ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κινήσεις για νέο εύθραυστο συμβιβασμό

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Σεπτέμβρη

Turkish Presidency

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Σεπτέμβρη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα τα παζάρια και οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα» στην πολύπαθη Λιβύη, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο ισχυρών ιμπεριαλιστικών μπλοκ για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της και έχει οδηγηθεί στο χάος μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το 2011, η οποία ανέτρεψε την προηγούμενη αστική κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι.

Μετά την παραίτηση, την προηγούμενη βδομάδα, της κυβέρνησης του Αμπντουλάχ αλ Θάνι στην ανατολική Λιβύη (που πρόσκειται στον στρατηγό Χ. Χάφταρ με τη στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έμμεσα Ρωσίας και Γαλλίας), την περασμένη Τετάρτη αναγγέλθηκε ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα παραιτηθεί και ο δοτός πρωθυπουργός της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας», Φαγιέζ Σάρατζ (που στηρίζουν η Τουρκία, το Κατάρ, η Ιταλία και αναγνωρίζεται από τη «διεθνή κοινότητα», δηλαδή τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλούς συμμάχους τους). Ο δε Σάρατζ ανέφερε ότι οι πρόσφατες ενδολιβυκές διαπραγματεύσεις, στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οδήγησαν σε νέα προπαρασκευαστική φάση για την ενοποίηση κρατικών θεσμών και δρομολόγηση πραγματοποίησης βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το Μάρτη του 2021. Σε μια πρώτη αντίδραση ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αναστατωθεί από την είδηση περί παραίτησης της κυβέρνησης Σάρατζ και την ερχόμενη βδομάδα θα επιδιώξει συνομιλίες μαζί της.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Γουίλιαμς, αναπληρώτρια ειδική εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, διέκρινε «ευκαιρία επανέναρξης ενός ενδολιβυκού πολιτικού διαλόγου χωρίς εξαιρέσεις, με την υποστήριξη της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη».

Ενδεικτική των συνεχόμενων παζαριών - είχαν προηγηθεί επίσης συναντήσεις σε Βερολίνο, Γενεύη, Αίγυπτο και αλλού - είναι και η διήμερη συνάντηση Ρώσων και Τούρκων διπλωματών στην Αγκυρα στα μέσα της βδομάδας, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί τότε σε μία πιθανή ρωσοτουρκική συμφωνία για τις παραμέτρους εκεχειρίας στη Λιβύη και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας, αποφεύγοντας να επεκταθεί σε σημαντικές πληροφορίες.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι μέρος της μεγάλης διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε αστικές τάξεις και τους μονοπωλιακούς ομίλους τους, για τη μοιρασιά σφαιρών επιρροής, αγορών, ενεργειακών πόρων, αγωγών μεταφοράς τους, παζάρι που έχει διάφορα σκαμπανεβάσματα. Ενδεικτικό είναι ότι ο στρατηγός Χάφταρ την Παρασκευή έδωσε το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της εξόρυξης πετρελαίου, που είχε σταματήσει από τα τέλη Γενάρη σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την αντίπαλη πλευρά.

Την ίδια ώρα πάντως που αναζητείται ένας «πολιτικός συμβιβασμός», τα δύο στρατόπεδα δεν σταματούν να εξοπλίζονται. Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να προωθεί Σύρους, Σομαλούς και Σουδανούς μισθοφόρους προς την Τρίπολη και τη Μισράτα, όπως κάνουν και οι δυνάμεις του Χάφταρ και του προέδρου του κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, σε Σύρτη, Τζούφνα και Βεγγάζη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δραματική έλλειψη γιατρών εν μέσω πανδημίας

Υγειονομικοί στα πρόθυρα υπερκόπωσης, ενώ Κέντρα Υγείας κλείνουν επειδή δεν έχουν προσωπικό

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Για προσλήψεις προσωπικού στις δομές Υγείας και ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά του νέου κορονοϊού διαδήλωσαν την περασμένη βδομάδα οι υγειονομικοί στη Μαδρίτη, όπου τους προηγούμενους μήνες κατέρρευσαν τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν έλλειψη στήριξης από τις κυβερνητικές και περιφερειακές αρχές και απαιτούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες, σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην Ισπανία, με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

«Αν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα αρχίσουν ήδη να αρρωσταίνουν το Σεπτέμβρη, δεν θέλουμε να φανταστούμε πώς θα είναι η κατάσταση το Δεκέμβρη», δηλώνουν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, το βασικό συνδικάτο που εκπροσωπεί γιατρούς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη Μαδρίτη, το Amyts, κάλεσε σε παρατεταμένη απεργία από τις 28 Σεπτέμβρη, σημειώνοντας πως «κάθε μέρα οι γιατροί αντιμετωπίζουν μη διαχειρίσιμα προγράμματα σε άθλιες συνθήκες εργασίας, γεγονός που τους εμποδίζει από το να προσφέρουν στους ασθενείς ποιοτική φροντίδα».

Η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών είναι εκρηκτικό πρόβλημα στην υγειονομική περίθαλψη της Μαδρίτης και συνολικά της Ισπανίας, όπου έγιναν μαζικές περικοπές στη χρηματοδότηση και στο προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στην ισπανική πρωτεύουσα οι γιατροί στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορονoϊού βλέπουν πάνω από 80 ασθενείς κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια μίας βάρδιας, προσπαθώντας να καλύψουν την έλλειψη 600 οικογενειακών γιατρών και 150 παιδίατρων στην περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη οι γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν ουρές ασθενών που εμφανίζονται χωρίς ραντεβού, μέσα σε κτίρια που συχνά είναι παλιά και δεν έχουν φυσικό φως ή κατάλληλο αερισμό.

«Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι διαλυμένη», δήλωσε στην «El Pais» οικογενειακός γιατρός σε Κέντρο Υγείας της Μαδρίτης. «Οταν ξεκίνησε η κατάσταση συναγερμού (...) από το τέλος Ιούνη μέχρι σήμερα, ο φόρτος εργασίας αυξάνεται ασταμάτητα, σε επισφαλείς συνθήκες», προσθέτει.

«Η πίεση συνεχώς αυξάνεται», συμπληρώνει άλλος οικογενειακός γιατρός σε Κέντρο Υγείας: «Κάποτε είχα τη δυνατότητα να τελειώνω τη μέρα εργασίας μου και να ηρεμώ μέχρι την επόμενη μέρα. Αλλά όχι πια. Τόσο αγχωμένος είμαι... Μερικοί συνάδελφοι μου λένε "φοβάμαι να πάω αύριο"».

Τα προβλήματα που υπήρχαν το Μάρτη έχουν επιδεινωθεί από το γεγονός ότι πολλοί υγειονομικοί μολύνθηκαν με τον ιό, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ifema», με αποτέλεσμα να κλείσουν προσωρινά δεκάδες Κέντρα Υγείας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), 1 στα 7 κρούσματα της Covid-19 είναι υγειονομικός εργαζόμενος και σε ορισμένες χώρες 1 στους 3. Επισημαίνει την ανεπαρκή ή και ανύπαρκτη σε κάποιες χώρες προστασία των υγειονομικών.

Εξάλλου, «δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της μόλυνσης. Κάθε μέρα οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι στο στρες, στην υπερκόπωση, στον στιγματισμό, ακόμα και στη βία», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Το 1/4 των υγειονομικών που συμμετείχαν σε έρευνα του ΠΟΥ δήλωσαν ότι υπέφεραν από κατάθλιψη και κρίσεις άγχους, και το 1/3 από αϋπνίες.

ΗΠΑ
Στα σκαριά διάταγμα Τραμπ κατά του Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αποφασισμένη να σφίξει κι άλλο τον κλοιό των κυρώσεων και της πίεσης έναντι του Ιράν δείχνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ φέρεται να ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα που θα του επιτρέπει να επιβάλλει κυρώσεις σε όποιον παραβιάζει το εμπάργκο εξαγωγής συμβατικών όπλων στο Ιράν, που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ αλλά εκπνέει στο τέλος Οκτώβρη.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το προεδρικό διάταγμα σε βάρος του Ιράν και όσων χωρών θελήσουν να του πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες μέρες. Ανέφεραν δε πως το κείμενο θα συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η κυβέρνηση Τραμπ να τιμωρήσει όσους παραβιάζουν το εμπάργκο με νέες κυρώσεις, αποκλείοντας την πρόσβασή τους στην αμερικανική αγορά.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, ο Τραμπ μεταβαίνοντας στα κεντρικά γραφεία των Εθνικών Αρχείων υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με στόχο, όπως υποστήριξε, τη συγκρότηση της «επιτροπής 1776», προκειμένου να αλλάξει το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων της χώρας και να γίνει η εκπαίδευση «πατριωτική».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ