ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Δικομματική συμφωνία στην απεμπόληση δικαιωμάτων
  • Με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρείται η έγκριση του Ευρωσυντάγματος
  • Αντ. Σκυλλάκος: Οσο βαθαίνει η ολοκλήρωση της ΕΕ τόσο θα στρέφεται κατά των λαών της Ευρώπης

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση, αλλά με τη στήριξη και της ΝΔ, προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τη συζήτηση του Ευρωσυντάγματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ετσι, χτες συνεδρίασε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, για να εκφράσει γνώμη για το Ευρωσύνταγμα, αλλά τα κείμενα με τις θέσεις της κυβέρνησης και το σχέδιο για την απόφαση της Επιτροπής δόθηκαν στους βουλευτές μέλη της μόλις στην αρχή της συνεδρίασης!

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης επιβεβαίωσε την προσχώρηση ουσιαστικά της Ελλάδας στις επιδιώξεις των μεγάλων χωρών της ΕΕ και την περαιτέρω μείωση του «βέτο» σε μια σειρά αποφάσεων της Ενωσης.

Ανέφερε ότι η πρόταση του Ευρωσυντάγματος που κατέληξε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση επιδέχεται μεν κάποιες συμπληρώσεις, αλλά θα πρέπει να αποτελεί «κείμενο αναφοράς» μέχρι το τέλος και η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σύντομα.

Για επιμέρους θέματα ανέφερε ότι πρέπει κάθε χώρα να έχει έναν επίτροπο, αλλά στο γραπτό κείμενο με τις προτάσεις της κυβέρνησης αναφέρεται ότι θα υπάρχουν επίτροποι «χωρίς γενικό δικαίωμα ψήφου», οι οποίοι «θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στους τομείς που έχουν αρμοδιότητα». Πρακτικά, δηλαδή, προτείνεται η θέσπιση επιτρόπων α΄ και β΄ κατηγορίας.

Για τις ειδικές πλειοψηφίες σχετικά με τη λήψη αποφάσεων πρότεινε να απαιτείται το 50% των κρατών, που, όμως, θα αντιπροσωπεύει το 50% του πληθυσμού (και όχι το 60% που προβλέπει το Σύνταγμα) των χωρών - μελών της ΕΕ. Ειδική πλειοψηφία πρότεινε να ισχύει και στην «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας», που θα ενεργοποιηθεί όμως πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος. Ζήτησε δε να απαλειφθεί από το σχέδιο του Συντάγματος η πρόβλεψη για την εθελοντική αποχώρηση κάποιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η αναθεώρηση του Συντάγματος να γίνεται σε διακυβερνητική με πλειοψηφία των 5/6 των χωρών της ΕΕ.

Ο Π. Μολυβιάτης, εκ μέρους της ΝΔ, συμφώνησε ουσιαστικά με τις κυβερνητικές προτάσεις, προτείνοντας απλώς να υπάρχει ένας επίτροπος από κάθε χώρα με δικαίωμα ψήφου και να απαιτείται το 60% του πληθυσμού της ΕΕ για τη λήψη απόφασης. Μάλιστα όταν κλήθηκε από τον Αντ. Σκυλλάκο να πει εάν συμφωνεί με τον περιορισμό του «βέτο» σε μια σειρά θεμάτων αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο ευρωβουλευτής Αλ. Αλαβάνος ζήτησε σεβασμό του κειμένου στο οποίο κατέληξε η «Συνέλευση» και είπε ότι η χώρα μας μπορεί να θέσει ορισμένα θέματα όπως η σύνθεση της Επιτροπής.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

«Είμαστε αντίθετοι στο να υπάρξει Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, γιατί όσο βαθαίνει η ολοκλήρωση της ΕΕ τόσο θα στρέφεται κατά των λαών της Ευρώπης», τόνισε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, δηλώνοντας ότι απορρίπτει τα σχετικά κείμενα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή.

Για τα συγκεκριμένα θέματα είπε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του δικαιώματος του «βέτο» και σε αμυντικά θέματα αλλά και άλλους τομείς. Αναφέρθηκε στη θέσπιση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται τα κράτη - μέλη και έτσι μια σειρά θέματα (π.χ. τρομοσυμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ) δε θα εγκρίνονται από τα εθνικά κοινοβούλια.

Για τις ειδικές πλειοψηφίες είπε ότι η πρόταση για το 50% του πληθυσμού για τη λήψη απόφασης διευκολύνει τις μεγάλες χώρες και χειροτερεύει την κατάσταση. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, τόνισε, συμφωνούν στην κατάργηση της εκ περιτροπής προεδρίας, ενώ η κυβέρνηση συμφωνεί με τους επιτρόπους χωρίς ψήφο.

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόβλεψη για την αλληλεγγύη σε χώρες που πλήττονται από «τρομοκράτες» και κινδυνεύει το «δημοκρατικό τους πολίτευμα», αφού στην ουσία θα στρέφεται κατά των ανατρεπτικών κινημάτων ακόμα και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι και στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων γίνονται βήματα προς τα πίσω ακόμα και σε σχέση με τις προβλέψεις του Ελληνικού Συντάγματος ή τις προτάσεις του ΟΗΕ, αφού δεν προστατεύεται ούτε καν η απεργία, ενώ, αντίθετα, υπό προστασία τίθεται η «επιχειρηματικότητα». Σχετικά, τέλος, με τη θέσπιση «ευρωπαϊκών κομμάτων» είπε ότι προτείνονται, για να συμβάλουν στη διαμόρφωση «ευρωπαϊκής καπιταλιστικής συνείδησης» και θα οδηγηθούμε στο να χρηματοδοτούνται μόνο όσα κόμματα είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συζητήθηκαν οι θέσεις για τη διακυβερνητική

Οι θέσεις της Αθήνας για τη διακυβερνητική διάσκεψη βρέθηκαν χτες στο τραπέζι της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών. Η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνάντησης κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το προσεχές Σάββατο.

Κατά τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε σε τρία από τα σημαντικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά προς διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της διακυβερνητικής. Το πρώτο ζήτημα αφορά στη θέση του προέδρου της ΕΕ, για τον οποίο η πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Ζ. Ντεστέν προβλέπει θητεία μακράς χρονικής διάρκειας και καθήκοντα που δημιουργούν την εικόνα ενός προέδρου Ομοσπονδίας. Η ελληνική κυβέρνηση, σε γενικές γραμμές, είναι υπέρ της θεσμοθέτησης της θέσης του προέδρου, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί στη Συντακτική Συνέλευση.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι η κατάργηση ή όχι του βέτο. Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την κατάργηση αυτού του δικαιώματος για όλα τα ζητήματα, εκτός αυτών που άπτονται της ασφάλειας της χώρας.

Τρίτο σημαντικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό προς διαπραγμάτευση στη διακυβερνητική είναι η εκπροσώπηση των κρατών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το θέμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει τη θέση ότι πρέπει να ισχύσει η αρχή πως κάθε κράτος πρέπει να έχει έναν επίτροπο.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του μίλησε για μια «νέα φάση» στην οποία εισέρχεται η Ευρώπη των 25. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσει τις θέσεις της.

Συναινεί η ΝΔ

Την υπερψήφιση του ευρωπαϊκού Συντάγματος με συναινετικές διαδικασίες πριν από τις ευρωεκλογές τον ερχόμενο Ιούνη, ζητά η ΝΔ, η οποία ουσιαστικά αποδέχεται πλήρως το προσχέδιο που εγκρίθηκε στη σύνοδο της Χαλκιδικής.

«Είναι ανάγκη οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης να τερματιστούν αρκετά πριν απ' τις Ευρωεκλογές του Ιούνη 2004», τόνισε η Μαριέτα Γιαννάκου, μετά τη σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή. Μεταφέροντας μάλιστα τις σχετικές αξιώσεις της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σημαντικές αποκλίσεις» από το προσχέδιο του Συντάγματος γιατί υπάρχει κίνδυνος να κλονιστούν οι ισορροπίες που επιτεύχθηκαν και να βρεθούν μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο, όπως αυτό που χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας.

Παράλληλα, η ΝΔ ζητά να γίνει μια ενημερωτική συζήτηση για το θέμα στη Βουλή.

Συνάντηση με το ΕΚ Λευκάδας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας σήμερα Πέμπτη, στις 12.15 το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ