ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης

Το Σάββατο, 4 Οκτώβρη, συνεδριάζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Το πρόγραμμα δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο εξάμηνο, εξετάζει το Σάββατο 4 Οκτώβρη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 10.30 το πρωί και θα γίνει στην αίθουσα της Αγροτικής Τράπεζας (Αμερικής 10, 3ος όροφος).

Μιλώντας για τη σημασία της συνεδρίασης, ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής δίνει την αγωνιστική εκκίνηση για το επόμενο εξάμηνο, καθώς το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να εντείνει την πάλη του, να ενισχύσει την παρέμβασή του, ώστε οι εργαζόμενοι πιο μαζικά να αμφισβητήσουν και να αντισταθούν στην αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται.

Μια κυβερνητική πολιτική, που - όπως υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - παρά τα ανέξοδα «θα» της «Χάρτας Σύγκλισης», στην πραγματικότητα ολοκληρώνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σ' αυτήν τη φάση και προλειαίνει το έδαφος για ένταση της επίθεσης μετά τις εκλογές. Μια πολιτική που ασκήθηκε και ασκείται με τη στήριξη των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και του κόμματος της ΝΔ.

Τα μετεκλογικά σχέδια αυτών των δυνάμεων επιφυλάσσουν πιο άγρια επίθεση στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, παραπέρα υποβάθμιση του συστήματος Υγείας, ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μείωση των κονδυλίων για την Παιδεία, αλλά και γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Συστατικό στοιχείο αυτής της πολιτικής θα είναι η κλιμάκωση του αυταρχισμού, της κρατικής καταστολής, περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και κατάργησης δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Σ' αυτές τις συνθήκες για τους εργαζόμενους, οι αγώνες και η συσπείρωση δυνάμεων είναι πλέον μονόδρομος.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
Νέα επιδότηση στο κεφάλαιο

Αυξάνονται τα ποσά που παρέχονται στο κεφάλαιο για να χρησιμοποιεί ανέργους με μισθό εργασίας το επίδομα ανεργίας

«Ζεστό» και ακόμα περισσότερο χρήμα του ΟΑΕΔ «χαρίζει» απλόχερα η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, υλοποιώντας ταυτόχρονα τους στόχους της για ανατροπή της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Οι νέες παροχές στο κεφάλαιο ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Λ. Νικολάου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Αυτές προβλέπουν αύξηση της ημερήσιας επιδότησης των εργοδοτών για τους προσλαμβανόμενους ανέργους, αύξηση της διάρκειας της επιδότησης, ανοίγουν ακόμα περισσότερο το δρόμο για απολύσεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα και αντικατάστασή τους με επιδοτούμενους ανέργους!

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, το γενικό ποσό της ημερήσιας επιδότησης για πρόσληψη ανέργων παραμένει στα 14 ευρώ. Ωστόσο, η ημερήσια επιδότηση για τους ανέργους σε «μειονεκτική θέση» αυξάνεται στα 18 ευρώ και σε αυτήν εντάσσονται οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 50 ετών, οι αρχηγοί των μονογονεϊκών οικογενειών και οι νέοι κάτω από 25 ετών που έχουν τελειώσει τις σπουδές και για δυο χρόνια δεν έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Αυτό ακριβώς το μέτρο φανερώνει και την προεκλογική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί, καθώς, όπως προκύπτει από το κυβερνητικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εντοπίσει ότι αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν γυρίσει την πλάτη στο κυβερνητικό κόμμα και επιδιώκει έτσι να τις ξαναμαντρώσει, καλλιεργώντας τους την ελπίδα ότι με την επιδότηση των βιομηχάνων θα βρουν δουλιά.

Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυξάνεται ο χρόνος επιδότησης προς τις επιχειρήσεις! Η επιδότηση το 2003 ίσχυε για 12 μήνες και η υποχρέωση διατήρησης των προσληφθέντων ήταν έξι επιπλέον μήνες. Το 2004 ο χρόνος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνεται στους 18 μήνες και η υποχρέωση διατήρησης 6 μήνες, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις η επιδότηση θα διαρκεί 24 μήνες και υποχρέωση διατήρησης 12 μήνες! Δηλαδή, ο βιομήχανος θα έχει για δύο χρόνια διαθέσιμους εργάτες, πληρώνοντας σχεδόν τίποτα!

Η κυβερνητική στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις, εκτός από το μέτρο της αύξησης της διάρκειας της επιδότησης, εκδηλώνεται και μέσω της κατάργησης του ορίου των επιδοτούμενων προσλήψεων που δικαιούνται να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση. Μέχρι σήμερα, το όριο αυτό συναρτάται με τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση. Στα νέα προγράμματα ο συγκεκριμένος περιορισμός καταργείται, άρα δηλαδή ανοίγει ο δρόμος και δίνεται η δυνατότητα, κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, να αυξήσουν τον αριθμό απασχόλησης εργαζομένων με την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ!

Ακόμα περισσότερο ενισχύεται αυτό από το γεγονός ότι μπορεί θεωρητικά να απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που σκοπεύουν να πάρουν μέρος στα προγράμματα ή βρίσκονται ήδη σε αυτά, όχι όμως και οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ! Δίνεται έτσι η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να «βαφτίζουν» τις αναγκαστικές απολύσεις εργαζομένων σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό σήμερα.

Η δυνατότητα για απολύσεις και γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης προκύπτει και από ένα ακόμα μέτρο. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα προγράμματα υποχρεούνται να διατηρούν αριθμό προσωπικού ίσο με το μέσο όρο του προσωπικού του προηγούμενου χρόνου! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για παράδειγμα, μια επιχείρηση που απασχολεί 100 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, μπορεί να απολύσει τους 20 και στη θέση τους να προσλάβει 20 μερικής απασχόλησης, χωρίς έτσι να αλλάξει ο μέσος όρος των εργαζομένων και να μπορεί έτσι να ενταχθεί στο πρόγραμμα! Δηλαδή και απολύσεις να κάνει και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας να επιβάλει και την επιδότηση να καρπωθεί!

Στην περίπτωση επίσης των «οικειοθελών αποχωρήσεων» στη διάρκεια του προγράμματος, η επιχείρηση «υποχρεούται»... να προσλαμβάνει στη θέση τους άνεργους σε «μειονεκτική θέση», με την αντίστοιχη επιδότηση των 18 ευρώ!

Ετσι, λοιπόν, τις εισφορές που δίνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, η κυβέρνηση τις αρπάζει και τις δίνει στους εργοδότες! Ενώ η ίδια επιδοτεί τον ΟΑΕΔ με εξευτελιστικά ποσά από τον προϋπολογισμό της για τη στήριξη των ανέργων. Με την υλοποίηση των προγραμμάτων ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αφού τους παρέχει φτηνό εργατικό δυναμικό. Ετσι, ο ΟΑΕΔ αποτελεί «όπλο» της για το πέρασμα συνολικά της αντεργατικής της πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ θεώρησε θετική (!) την πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, που προωθεί σε νομοσχέδιό του να εξαναγκάζει τους άνεργους σε εργασία, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας και ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να του καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και τη διαφορά που θα προκύπτει από τις συλλογικές συμβάσεις. Δηλαδή ο ΟΑΕΔ, με τα χρήματα που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος, θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις να απασχολούν για περίπου 4 ώρες ημερησίως τζάμπα εργάτες!

Μεταξύ άλλων, είπε ότι όλα αυτά κινούνται στην κατεύθυνση τα προγράμματα να γίνουν πιο ελκυστικά στις επιχειρήσεις, ενώ παρουσίασε ως «παροχές» ασφάλισης την αύξηση κατά 10% που δίνει στο ήδη εξευτελιστικό σημερινό επίδομα του ΟΑΕΔ. Χαρακτηρίζει «παροχή» την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους άνεργους που έμειναν χήροι ή χήρες και παίρνουν τη σύνταξη του θανόντος, δικαίωμα που ούτως ή άλλως έχει ο άνεργος χήρος ή χήρα! Τέλος, ανακοίνωσε μέση αύξηση κατά 20% στα οικογενειακά επιδόματα.

ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ
Ταξική συσπείρωση για να καθαρίσει η σαπίλα

«Η κλίκα της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ, καραμπινάτοι εργατοπατέρες, μεθοδεύουν ύπουλα την αλλαγή του καταστατικού του σωματείου μας για να αλυσοδέσουν τον κλάδο, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών». Αυτό αποκαλύπτεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών», με αφορμή τη γενική συνέλευση της Ενωσης Ναυτών που θα γίνει στις 8 Οκτώβρη στις 10 το πρωί. Η παράταξη κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, καλώντας ταυτόχρονα τον κλάδο να καθαρίσει το σωματείο από την ομάδα του εκλεκτού των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, στέλεχος του ΣΥΝ, Αντώνη Νταλακογιώργο.

Ο ΑΣΝ παραδίδει στη συνείδηση του κλάδου το πρόσφατο από τα «κατορθώματα» της «ομάδας» Νταλακογιώργου, που είναι η υπερψήφιση της απόφασης που πήρε η νόθα πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ να αποζημιώνονται όλοι οι πρόεδροι και οι γενικοί γραμματείς των κλαδικών ναυτεργατικών σωματείων με 24 μηνιάτικα όταν θα φεύγουν από το πόστο τους! Η σημερινή διοίκηση υπογράφει με χέρια και με πόδια τις Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις πείνας, αδιαφορεί για το ξεπούλημα της ναυτικής εκπαίδευσης και συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης που έχει συστήσει το ΥΕΝ για την κατάργηση του ΓΕΝΕ, του ΕΛΟΕΝ και το μαζικό διωγμό των ναυτεργατών από τα καράβια με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων. Γίνεται «τελάλης του ΥΕΝ για τις αυξήσεις - ψίχουλα των συντάξεων». Παρέχει τις κατάλληλες διευκολύνσεις για το κλείσιμο του ξενώνα της Εστίας Ναυτικών και «συμμετέχει στα διάφορα γεύματα... εργασίας με τους εφοπλιστές».

Ακόμα, με χυδαία λιβελογραφήματα, μέσα από το περιοδικό της Ενωσης Ναυτών, σ' ένα σωματείο όπου οι κομμουνιστές έχουν φτύσει αίμα για να περάσει στα χέρια των ίδιων των ναυτών, σήμερα κάνει σημαία το σκιάχτρο του αντικομμουνισμού για να χτυπήσει το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις των ναυτεργατών. «Μιλάτε εσείς - συνεχίζει η παράταξη απευθυνόμενη στην ομάδα του Νταλακογιώργου - με απύθμενο θράσος για "κομματικό συνδικαλισμό", ενώ αναδεικνύεστε με μια σειρά πράξεις πιστοί υπηρέτες των εφοπλιστικών συμφερόντων».

Ο ΑΣΝ καλεί τους ναύτες να συσπειρωθούν στις γραμμές του, να στηρίξουν τη Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση και να ετοιμαστούν για την οργάνωση αγώνων με το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η αγωνιστική παράταξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ