ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η Ερώτηση, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Θανάση Παφίλη, Γιάννη Γκιόκα, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστο Κατσώτη, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρο Χαλβατζή, απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κι έχει ως εξής:

«Η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σε αγαστή συνεργασία με τη Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και άλλων φορέων διαχείρισης απορριμμάτων, και με την αποδοχή των οργάνων της τοπικής διοίκησης, επιταχύνει και ολοκληρώνει τις μέρες αυτές το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της, να παραδώσει στο κεφάλαιο όλο το αντικείμενο της επεξεργασίας αλλά και της διάθεσης (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ) των απορριμμάτων σε μια σειρά νομούς και περιφέρειες της χώρας».

Υπερκέρδη σε βάρος της λαϊκής οικογένειας

«Ανατίθεται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στους μεγαλοεργολάβους (με καθοριστική τη συμμετοχή του τραπεζικού κεφαλαίου) η αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) - μεταξύ των οποίων και της Αττικής - καθώς στο αντικείμενο της ανάθεσης περιλαμβάνεται: η επιλογή των τεχνολογιών επεξεργασίας, ο αριθμός και η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης, η μελέτη και κατασκευή των εγκαταστάσεων, καθώς και η λειτουργία τους για διάστημα 25 κατά μέσο όρο χρόνων. Τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων διασφαλίζονται με συγκεκριμένες, διατάξεις σε βάρος του όποιου πενιχρού εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας. Χαρακτηριστική είναι η παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 4071/11.4.12, που ορίζει ότι οι ΦΟΔΣΑ (ανάμεσά τους και ο ΕΔΣΝΑ) στην περίπτωση των ΣΔΙΤ"για την ασφάλεια των συμβάσεων αυτών, επιτρέπεται να εκχωρούν τα έσοδά τους, που προέρχονται από τις εισφορές των μελών τους ή τα τέλη παροχής των υπηρεσιών τους", οι οποίες εισφορές "προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας". Δηλαδή, από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας κατ' ευθείαν στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών με πρόθυμο εισπράκτορα τις δημοτικές αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που μαζί με τις επώνυμες περιβαλλοντικές ΜΚΟ πίνουν νερό στο όνομα του "πληρώνω όσο πετάω", της πιο ακραίας εκδοχής τού "ο ρυπαίνων πληρώνει", χειρότερης και από τη λογική του κεφαλικού φόρου».

Καταργούν την ανακύκλωση

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό, για τις περισσότερες των περιπτώσεων ανάθεσης που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, είναι το γεγονός ότι κυρίαρχη θέση κατέχει η επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, γεγονός που αποκλείει σε βάθος εικοσιπενταετίας την ουσιαστική, με ήπιες τεχνολογίες διαλογής στην πηγή, ανακύκλωση χρήσιμων υλικών περιλαμβανομένων και των οργανικών. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ίδια η συγκυβέρνηση ανακοινώνει από την άλλη πλευρά μέσω του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη, προέδρου της διυπουργικής επιτροπής για την εφαρμογή του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων, ότι "η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού θα γίνει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες", ενώ εκτίμησε ότι "στους επόμενους έξι μήνες θα είναι σε προχωρημένο στάδιο και το πρόγραμμα πρόληψης αποβλήτων". Με άλλα λόγια, προκειμένου να υπηρετηθούν - άμεσα πλέον - τα κέρδη των ομίλων του κλάδου, τόσο της καύσης όσο και της "ανακύκλωσης" των σύμμεικτων απορριμμάτων, επιβάλλεται για τα επόμενα 25 χρόνια η εφαρμογή ενός σφόδρα αντιλαϊκού, αντιπεριβαλλοντικού κεντρικού σχεδιασμού, η αναθεώρηση του οποίου - ύστερα από μακρόχρονη επεξεργασία αλλά και κωλυσιεργία - θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες!».

Η περίπτωση της Αττικής

«Ειδικότερα για την Αττική, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πιο πάνω φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνουμε τα παρακάτω:

Παραχωρείται στο κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ και τεσσάρων διαγωνισμών ανάθεσης, ένα "φιλέτο" 450 έως 500 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και 3,5 δισ. ευρώ για την 25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα χρηματοδοτηθούν, με τον τρόπο που παραπάνω αναλύσαμε, από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας. Διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85%-90% των απορριμμάτων της Αττικής για άλλα 30, από σήμερα, χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο. Η πραγματική ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά καθώς επιλέγεται ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών, με κορμό τη μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων (συνολικά 1.655.000 τόνοι το χρόνο) σε συνδυασμό με την επικίνδυνη, με τα σημερινά δεδομένα, για το περιβάλλον και την υγεία καύση, αλλά και την προβληματική εκ των πραγμάτων, προκειμένου για σύμμεικτα απορρίμματα, ανακύκλωση. Ταυτόχρονα, με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ, χιλιάδες αργότερα σε όλη την Ελλάδα.

Αλγεινή επίσης εντύπωση - και όχι μόνο - προκαλεί το γεγονός, ότι τη στιγμή που τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα τα πιο πάνω επικίνδυνα για το περιβάλλον και την υγεία έργα, η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αναβάλλει συνεχώς επείγουσες και επιβαλλόμενες δράσεις σε μια ήπια, φιλική προς το περιβάλλον κατεύθυνση πολύ χαμηλότερου κόστους.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση των δύο φαραωνικών, ειδικότερα, μονάδων επεξεργασίας στην ΟΕΔΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων (της μονάδας βιολογικής ξήρανσης των απορριμμάτων - με προοπτική στη συνέχεια την καύση τους - των 700.000 τον./έτος και της μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης σύμμεικτων 400.000 τον./έτος) είναι επί ξύλου κρεμάμενη. Πράγματι, πρόσφατα ήρθε σε γνώση μας, ότι τα στοιχεία παλαιότερης Ερώτησης του Κόμματός μας για το ίδιο θέμα, προκάλεσαν αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελικής Αρχής σε επίπεδο προανάκρισης, την περαιτέρω εξέλιξη της οποίας δεν γνωρίζουμε».

Η θέση του ΚΚΕ

«Η θέση του ΚΚΕ για τα πιο πάνω ζητήματα είναι:

  • Να σταματήσει κάθε παραπέρα ενέργεια για την κατασκευή των μονάδων σύμμεικτων απορριμμάτων που προβλέπονται στα ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.
  • Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός (Κεντρικός) Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στο υπόψη αντικείμενο ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους με πλήρη δικαιώματα, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών. Για την περίπτωση της Αττικής να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, οι χωροθετήσεις να αναζητηθούν εκτός του Θριάσιου, χωρίς να αποκλείονται και εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας. Στο μεταξύ να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.

Υστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια είναι η θέση τους για τα παραπάνω ζητήματα;».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ
Εμπαιγμός η ρύθμιση χρεών των δήμων

Την ίδια στιγμή που υπάρχει ήδη στάση πληρωμών και παροχών

Με λογιστικά τερτίπια επιχειρεί η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει από την κύρια πολιτική της επιλογή που είναι οι διαρκείς περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, σε προσωπικό και σε υπηρεσίες προς το λαό. Γεγονός που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, σε απολύσεις, σε αδυναμία καταβολής των μισθών.

Χτες, η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών των Δήμων με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να δηλώνουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή σχετική τροπολογία. Για τα δάνεια αυτά θα επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής τους κατά 8 χρόνια. «Η ρύθμιση - αναφέρουν τα δύο υπουργεία - εκτιμάται ότι θα επιφέρει μειώσεις στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των ΟΤΑ, κατά μέσο όρο, της τάξης του 42% και αυξάνει έμμεσα τις αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ».

Στο πλαίσιο της ρύθμισης των δανείων των ΟΤΑ, προβλέπεται η χορήγηση μιας περιόδου χάριτος έως 2 ετών εντός της οποίας θα καταβάλλονται από τους δήμους μόνο τόκοι και μειώνεται το επιτόκιο των συναφθέντων δανείων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5 %). Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ότι αναστέλλεται, για το μήνα Οκτώβριο, η παρακράτηση των τοκοχρεολυσίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους Δήμους, των οποίων η μηνιαία παρακράτηση υπερβαίνει το 35% του αποδοτέου ποσού της τακτικής χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με κατάσταση του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά 71 Δήμους και το ύψος του ποσού ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης, τη χθεσινή κυβερνητική απόφαση. Σε απόλυτη συμπαιγνία με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που προβλέπουν νέα μείωση στους πόρους των δήμων, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η ηγεσία της ΚΕΔΕ, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου (ΔΣ) επιχείρησε να συγκαλύψει αυτά τα σχέδια. Ετσι, αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική που επιτείνει την οικονομική ανέχεια των δήμων και γενικότερα, ψάχνοντας για κάποια μπαλώματα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΟΕ ΟΤΑ, εκπρόσωποι της οποίας παραβρέθηκαν και έλαβαν το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση, ζητώντας να γίνεται κατά προτεραιότητα η πληρωμή των εργαζομένων στους δήμους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, μη θίγοντας όμως την κυρίαρχη πολιτική.

Υπάρχει ήδη στάση πληρωμών

«Υπάρχει μια επεξεργασμένη πολιτική που στον πυρήνα της έχει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», σημείωσε στην τοποθέτησή της εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Ελ. Παντελάκη. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, τόνισε, προχωρά και η αντικατάσταση των εργαζομένων με προσωπικό μερικής απασχόλησης και η παροχή υπηρεσιών μέσω ΜΚΟ και κοινωνικούς συνεταιρισμούς, κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια και σε άλλες χώρες της ΕΕ είτε εντός είτε εκτός ζώνης ευρώ. Τόνισε ότι η ρύθμιση χρεών αποτελεί εμπαιγμό ώστε να κερδηθεί χρόνος, καθώς υπάρχει ήδη στάση πληρωμών προς τους δήμους. Στηλίτευσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ, η οποία διαπραγματεύεται στα πλαίσια του σφαγιασμού των εργαζομένων, διαπραγματεύεται δηλαδή το αυτονόητο, αν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ή όχι τους μισθούς. Και πρόσθεσε πως πρέπει άμεσα να δώσει η κυβέρνηση κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Σχετικά με τις θριαμβολογίες της ΚΕΔΕ είπε: «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όταν είναι γνωστό ότι επίκειται νέα μείωση στους πόρους των δήμων». Χρειάζεται, κατέληξε, συντονισμός με το εργατικό κίνημα ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό τον αγώνα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org