ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Αλλεπάλληλες επαφές για την προετοιμαζόμενη επίθεση στη Ράφα και την «επόμενη μέρα»

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ την περασμένη Τρίτη στο Πεντάγωνο

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ την περασμένη Τρίτη στο Πεντάγωνο
Με αλλεπάλληλες και συνεχείς επαφές σε διάφορα επίπεδα, ΗΠΑ και Ισραήλ συζητούν και σχεδιάζουν τους όρους για τη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα και τις διάφορες «εναλλακτικές» για τη χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, υπό τον μανδύα μιας «πιο στοχευμένης» επιχείρησης, όπως και για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ από την αρχή της βδομάδας με τους Αμερικανούς υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κ.ά., ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ άλλη μια αντιπροσωπεία Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ τους και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ.

Η επίσκεψη αυτής της αντιπροσωπείας αρχικά είχε αναβληθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση, μετά την «αποχή» των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την έκδοση ψηφίσματος για άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνέχεια, ωστόσο, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι γίνεται αναπρογραμματισμός της επίσκεψης των Ισραηλινών αξιωματούχων, έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.

Στόχος των επαφών που θα έχουν στην Ουάσιγκτον οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι ένα «εναλλακτικό» σχέδιο για την προετοιμαζόμενη επίθεση στη Ράφα.

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν» το «δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς» και σε αυτήν τη νότια πόλη της Γάζας, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι, ωστόσο καλούν υποκριτικά σε μέτρα για την «προστασία των αμάχων» πριν την έναρξη της επιχείρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Μίλερ δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ότι «το είδος της αποστολής που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε είναι μια περιορισμένη εκστρατεία, πολύ πιο στοχευμένη, που παρ' όλα αυτά θα επιτύγχανε τους ίδιους στόχους», ισχυριζόμενος ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο «χωρίς να προκαλέσει μαζικά κακό στον άμαχο πληθυσμό».

Χτες, στο μεταξύ, στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ, συναντώντας αντιπροσωπεία Δημοκρατικών γερουσιαστών και βουλευτών από τις ΗΠΑ και το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι AIPAC, έπλεξε το εγκώμιο του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τον «σπουδαίο φίλο του Ισραήλ».

Πρόσθεσε δε ότι η συμμαχία ΗΠΑ - Ισραήλ είναι «ισχυρότερη από ποτέ» και ότι το Ισραήλ «δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ»...

Το «Politico» δημοσίευσε χτες ρεπορτάζ που αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι στα πρώτα στάδια συνομιλιών με στόχο το στάτους κβο στη Γάζα μετά τον πόλεμο, μελετώντας τις δυνατότητες να συμβάλουν οι ΗΠΑ στη χρηματοδότηση «μιας πολυεθνικής δύναμης ή μιας παλαιστινιακής ειρηνευτικής ομάδας».

Επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου, το «Politico» αναφέρει ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν συζητείται το ενδεχόμενο συμμετοχής Αμερικανών στρατιωτών.

Το Διεθνές Δικαστήριο για την ανθρωπιστική βοήθεια

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη προέτρεψε χτες το Ισραήλ να αναλάβει «κάθε απαραίτητη και αποτελεσματική δράση» προκειμένου να διασφαλίσει ότι προμήθειες βασικών τροφίμων θα διανεμηθούν χωρίς καθυστέρηση στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην απόφασή τους οι δικαστές τονίζουν πως «το δικαστήριο παρατηρεί ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν μονάχα τον κίνδυνο του λιμού (...) αλλά ότι ο λιμός εδραιώνεται».

Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε προχτές ότι θέλει να παρέμβει υπέρ του αιτήματος που έχει καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο η Νότια Αφρική έναντι του Ισραήλ, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εξελίσσεται γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ Μ. Μάρτιν, καταδικάζοντας και τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας «αντιπροσωπεύει μια τεράστιας κλίμακας κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», η οποία περιλαμβάνει σύλληψη ομήρων, σκόπιμη παρεμπόδιση παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, στόχευση αμάχων και υποδομών κοινής ωφέλειας κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις ή αδιάκριτη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων

Υπερτετραπλασιάστηκαν στην Κροατία, αυξήθηκαν κατά πολύ σε Β. Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Βοσνία

Κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών γυμνασίων καταγράφτηκε το 2023 στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου, μετά και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αντανακλάται διαρκώς η κόντρα της «Δύσης» με Ρωσία και Κίνα.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει η ετήσια έκθεση «Balkan Defence Monitor», είναι χαρακτηριστική η εκτόξευση των ασκήσεων ειδικά στα μέλη του ΝΑΤΟ: Στην Κροατία, π.χ., από 14 ασκήσεις το 2022 αυξήθηκαν το 2023 στις ...66 (!), δηλαδή υπερτετραπλασιάστηκαν, και μάλιστα οι 47 απ' αυτές οργανώθηκαν στοχευμένα, μόνο με άλλα μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Στη Βόρεια Μακεδονία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, από 20 ασκήσεις το 2022 έγιναν 31 το 2023, δηλαδή αυξήθηκαν πάνω από 50%.

Αισθητή αύξηση σημείωσαν οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Μαυροβούνιο (από 10 το 2021 και 17 το 2022 έφτασαν τις 25 το 2023) και στην Αλβανία (από 17 πήγαν 20).

Αλλά και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που ακόμα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, την περασμένη χρονιά έγιναν 14 ασκήσεις (από 9 το 2022), εκ των οποίων μάλιστα 4 ήταν μαζί με μέλη του ΝΑΤΟ και 3 με άλλα σχήματα χωρών υπό τις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με το «Balkan Defence Monitor».

Για τη Σερβία η έκθεση κατέγραψε το 2023 μόνο τη διεξαγωγή της άσκησης «Platinum Wolf 2023», που η χώρα συνδιοργάνωσε με τις ΗΠΑ και όχι άλλες, καθώς μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το Βελιγράδι εμφανίζεται να έχει αναστείλει ανεπίσημα τα στρατιωτικά γυμνάσια.

Δεν έγινε συζήτηση στο ΣΑ του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η Μόσχα πρότεινε να γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ συζήτηση για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά την πρότασή της στήριξαν μόνο Κίνα και Αλγερία ενώ απείχαν Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Νότια Κορέα, Σιέρα Λεόνε, Σλοβενία και Ελβετία.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια, υποστήριξε ότι «για να κατανοήσουμε πώς θα εδραιωθεί η διαρκής ειρήνη στο σερβικό έδαφος, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τις πραγματικές αιτίες της τρέχουσας κλιμάκωσης».

Ο εκπρόσωπος της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι «ο αντίκτυπος αυτού του πολέμου απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και τα προειδοποιητικά του μαθήματα είναι ακόμα βαθιά», ενώ καταδικάζοντας και τον βομβαρδισμό που είχε δεχτεί η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι (με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 Κινέζων δημοσιογράφων) έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας», που η χώρα του δεν θα την ξεχάσει ποτέ.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ο Ρόμπερτ Γουντ χαρακτήρισε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς «αναγκαίους και νόμιμους για τον τερματισμό της εθνοκάθαρσης στο Κοσσυφοπέδιο», κατηγορώντας τη Μόσχα για «διάλυση της σταθερότητας σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια» και «πυροδότηση περιφερειακών εντάσεων προκειμένου να προωθήσει τις αποσταθεροποιητικές της φιλοδοξίες στην περιοχή».

Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ισχυρίστηκε πως «ξέρουμε ότι (σ.σ. οι Σέρβοι) δεν θα ενταχθούμε ποτέ στο ΝΑΤΟ, και ότι θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε τη στρατιωτική μας ουδετερότητα». Επέκρινε δε όσους ετοιμάζονται και επίσημα να δεχτούν το Κοσσυφοπέδιο ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, απειλώντας μάλιστα με ενδεχόμενη αποχώρηση του Βελιγραδίου από αυτό.

ΕΕΔΔΑ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Σε πολύμορφη συμπαράσταση καλεί και το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο και της αυριανής Ημέρας της Παλαιστινιακής Γης

Την ολόπλευρη αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό εκφράζει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), χαιρετίζοντας με ανακοίνωσή της την Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης (30 Μάρτη).

Η ΕΕΔΔΑ τονίζει πως φέτος «η επέτειος αυτή έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, μετά και τις τραγικές εξελίξεις τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη, όπου οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής συνεχίζονται με αμείωτη βιαιότητα, με πρόσχημα το χτύπημα της Χαμάς, στην πραγματικότητα, όμως, στοχεύοντας στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και στην εκδίωξη όσων επιβιώσουν από τα εδάφη τους».

Ταυτόχρονα, η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει «την ελληνική κυβέρνηση, που με σημαία τα "δημοκρατικά ιδεώδη" έχει ανακηρύξει το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ σε σημαντικό εταίρο της χώρας μας, κωφεύοντας στις φωνές της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού μας που ζητά δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη. Καταγγέλλει και όσα κόμματα σιωπούν μπροστά στο έγκλημα που διαπράττεται ενάντια στον παλαιστινιακό λαό με την αμέριστη στήριξη των ιμπεριαλιστών, τους οποίους, ουσιαστικά, αθωώνουν καταγγέλλοντάς τους ως "αναποτελεσματικούς"».

Καταλήγει δε ότι «δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε να δοθεί τέλος, άμεσα και χωρίς όρους στον πόλεμο, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Την περασμένη Τετάρτη η ΕΕΔΔΑ παρέδωσε στο ΠΑΜΕ 10 κούτες με βρεφικό γάλα σε σκόνη και υγειονομικό υλικό από προσφορές σε είδη και χρήματα που συγκεντρώθηκαν από μέλη και φίλους της για τον λαό της Γάζας.

Υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή και την αυριανή Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της χώρας μας και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις να μετατρέψουν την 30ή Μάρτη σε Μέρα Δράσης και Αλληλεγγύης με τον λαό της Παλαιστίνης, αξιοποιώντας και την προετοιμασία για τη μεγάλη απεργιακή μάχη στις 17 Απρίλη.

ΓΑΛΛΙΑ
Αντιπαράθεση για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Ανησυχία για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη Γαλλία εκφράζουν τα αστικά επιτελεία στη χώρα, μετά από την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων, με βάση τα οποία αυτό «έκλεισε» για το 2023 στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 4,9% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Μεταξύ άλλων, προβληματισμό εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, πρώην υπουργός και Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος υποστήριξε πως - αν και δεν είναι πρωτοφανές - αυτά τα νούμερα είναι εξαιρετικά σπάνια για τα γαλλικά δεδομένα και κάλεσε την κυβέρνηση σε μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, Ερίκ Κιοτί, δήλωσε πως «η πρόταση μομφής είναι στο τραπέζι, πολύ ξεκάθαρα» και ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατάσταση, σε αυτήν την ολίσθηση που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του έθνους μας». Ανέφερε δε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες (σ.σ. που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι) δεν είναι νομοθετική προθεσμία, ούτε πολιτική προθεσμία, είναι για τον κ. Μακρόν, όχι για εμάς» εκτιμώντας ότι ήδη η Γαλλία «ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα, στα χρόνια της κρίσης χρέους» όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων λογαριασμών της.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της IFOP ενόψει των ευρωεκλογών, εμφανίζει την «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν να προηγείται με 30%, έναντι 21% της «Αναγέννησης» του Προέδρου της χώρας Μακρόν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ