ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σημαντική εμπειρία από τον αγώνα για τους άνεργους

Συνέντευξη με τον Ηλία Σιώκη, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, για την οργάνωση του αγώνα των ανέργων στον κλάδο των κατασκευών

Συγκέντρωση για την προστασία των ανέργων στον ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Συγκέντρωση για την προστασία των ανέργων στον ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη
H οργάνωση της πάλης για την επιβίωση των ανέργων, για την ικανοποίηση των ελάχιστων αναγκών τους, με πνεύμα ταξικής αλληλεγγύης, με μαχητικό πνεύμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την πολιτική που γεννά την ανεργία, είναι επιτακτική ανάγκη, κάτω από τις σημερινές συνθήκες έκρηξης της ανεργίας που θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, το επόμενο διάστημα. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντείνουν την παρέμβασή τους, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρθηκε η πείρα που αναδείχθηκε από τη δράση των επιτροπών αγώνα που έχουν στηθεί έως τώρα, συζητήθηκε η κατεύθυνση του αγώνα αλλά και πρακτικά ζητήματα οργάνωσης της πάλης για τους άνεργους, στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία και τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές.

Με αφορμή αυτή την κεντρική παρέμβαση του ταξικού κινήματος, ο «Ρ» συζήτησε με τον Ηλία Σιώκη, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, για την πείρα από την οργάνωση του αγώνα των ανέργων στον κλάδο των κατασκευών.

- Η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, σε όλους τους κλάδους. Στον κλάδο των κατασκευών μιλάτε για ποσοστό μεγαλύτερο από 50%. Χιλιάδες εργαζόμενοι καταδικάζονται να ζουν χωρίς εισόδημα. Εσείς τους καλείτε σε οργάνωση του αγώνα, όταν κάποιοι από αυτούς δεν έχουν λεφτά ούτε για το ενοίκιο. Μπορούν οι άνεργοι να δουν προοπτική στο κάλεσμά σας, όταν αυτό, που αντικειμενικά, άμεσα τους καίει είναι ο επιούσιος;

- Σήμερα, η ανεργία στις κατασκευές, στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνά το 75% και αφορά το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου (εργατοτεχνίτες, μηχανικοί, ελεύθεροι μικροεπαγγελματίες). Εκτός από ένα πολύ μικρό τμήμα που εργάζεται - πάντα σχετικά - μόνιμα στο Μετρό και άλλα μεγάλα εργοτάξια και ένα επίσης μικρό τμήμα που εναλλάσσεται ανάμεσα σε μικρές περιόδους προσωρινής απασχόλησης με μεροκάματο πολύ κάτω από την ΣΣΕ του κλάδου λόγω της πίεσης της εξαθλίωσης και περιόδους παρατεταμένης ανεργίας, για το μεγαλύτερο τμήμα μιλάμε για μακρόχρονη, σχεδόν μόνιμη ανεργία, χωρίς δικαίωμα για επίδομα ανεργίας.

Ολος αυτός ο κόσμος, φυσιολογικά, αναζητά με αγωνία λύσεις καθημερινής επιβίωσης. Ομως όσο περνά ο καιρός (και αυτό δεν ισχύει μόνο τα δύο τελευταία χρόνια της όξυνσης της κρίσης), τόσο πέφτει μπροστά σε ένα αδιαπέραστο τείχος δυσκολιών που είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι στο παρελθόν. Ακόμα και η ελπίδα της προσωρινής μικρολύσης ή της προσμονής για καλυτέρευση των συνθηκών εξανεμίζεται πλέον πλήρως.

Αν παλιά, ένα συνδικάτο απαιτούσε 10 αιτήματα και με αγώνα κέρδιζε τα 5 απ' αυτά, σήμερα με σκληρότερο αγώνα είναι δύσκολο να πετύχει το μισό από τα αιτήματα αυτά. Σ' αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, πατάει το συνδικάτο και προσπαθεί να την εξηγήσει κατανοητά στους εργαζόμενους, όχι για να τους απογοητεύσει, αλλά για να δείξει το μοναδικό δρόμο που απέμεινε να διαλέξουν. Να δείξει ότι η επίλυση του πιο άμεσου, απλού και επείγοντος προβλήματος, προϋποθέτει σύγκρουση με το σύστημα που γεννά και χρειάζεται την ανεργία για να ρίχνει μισθούς και δικαιώματα. Αυτό δε σημαίνει ότι το συνδικάτο παραιτείται από την πάλη για επιβολή άμεσων λύσεων, προστασίας των ανέργων από την εξαθλίωση, μέτρων για να σωθεί η εργατική οικογένεια. Δεν παραιτούμαστε από την πάλη να παρεμποδιστούν τα μέτρα της κυβέρνησης. Αντίθετα, ο καθημερινός αγώνας βγάζει στη δράση πολλούς ανέργους, εξασφαλίζει επιμέρους μικρές νίκες, βοηθά τους εργαζόμενους να αναθαρρήσουν και να καταλάβουν τη δύναμη που έχουν. Αυτή η πάλη για άμεσα ζητήματα, είναι ταξικά προσανατολισμένη, πατάει πάνω στην πολύχρονη εμπειρία του ταξικού κινήματος και την προσωπική εμπειρία του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά. Και είναι κάθε μέρα και περισσότεροι αυτοί που καταλαβαίνουν ότι όρος για την καθημερινή επιβίωση της οικογένειάς τους, είναι η σύγκρουση με τη σημερινή πολιτική και τους φορείς της.

- Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της ανεργίας με προγράμματα επιδότησης της εργασίας. Εσείς τα απορρίπτετε, τα καταδικάζετε και τους καλείτε να μην τα αποδεχθούν. Μπορεί αυτό να αποτελεί επιλογή σήμερα για τον άνεργο και γιατί;

- Το συνδικάτο μας και η Επιτροπή Αγώνα των ανέργων του κλάδου, προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους άνεργους ότι ένα ψευτο-πρόγραμμα απασχόλησης φαίνεται σαν άμεση, επείγουσα λύση σε μια ακραία κατάσταση παρατεταμένης ανεργίας και απόλυτης εξαθλίωσης, όμως δεν είναι. Η προσωρινή απασχόληση, επιδοτούμενη μάλιστα από τον ΟΑΕΔ και άλλα προγράμματα που πληρώνονται από τα λεφτά των ίδιων των εργαζόμενων και των ανέργων, για να έχουν τζάμπα εργάτες οι εργοδότες είναι το «όνειρο» όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ και των άλλων εραστών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος τους είναι η γενικευμένη υποκατάσταση της πλήρους - μόνιμης δουλειάς από την προσωρινή, μερική απασχόληση. Χρησιμοποιούν την ανέχεια των ανέργων για να τους στρέψουν κατά όσων έχουν απομείνει με σχετικά μόνιμη δουλειά και να πετύχουν το «όνειρό» τους. Αυτό θα γενικευθεί. Πάντως, εμείς ακόμα και τους ανέργους που αναγκάζονται να πάνε σε τέτοια προγράμματα - ψευτοασπιρίνες για να μείνουν σε λίγους μήνες πάλι άνεργοι, τους καλούμε να δράσουν μαζί μας για την κατάργηση της επιδότησης των εργοδοτών και την ουσιαστική ενίσχυση της επιδότησης των ανέργων με 1.180 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει και με υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμο.

- Σήμερα χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς ρεύμα, στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σταματούν τα παιδιά τους από τις σπουδές. Μπορεί το κίνημα να δώσει λύση σ' αυτά τα προβλήματα;

- Και μόνο η απάντηση του προέδρου της ΔΕΗ στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που τον επισκέφθηκε για το χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δείχνει αυτές τις δυνατότητες του κινήματος. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε : «αν το κίνημα άρνησης πληρωμής των χαρατσιών πάρει μαζικές διαστάσεις, τότε η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν μπορεί να κατεβάσει τον γενικό διακόπτη και να σκοτεινιάσει όλη τη χώρα». Ο δρόμος της μαζικής, συλλογικής, οργανωμένης αντίδρασης, πρώτ' απ' όλα από τα συνδικάτα αλλά και τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

- Οι επιτροπές αγώνα ανέργων που στήθηκαν και λειτουργούν στις κατασκευές και στο εμπόριο, με τι περιεχόμενο δράσης δουλεύουν; Αγκαλιάζονται από τους άνεργους;

- Η δράση των επιτροπών αγώνα φέρνει θετική πείρα. Η επιτροπή αγώνα στις κατασκευές, εκφράζει το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων του κλάδου. Προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις για την προστασία των ανέργων και για τα προβλήματα υγείας και περίθαλψης που αυτοί αντιμετωπίζουν. Η εμπειρία μέχρι τώρα είναι θετική. Οι πολλές μικρές νίκες μας στην επανασύνδεση ρεύματος ή στη μη πληρωμή ποσών στα νοσοκομεία για εξετάσεις ή θεραπείες από ανέργους, η πληρωμή δεδουλευμένων σε απλήρωτους εργαζόμενους, μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε. Οι παρεμβάσεις μας στις Εφορίες και στις ΔΕΚΟ για τους απλήρωτους λογαριασμούς, η συμμετοχή μας στις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης, έχουν σημαντική αποδοχή και συσπειρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους και άνεργους. Ομως, ένα οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να διακατέχεται από αυταπάτες ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος θα πετύχει να επιβάλλει εσαεί την πλήρη προστασία των εργαζομένων και των ανέργων.

- Οι παρεμβάσεις σας αφορούν μόνο τις επιπτώσεις που βιώνουν οι άνεργοι;

- Το προηγούμενο διάστημα, αναδείξαμε τους δρόμους και τις δυνατότητες αντιμετώπισης της ανεργίας με μια άλλη πολιτική. Διεκδικήσαμε, οικόπεδα του ΟΕΚ, περιουσία δηλαδή των εργαζομένων που φτιάχθηκε με τις εισφορές τους, να γίνουν σπίτια, φθηνές και ασφαλείς λαϊκές κατοικίες, για να στεγαστούν ανθρώπινα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, ιδιαίτερα σήμερα που το νοίκι δεν μπορεί να πληρωθεί λόγω της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Απαιτήσαμε να δοθούν κονδύλια για αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δίνεται δουλειά σε χιλιάδες ανέργους αλλά θωρακίζεται η χώρα από ανυπολόγιστους κινδύνους.

Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, όμως αυτό δεν θα αδυνατίσει τις προσπάθειές μας. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συγκροτούν επιτροπές ανέργων σε κάθε κλάδο και σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ευρύ κίνημα εργαζομένων και ανέργων που θα αναδείξει σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα και κυρίως θα ενιαιοποιήσει τη δράση του κινήματος για τα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.

Η πάλη γι' αυτές τις προτάσεις, για μια άλλη πολιτική και δρόμο ανάπτυξης, είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής πάλης μας για τους ανέργους.

Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: ή μαζικά, συλλογικά θα τους παρεμποδίσουμε ή θα συνεχίσουν να μας λιανίζουν. `Η θα υποταχθούμε στη βαρβαρότητα ή θα την ανατρέψουμε. `Η εμείς ή αυτοί.

Σ' αυτόν τον αγώνα καλούμε όχι μόνο τον άνεργο αλλά και την οικογένειά του. Αν μαζευτούν όλοι αυτοί, μαζί με τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με τους νέους άνεργους τους δημόσιου τομέα μέσω «εφεδρείας», γινόμαστε μια λαϊκή πλειοψηφία, ικανή για τα πάντα.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ