ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σε αγωνιστικό βηματισμό, με σταθμό τις 13 Οκτώβρη

Εκεί κατέληξε η σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ στις 14 Σεπτέμβρη

Από κινητοποίηση ΕΒΕ της Αττικής τον περασμένο Ιούνη
Από κινητοποίηση ΕΒΕ της Αττικής τον περασμένο Ιούνη
Να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στις 13 Οκτώβρη, ως ένα βήμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στα «αδιέξοδα» που γεννάει η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας και αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι 22 σωματείων, 3 Επιτροπών Αγώνα και συνδικαλιστές - μέλη ΔΣ από 8 ακόμα σωματεία, που συμμετείχαν σε σύσκεψη στις 14 Σεπτέμβρη, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

Εισηγητικά ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την πανδημία και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού της ΔΕΘ. Μίλησε για ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του λαού, όπως η Υγεία, η Παιδεία, όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των σωματείων, ανάπτυξης της συλλογικής δράσης και συμμαχίας με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Για την πανδημία, επεσήμανε πως «τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν "λάστιχο" για να περισωθούν τα κέρδη των μεγάλων ομίλων. Το καλοκαίρι γίναμε μάρτυρες της απόλυτης ασυδοσίας των μεγάλων ομίλων του Τουρισμού (...) Από την άλλη, τα μικρομάγαζα της Εστίασης και του Τουρισμού τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά (...) Χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης. Οφελος έχουν μόνο οι πολύ μεγάλοι χώροι, που τους έχουν οι μεγάλοι του κλάδου.

Μεγάλο εξίσου πρόβλημα προέκυψε και από τη δραματική μείωση του Τουρισμού στον οποίο πολλοί συνάδελφοι στήριζαν τα εισοδήματά τους (...) Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλοι, μεγάλες αλυσίδες και μικρές επιχειρήσεις, βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Απορρίπτουμε αυτές τις λογικές που μας θέλουν παθητικούς δέκτες της αντιλαϊκής πολιτικής».

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, ανέφερε για την Υγεία πως «η αδυναμία προστασίας μας, των οικογενειών μας, από ένα σύστημα Υγείας σμπαραλιασμένο, χωρίς υποδομές, με περιορισμένο έμψυχο δυναμικό και ανεπαρκείς πόρους, δεν μπορεί να κρυφτεί». Για τα σχολεία, σημείωσε, η ασφαλής λειτουργία τους «δηλαδή η διασφάλιση της υγείας των παιδιών και των οικογενειών μας, μπήκε στο ζύγι, κοστολογήθηκε και βγήκε ακριβή».

«Μπουκώνουν» τους μεγάλους ομίλους

Αποκαλύπτοντας, στη συνέχεια, το πραγματικό περιεχόμενο των εξαγγελιών της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, ο Θ. Καλαμπαλίκης σημείωσε: «Ανακοίνωσε προνόμια και προκλητικές φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια και, από την άλλη, ρυθμίσεις και αναστολές για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Ζεστό χρήμα από τα πακέτα στήριξης στους μεγάλους ομίλους και για εμάς ψίχουλα (...) Τα χρέη μας εκτοξεύονται και η κυβέρνηση μας "χαρίζει" 200 ευρώ!

(...) Ο οξυμένος ανταγωνισμός είναι εδώ (...) Οι αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες, έμποροι και επαγγελματίες συνεχίζουμε να επιβιώνουμε δύσκολα (...) Είναι πιο καθαρό από ποτέ πλέον ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν στο επίκεντρο κυρίως τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι τα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, των αυτοαπασχολουμένων (...)

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Μόλις 1 στις 8 επιχειρήσεις σε σύνολο εντάχθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, με τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό να αποκλείονται στην πρώτη φάση. Στο δε πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ (σ.σ. Ταμείο Επιχειρηματικότητας), μόλις 10.000. Και αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Ας αναρωτηθούμε: Ποιος από μας πιστεύει ότι σε συνθήκες μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας, αν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα, μόνο και μόνο για να κλείσει τρύπες, θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα; Η πείρα δείχνει ότι λίγοι είναι αυτοί που θα ενταχθούν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του δανεισμού.

Ταυτόχρονα, την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τον νέο "πτωχευτικό κώδικα" που διευκολύνει τις τράπεζες να βάλουν στο χέρι τη λαϊκή κατοικία, να πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας».

Σε αυτές τις συνθήκες, επεσήμανε, «αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ατομική εργασία μας, όσο σκληρή και να είναι, ποτέ δεν θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει σε μας και την οικογένειά μας ασφάλεια, σταθερό εισόδημα, κάλυψη των αναγκών μας».

Για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της ΟΒΣΑ για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως «έχουν ευθύνη και συνενοχή η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ότι η χώρα εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε ισχυρούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς που στηρίζουν οι έμποροι όπλων, οι πετρελαιάδες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, μεγάλες πολυεθνικές (...) Σε αυτές τις εξελίξεις το κίνημά μας δεν μπορεί να μένει αμέτοχο. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας».

Επίσης, δήλωσε τη στήριξη της ΟΒΣΑ «στον λαό της Λέσβου και τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στηρίζουμε τα αιτήματα που δίνουν λύση στον μαζικό εγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών και στα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνται στους κατοίκους. Απομονώνουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που σπέρνουν το μίσος ενάντια σε ανθρώπους και ξεπλένουν τις ευθύνες και την επικίνδυνη πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης».

Να σπάσει η μοιρολατρία

Δείχνοντας ότι η απάντηση στα οξυμένα προβλήματα δεν είναι η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια, αλλά ο δρόμος των αγώνων, σε άλλο σημείο της εισηγητικής ομιλίας επεσήμανε: «Χρειάζεται να χτίσουμε με την πάλη των σωματείων μας ανάχωμα, για να μπορέσουμε να αντέξουμε την επίθεση αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών μας (...). Με μαζικά σωματεία, ισχυρό κίνημα, σε κοινή πάλη με τους μισθωτούς και τους βιοπαλαιστές αγρότες, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Κατήγγειλε τη στάση των ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που ακολουθούν την τακτική των «κοινωνικών διαλόγων», λέγοντας ότι αυτή είναι «πεπονόφλουδα για τα δικαιώματά μας. Για να αποσπαστούν κατακτήσεις χρειάζεται συλλογική δράση με βάση κοινά αιτήματα, μαζικότητα, αποφασιστικότητα, έτσι θα δυναμώσει η φωνή μας. Χρειάζεται επίσης συμμαχία στη βάση αυτών που μας ενώνουν με τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες, γιατί ο αντίπαλος είναι ισχυρός και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Για αυτό και θα συμμετάσχουμε στις κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν το επόμενο διάστημα».

Θυμίζουμε ότι στις 13 Οκτώβρη προγραμματίζονται πανεργατικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των σωματείων και της κοινής πάλης, ο Θ. Καλαμπαλίκης ανέφερε: «Το ΔΣ της ΟΒΣΑ καλούμε ανοιχτά και χωρίς προκατάληψη κάθε σωματείο με το οποίο υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, κάθε συνδικαλιστή που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα μαζί, αλλά καταλαβαίνει ότι δεν πάει άλλο, να πάρει τη θέση του στον αγώνα, κάνουμε πλατύ κάλεσμα για πραγματοποίηση παναττικού συλλαλητηρίου των εμπόρων, των βιοτεχνών και των επαγγελματιών».

Τα μαγαζιά τα κλείνει η πολιτική τους

Τέλος, σχολιάζοντας τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων σημείωσε πως «παίρνουν νέα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος», αλλά και ότι «προσβάλλουν τη νοημοσύνη κάθε μικρού επαγγελματία και εμπόρου», όταν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι για την αναδουλειά και τα χρέη φταίνε οι διαδηλώσεις.

«Κλειστά μαγαζιά», εξήγησε, «συναντάμε σε κάθε δρόμο, μεγάλο ή μικρό, σε κάθε συνοικία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν πορείες και διαδηλώσεις που τάχα χτυπούν την αγορά. Λουκέτο στα μαγαζιά βάζει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας πνίγει με φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια και κατασχέσεις (...) Το μπλοκάρισμα στην πράξη αυτού του νόμου και της αντιλαϊκής πολιτικής που το συνοδεύει αφορά κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικρό έμπορο, βιοτέχνη».

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, μεταφέρθηκε πείρα από τη μέχρι τώρα δράση των σωματείων. Κοινή διαπίστωση πολλών ομιλητών ήταν ότι όπου αναπτύσσεται δράση και γίνονται παρεμβάσεις υπάρχουν αποτελέσματα, γίνονται θετικά βήματα.

Αναδείχτηκε η ανάγκη να μπουν στη μάχη όλες οι δυνάμεις και να ενισχυθούν με νέες, για «σκληρή δουλειά μυρμηγκιού», μαγαζί το μαγαζί, ώστε το πλαίσιο αιτημάτων, η επιχειρηματολογία που το συνοδεύει και η αντιπαράθεση που προκαλεί, να γίνει κτήμα των αυτοαπασχολούμενων. Ακόμα, τονίστηκε ότι τα προβλήματα γενικά είναι γνωστά και κατανοητά, όμως θα πρέπει με πιο σαφή τρόπο να αναδειχθεί το ενιαίο της πολιτικής από την οποία απορρέουν μέτρα που οξύνουν και τρέφουν αυτά τα προβλήματα, όπως και ότι η απάντηση σε αυτήν την πολιτική είναι ο δρόμος του αγώνα.

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας.
  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής Ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής Ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτήν.
  • Αμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης και 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ