ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αύριο η 24ωρη απεργία για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ

Εντατικές προετοιμασίες από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης ξεκινά η 24ωρη απεργία των ναυτεργατών
Τα μεσάνυχτα της Τρίτης ξεκινά η 24ωρη απεργία των ναυτεργατών
Απεργούν, αύριο Τετάρτη, οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), κόντρα στην επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι εφοπλιστές, οι οποίοι αποθρασυμένοι από το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ είτε θέτουν προκλητικές προϋποθέσεις για την υπογραφή τους.

Η απεργία, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τους ναυτεργάτες και τα σωματεία τους προειδοποιητική, θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Στην απεργία συμμετέχει και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησής της, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ.

«Να πάρουμε στα χέρια μας την απεργιακή μάχη»

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πρωτοστατούν για την οργάνωση της απεργιακής μάχης, με περιοδείες στα καράβια σε όλα τα λιμάνια. Απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, «να πάρουμε στα χέρια μας την οργάνωση και συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα, να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στην εφοπλιστική αδιαλλαξία, να προειδοποιήσουμε την όποια κυβέρνηση σχηματιστεί ότι μετά την 7η Ιούλη ο αγώνας θα συνεχιστεί για τα δικαιώματά μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Καλούν σε ενίσχυση της πάλης, διεκδικώντας: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Αυξήσεις στους μισθούς με κατώτερο μισθό 751 ευρώ, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία. Κατάργηση του ν.4150/2013, οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες, να καθιερωθούν διπλά πληρώματα όπου τα δρομολόγια των πλοίων δεν παρέχουν τις απαιτούμενες ελάχιστες ώρες ανάπαυσης των πληρωμάτων. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ν.4387/2016 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

Καταγγέλλουν επίσης τις αξιώσεις που προβάλλουν οι εφοπλιστές για την υπογραφή ΣΣΕ. Οπως επισημαίνουν, «με απύθμενο θράσος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έθεσε ως όρο για την υπογραφή της ΣΣΕ με αύξηση 2% για το 2019 την παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών, με συνθήκες γαλέρας, οργανικές συνθέσεις με βάση τον ν.4150/2013 με απάνθρωπα ωράρια 14 - 16 ώρες δουλειά τη μέρα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Αλληλεγγύη από συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών

Την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών εκφράζουν με ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Μεταφορές της Βρετανίας (RMT) και το Ναυτεργατικό Σωματείο Πολωνίας.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του RMT, τα μέλη του σωματείου «στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων Ελλήνων ναυτεργατών και στον αγώνα τους κατά των εργοδοτών που επιχειρούν να υπονομεύσουν» τα δικαιώματά τους. Ακόμα σημειώνεται πως και το RMT «αγωνίζεται επίσης σκληρά για την αύξηση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών στα πλοία εσωτερικού» και την «ενδυνάμωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών».

Ανάλογο περιεχόμενο έχει και το μήνυμα αλληλεγγύης από το πολωνικό ναυτεργατικό σωματείο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «MELLON CONTACT SERVICES»
Με ένταση του αγώνα απαντάνε στην επίθεση της εργοδοσίας

Με νέα στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) σήμερα Τρίτη συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη «Mellon Contact Services», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Η σημερινή στάση είναι συνέχεια των πρόσφατων απεργιών και στάσεων εργασίας, ενώ η Γενική Συνέλευσή τους έχει ήδη κηρύξει και νέα στάση εργασίας μεθαύριο Πέμπτη.

Η αξιοθαύμαστη αγωνιστική αντοχή των εργαζομένων και του σωματείου τους έχει φέρει σε δύσκολη θέση την εργοδοσία. Αυτό δείχνει η νέα επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη Παρασκευή, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να κάνουν Γενική Συνέλευση «εδώ και τώρα» για να αποδεχθούν τα ψίχουλα που τους πετά με το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο η σύμβαση καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, εκπρόσωπος της εργοδοσίας απείλησε τους εργαζόμενους «ότι έχουμε περιθώριο 2 ώρες να υπογράψουμε Σύμβαση με μία από τις προτάσεις της εργοδοσίας, διαφορετικά τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει Σύμβαση (...). Κάνουν πως ξεχνάνε την τρίμηνη υποχρεωτική μετενέργεια της Σύμβασης για να πιάσουν τόπο οι απειλές και οι εκβιασμοί τους, επειδή ακριβώς ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απορρίψουν τις προτάσεις τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι η εταιρεία να κάνει πίσω. Να θυμίσουμε ότι οι προτάσεις της εργοδοσίας δεν ικανοποιούν κανένα αίτημα των εργαζομένων.

(...) Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι προϊστάμενοι και τα τσιράκια της. Οι οποίοι επιτέθηκαν στους εργαζόμενους και τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου με εκβιασμούς, με χαρακτηρισμούς, ειρωνείες και χειρονομίες. Τόλμησαν ακόμα να σηκώσουν χέρι και να σπρώξουν μέλος του ΔΣ του Σωματείου. Σε αυτό το σημείο έχει φτάσει ο πανικός τους!

(...) Δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων ενωμένοι σαν μια γροθιά, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, επί τρεις βδομάδες τώρα δίνουν έναν μεγάλο και αξιοπρεπή αγώνα για τα αυτονόητα δικαιώματά τους (...).

Τους αηδιάζει που οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει ποιον έχουν απέναντί τους και ποιον στο πλάι τους και για αυτό εκτόξευσαν "λάσπη" στο Σωματείο, προσπαθώντας μάταια να στρέψουν τους εργαζόμενους απέναντι στο ΔΣ, υποτιμώντας τη νοημοσύνη δεκάδων συναδέλφων που συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις και στις αποφάσεις που παίρναμε συλλογικά. Μήπως θυμούνται να μας πουν από πόσους συναδέλφους άκουσαν την Παρασκευή τις λέξεις "ντροπή" και "ξεφτίλα";».

Επίσης, σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας στα γραφεία της Θεσσαλονίκης καταδικάζουν «τις απαράδεκτες πράξεις απόγνωσης και πανικού στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία την Παρασκευή. Με αυτόν τον τρόπο μας βρίσκει άλλη μια φορά απέναντί της, παλεύοντας στο πλευρό του Σωματείου μας και των εργαζομένων στην Αθήνα, ενωμένοι όπως τόσο καιρό, για τα δίκαια αιτήματά μας. (...) Κόπτονται δήθεν για τα δικαιώματά μας και απειλούν ότι θα χάσουμε τη Συλλογική Σύμβαση, αλλά ξεχνάνε ότι εμείς εδώ είμαστε με ατομικές συμβάσεις και οι περισσότεροι συνάδελφοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αμείβονται με 550 ευρώ. Για ποια σύμβαση μιλάνε; Ακόμα και η πρόταση της Διοίκησης αφορά 10 ευρώ κουπόνια που δεν είναι μέρος της σύμβασης.

(...) Εκφράζουμε ιδιαίτερα τη συμπαράστασή μας στα μέλη του ΔΣ του Σωματείου που είναι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων και γι' αυτό δέχτηκαν την επίθεση της εργοδοσίας και των εκπροσώπων της στην παραγωγή. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας όλοι μαζί σαν μια γροθιά».

Απεργία στην «PD Solutions» για την υπογραφή ΣΣΕ

Στο μεταξύ, σε απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, οι εργαζόμενοι της PDS («PD Solutions» - θυγατρική της Πειραιώς), καθώς η εργοδοσία απορρίπτει το αίτημά τους «για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες».

Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται με καθεστώς «ενοικίασης» από τις εταιρείες «Mellon» και «Teleperformance».

Τα αιτήματα που προβάλλουν το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής και η Σωματειακή Επιτροπή του στην PDS είναι τα εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω τα δουλεμπορικά από την PDS. Αμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους. Κανείς κάτω από 751 βασικό μισθό. Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 15 λεπτά για κάθε δύο ώρες εργασίας. Πρόγραμμα που να εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι μόνο τις ανάγκες της PDS. Καμία μητέρα να μην εργάζεται Σαββατοκύριακο κ.ά.

Απεργιακή κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησαν από χτες, απαιτώντας την υπογραφή ΣΣΕ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ ΑΕ, έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Εγνατία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
Ξανά πρώτη η ΔΑΣ με αύξηση των δυνάμεών της

Για τέταρτη συνεχόμενη θητεία η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, με αύξηση στο ποσοστό, στο 4ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ).

Για το ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ ψήφισαν 135, έγκυρα 135 (στο προηγούμενο Συνέδριο είχαν ψηφίσει 161, με 2 άκυρα. Η μείωση των ψηφισάντων οφείλεται στις μετατάξεις 350 εργαζομένων).

Η ΔΑΣ πήρε 65 ψήφους, 47,44% και έβγαλε 8 έδρες (από 66 ψήφους, 41,5% και 7 έδρες).

Η «Αυτόνομη Πορεία» (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ - ΜΕΤΑ) πήρε 34 ψήφους, 24,81% και 4 έδρες (από 53 ψήφους, 33,33% και 6 έδρες), το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» 16 ψήφους, 11,07% και 2 έδρες (από 21 ψήφους, 13,2% και 2 έδρες), η «Προοδευτική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ) 12 ψήφους, 8,75% και 2 έδρες (από 19 ψήφους, 11,94% και 2 έδρες), η «Ανεξάρτητη Κίνηση» (ΔΑΚΕ) 10 ψήφους, 7,29% και 1 έδρα.

Για αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η ΔΑΣ έβγαλε 4 αντιπροσώπους (από 3).

Η «Αυτόνομη Πορεία» έβγαλε 2 αντιπροσώπους (το ίδιο), η «Προοδευτική Συνεργασία» 1 αντιπρόσωπο (το ίδιο), η «Ανεξάρτητη Κίνηση» 1 αντιπρόσωπο (δεν είχε).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η ΔΑΣ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Με την απόφασή τους αυτή οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα και επαναβεβαίωσαν την θέλησή τους να παραμείνουν στο τιμόνι της Ομοσπονδίας για 4η συνεχόμενη θητεία οι ταξικές δυνάμεις. Αναδείξανε αποφασιστικά ότι πρέπει να συνεχίσουμε το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για τα δικά μας αιτήματα, για τις δικές μας ανάγκες».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org