-- Πλήρη κάλυψη στο 100% των ζημιών από το κράτος.

-- Πλήρη αποζημίωση των καμένων κυψελών και μελισσών στους μελισσοκόμους.

-- Κάλυψη της χαμένης παραγωγής.

-- Πλήρη αποζημίωση αιγοπροβάτων και στανών που κάηκαν.

-- Δωρεάν διανομή ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, για όσο καιρό κηρυχτούν αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις.

-- Διασφάλιση των βοσκήσιμων γαιών και των βοσκοτόπων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για την κανονική καταβολή των επιδοτήσεων - δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων.

-- Πλήρη αποζημίωση των ελαιόδεντρων που κάηκαν.

-- Κάλυψη τη χαμένης παραγωγής ελαιόλαδου.

-- Εκτακτη οικονομική ενίσχυση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους:

- Αμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση.

- Καμιά αλλαγή χρήσης.

- Αμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης.

- Ενίσχυση του υπάρχοντος Πυροσβεστικού Σταθμού και του Δασαρχείου με άνδρες και μηχανήματα.

- Δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο τμήμα του νησιού.

- Αμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

- Εργα για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τοποθέτηση κρουνών.

- Καθαρισμός δασικών και αγροτικών δρόμων.

- Αμεση και δραστική χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων και τη συντήρησή τους.

- Απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

- Ετήσια απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων, σε όλους όσοι υπέστησαν ζημιές.

Διεκδικούμε να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία των χωριών, αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες στην αποκατάσταση του δάσους.

Να συζητήσουμε γιατί φτάσαμε έως εδώ

Δεν θέλουμε μόνο να καταγράψουμε τα προβλήματα και τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις γι' αυτά. Θέλουμε, όπως είπαμε και πριν, να συζητήσουμε γιατί φτάσαμε έως εδώ, αλλά και να φωτίσουμε τη διέξοδο, το τι και πώς θα τα αλλάξουμε για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.

Γιατί, για παράδειγμα, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες σε ολόκληρες περιοχές να είναι απροστάτευτες, όπως και εδώ στη Θάσο, μπροστά σε φυσικές καταστροφές, φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς;

Γιατί τα παιδιά στα σχολεία της Θάσου - παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης - δεν έχουν όλους τους καθηγητές σε βασικά μαθήματα, όπως τα φιλολογικά και τα μαθηματικά;

Γιατί δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας για τους εργάτες στα μαρμαράδικα;

Γιατί ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές και τα κέρδη, οι μισθοί και οι συνθήκες χειροτέρεψαν για τους εργάτες;

Γιατί η Θάσος, όπως και τα άλλα νησιά, το χειμώνα να αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Καβάλα;

Γιατί μόνο το καλοκαίρι υπάρχει συχνή σύνδεση, λόγω τουρισμού, ενώ το χειμώνα περιορίζονται τα δρομολόγια;

Γιατί οι ναυτεργάτες δουλεύουν μήνες χωρίς ρεπό, και σε ορισμένες εταιρείες δεν τηρείται τίποτα από τις Συμβάσεις Εργασίας;

Γιατί το κράτος παρεμβαίνει με το Λιμενικό όταν πρόκειται για τις απεργίες, ενώ στη μη εφαρμογή κανονισμών, που, πέρα από τις εργασιακές σχέσεις, αφορούν και την ασφάλεια των πλοίων, μένει σε μικρά πρόστιμα;

Γιατί, για παράδειγμα, η τουριστική κίνηση να αυξάνεται σταθερά (φέτος υπολογίζεται η αύξηση κοντά στο 20% στις αφίξεις, ανοίξανε και στη Θάσο μεγάλες μονάδες, με μεγάλη πληρότητα και κερδοφορία), οι ντόπιοι να δουλεύουν για 500 και 600 ευρώ και η πίτα να συγκεντρώνεται σε λίγους, όπως συνολικότερα στον κλάδο του τουρισμού;

Γιατί ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιηθούν η έκταση της Χρυσής Αμμουδιάς και αυτή του δημοτικού κάμπινγκ;

Οργάνωση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες

Οποιο πρόβλημα, όποιον κλάδο κι αν διαλέξουμε αναδεικνύεται η υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ.

Αναδεικνύονται οι δυνατότητες μιας παραγωγής που σχεδιάζεται με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, απέναντι στη σημερινή, της κρίσης, της λιτότητας για το λαό και γενικότερα αυτής όπου βασιλεύει το καπιταλιστικό κέρδος.

Γι' αυτό χρειάζεται ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη πρώτα απ' όλα να οργανώσει την αντεπίθεσή της, με αφετηρία την απαίτηση να ανακτηθούν οι απώλειες της περιόδου της κρίσης.

Να μην περιμένει λύσεις από τα πάνω, από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της.

Να οργανώσει τον αγώνα της, να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης μέσα στο εργατικό κίνημα.

Αντίστοιχα, στο κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών, των ΕΒΕ, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν επιτέλους οι κοινωνικές ανάγκες, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Να προετοιμαστεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα για τις αναγκαίες μεγάλες ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.

Ουσιαστική ανακούφιση για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, που το φυλάει σαν κόρη οφθαλμού και το προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Διέξοδος για την εργατική τάξη, για τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες, για τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οργάνωση της πάλης με κριτήριο αυτές τις σύγχρονες ανάγκες τους, χωρίς τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δυνάμεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, με ανατροπή τελικά της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει την τέχνη της εξαπάτησης του λαού

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχτηκε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου και της ΕΕ, γιατί σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση κατέχει καλύτερα από τα παραδοσιακά αστικά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα, την τέχνη της εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού.

Γι' αυτό τούς είναι χρήσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί με την τέχνη της εξαπάτησης και της χειραγώγησης μπορεί να αδρανοποιεί, να καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια σε λαϊκό κόσμο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του, και τώρα, απογοητευμένος, βρίσκεται ακόμη σήμερα σε αμηχανία.

Σήμερα όμως από την πείρα μας ξέρουμε ότι, παρά το γεγονός ότι η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης δεν επιτρέπει διαφοροποιήσεις στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας από την πιστή εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, στο πεδίο των συνθημάτων, της προπαγάνδας, του πλασαρίσματος αυτής της πολιτικής υπάρχουν περιθώρια ελιγμών.

Και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει εξπέρ, έχει ακόμη και μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη μαστοριά από τα άλλα αστικά κόμματα, αξιοποιώντας όχι μόνο την οπορτουνιστική φυσιογνωμία του, αλλά και την ιδιότητα του "πρώην κομμουνιστή", που ακόμα και σήμερα εξαργυρώνουν ορισμένα στελέχη του.

Τα κυβερνητικά "έργα και οι ημέρες" του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν ότι συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο κεφάλαιο και την εξουσία του, γιατί υλοποιεί μία προς μία τις απαιτήσεις του και μάλιστα με τις λιγότερες αντιδράσεις.

Γι' αυτό έχει βγει η ΝΔ στα κεραμίδια. Γιατί ξέρει πως η ίδια δεν θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να κάνει αυτά που τώρα με διαδικασίες εξπρές ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ή δεν είναι ρεσιτάλ υποκρισίας και εξαπάτησης αυτό που κάθε τρεις και λίγο αναμασά ο Τσίπρας, "βγάζουμε τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια";

Ποια χώρα βγαίνει από την κρίση και ποια κοινωνία είναι όρθια;

Σε αυτήν τη χώρα δεν ζούμε όλοι το ίδιο.

Σ' αυτήν τη χώρα υπάρχει και ο κεφαλαιοκράτης, μεγαλοεπιχειρηματίας, βιομήχανος, εφοπλιστής, υπάρχει και ο άνεργος και ο εργάτης, ο υπάλληλος.

Σ' αυτήν τη χώρα υπάρχει και το μονοπώλιο, υπάρχει και ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης.

Υπάρχουν, σε τελευταία ανάλυση, οι ιδιοκτήτες του κοινωνικού πλούτου, μια μικρή μειοψηφία, οι οποίοι μπορούν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια, και η πλειοψηφία, οι παραγωγοί του πλούτου, που ζουν στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση δουλεύει για το κεφάλαιο

Για την έξοδο από την κρίση για το κεφάλαιο με τα κέρδη του όρθια δουλεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γιατί η πλειοψηφία της κοινωνίας, οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες συνεχίζουν να ματώνουν.

Συνεχίζουν να ματώνουν γιατί μετά τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τώρα φορτώθηκαν και το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζουν να ματώνουν γιατί έχασαν ό,τι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε οριστικά την ταφόπλακα.

Συνεχίζουν να ματώνουν γιατί παρά τα περί "προστασίας των αδυνάτων", τη γνωστή καραμέλα του ΣΥΡΙΖΑ, χιλιάδες συνταξιούχοι δεν τρελάθηκαν, ξέρουν, βλέπουν πως οι συντάξεις τους κόπηκαν.

Η πολιτική εξαπάτηση καλά κρατεί και συνεχίζει ακάθεκτη από τους εγκάθετους του κεφαλαίου, των γερακιών του κουαρτέτου, αλλά εκλεγμένους δυστυχώς από τον "πάντα ευκολόπιστο" και "πάντα προδομένο λαό"...

Γιατί είναι πολιτική εξαπάτηση να λες ότι η ΕΕ - αυτή η καπιταλιστική ένωση - μπορεί να διορθωθεί, να γίνει φιλολαϊκή και μάλιστα μέσω της συμμαχίας όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων του Νότου, του Ολάντ, του Ρέντσι και των άλλων.

Γιατί είναι πολιτική εξαπάτηση να μιλάς για ασφάλεια, όταν έχεις εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όταν εκλιπαρείς, ως κυβέρνηση, για νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο, όταν συμμετέχεις και μέσω της παραχώρησης της βάσης της Σούδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Κι από πάνω να έχεις τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ερντογάν να απειλεί τα νησιά μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λοζάνης, να ετοιμάζουν νέο "σχέδιο Ανάν" για το Κυπριακό.

Και είναι πολιτική εξαπάτηση να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τον πολεμά το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου, το δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του ΣΕΒ, μαζί με τις τράπεζες και τα κόμματα, όταν ο ίδιος έχει επιλέξει και έχει επιλεγεί να διαχειριστεί την εξουσία όλων αυτών.

Γιατί είναι πολιτική εξαπάτηση να λέει ο κ. Τσίπρας ότι "καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα λαϊκά στρώματα"... Οταν όλος ο κόσμος βοά ότι οι καθημερινοί πλειστηριασμοί απειλούν χιλιάδες νοικοκυριά που φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους.

Οταν τα συσσίτια, και μάλιστα για πολύ λίγους, ομολογούν τη φτωχοποίηση του λαού.

Οταν τα νοσοκομεία, οι δομές Πρόνοιας έχουν καταρρεύσει.

Και συνεχίζει την κοροϊδία ο πρωθυπουργός: "Σκοπεύουμε και στη δεύτερη αξιολόγηση να διαπραγματευτούμε αποφασιστικά, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, για να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις...".

Κατοχυρώνουν τη φτώχεια, τα συσσίτια, τους μισθούς πείνας

Ποιο θεωρείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο;

Το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιό τους κατοχυρώνει τη φτώχεια, τα συσσίτια, τους μισθούς πείνας, την ανεργία, τις εξώσεις και τις κατασχέσεις, την "ευελφάλεια", τα mini jobs, τα συμβόλαια μηδενικών ωρών... και έχει φυσικά τη σφραγίδα των αποφάσεων της ΕΕ.

Τι εννοεί αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Ας απαντήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση:

-- Θα επανέλθει ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ για όλους;

-- Θα καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός των πάνω και κάτω από 25 ετών;

-- Θα αποκατασταθεί η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων έναντι όλων των άλλων (επιχειρησιακών, ατομικών κ.τ.λ.) και η υποχρεωτικότητα για όλους τους εργοδότες, είτε ανήκουν στην Ενωση που υπογράφει τη σύμβαση είτε όχι;

-- Θα καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος για τις "ενώσεις προσώπων" που υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις στα μέτρα της εργοδοσίας;

-- Θα αποκατασταθούν οι τριετίες και τα άλλα επιδόματα, ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο;

Εννοείται πως τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση. Το αντίθετο. Ετοιμάζεται από τη μια να βάλει χέρι στο δικαίωμα της απεργίας και από την άλλη να δώσει στη μεγαλοεργοδοσία το δικαίωμα της ανταπεργίας, το γνωστό lock out.

Γύρω από αυτά τα αιτήματα, όμως, χρειάζεται να μεγαλώσει η συσπείρωση των εργαζομένων στην οργάνωση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Να βαδίσουμε μαζί για να ζωντανέψουν η ελπίδα και η αισιοδοξία

Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους όσοι βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, που έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με τη μοιρολατρία και τις μειωμένες απαιτήσεις. Τους λέμε ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να σας εκφράσει είναι το ΚΚΕ, παρά κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις σας.

Καλούμε ιδιαίτερα τον κόσμο που αισθάνεται ακόμα "αριστερός", που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες αριστερόστροφες δυνάμεις και σήμερα δυσανασχετεί, να κάνει το βήμα τώρα και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Δεν αλλάζει η κατάσταση μόνο με τη δυσφορία και τις δικαιολογίες γι' αυτήν την κυβέρνηση.

Να βαδίσουμε τώρα μαζί. Για να ζωντανέψουν η ελπίδα, η αισιοδοξία.

Σας καλούμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και ταυτόχρονα να παλέψουμε μαζί στο κίνημα για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Γιατί είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε. Γιατί προβάλλει την ανάπτυξη που θα ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Είναι ρεαλιστική, γιατί υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για ν' αλλάξει τελικά χέρια η εξουσία.

Να πάρουν η εργατική τάξη, ο λαός στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.

Να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη.

Για να μπορέσει ο λαός να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, με τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org