ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Χάρη στη στήριξη και των οπορτουνιστών προχωράει η αντιλαϊκή επίθεση

Από τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών τον Απρίλη στην Κοπεγχάγη
Από τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών τον Απρίλη στην Κοπεγχάγη
Προσπάθειες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος έχουμε και στη Δανία, όπου μετά 2 χρόνια «κόκκινης κυβέρνησης», το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά της Ιστορίας του. Το σοσιαλιστικό κόμμα, που, επίσης μετέχει στην κυβέρνηση φαίνεται να καταποντίζεται και να μην ξαναμπαίνει στη βουλή και ο κερδισμένος προς το παρόν να είναι το οπορτουνιστικό κόμμα των πρασινοκόκκινων, που, με πονηρά διλήμματα για μια καλύτερη διαχείριση, κριτικάροντας εκ του ασφαλούς την κυβέρνηση που το ίδιο στηρίζει, φαίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις να τριπλασιάζει τα ποσοστά του.

Κατά μέτωπο επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα

Οι μόνοι χαμένοι, όμως, όπως και προηγούμενα, είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που φορτώνονται ξανά και ξανά όλα τα βάρη της κρίσης.

Το έργο για τις Συλλογικές Συμβάσεις παίχτηκε και εδώ στη Δανία, όπου ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ανέλαβε την «ευθύνη» να πείσει ότι οι εργαζόμενοι πρώτοι θα πρέπει να συμβάλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των δανέζικων επιχειρήσεων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Υπογράφτηκαν μειώσεις μισθών μέχρι και 30%. Εγιναν δεκτές μαζικές απολύσεις και προγράμματα εντατικοποίησης.

Το ζήτημα της αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος και της υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας καθώς και την άγρια επίθεση σε κάθε κεκτημένο δικαίωμα των εκπαιδευτικών, το έζησε πρόσφατα και η Δανία, με κήρυξη λοκ-αουτ στα σχολεία και κυβερνητική επέμβαση τύπου επιστράτευσης, για να ξανανοίξουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί με ψήφιση νόμου να υποχρεωθούν να δεχτούν τα νέα δεδομένα.

Σήμερα μετά τους εκπαιδευτικούς και το σύστημα Παιδείας, πήραν σειρά οι γιατροί και το σύστημα Υγείας. Με τα σημερινά δεδομένα, στη Δανία λειτουργεί ο οικογενειακός γιατρός όπου η πρόσβαση είναι ακόμα δωρεάν. Οι γιατροί, με βάση τον αριθμό επισκέψεων πληρώνονται από τους δήμους. Η κυβέρνηση σήμερα θέλει να προχωρήσει σε τμηματική ιδιωτικοποίηση της Υγείας και να θέσει τους γιατρούς κάτω από άμεσο διοικητικό έλεγχο, με σκοπό τη μείωση των αμοιβών τους με παράλληλη εντατικοποίηση της δουλειάς, αφού θέλει να τους υποχρεώσει να εργάζονται περισσότερες ώρες και να δέχονται περισσότερους ασθενείς. Οι γιατροί με γενικές συνελεύσεις έχουν απορρίψει τις κυβερνητικές απαιτήσεις και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε μια παράλληλη εξέλιξη με αυτή των εκπαιδευτικών, με κίνδυνο όμως από 1η Σεπτέμβρη να καταβάλλεται αντίτιμο από 50 έως 100 ευρώ για κάθε επίσκεψη. Υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο, επειδή το φθινόπωρο θα έχουμε εκλογές για δήμους και περιφέρειες να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος για το 2014 και μ' αυτόν τον τρόπο να αποφύγουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης κι άλλες απώλειες.

Μεγαλώνει ο αριθμός των ανέργων

Ακόμα το ζήτημα των ανέργων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και τα μέτρα ενάντια στις επιδοτήσεις γίνονται πιο αυστηρά. Από τις αρχές του χρόνου, πάνω από 13.000 άνεργοι έχουν μείνει χωρίς επίδομα και ο αριθμός μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να ξεπεράσει τις 30.000, κι αυτό γιατί από το καλοκαίρι του 2011 μειώθηκε το χρονικό διάστημα δικαιώματος στο επίδομα ανεργίας από 4 στα 2 χρόνια. Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων της αποκαλούμενης «κόκκινης» συγκυβέρνησης ήταν και η ανάκληση αυτού του νόμου. Ηταν άλλωστε μια από τις δεσμεύσεις, με βάση την οποία οι πρασινοκόκκινοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σ' αυτήν την κυβέρνηση. Οι δεσμεύσεις όμως αυτές ξεχάστηκαν και η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Αυτό προκαλεί αγανάκτηση, ιδιαίτερα σε όλους αυτούς που εξαπατήθηκαν και στήριξαν αυτήν την κυβέρνηση. Για πρώτη φορά στην φετινή Πρωτομαγιά, η πρωθυπουργός γιουχαΐστηκε και δεν κατόρθωσε, παρά την αστυνομική επέμβαση, να ολοκληρώσει την ομιλία της. Το ίδιο και όπου εμφανίστηκαν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη. Ηγετικά στελέχη των πρασινοκόκκινων, για να καθησυχάσουν τα πνεύματα, παρόλο που έχουν ψηφίσει τον προϋπολογισμό, κάλεσαν την κυβέρνηση σε διάλογο και έβαλαν όρο ότι, αν δε λυθεί το ζήτημα των ανέργων πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, μπορεί και να αποσύρουν την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ετσι, πρόσφατα η κυβέρνηση με διθυράμβους και την απόλυτη στήριξη των ΜΜΕ ανακοίνωσε ότι βρήκε λύση για το θέμα. Η λύση που προτείνει είναι ότι κανένα μέτρο δεν πρέπει να παρθεί πίσω γιατί θα είναι σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που αποτελεί προτεραιότητα για το κυβερνητικό πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει θέσει, αλλά σε όσους μένουν χωρίς επίδομα να χορηγείται μια βοήθεια στο ύψος του 60% του κατώτατου μισθού για ένα ακόμα εξάμηνο. Και για να χρηματοδοτηθεί αυτή η παροχή θα αυξηθεί η συνδρομή των εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας. Δηλαδή, οι ίδιοι εργαζόμενοι να χρηματοδοτήσουν τις απώλειες των δικαιωμάτων τους και να εξακολουθούν να υποχρεώνονται οι άνεργοι, προκειμένου να έχουν δικαίωμα στις εξευτελιστικές επιδοτήσεις να εργάζονται κατά διαστήματα δωρεάν για να ...μη χάνουν την επαφή με την αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, να εξακολουθούν να στέλνονται στα σεμινάρια αποβλάκωσης, για να βελτιώνουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες.

Με δήλωσή τους, οι πρασινοκόκκινοι τόνισαν ότι ναι μεν περίμεναν κάποια καλύτερη και πιο βιώσιμη πρόταση, αλλά χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης που δείχνει ότι αρχίζει να δείχνει κοινωνικό πρόσωπο και να αφουγκράζεται τη λαϊκή θέληση. Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από στελέχη του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Μονόδρομος η ρήξη με τον οπορτουνισμό

Το στημένο σκηνικό των «σκληρών διαπραγματεύσεων» κλιμακώθηκε και το βράδυ της Δευτέρας 20 Μάη ανακοινώθηκε η συμφωνία κυβέρνησης και πρασινοκόκκινων. Μια συμφωνία εξίσου αντιλαϊκή με αυτήν που αρχικά είχε ανακοινωθεί, σύμφωνα με την οποία δε θα αυξηθεί η συνδρομή των εργαζόμενων στο ταμείο ανεργίας, αλλά τα χρήματα θα αφαιρεθούν από άλλες κοινωνικές παροχές, όπως από τα χρήματα που διατίθενται για τη διδασκαλία της δανέζικης γλώσσας στους μετανάστες. Δηλαδή, κάλπικα φτιασιδώματα με βάση τα οποία μεταφέρονται χρήματα από το ένα κονδύλι στο άλλο με μόνιμα χαμένους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Με την υποκριτική στήριξη δηλαδή αυτού του αφερέγγυου κόμματος των πρασινοκόκκινων (μέλος και στο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς») συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική και αν οι εργαζόμενοι δε βγάλουν σύντομα τα απαραίτητα συμπεράσματα με βάση τα κοινωνικοταξικά τους συμφέροντα για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και τραγικές. Και σ' αυτή τη βάση, με τη συμβολή των κομμουνιστών, μπορεί να ανοιχτεί αποφασιστικό μέτωπο ενάντια στον οπορτουνισμό και στο κόμμα της Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας που συμβάλλει στην αναστήλωση της σύγχρονης και αντικομμουνιστικής σοσιαλδημοκρατίας, αποτρέποντας οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αστικής εξουσίας, που θα αποτελέσει επίσης έναν από τους κύριους πυλώνες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος στη Δανία.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
Γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Σκανδιναβίας του ΚΚΕ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κύμα γενικευμένων αντιδράσεων με αιχμή το Γκεζί Παρκ

Το έναυσμα για διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε η άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων ενάντια στη μετατροπή του Γκεζί Παρκ στην Κωνσταντινούπολη σε εμπορικό κέντρο. Οι κινητοποιήσεις για την προστασία του Γκεζί Παρκ, ενός από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες της πόλης των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα και κορυφώθηκαν την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή, οπότε και ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, αποφάσισε να αναλάβει «δράση» εναντίον τους, δίνοντας εντολή επέμβασης στην αστυνομία.

Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και σε Κουσάντασι, Αφιόν, Σμύρνη, Αγκυρα, Εσκίσεχιρ, Μούγλα, Ισπάρτα και αλλού. Με σύνθημα «φτάνει πια», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, που διαδήλωναν μέχρι τις πρώτες ώρες του Σαββάτου και αναμενόταν να συνεχίσουν. Η αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν εναντίον τους χημικά, κανόνια νερού και γκλοπ, μετατρέποντας την πλατεία Ταξίμ σε πεδίο μάχης, με περισσότερους από 100 τραυματίες. Σε κίνδυνο παραμένει η ζωή μίας γυναίκας παλαιστινιακής καταγωγής, ενώ επίθεση δέχτηκαν και οι διαδηλωτές στις άλλες πόλεις.

Οι αντιδράσεις εκφράζουν γενικότερη δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία προωθεί «ανάπτυξη» για το κεφάλαιο, υπογράφει τη συμμετοχή της Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με αιχμή τη Συρία και την ίδια στιγμή επιχειρεί ισλαμοποίηση της κοινωνίας.

Τις συνολικότερες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και την καταστολή των διαδηλώσεων κατήγγειλε με ανακοινώσεις του το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις και καλώντας το λαό να ξεσηκωθεί, απέναντι στις προσπάθειες χειραγώγησης της ζωή του, σημειώνοντας ότι «Αν υποκύψουμε σήμερα, αύριο δε θα μπορούμε να βγούμε ούτε στο δρόμο». Το ΤΚΡ ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΚΡ αρχικά ανέμειξε τη χώρα στον πόλεμο στη Συρία και σήμερα «κήρυξε τον πόλεμο στο λαό της Τουρκίας» και πρέπει να κριθεί.

Νέος ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα

ΟΚΛΑΧΟΜΑ.--

Νέος ανεμοστρόβιλος χτύπησε για δεύτερη φορά σε 15 μέρες, από το βράδυ της Παρασκευής την πόλη της Οκλαχόμα, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και εκτεταμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από 50 είναι οι τραυματίες. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο συγκεκριμένος ανεμοστρόβιλος δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση αυτόν που χτύπησε το Μουρ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org